Változunk, változtatunk


Huszár Ágnes  2012.12.10. 5:28

Beszélgetés Stredl Tamás kávéház-tulajdonossal.

Semmi sem állandó, csak a változás maga, mondta valamikor régen az ókori filozófus, Hérakleitosz. Ez az állítás ma is érvényes. Főképpen azért, mert a világ is egyre rohamosabban változik körülöttünk, és vele mi is kénytelenek vagyunk változtatni. Persze vannak időszakok az emberi életben, amikor az a természetes, hogy folyton változunk, alakulunk, formálódunk. De fiatal felnőtt korunktól általában a nyugodtabb életstílusra, a kevésbé változó környezet kialakítására, a meglévő kapcsolatok megtartására, egyszóval a biztonságra törekszünk. Általában ez így van, de rendszerint akad valaki a környezetünkben, aki éppen munkahelyet, iskolát, hobbit, partnert, lakást vagy autót vált. Változtat azért, hogy önmaga lehessen, azt tehesse, ami neki a legtesthezállóbb. Vagy enged a körülmények nyomásának, és sodródik a változó világgal.

Mi a jellemzőbb? Ki a mozgatórugója a változásoknak az ember életében? Ő maga vagy a környezet? Vajon merjük-e használni a változtatás lehetőségét az életünk folyamán? És ha változtatunk, akkor általában miből mibe lépünk át?

Stredl Tamás, egy 32 éves fiatalember, a pénzügyi karrier építéséről egy kávéház vezetésére váltott. Dunaszerdahelyen megnyitotta a kávéházát, majd belevágott egy új szakma elsajátításába, és a kávéház vezetésébe. A két, egymástól nagyon különböző munkahelyről, a velük járó mindennapi feladatokról, és ennek a váltásnak a pozitívumairól, illetve negatívumairól beszélgettem vele.

Mivel foglalkoztál, mielőtt elkezdted működtetni a kávéházat?

Hosszú éveken át bankban dolgoztam, aztán pénzügyi tanácsadó voltam, tehát a banki szférában mozogtam hét évig. Az egyetemen közgazdaságtant tanultam, a végzettségem közgazdász.

Természetes, hogy ha valaki közgazdaságtant végez, akkor a pénzügyi szférában kezd dolgozni. Nálad is így volt?

Eredetileg régészetre jártam, de sajnos egészségügyi okok miatt nem tanulhattam tovább, ezért a közgazdaságtanra váltottam. Ez testhezálló volt, és szintén nagyon érdekelt. Az egyetem elvégzése után a pénzügyi szférával kapcsolatban úgy képzeltem, ott szeretném tölteni az éveimet. Majd fokozatosan kiderült számomra, hogy nem voltak meg azok a lehetőségek, amelyekre számítottam, például előbbrejutás, úgyhogy váltottam a pénzügyi tanácsadásra.

Az a váltás még nem jelentett nagy változást...

Gondoltam, tudnék egy új karriert kiépíteni. Sajnos pénzügyi tanácsadóként is megtapasztaltam, hogy sok minden befolyásolja az ember előrehaladását, nemcsak a teljesítménye, ezáltal ott sem voltak adottak az előrejutás lehetőségei. Azonban jó tapasztalatként rakhattam el magamban, mert amikor pénzügyi tanácsadóvá váltam, már önállósodtam. Kipróbáltam azt a lehetőséget, amikor az ember saját magára dolgozik, nincs állandó mennyiségű fizetése, hanem annyit keres, amennyit dolgozik.

Nem olyan régen – négy hónapja – gondoltál egyet, és meghoztál egy döntést, ami nagy változást hozott a mindennapjaidba. Hogy jött az életedbe a kávé és a kávézó?

