Formák, színek, hangulatok


Bíró Szabolcs  2011.6.6. 5:01

Beszélgetés Huszár Kata üvegfestővel.

A felvidéki Dunaszerdahelyen élő üvegfestőnő hivatását tekintve magyar- és történelem szakos tanár, szabadidejében pedig könyveket korrektúráz, brácsázik, fut, zumbázik és Jason Mrazért rajong. A mozdulatlan, halott üvegekbe pedig életet, egyéniséget lehel.

Mióta foglalkozol üvegfestéssel, illetve minek a hatására kezdtél érdeklődni, foglalkozni ezzel?

Mindig is szerettem rajzolni, kézműveskedni, két kézzel és a fantáziámmal valami szépet, újat létrehozni. Gyerekkorunkban születésnapi, karácsonyi és egyéb ajándékokat nem vásároltuk, hanem elkészítettük. Ezt a szokást felnőtt korunkban is megtartottuk. Egy karácsony alkalmával döntöttünk úgy a nővéremmel, hogy a rokonoknak üvegfestés technikával díszített poharakat adunk ajándékba. Ő megvette a poharakat és a festéket, én meg kidíszítettem. Így osztottuk el a „munkát” egymás között. Ez kb. nyolc éve történt, azóta is festek üvegre. A napokban került a kezembe egy ilyen pohár, és elszörnyülködtem, hogy mennyire nem szép, nem dekoratív. Az eltelt évek alatt egyre precízebb üvegek kerültek ki a kezem alól, a sok gyakorlás meghozta a gyümölcsét, így már egyre több szép és egyedi alkotás születik.

A kínálatod rendkívül széles skálájú: képkeretek, gyertya- és mécsestartók, poharak, üvegcsék és még sorolhatnám. Mire festesz legszívesebben?

A legszívesebben arra festek, ami a kezembe kerül, és megtetszik a formája. Mindig kihívás, hogy a minta, motívum passzoljon az üveg alakjához, formájához. Igazából könnyebb lapos felületre festeni, mint domborúra, tehát könnyebb egy üveglapra, mint egy borosüvegre vagy pohárra. Szeretem az olyan gyertyatartókat, amelyek téglalap vagy kocka alakúak, mert azt könnyen tudom forgatni, és a felületük lapos. Ha pedig képet festek, akkor azt mindig ráteszem egy rajzlapra, így könnyen tudom forgatni, és nincs tele az üveg az ujjlenyomatommal.

Rengeteg népi, illetve népies motívumot figyeltem meg a műveiden. Ez azt jelenti, hogy a magyar nép kultúrája, hagyománya vonz leginkább?

A népi kultúrához való vonzódás is gyerekkoromból ered, hisz sok-sok éven keresztül játszottam egy népzenekarban, amely egy tánccsoportot kísért. Nagyon szépnek, egyszerűnek, mégis teltnek tartom a magyar népi kultúra motívumait. Kedvencem a tulipán és a spirális. A tulipán tipikus népi virágmotívum, míg a spirális a körforgást, termékenységet szimbolizálja. Az első üvegekre is ezek a motívumok kerültek, azóta a látóköröm szélesebbé vált, mindenféle más kultúra motívumai is megérintettek, s kialakítottam a saját névjegyemet, stílusomat. Most már úgy érzem, egyedi alkotások készülnek, mert mindegyik átszűrődik a lelkemen, és azon, amilyen én vagyok.

Mi az, ami a legjobban beindítja a fantáziádat egy-egy darab elkészítésekor, mi inspirál?

Ahogy már az előbb említettem, általában az üveg formája inspirál. Szeretem, ha a motívum igazodik a formához. Nem tudok bárhol, bármikor, bármit festeni. Először magam elé teszem az üveget, lehet, hogy napokig csak nézegetem, odébb rakom, még odébb rakom, majd valami belül megszólal. Aztán leülök, és megy magától az egész, gondolkodnom sem kell, a kezem irányít, tudja, hogy mit akarok. Ekkorra már a fejemben is összeáll a kép, és pár nap múlva kész az üveg. A pár nap azért kell, mert először kontúrozom a mintát, ami kb. 6-8 óra alatt szárad meg, utána pedig „kiszínezem” folyékony festékkel, ami 24 óra alatt szárad meg.

