Mit rejt Vidu ötlettára?


Noszek Barbara  2021.3.16. 23:04

Bepillantunk az érsekújvári Vidu, azaz Szalma Nikoletta kreatív műhelyébe.

Alkotni öröm, kreatívat alkotni egyszerre kihívás és jóleső érzés. A tavalyi év során talán még inkább felértékelődött a hazai, a kézműves-termékek iránti kereslet és vágy. Egy riport erejéig bepillantunk az érsekújvári Vidu, azaz Szalma Nikoletta műhelyébe, aki a megváltozott körülmények ellenére is töretlenül dolgozik valamilyen kreatív alkotáson.


A tipp-topp kis műhely helyét felváltotta a gyerekszoba, de némi átalakítás után újra teljes felszereltségében láthatjuk a ház kézműves-kuckóját. Nikoletta először körbemutatja, hol készülnek a kisebb-nagyobb saját készítésű különlegességei, középpontban a vágólappal, háttérben az anyagoktól roskadozó polccal, illetve a portól védett varrógéppel, közben mesélni kezdi, hogyan is indult el az útján. Gyermekkora óta vonzódik a kézműves dolgokhoz, ezért aztán rajz- és esztétika szakon szerzett diplomát a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen, majd különböző iskolákban tanított rajzot a gyerekeknek. 2010 óta dolgozik saját márkával, ekkor regisztrált egy frissen induló, kézműves termékeket bemutató és árusító közösségi felületre. – Ekkor még csak gyöngyfűzéssel próbálkoztam, meg mindenféle kezdetleges dolgot próbálgattam. Kettősség van bennem: ide is belenyúlok, oda is belenyúlok, de talán már megtaláltam a helyem. Sokáig tartott, míg eljutottam oda, ahol most vagyok – mondja egy szerény mosoly kíséretében.

Honnan veszi Nikoletta az inspirációt? – Többnyire a hétköznapi élet adja – válaszolja röviden, majd kifejti –, mindig valamilyen problémára keresem a megoldást, ami hasznos, praktikus, amiket aztán eladásra kínálok, hogy ne csak dísztárgyak legyenek. Vannak azok is meg játékok, de többnyire az a jellemző, az a fő vonal, hogy valamilyen problémára keressek megoldást. A kisebb tárgyak pedig a megmaradó anyagmaradékokból keletkeznek.


Mikor rákérdeztem, hogy kezdettől fogva jellemezte-e őt ez a fajta tudatosság, nevetve azt felelte: – Nem tudatosságnak nevezném, ez inkább ilyen »hörcsög életmód«. Mindig tele vagyok mindenféle kacattal, mivelhogy rajztanár vagyok, tudom, hogy rengeteg dolgot fel lehet használni erre-arra. Szerintem a gyerekek esetében jobb is, ha látják, hogy egy tárgyat nem kell mindjárt a kukába dobni, hanem fel lehet használni másra is. Nem minden eldobandó a mai világban, mert tényleg rengeteg szemét van.

Az elmúlt másfél év több szempontból is eseménydúsra sikeredett Vidu életében: igazi kézműves esküvő, gyermekáldás, majd a járványhelyzet, amely talán a legkevésbé befolyásolta a mindennapjait, hiszen eddig is online dolgozott. Az esküvőre való készülődés és a babavárás időszaka nagyon inspiráló volt a számára, rengeteg új termék született a keze alatt, amelyekről rendszeresen beszámolt a blogján. Hamarosan pedig újabb mérföldkőhöz érkezik: megjelenik az első kézműves könyve. Vidu pár évvel ezelőtt rendszeresen publikált, ezen kívül pedig aktívan használja a közösségi média felületét, a könyv viszont egy új platform, annak ellenére, hogy Vida Nikoletta néven 2012-ben már megjelent egy verseskötete, A lány meztelenül címmel.


– A Szlovákiai Magyar Írók Társasága szokta szervezni a Pegazus-pályázatot, én pedig küldtem be verseket, és két egymást követő évben voltam különdíjas, valamint harmadik és második helyezett. A különdíjat Tőzsér Árpád szokta odaítélni, akinek nagyon megtetszettek a verseim. Felkarolt, és mindenáron azt akarta, hogy legyen kiadva egy ilyen startkötet. Ő aztán nyugdíjba ment, úgyhogy az én kötetem volt az utolsó, amit kiadott.

Tehát a könyvalakban való megjelenés sem idegen számára, de hogyan fog kinézni az Erre varrjál gombot! Ötletgombolyag Vidu műhelyéből című könyve – erről is megkérdeztük riportalanyunkat.