Mielőtt megvettem a kávézót, igazgató voltam egy cukorgyárban, de úgy alakult, hogy a tulajdonossal nem tudtunk megegyezni. Ekkor kerestem egy új lehetőséget, és tudomásomra jutott, hogy ez a kávézó eladó. Épp úgy jött össze a dolog, hogy ez a hely volt a kedvencem már évek óta, nem tartott sokáig eldöntenem, hogy megveszem. A kávékultúra mindig is nagyon érdekelt, és ez az erős érdeklődés is megkönnyítette a döntésemet, hogy belevágok. Tettem ezt annak ellenére, hogy nem volt tapasztalatom abban, hogyan kell vezetni egy kávézót. Meg kellett tanulnom új dolgokat.

Amikor elkezdted a kávéház vezetését, milyen dolgokat tudtál, és mit kellett megtanulnod?

Az eddigi munkáim során megtapasztaltam, hogy számomra nagyon fontos a kommunikáció az emberekkel. Ez nagyon fontos ahhoz, hogy az ember jól tudja ezt a munkát végezni. Természetesen minden munkát szívvel kell csinálni. Emellett fontos a folyamatos tanulás, a szakkönyvek olvasása és az internet böngészése. Ha az embert érdekli a kávé, és a kávéház vezetésének legjobb módja, akkor ezt a tanulást nem tartja kötelezőnek. Aztán fontos megtanulni a szakma alapjait, ezért elvégeztem egy barmanképző kurzust, ahol megtanultam például, hogyan kell pontosan készíteni a kávét. De ezek az ismeretek csak egy részét képezik annak, ami segíti az embert, hogy megfelelően vezessen egy kávézót. Természetesen a hónapok és évek munkája adja azt a tapasztalatot, ami miatt majd elmondhatom, hogy sikeres lesz-e a vállalkozás.

Az átlagember körülbelül el tudja képzelni, milyen a munka egy bankban, és mennyire más egy kávézóban. Ha összehasonlítanád a két munkát, melyiknél mi lenne a pozitívum illetve a negatívum?

A munkahely szempontjából sokan a biztonságot keresik. A bankban megvolt ez a biztonságérzet, hiszen a pénzügyi szférában aránylag stabil a munkahely. Nem kellett tartanom attól, hogy lesz-e fizetés, és a fizetésem időben megérkezik-e, megkapom-e az egyéb juttatásokat. Természetesen teljesíteni kellett, úgyhogy a másik oldalon nagyon sok stresszel járt. Elég nagy nyomást jelentett, hogy naponta pénzzel dolgoztam. A saját vállalkozásban a gyönyörű az, hogy az ember a saját maga ura, nem áll fölötte senki, aki diktálja a tempót. Ha elront valamit, akkor magának rontja el, és saját maga viseli a következményeket, és ezzel számolni kell. Vannak nagyon jó és nagyon nehéz napok, de ez hozzátartozik, és ez a szépsége is. Ez a munka nagyon változatos, nincs két egyforma nap. Mindig más és más emberek jönnek be hozzánk, és nagyon jó embereket ismerhetek meg.

Mozgalmasabb a kávéház vezetése?

Sokkal mozgalmasabb, mint a pénzügyi szférában végzett munka. Nekem az volt nagyon fárasztó, hogy évekig ülőmunkát végeztem. Sportos típus vagyok, mindig kerestem a mozgási lehetőségeket, és most itt egész nap mozgok, talpon vagyok, sokkal jobban érzem magam. Azelőtt, mikor egész nap az irodában ültem, gyakran megbetegedtem, évente ötször-hatszor is. A nagyobb mozgási lehetőség mellett fontos számomra, hogy a munkám során emberekkel vagyok körülvéve, beszélgethetek velük, és jó érzés, hogy érdeklődnek a kávéház iránt.

A kávé mellett mit kínál ez a kávéház?

Finom szórt teáink vannak, belga csokit is kínálunk a vásárlóknak, és bármilyen, alkoholmentes italt el tudok készíteni a betérő vendégeknek.

Mi az, ami újdonság azóta, hogy te vezeted ezt a kávézót?