Mit jelent számodra a „művészet” szó?

Minden, ami szép, ami gyönyörködtet és elvarázsol, ami nem hétköznapi, rámutat valami olyanra, amit még nem tapasztaltam, láttam, olvastam, hallottam, ezáltal újra tanít.

Kedvenc művészeti ágad, korszakod?

Imádom az impresszionizmust, mint festészetet és költészetet. Claude Monet, Vincent van Gogh, Kosztolányi Dezső. Mert megragadtak pillanatnyi állapotokat, érzéseket, hangulatokat, amelyek már a következő másodpercben meg is változtak, de ott az alkotás, ami örökre megőrizte.

Vannak példaképeid az üvegfestők közül?

Nem ismerek más üvegfestőket, így nincs példaképem.

Aki kíváncsi az általad megfestett üvegekre, hol tekintheti meg őket? Az esetleges vásárlókat hová irányítanád?

Jelenleg Dunaszerdahelyen, a Bacsák utcában, a Csemadok épületében található antikváriumban lehet megtekinteni és megvásárolni az üvegeimet. Gyertyatartókat, vázákat, poharakat és képeket. Kiválóak születésnapi, névnapi és karácsonyi ajándéknak, vagy ha csak úgy kedveskedésből, szeretetből meg akarnak lepni valakit a kedves olvasók.

A cikk megjelent a Penna magazinban isHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Lángot adok, add tovább!

Póda Erzsébet

Beszélgetés a dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár nyugalmazott könyvtárosnőjével, a mindig aktív Vojtek Mártával.

2020.6.25.   


Kézművesek karanténban

Tilajcsík Dóra

Milyen most kézművesként tevékenykedni? Erről kérdeztük az érintetteket. (Megszólal Petro Veronika, Fekete Dóra, Nagy Tímea és Sántha Patasi Gabriella.)

2020.5.8.   


Türelemből jeles

Tilajcsík Dóra

Mayer Ingrid szappanjai nem csupán a külsőnket szépítik meg, de a belsőnk is kivirágzik.

2020.3.14.   


A házasságtörés a házassággal egyidős

Tilajcsík Dóra

"Lehet, hogy jobban tudunk róla harsányan, vulgárisan vagy csipkelődve diskurálni, de komolyan még mindig nem." Beszélgetés Hevesi Kriszta szexuálpszichológussal.

2020.2.21.   


Csodák is léteznek

Póda Erzsébet

Beszélgetés Nagy Gáborral, aki "nővérként" dolgozik a dunaszerdahelyi kórházban.

2020.1.20.   


Ősi ritmusok felsőfokon

Kovács Márta

Ősi ritmusok, archaikus dallamok, impulzív előadásmód – ezek jellemzik a leginkább a 2019 februárjában alakult felvidéki Varkocs együttest.

2019.12.16.   


A babasuttogó

Tilajcsík Dóra

Hogy mi munka, türelem és szeretet áll a babafotózás mögött, arról a fotós tud igazán mesélni. A pódatejedi Csóka Csillát méltán nevezik babasuttogónak.

2019.11.12.   


Fűben-fában orvosság

Tilajcsík Dóra

Bizonyára egyikünk számára sem ismeretlen az a helyzet, amikor kisgyermekként egy újabb megfázással küszködve elcipeltek minket a doktorhoz...

2019.10.12.   


Az utolsó patkolókovács

Póda Erzsébet

Huber László patkolókovácsot, a Csallóközben, Erdőhátkarcsán kerestük fel. Aprócska műhelye pontosan úgy néz ki, mint amilyeneket már csak a falumúzeumokban láthatunk.

2018.4.5.    11


A függöny mögött

Tompa Orsolya

Az önvaló kifejezése mindenki számára mást jelent. Beszélgetés Zoltai Bea festőművésszel.

2017.10.7.    5


Pillanatnyi impressziók

Tompa Orsolya

„A fényképezőgép képeket örökít meg, de valójában a puszta képnél jóval többet rögzít.” Beszélgetés Szalay Mona fotográfussal.

2017.7.23.    64


Teológia és feminizmus

Tompa Orsolya

A teológia sokrétű és megosztja az embereket. A feminizmus is. Beszélgetés dr. Perintfalvi Ritával.

2017.4.21.    9