Én és a fiam (2)


Vég Erzsébet  2008.4.19. 13:55

Beszélgetés egy gyermekét nevelő édesapával.

– Van-e segítsége, akire időnként rábízhatja a fiát?

– Segítőnk a nagymama, az édesanyám. Mivel közel lakik hozzánk, így hetente többször is meglátogat a kora délutáni órákban, miután fiam hazaérkezett az iskolából. Ha szükség van rá, akkor a kora esti órákban is nálunk marad vagy váratlan helyzetekben, például, ha a gyermek beteg, ellátja és ápolja egy-egy napig. Más segítség nincsen, ami azt jelenti, hogy a munkahelyi munkám után minden háztartási, otthoni munkát egyedül kell elvégeznem, ami igen időigényes. Kevés idő marad közös játékra, tanulásra, beszélgetésekre, de azért szoktunk lazítani. A hét végén mindig szervezünk valamilyen programot.

– Családbarát a munkahelye?

– A munkahelyem egy hivatal, ami önmagában nem családbarát. Reggel nyolctól délután fél ötig dolgozom, de ha indokolt és napközben el kell intéznem valamilyen személyes vagy családi ügyet, akkor ezt a vezetők megértik, és lehetővé teszik. A kieső munkaidőt később kell pótolni. Ez a munkarend némileg igazodik a gyermek napirendjéhez. Reggel együtt indulunk otthonról, elkísérem az iskoláig. Ő ebéd után hazamegy, otthon pihen, tanul, játszik vagy edzésre megy. Szereti az önállóságot. Délután öt-hat óra között érek haza, és indul az esti program. A munkatársak közül többen is gyermeküket egyedül nevelő szülők, a problémáink ismertek. A munkahely a tanév elején iskolakezdési támogatást nyújt, a munkahelyi szakszervezet decemberben minden gyermekes családot, illetve gyermeket támogat ünnepi ajándék-csomaggal, esetenként gyermekműsort szervez, vagy jegyet biztosít egy előadásra.

– Ön szerint mennyire látja át az egyszülősök helyzetét a helyi önkormányzat, és hogyan próbál (ha próbál) segíteni rajtuk?

– A kerületi önkormányzat az egyedülálló szülők iskolás gyermekeinek, az egy főre eső jövedelem függvényében, tankönyvtámogatást biztosít, ezáltal a tankönyvcsomag a tanév elején ingyenesen vehető át. Ez legutóbb 17-20 ezer forint támogatást jelentett. Mi ebben a tanévben nem igényelhettünk tankönyvtámogatást, mert az egy főre eső jövedelemszint meghaladta az önkormányzat rendeletében megszabott összeget. Más helyi önkormányzati támogatásról nincs tudomásom. A gyermeküket egyedül nevelő szülők a gyermekek iskolai étkezési költségeihez nem kapnak támogatást. Pedig egyes családoknál indokolt lenne, segítené a gyermekek ellátását.

– Milyen kormányzati, munkaadói és civil segítséget tartana fontosnak a gyermeküket egyedül nevelő szülők részére?

– Az Alkotmány szerint a kormány egyik feladata, hogy meghatározza a szociális és egészségügyi ellátás állami (!) rendszerét, és gondoskodjon (!) az ellátás anyagi fedezetéről. Ez egyértelmű: állami szociális és egészségügyi rendszert kell működtetni, és a kormánynak kell gondoskodnia a szükséges pénzügyi fedezetről. Ennek célja a szociális piacgazdaságba való átmenet, valamint az Alkotmányba foglalt alapvető emberi jogok, így a szociális biztonsághoz való jog, vagy a gyermeki jogok biztosítása. Ezek nem korlátozható és nem felfüggeszthető jogok. Az Alkotmány szerint a Magyar Köztársaság a rászorulókról kiterjedt (!) szociális intézkedésekkel gondoskodik. Ezen intézkedések meghatározása tehát a mindenkori kormány feladata, melyek érinthetik a gyermeküket egyedül nevelő szülők körét. Véleményem szerint, a gyermeket nevelő családokat, és az egyedülálló szülőket elsősorban adókedvezménnyel és az alapvető közösségi – egészségügyi, közoktatási, közművelődési, közlekedési – szolgáltatásokhoz való kedvezményes hozzájutással kell támogatni. A munkáltatóknak számos lehetősége van a munkatársak támogatására, de a közös érdek itt is az egészségvédelemhez, a szakmai továbbképzésekhez, a kulturális kiadásokhoz és a közlekedéshez, a munkába járáshoz való munkáltatói hozzájárulás. Fontos segítség lehet a munkáltató részéről a lakásproblémák megoldásának támogatása munkáltatói kölcsön segítségével. A civilszervezetek feladatának elsősorban az anyagi okból rászoruló egyszülős családok gyermekeinek természetbeni támogatását, a gyermekszegénység elleni fellépést tartom, de fontos feladatuk lehet az egyszülős családok gyermekei számára vonzó hétvégi vagy szünidei szabadidős, közösségi gyermekprogramok, nyári táborok szervezésében.

