Formák, színek, hangulatok


Bíró Szabolcs  2011.6.6. 5:01

Beszélgetés Huszár Kata üvegfestővel.

A felvidéki Dunaszerdahelyen élő üvegfestőnő hivatását tekintve magyar- és történelem szakos tanár, szabadidejében pedig könyveket korrektúráz, brácsázik, fut, zumbázik és Jason Mrazért rajong. A mozdulatlan, halott üvegekbe pedig életet, egyéniséget lehel.

Mióta foglalkozol üvegfestéssel, illetve minek a hatására kezdtél érdeklődni, foglalkozni ezzel?

Mindig is szerettem rajzolni, kézműveskedni, két kézzel és a fantáziámmal valami szépet, újat létrehozni. Gyerekkorunkban születésnapi, karácsonyi és egyéb ajándékokat nem vásároltuk, hanem elkészítettük. Ezt a szokást felnőtt korunkban is megtartottuk. Egy karácsony alkalmával döntöttünk úgy a nővéremmel, hogy a rokonoknak üvegfestés technikával díszített poharakat adunk ajándékba. Ő megvette a poharakat és a festéket, én meg kidíszítettem. Így osztottuk el a „munkát” egymás között. Ez kb. nyolc éve történt, azóta is festek üvegre. A napokban került a kezembe egy ilyen pohár, és elszörnyülködtem, hogy mennyire nem szép, nem dekoratív. Az eltelt évek alatt egyre precízebb üvegek kerültek ki a kezem alól, a sok gyakorlás meghozta a gyümölcsét, így már egyre több szép és egyedi alkotás születik.

A kínálatod rendkívül széles skálájú: képkeretek, gyertya- és mécsestartók, poharak, üvegcsék és még sorolhatnám. Mire festesz legszívesebben?

A legszívesebben arra festek, ami a kezembe kerül, és megtetszik a formája. Mindig kihívás, hogy a minta, motívum passzoljon az üveg alakjához, formájához. Igazából könnyebb lapos felületre festeni, mint domborúra, tehát könnyebb egy üveglapra, mint egy borosüvegre vagy pohárra. Szeretem az olyan gyertyatartókat, amelyek téglalap vagy kocka alakúak, mert azt könnyen tudom forgatni, és a felületük lapos. Ha pedig képet festek, akkor azt mindig ráteszem egy rajzlapra, így könnyen tudom forgatni, és nincs tele az üveg az ujjlenyomatommal.

Rengeteg népi, illetve népies motívumot figyeltem meg a műveiden. Ez azt jelenti, hogy a magyar nép kultúrája, hagyománya vonz leginkább?

A népi kultúrához való vonzódás is gyerekkoromból ered, hisz sok-sok éven keresztül játszottam egy népzenekarban, amely egy tánccsoportot kísért. Nagyon szépnek, egyszerűnek, mégis teltnek tartom a magyar népi kultúra motívumait. Kedvencem a tulipán és a spirális. A tulipán tipikus népi virágmotívum, míg a spirális a körforgást, termékenységet szimbolizálja. Az első üvegekre is ezek a motívumok kerültek, azóta a látóköröm szélesebbé vált, mindenféle más kultúra motívumai is megérintettek, s kialakítottam a saját névjegyemet, stílusomat. Most már úgy érzem, egyedi alkotások készülnek, mert mindegyik átszűrődik a lelkemen, és azon, amilyen én vagyok.

Mi az, ami a legjobban beindítja a fantáziádat egy-egy darab elkészítésekor, mi inspirál?

Ahogy már az előbb említettem, általában az üveg formája inspirál. Szeretem, ha a motívum igazodik a formához. Nem tudok bárhol, bármikor, bármit festeni. Először magam elé teszem az üveget, lehet, hogy napokig csak nézegetem, odébb rakom, még odébb rakom, majd valami belül megszólal. Aztán leülök, és megy magától az egész, gondolkodnom sem kell, a kezem irányít, tudja, hogy mit akarok. Ekkorra már a fejemben is összeáll a kép, és pár nap múlva kész az üveg. A pár nap azért kell, mert először kontúrozom a mintát, ami kb. 6-8 óra alatt szárad meg, utána pedig „kiszínezem” folyékony festékkel, ami 24 óra alatt szárad meg.