– Ez a könyv egy egész éves kézműves ötlettár lesz. Összesen 50 ötletet fog tartalmazni –48 hetet írunk egy évben, de gondoltam, legyen kerek szám, úgyhogy lett két ráadás. Minden hónapra van 4-5 ötlet, szezonálisan, mindenféle technikával: varrás, szandálkészítés, szalvétatechnika, drótozás, nemezelés stb. Az egyes ötletekhez útmutató fog tartozni, milyen alapanyagokra van szükség az elkészítésükhöz, leírás, fotókkal dokumentálva. Lesznek előre megadott sablonok, és lesznek benne olyanok is, ahol nincs szabásminta, csak le van írva konkrétan, hogy az olvasó hogyan készítse el hozzá a szabásmintát – magyarázza Nikoletta.


Arra pedig, hogy mitől lesz különleges ez a könyv, illetve miért lesz érdemes megvásárolni, ezt a választ kaptuk: – Olvasóként nézve, azért lesz más, az lesz benne a plusz, hogy nem úgy van leírva, hogy csak ezen a módon oldhatjuk meg, vagy csak ilyen alapanyagokkal készíthetjük el, hanem igyekeztem mindenhez odaírni, hogy ha így nem akarjuk megoldani, akkor megoldható emígy is, vagy ezzel az anyaggal is el lehet készíteni, vagy a szabásmintáknál nem kell csak a kész mintákkal dolgozni. Szerintem ez azért jó, mert az embereket kicsit a kreativitás felé lökdösöm. Az vettem észre, hogy az emberek rettenetesen nem kreatívak. Ezt azért tudom, mert rajztanár vagyok, és a gyerekeken is látom, pedig nekik még kellene, hogy menjen, de nem! Sokszor úgy kell a szájukba rágni, mi a feladat, mit hogyan rajzoljanak le, mert nincs fantáziájuk, nincs semmi ötletük, és szerintem ez azzal is összefügg, hogy a felnőttek hanyagolják ezt, nem tudnak mit átadni. Pedig a kreativitás az egyik alapkövetelmény akkor is, ha például munkát keresünk.

Az Erre varrjál gombot! Ötletgombolyag Vidu műhelyéből című könyv már előrendelhető az interneten, előreláthatóan április végén, május elején fog megjelenni, szerkeszti és illusztrálja Török Bianka.

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Sosem unatkozom

Zana Anita

Beszélgetés Vígh Erikával, Vígh Éva lányával, aki a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének egyik meghatározó alakja volt.

2023.3.5.   


Krónikus bőrbetegség és a stressz

Vona Ildikó

Beszélgetés dr. Szalai Zsuzsanna gyermekbőrgyógyásszal a különböző bőrbetegségek gyógyításáról.

2023.2.21.   


Az önkéntességtől az elnöki székig

Zana Anita

Villáminterjú a Pro Caritate díjas Pestiné Pető Máriával.

2023.1.31.   


Az iskolán túl

Kucsora Zsolt

Beszélgetés a tardoskeddi Benkő Timea pedagógus-íróval.

2022.10.19.   


Kapcsolatok hálójában

Zana Anita

Beszélgetés a Szolnokon élő Baranyi Miks Máriával, aki látássérültként dolgozik a könyvtáros szakmában.

2022.10.2.   


Kezemben az ecset

Kucsora Zsolt

Beszélgetés a lakszakállasi Benyó Orsolyával, aki egy nap gondolt egy merészet, és ecsetet vett a kezébe.

2022.9.5.   


„Mi történt a lányommal?”

Póda Erzsébet

Nehéz elképzelni annál borzalmasabb helyzetet, mint amikor egy anya – bármely okból – elveszíti a gyermekét. Beszélgetés az ekecsi Fél Dórával.

2022.8.29.   


Katona vagyok!

Póda Erzsébet

Beszélgetés a francia idegenlégióban szolgált Maquet Ludovic-kal, akinek nemsokára megjelenik a légiós éveiről szóló könyve.

2022.7.27.  9   


Kotta nélkül

Zana Anita

Interjú a szolnoki Erős Laurával, aki látáskárosultsága ellenére csodaszépen zenél, és sok minden mással is foglalkozik.

2022.7.25.   


Míg az élet engedi

Kucsora Zsolt

Beszélgetés a Szilason élő Pálffy László ceremóniamesterrel.

2022.7.22.   


Élni kell!

Póda Erzsébet

Beszélgetés a budapesti Brjeska Dórával, aki megküzdött és küzd a rákkal, közben egy pillanatra sem veszítette el az életkedvét.

2022.7.10.   


A cél a legjobb helyezés

Kucsora Zsolt

Beszélgetés az érsekújvári Nagy Mária társastáncossal, aki egyre eredményesebb ebben a műfajban.

2022.7.3.