– Mi volt a konferencia legfőbb üzenete az ön számára?

A konferencián elsősorban szülőként, másodsorban szakemberként vettem részt. Ez a konferencia is megerősítette azt a közismert tényt, hogy a hasonló helyzetben lévő emberek összefogása és együttes fellépése gyakran az első lépés lehet problémáik megoldásához. Egyedülálló szülőnek lenni különös lelki állapot. Egyedüli a felelősségünk, ami azzal is jár, hogy sokkal többet gondolunk a gyermekünkre, aki ez által teljesebben betölti tudatunkat, érzéseinket. Ezt tekinthetjük a sors ajándékának is, még akkor is, ha közben sokat aggódunk. Mi nem hanyagolhatjuk el a gyermekünket ilyen-olyan okból. Nem rohanhatunk el mellette, hogy mi most nem érünk rá, ezt beszéld meg anyáddal, apáddal. Vele vagyunk. Ez minden átmeneti áldozatot, lemondást, fáradságot megér.

– Köszönöm a beszélgetést!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Én és a fiam (1)

Vég Erzsébet

Beszélgetés egy gyermekét „külön” nevelő édesapával.

2008.4.16.   

A rovat további cikkei

Lángot adok, add tovább!

Póda Erzsébet

Beszélgetés a dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár nyugalmazott könyvtárosnőjével, a mindig aktív Vojtek Mártával.

2020.6.25.   


Kézművesek karanténban

Tilajcsík Dóra

Milyen most kézművesként tevékenykedni? Erről kérdeztük az érintetteket. (Megszólal Petro Veronika, Fekete Dóra, Nagy Tímea és Sántha Patasi Gabriella.)

2020.5.8.   


Türelemből jeles

Tilajcsík Dóra

Mayer Ingrid szappanjai nem csupán a külsőnket szépítik meg, de a belsőnk is kivirágzik.

2020.3.14.   


A házasságtörés a házassággal egyidős

Tilajcsík Dóra

"Lehet, hogy jobban tudunk róla harsányan, vulgárisan vagy csipkelődve diskurálni, de komolyan még mindig nem." Beszélgetés Hevesi Kriszta szexuálpszichológussal.

2020.2.21.   


Csodák is léteznek

Póda Erzsébet

Beszélgetés Nagy Gáborral, aki "nővérként" dolgozik a dunaszerdahelyi kórházban.

2020.1.20.   


Ősi ritmusok felsőfokon

Kovács Márta

Ősi ritmusok, archaikus dallamok, impulzív előadásmód – ezek jellemzik a leginkább a 2019 februárjában alakult felvidéki Varkocs együttest.

2019.12.16.   


A babasuttogó

Tilajcsík Dóra

Hogy mi munka, türelem és szeretet áll a babafotózás mögött, arról a fotós tud igazán mesélni. A pódatejedi Csóka Csillát méltán nevezik babasuttogónak.

2019.11.12.   


Fűben-fában orvosság

Tilajcsík Dóra

Bizonyára egyikünk számára sem ismeretlen az a helyzet, amikor kisgyermekként egy újabb megfázással küszködve elcipeltek minket a doktorhoz...

2019.10.12.   


Az utolsó patkolókovács

Póda Erzsébet

Huber László patkolókovácsot, a Csallóközben, Erdőhátkarcsán kerestük fel. Aprócska műhelye pontosan úgy néz ki, mint amilyeneket már csak a falumúzeumokban láthatunk.

2018.4.5.    11


A függöny mögött

Tompa Orsolya

Az önvaló kifejezése mindenki számára mást jelent. Beszélgetés Zoltai Bea festőművésszel.

2017.10.7.    5


Pillanatnyi impressziók

Tompa Orsolya

„A fényképezőgép képeket örökít meg, de valójában a puszta képnél jóval többet rögzít.” Beszélgetés Szalay Mona fotográfussal.

2017.7.23.    64