A különböző kávé-, csoki-, teafajták a kínálatunk alapját adják. Amivel igyekszem bővíteni a kínálatot: a hőtartópoharak, porcelán- és kerámiabögrék, illetve csészék, és új kávékészítő gépet használok. A téli időszakban forralt bort és sült gesztenyét is kínálunk a teraszon. A közeljövőben szeretnék úgynevezett cupping találkozókat szervezni, ahol lehetőség lesz megismerni a kávékultúra alapjait és megkóstolni a különböző kávéfajtákat. A vevők frissen őrölt kávét is vásárolhatnak tőlünk, illetve tanácsokat is adok a kedvenc kávéjuk lehető legfinomabb elkészítéséhez. Ha tudok, segítek – ez természetes.

Úgy látom, jól érzed magad a bőrödben. Jó döntés volt, hogy a pénzügyi karrier helyett a kávéház vezetését választottad?

A kávéház vezetésében sok örömöm van, jól érzem magam. Jól esik, hogy új dolgokat tanulhatok meg, a munkám miatt mozgok is, és érdekes emberekkel találkozhatok nap, mint nap. A kávéház sikerességére pedig majd néhány hónap múlva térjünk vissza újra!

Köszönöm a beszélgetést!


(A szerző felvételei)Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Lángot adok, add tovább!

Póda Erzsébet

Beszélgetés a dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár nyugalmazott könyvtárosnőjével, a mindig aktív Vojtek Mártával.

2020.6.25.   


Kézművesek karanténban

Tilajcsík Dóra

Milyen most kézművesként tevékenykedni? Erről kérdeztük az érintetteket. (Megszólal Petro Veronika, Fekete Dóra, Nagy Tímea és Sántha Patasi Gabriella.)

2020.5.8.   


Türelemből jeles

Tilajcsík Dóra

Mayer Ingrid szappanjai nem csupán a külsőnket szépítik meg, de a belsőnk is kivirágzik.

2020.3.14.   


A házasságtörés a házassággal egyidős

Tilajcsík Dóra

"Lehet, hogy jobban tudunk róla harsányan, vulgárisan vagy csipkelődve diskurálni, de komolyan még mindig nem." Beszélgetés Hevesi Kriszta szexuálpszichológussal.

2020.2.21.   


Csodák is léteznek

Póda Erzsébet

Beszélgetés Nagy Gáborral, aki "nővérként" dolgozik a dunaszerdahelyi kórházban.

2020.1.20.   


Ősi ritmusok felsőfokon

Kovács Márta

Ősi ritmusok, archaikus dallamok, impulzív előadásmód – ezek jellemzik a leginkább a 2019 februárjában alakult felvidéki Varkocs együttest.

2019.12.16.   


A babasuttogó

Tilajcsík Dóra

Hogy mi munka, türelem és szeretet áll a babafotózás mögött, arról a fotós tud igazán mesélni. A pódatejedi Csóka Csillát méltán nevezik babasuttogónak.

2019.11.12.   


Fűben-fában orvosság

Tilajcsík Dóra

Bizonyára egyikünk számára sem ismeretlen az a helyzet, amikor kisgyermekként egy újabb megfázással küszködve elcipeltek minket a doktorhoz...

2019.10.12.   


Az utolsó patkolókovács

Póda Erzsébet

Huber László patkolókovácsot, a Csallóközben, Erdőhátkarcsán kerestük fel. Aprócska műhelye pontosan úgy néz ki, mint amilyeneket már csak a falumúzeumokban láthatunk.

2018.4.5.    11


A függöny mögött

Tompa Orsolya

Az önvaló kifejezése mindenki számára mást jelent. Beszélgetés Zoltai Bea festőművésszel.

2017.10.7.    5


Pillanatnyi impressziók

Tompa Orsolya

„A fényképezőgép képeket örökít meg, de valójában a puszta képnél jóval többet rögzít.” Beszélgetés Szalay Mona fotográfussal.

2017.7.23.    64


Teológia és feminizmus

Tompa Orsolya

A teológia sokrétű és megosztja az embereket. A feminizmus is. Beszélgetés dr. Perintfalvi Ritával.

2017.4.21.    9