Spontán készül az alkotás


Tompa Orsolya  2015.9.9. 1:45

Beszélgetés Zokob Anett kavicsfestő művésszel.

Néhány hete egy érdekes riportot találtam egy magazinban egy hétköznapi művészről, egy hétköznapi lányról, aki kavicsművészettel foglalkozik: kavicsokra fest képeket. Először furcsának tűnt, de rájöttem, hogy a kreativitásban egy igazi művész számára nem léteznek határok. Ahogy olvastam a riportot, kezdett egyre jobban megtetszeni.
Ezért kerestem fel kérdéseimmel Zokob Anett kavicsfestő művészt.

A kreativitás határtalan, ez a munkáidból is kiderül, ráadásul olyan dolgokat fedezel fel a természetben, amiket mások meg sem látnak. Honnan jött az ötlet, hogy kavicsokra kezdj el festeni?

A Szigetközben születtem és nevelkedtem. Sok szép emléket őrzök az ottani tájról. Talán a természet iránt érzett megbecsülés és szeretet, valamint a lelkesedésem eredménye, hogy meglátok apró kincseket, amik mellett mások elsétálnak. Nem csak a kavicsokra gondolok, lehet az egy rejtőzködő madárfészek, vagy egy fűben megbújó ritka gomba. A kavicsfestéssel az interneten találkoztam. Ezután más szemmel néztem a kövekre. Egyre több ötletem támadt a különböző formák láttán.


Mikor kezdtél el művészettel foglalkozni? Más művészeti ágban is kipróbáltad magad, vagy csak ebben?

Az első sikerélményem az éneklés területén volt. Általános iskolám kórusában szóló lehetőséget kaptam, versenyeken is képviselhettem iskolámat. Gimnáziumi éveimben egy amatőr színjátszó társulat tagja lettem. Zenés darabokat, musicaleket, operetteket adtunk elő. Komolyan szerettem volna foglalkozni az énekléssel, ezért tovább képeztem magam. Alkalomadtán önálló fellépéseket is vállaltam. Igaz, a pályaválasztásnál a természettudományi területet választottam – környezetkutató diplomát szereztem az Eötvös Loránd Tudományegyetemen –, mégis mindig jelen volt az életemben a művészeti vonal. Tanulmányaim mellett folytattam az éneklést, és ékszereket is készítettem.

A festett kavicsok nagyon ötletesek. Csak hobbiszinten foglalkozol ezzel, vagy vállalkozásban?

Másfél éve foglalkozom festett kavicsok és kavicsfestmények készítésével. Jelenleg csak hobbiszinten, bár egyre több a megrendelésem. A pozitív visszajelzések, kiállítás és játszóházi meghívások megerősítenek terveimben. Például szívesen illusztrálnék meséket a kavicsfestményeimmel.


Mire gondolsz, milyen meséket illusztrálnál, milyen történeteket?

Az illusztráció ötlete akkor fogalmazódott meg bennem, mikor kitaláltam erdei manóimat. Festettem öt kavicsmanót és egy manóházat, majd írtam róluk egy verses történetet.

A manók élete
Erdő mélyén a göcsörtös tölgyfa alatt
egy házikóban éldegél pár fura alak.
Kicsi ház, mosolygós lakók.
Ha szemem nem csal, ők erdei manók.
Szamóca, Csiperke, Bodza, Berkenye és Kökény.
Öt vidám, szorgalmas kis tünemény.
A napsugarakkal kelnek minden áldott reggel.
Harmatcseppeket gyűjtenek, dalolva, jó kedvvel.
Gondozzák a virágokat, hogy bő termés legyen,
a sok arra járó állat bőségesen egyen.
Ismerik az erdő minden rejtett zugát,
tudják, mely növény gyógyít, melyik árt.
Meggyógyítják a rekedt harkályt, a bicegő őzikét,
most is valahol az erdő rendjét őrzik épp.
Ha feléjük jársz, óvatos légy! Mert ha meglátnak,
megriadnak, és mindannyian kővé válnak.

Persze nem csak a mesék világáról festek, készülőben vannak modern színes képeim, melyek különleges lakásdekorációk lehetnek.


Ha valakinek ajándékba készíted, akkor figyelembe veszed az adott egyén személyiségét is, vagy ettől függetlenül alkotod meg a festett kavicsokat?

Sokszor előfordul, hogy egy kavics megihlet. Ilyenkor megfestem, amit belelátok, és csak később talál gazdára. Az ajándékozásnál fontos, hogy személyes legyen. Az érdeklődési kör ismeretében szeretek valami különlegeset kitalálni. Megrendelés esetén is szívesen segítek ötleteimmel. A kész terv alapján megkeresem a megfelelő kavicsot. Nem rajzolok előre, csak nekilátok: spontán készül el az alkotás.

Fotók: Zokob Anett és alkotásaiHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Az utolsó patkolókovács

Póda Erzsébet

Huber László patkolókovácsot, a Csallóközben, Erdőhátkarcsán kerestük fel. Aprócska műhelye pontosan úgy néz ki, mint amilyeneket már csak a falumúzeumokban láthatunk.

2018.4.5.    11


A függöny mögött

Tompa Orsolya

Az önvaló kifejezése mindenki számára mást jelent. Beszélgetés Zoltai Bea festőművésszel.

2017.10.7.    5


Pillanatnyi impressziók

Tompa Orsolya

„A fényképezőgép képeket örökít meg, de valójában a puszta képnél jóval többet rögzít.” Beszélgetés Szalay Mona fotográfussal.

2017.7.23.    64


Teológia és feminizmus

Tompa Orsolya

A teológia sokrétű és megosztja az embereket. A feminizmus is. Beszélgetés dr. Perintfalvi Ritával.

2017.4.21.    9


Örülni minden apróságnak

Póda Erzsébet

"Megtanultam, hogy nem szabad siránkozni. Megtanultam kimondani, ha valami bánt, vagy nem értek egyet valamivel." Beszélgetés Fabó Máriával, a Komáromi Jókai Színház marketingvezetőjével, a Szakképző és Felnőttképzési Intézet igazgatójával.

2016.8.8.    88


Katonaélet nőként

Tompa Orsolya

Hogyan éli mindennapjait és hogyan áll helyt a mindennapokban egy nő katonaként? Riportunkban ezekre a kérdésekre keressük a választ maguktól a katonanőktől.

2016.6.27.    95


Bőrnek, léleknek

Póda Erzsébet

Nem elég szempillát, szemöldököt festeni, a kozmetikusnak szépíteni kell a vendég bőrét, ápolni a lelkét, mondja Both Tímea kozmetikus.

2016.5.30.    14


Minden ország más

Tompa Orsolya

Beszélgetés Harmincz Ritával, a sárga ruhás utazóval.

2016.4.28.    8


A pillanat varázsa

Póda Erzsébet

Szeretem megmutatni, hogy ezernyi szépség és csoda ölel körül minket: beszélgetés Virágh Mária fotóssal.

2016.2.5.   


Szex, érettség és más kérdések

Tompa Orsolya

Beszélgetés Győri Szilvia szexuálpszichológussal.

2016.1.21.    29


A tehetségen túl

Póda Erzsébet

Beszélgetés Bakonyi Orsolya előadó- és képzőművésszel.

2015.12.28.    80


Azt alkotom, amit szeretek

Tompa Orsolya

Beszélgetés Wéber Andreával azaz Mandy Candyvel.

2015.12.10.    139