Megváltozott az életem


Haizok Melinda  2014.12.4. 2:07

Beszélgetés Várady Éva Pilates-oktatóval.

A dunaszerdahelyi Várady Éva élete jó pár éve a Pilates körül forog. Nem csoda, hisz valóra váltotta álmát, Pilates-oktatóként éli mindennapjait, s próbál minél több tudást, örömet átadni vendégeinek saját stúdiójában.

Mikor találkoztál először a Pilatesszel, hogyan vált életed részévé?

Nagyjából tíz évvel ezelőtt egy pozsonyi könyvesüzletben a kezem ügyébe került egy könyv, Pilates gyakorlatokkal. Mivel abban az időben külföldön dolgoztam, a munkám mellett kevés lehetőségem volt mozgásra, így megvettem a kötetet, gondolván, a segítségével majd újra tornázhatok. Így is lett: ez a kiadvány és a különböző gyakorlatok praktizálása, akkor még nagyon amatőr módon, gyökeresen megváltoztatták a gondolkodásom, az egész életem!

Mikor hoztad a döntést, hogy szeretnél ezzel komolyabban foglalkozni, oktatóvá válni?

Annyira megfogott a Pilates-módszer, hogy miután elkezdtem saját magam a négy fal között tornázni, egyszer csak úgy éreztem, szeretném a tudásomat magasabb szintre emelni. Kerestem egy oktatót, akitől aztán magánórákat vettem. Rátalálnom nem volt egyszerű, mert nálunk a Pilates igencsak gyerekcipőben járt még a 2000-es évek elején. Ahogy telt az idő, szomjaztam a tudásra, hogy egyre többet tudjak meg az immár százéves módszerről. Tanulmányaim során megismertem a Joseph H. Pilates által a második világháborúban kidolgozott, úgynevezett kontrológia történetét, ami azonnal magával ragadott. Elhatároztam, hogy egy napon Pilates Stúdiót nyitok, és arra törekszem majd, hogy átadjam tudásomat az embereknek, ezzel segítve életvitelük minőségének javítását, hogy megváltoztassam a rosszul berögződött mozgásformákat. Nekem erről szól a Pilates! Nem csak 50 perc torna. Az órákon megszerzett ismereteket a mindennapokban is alkalmazom, éppen úgy, ahogy az iskolában megtanultam írni, olvasni, számolni. Mindezeket képesek vagyunk életünk végéig alkalmazni.


Mit ad neked a sport, és maga az oktatás?

Pilates az életem, örömöt okoz, hogy tanárként azzal foglalkozom, amit imádok, és a szenvedélyemet átadhatom másoknak is. Az talán a legjobb, amikor picit Pilates-függővé változtatom az ide érkezőket, akik egyszer is átlépik stúdióm küszöbét.

Kinek ajánlod ezt a mozgásformát?

MINDENKINEK! A végtelenségig tudnék beszélni arról, ki mit tud meríteni a Pilatesből. Vendégeink életkora 6 és 74 év között mozog. Fiúk, lányok, férfiak, nők, egészségesek, és mozgásszervi betegek, atléták egyaránt. És még sorolhatnám.

Hogy telik egy napod oktatóként?

Korán kezdek és későn térek haza. Általában reggel fél nyolctól egészen este kilenc óráig megtalálnak a munkahelyemen, kisebb szünetekkel, szinte minden nap a stúdiómban vagyok. Oktatok, szórakoztatok, tanácsot adok, menedzselek, dekorálok, ügyeket intézek. Egyszerűen imádom!

Milyen terveid vannak a Pilatesszel kapcsolatban?

Minél több emberhez szeretném azt a fontos információt eljuttatni, hogy a mozgás elengedhetetlenül fontos! Szó szerint az életünk minősége, az egészségünk múlik rajta. Jövőbeli terveim közt szerepel, hogy Angliában is szeretném majd folytatni az oktatást, az új otthonomban, és természetesen továbbra is folytatni a tevékenykedést a dunaszerdahelyi stúdiómban. Ha nem is annyira aktívan, mint most, de semmiképpen nem szeretném elhanyagolni az itteni vendégeimet.


Mit tartasz életed legsikeresebb pillanatának, emlékszel-e esetleg erre?

