Míg az élet engedi


Kucsora Zsolt  2022.7.22. 6:39

Beszélgetés a Szilason élő Pálffy László ceremóniamesterrel.

Mi csak úgy becézzük: Lepke. Vidám, életerős és szórakoztató. Interjúalanyommal valamikor régen naponta beszélgettünk, kölcsönösen segítettünk egymásnak, legyen az munka, vagy valamilyen segélykiáltás. Néha szórakoztunk, de volt rá eset, hogy csúnyán összevesztünk. Tulajdonképpen olyanok vagyunk, amilyen is az élet… A lényeg, hogy tiszteljük egymást és vigyázunk a kapcsolatunkra. Laci foglalkozott már érdekes dolgokkal, munka miatt sokat utazott Londonba, és volt rá példa, hogy Amerikába is kirepült. Színes jelenség, nem találkoztam emberrel, ki ne ismerné a környéken. Egy ideje a ceremóniamesterségbe fekteti felgyülemlett energiáját, és nagyon jól is csinálja.


Jó régen beszéltünk. A járvány ideje alatt szinte nem is találkoztunk. De megnyugtatlak ezzel nemcsak mi vagyunk így, a földgolyó mintha a másik irányba kezdett volna el forogni. Hagyjuk is! Beszéljünk inkább csak rólad! Mit takar a ceremóniamesterség? A fotókat elnézve stílusosan jelensz meg az eseményeken és a vendégeid is jókedvűek. Mindig.

A ceremóniamesterség egy szakma. Nemcsak az esküvői része létezik, hanem sokféle formája, mint például műsorvezetés a különféle rendezvényeken, amelyek lehetőséget adnak, hogy szórakoztassam az embereket – saját trükkökkel színesítve. Az öltözékem egyedi stílusban válogatom össze, hogy még az is méltó legyen erre a szakmára. Mindig arra törekszem, hogy a vendégek jól érezzék magukat, sokat nevessenek, táncoljanak, és mint műsorvezetőt sose felejtsenek el!

Honnan jött az ötlet?

Amerikában ismertem meg a szakmát, ahol ezt a típusú embert MC-nek hívják. Az MC lehet énekes is, főleg a hiphop kultúrában, de összeköttetésben van a rendezvényszervezéssel és még sok minden mással. Amikor ezt megláttam, azonnal tudtam, hogy én ezt akarom, erre születtem.


Milyen eseményekre hívnak gyakrabban?

Sok rendezvényen vettem részt, némelyiken már többször is. Amerikai autós találkozón, motoros találkozón, családi napon, falunapokon, TikTok találkozón, születésnapon, de leginkább és főleg esküvőkön hozom a hangulatot.

Párod mit szól, hogy hétvégenként nem nagyon tudsz otthon maradni? Vagy elkísér?

Már megszokta, mert ez az életem, a munkám és ez ezzel jár. Csak akkor jön velem, ha vendégként mindketten hivatalosak vagyunk, mondjuk egy esküvőre, ahol ceremóniamester is vagyok.


Nekem a legjobban a fém mikrofonod tetszik. Hol szerezted be?

A mikrofonom egy ötletként jött. Arra gondoltam a kezdetekben, hogy kell valami egyedi és egyben egy azonosító is. Eszembe jutott az amerikai autós bulikról, hogy a rock and roll csapatok ilyet használnak, és úgy döntöttem, nekem is be kell szereznem egyet. Közben észben tartottam, hogy így kell, hogy megismerjenek az emberek! Az első névjegyemen, még csak a mikrofon volt látható, azért, hogy ha például valaki találkozik a mikrofonnal és épp esküvőn gondolkodik, én jussak majd az eszébe. Ez egy marketing húzás is volt, ami bejött. Sokan csodálják, és még a zenekarok is a mikrofonommal fényképezkednek.

Mi volt a legemlékezetesebb pillanat számodra?

Minden esküvő más, mindegyiken van valami emlékezetes, és én azt akartam, hogy sok-sok külföldi ember találjon meg. Három nyelven tartok esküvőket (magyar, angol, szlovák). Ez azért is jó, mert sokat utazom, és mindig valami újat tanulok a külföldiektől. Mindig van valami új stílus, valami új szokás. Ezek a pillanatok a legemlékezetesebbek.


Van ebben a műfajban valami nagy álmod? Célod?

Természetesen, hogy csak ebből élhessek meg még vagy negyven évig. Bár a kovid szituáció elég sok fájdalmat okozott és majdnem tönkretette az egész esküvős szakmát, csakis előre kell tekinteni.