Mit jelent számodra a „művészet” szó?

Minden, ami szép, ami gyönyörködtet és elvarázsol, ami nem hétköznapi, rámutat valami olyanra, amit még nem tapasztaltam, láttam, olvastam, hallottam, ezáltal újra tanít.

Kedvenc művészeti ágad, korszakod?

Imádom az impresszionizmust, mint festészetet és költészetet. Claude Monet, Vincent van Gogh, Kosztolányi Dezső. Mert megragadtak pillanatnyi állapotokat, érzéseket, hangulatokat, amelyek már a következő másodpercben meg is változtak, de ott az alkotás, ami örökre megőrizte.

Vannak példaképeid az üvegfestők közül?

Nem ismerek más üvegfestőket, így nincs példaképem.

Aki kíváncsi az általad megfestett üvegekre, hol tekintheti meg őket? Az esetleges vásárlókat hová irányítanád?

Jelenleg Dunaszerdahelyen, a Bacsák utcában, a Csemadok épületében található antikváriumban lehet megtekinteni és megvásárolni az üvegeimet. Gyertyatartókat, vázákat, poharakat és képeket. Kiválóak születésnapi, névnapi és karácsonyi ajándéknak, vagy ha csak úgy kedveskedésből, szeretetből meg akarnak lepni valakit a kedves olvasók.

A cikk megjelent a Penna magazinban isHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Középpontban a közösség

Zana Anita

Beszélgetés Musitzné Pál Renátával, aki korábban látássérülten is önkéntes munkát végzett.

2024.3.4.   


Lassan minden a helyére kerül

Zana Anita

Beszélgetés Horenka Erika látássérült írónővel.

2024.2.25.  1   


„A világ változik, a vers örök”

Zana Anita

Riportalanyunk, Zajcsek Norbert, a látássérültekből álló amatőr színtársulat, a Varázsszínpad, tagja volt hét éven át. Az Egyesület rendezvényein általában szavalni szokott.

2024.2.8.   


„A helyemen vagyok”

Zana Anita

Interjú Kovácsné Mendler Annamáriával, aki klienskoordinátorként dolgozik, s mindezt fehérbottal teszi.

2024.2.2.   


Én ilyen vagyok

Póda Erzsébet

Az tegnap.ma irodalmi díj egyikét az idén Nagy Erika, a Szlovákiai Magyar Írók Társaság titkára kapta. Ez alkalommal készítettünk vele egy villáminterjút.

2023.12.6.   


Soha nem szabad feladni!

Póda Erzsébet

Villáminterjú a világhírű magyar vadásszal, vadászíróval, természetvédővel, Hídvégi Bélával, aki több rangos díjat elnyert már tevékenysége elismeréseként.

2023.9.28.   


Katona vagyok!

Póda Erzsébet

Beszélgetés a francia idegenlégióban szolgált Maquet Ludovic-kal, akinek nemsokára megjelenik a légiós éveiről szóló könyve.

2023.7.27.  9   


Sosem unatkozom

Zana Anita

Beszélgetés Vígh Erikával, Vígh Éva lányával, aki a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének egyik meghatározó alakja volt.

2023.3.5.   


Krónikus bőrbetegség és a stressz

Vona Ildikó

Beszélgetés dr. Szalai Zsuzsanna gyermekbőrgyógyásszal a különböző bőrbetegségek gyógyításáról.

2023.2.21.   


Az önkéntességtől az elnöki székig

Zana Anita

Villáminterjú a Pro Caritate díjas Pestiné Pető Máriával.

2023.1.31.   


Az iskolán túl

Kucsora Zsolt

Beszélgetés a tardoskeddi Benkő Timea pedagógus-íróval.

2022.10.19.   


Kapcsolatok hálójában

Zana Anita

Beszélgetés a Szolnokon élő Baranyi Miks Máriával, aki látássérültként dolgozik a könyvtáros szakmában.

2022.10.2.