Ez egy fogós kérdés, nagyon sok ilyenem volt, és ha őszinte szeretnék lenni, minden napom kivételes. Úgy megyek haza, hogy adtam valamit az embereknek. Legalábbis ezt érzékeltetik velem a vendégek. Még ha a nap végére holtfáradt is vagyok, akkor is feltöltődve érzem magam. Életem legsikeresebb pillanata azon a napon volt, amikor eldöntöttem, és valóra váltottam a stúdió születését. Ezzel indítottam el sok-sok sikeres pillanatot mások életében is.

Volt, amikor úgy érezted, mégsem ez a te utad?

Soha!

Milyen visszajelzéseket kapsz a tanítványaidtól?

Általában pozitívakat. Természetesen megfordult már olyan vendég is nálunk, aki úgy érezte, ez nem neki való. Ez teljesen rendben van. Különféle emberek, más igényekkel. Szerencsére azért a többség az óra után boldogan, feltöltődve és nem utolsó sorban jól átmozgatva távozik tőlünk. És jön újra. Ez magáért beszél.

Mit jelent számodra a siker, mikor érzed magad elégedettnek?

Az, amit csinálok, hogy keresnek bennünket és jól érzik magukat nálunk. Sikernek élem meg azt is, hogy nem tudok Dunaszerdahelyen úgy végigmenni, hogy ne találkozzak egy-egy vendégünkkel és váltsunk pár szót. Sikerként könyvelem el azt is, hogy az állandóan rohanó világban a stúdió, amit létrehoztam a saját magam erejéből, az én templomom, ahol megnyugszom, ahol energiát kapok és hiszek abban, hogy a vendégeink is pont ezért választanak bennünket. Ez végtelen hálával tölt el.


Vojtík Szimona felvételeiHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Isten útjai kifürkészhetetlenek

Virág Csenge

Interjú Bodó Máriával, a Duna Televízió vallási főszerkesztőségének munkatársával.

2021.4.28.   


Család, munka és színház

Zana Anita

Interjú a Vakok és Gyengénlátók Jász–Nagykun–Szolnok Megyei Egyesületének egyik tagjával, Zajcsek Zsiga Szilviával.

2021.4.7.   


Mit rejt Vidu ötlettára?

Noszek Barbara

Bepillantunk az érsekújvári Vidu, azaz Szalma Nikoletta kreatív műhelyébe.

2021.3.16.   


Látássérültként, emberként

Zana Anita

Beszélgetés a látássérült Vargáné Décsei Eszter Judittal.

2021.3.10.   


„Hiszek a természet erejében”

Póda Erzsébet

A vásárúti Kovács Máriával beszélgettünk boltalapításról, egészségről, életmódról.

2020.11.22.   


Kortalanul élni

Póda Erzsébet

A kor csak egy szám: mindenki annyi éves, amennyinek érzi magát. Közhelynek tűnő megállapítás, de igaz. Beszélgetés Bazsó Rozáliával.

2020.10.26.   


Lángot adok, add tovább!

Póda Erzsébet

Beszélgetés a dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár nyugalmazott könyvtárosnőjével, a mindig aktív Vojtek Mártával.

2020.6.25.   


Kézművesek karanténban

Tilajcsík Dóra

Milyen most kézművesként tevékenykedni? Erről kérdeztük az érintetteket. (Megszólal Petro Veronika, Fekete Dóra, Nagy Tímea és Sántha Patasi Gabriella.)

2020.5.8.   


Türelemből jeles

Tilajcsík Dóra

Mayer Ingrid szappanjai nem csupán a külsőnket szépítik meg, de a belsőnk is kivirágzik.

2020.3.14.   


A házasságtörés a házassággal egyidős

Tilajcsík Dóra

"Lehet, hogy jobban tudunk róla harsányan, vulgárisan vagy csipkelődve diskurálni, de komolyan még mindig nem." Beszélgetés Hevesi Kriszta szexuálpszichológussal.

2020.2.21.   


Csodák is léteznek

Póda Erzsébet

Beszélgetés Nagy Gáborral, aki "nővérként" dolgozik a dunaszerdahelyi kórházban.

2020.1.20.   


Ősi ritmusok felsőfokon

Kovács Márta

Ősi ritmusok, archaikus dallamok, impulzív előadásmód – ezek jellemzik a leginkább a 2019 februárjában alakult felvidéki Varkocs együttest.

2019.12.16.