Szerinted mi a legfontosabb, ami ehhez a szakmához szükséges –ha esetleg valaki hasonlóban gondolkodna.

Először is ki tudjon állni az emberek elé, és minden bonyodalom nélkül le tudjon vezetni egy rendezvényt. Fel kell ismerni, mit szabad és mit nem. Például egy amerikai autós találkozó, vagy akár egy motoros találkozó egészen sok vadságot igényel, viszont egy esküvőn már más színvonalat kell képviselni. Én olyan vagyok, mint egy kaméleon. Nem is olyan egyszerű, mint sokan gondolják. Természetesen fontos a saját stílus.


Mindketten az autók szerelmesei vagyunk. Tudom, te az amerikai gyártószalagról szoktál választani. Most is van valami a garázsban? Esetleg kiszemelted? Láttam már az általad szervezett lagzis képeiden egy hosszabbított amerikai autót. Nem a tiéd véletlenül?

Rajongok az amerikai autócsodákért. Ahogy az apum mondaná, a föld sem nyomja ki belőlem ezt az érzést. A limuzin, amiről beszéltél, az enyém volt, de már eladtam. Jelenleg nincs semmilyen amcsi verdám, de lesz! Anélkül az életem eléggé üres.

Véleményed szerint ez az, amit életed során kerestél? Vagy el tudod képzelni, hogy idővel más, bár ugyancsak ennyire érdekes szakmában találod magad?

Megtaláltam az utam, de nincs kizárva, hogy mást is csináljak. A pandémiahelyzet sok időt adott, hogy elgondolkodjam máson is, sajnos… Nekem ez az életem, ez az amire születtem, amit imádok, amiben jól érzem magam, ami zsigerből jön. De ha tiltanak, akkor éhen halsz. Így nincs más választás, menni kell tovább. Addig fogom csinálni, amíg az élet engedi, és amíg csak lehet. Azonban a számlákat fizetni kell. Természetesen a ceremóniamesterség mellett, ha igény van rá, meg is szervezem az egész esküvőt.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Középpontban a közösség

Zana Anita

Beszélgetés Musitzné Pál Renátával, aki korábban látássérülten is önkéntes munkát végzett.

2024.3.4.   


Lassan minden a helyére kerül

Zana Anita

Beszélgetés Horenka Erika látássérült írónővel.

2024.2.25.  1   


„A világ változik, a vers örök”

Zana Anita

Riportalanyunk, Zajcsek Norbert, a látássérültekből álló amatőr színtársulat, a Varázsszínpad, tagja volt hét éven át. Az Egyesület rendezvényein általában szavalni szokott.

2024.2.8.   


„A helyemen vagyok”

Zana Anita

Interjú Kovácsné Mendler Annamáriával, aki klienskoordinátorként dolgozik, s mindezt fehérbottal teszi.

2024.2.2.   


Én ilyen vagyok

Póda Erzsébet

Az tegnap.ma irodalmi díj egyikét az idén Nagy Erika, a Szlovákiai Magyar Írók Társaság titkára kapta. Ez alkalommal készítettünk vele egy villáminterjút.

2023.12.6.   


Soha nem szabad feladni!

Póda Erzsébet

Villáminterjú a világhírű magyar vadásszal, vadászíróval, természetvédővel, Hídvégi Bélával, aki több rangos díjat elnyert már tevékenysége elismeréseként.

2023.9.28.   


Katona vagyok!

Póda Erzsébet

Beszélgetés a francia idegenlégióban szolgált Maquet Ludovic-kal, akinek nemsokára megjelenik a légiós éveiről szóló könyve.

2023.7.27.  9   


Sosem unatkozom

Zana Anita

Beszélgetés Vígh Erikával, Vígh Éva lányával, aki a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének egyik meghatározó alakja volt.

2023.3.5.   


Krónikus bőrbetegség és a stressz

Vona Ildikó

Beszélgetés dr. Szalai Zsuzsanna gyermekbőrgyógyásszal a különböző bőrbetegségek gyógyításáról.

2023.2.21.   


Az önkéntességtől az elnöki székig

Zana Anita

Villáminterjú a Pro Caritate díjas Pestiné Pető Máriával.

2023.1.31.   


Az iskolán túl

Kucsora Zsolt

Beszélgetés a tardoskeddi Benkő Timea pedagógus-íróval.

2022.10.19.   


Kapcsolatok hálójában

Zana Anita

Beszélgetés a Szolnokon élő Baranyi Miks Máriával, aki látássérültként dolgozik a könyvtáros szakmában.

2022.10.2.