Első lépésben


Póda Erzsébet  2013.2.13. 5:54

Életünk során gyakran kerülünk zsákutcába, kátyúba, kilátástalannak tűnő helyzetekbe.

Ilyenkor úgy érezhetjük, nincs kiút, nincs megoldás, gyakran szinte pánikszerű érzés lesz úrrá rajtunk. Először talán szüleink tanácsát kérjük, ők azonban csak arra tudnak összpontosítani, hogy más meg ne tudja, az ő családjuk ilyen meg olyan problémába került. Ezért aztán türelemre, tűrésre, hallgatásra intik (már felnőtt) gyermeküket.
Talán elengedik fülük mellett a segélykérést.
Talán nem tudnak, vagy nem is akarnak támogatni.
Talán szüleinknek nem is mondjuk el soha az igazat.
(Kivéve, ha gyermekkorunktól kezdve őszinte, jó és egészséges a kapcsolatunk, mert ebben az esetben biztosan tudnak segíteni.)

Talán a barátnőnkhöz fordulunk, aki megértően bólogat, és vagy teljesen objektívan méri fel a helyzetünket és jó tanácsot ad. (Amit nem fogadunk meg.) Vagy önmagát veszi alapul, és mivel ő sem tud kilépni a reménytelen helyzetéből, úgy véli, barátnőjének se adasson meg a változtatás. Ezért aztán visszahúz. (De ezt sem hallgatjuk meg – ám inkább tartjuk elfogadhatónak az ő verzióját, hiszen lám, ő sem tudott kilépni az árnyékából! Konstatáljuk, hogy nekünk sem sikerülhet!)

Problémamegoldással foglalkozó könyveket vásárolunk, de egyiket se bírjuk végigolvasni. Ha pedig végigolvassuk, nem találjuk meg benne a kérdéseinkre a választ.

Pánikszerűen menekülünk az érzéseinkbe, az érzéseink pedig újabb pánikot generálnak. Képtelenek vagyunk akár egy pillanatra is ésszerűen gondolkodni. Gondolataink hangosan zakatolnak a fejünkben, érzelmeink szinte az őrületbe kergetnek, egyfolytában arra érzünk késztetést, hogy másokkal beszéljük meg. Csak mondjuk, mondjuk a magunkét, még nagyobb zajt csapva magunk körül, mint amekkora a fejünkben lármázik.

Nehéz ilyenkor bármit is tenni, hiszen az embert béklyókként bénítják meg az érzései, gondolatai.

Pedig, ha bármilyen jellegű problémánk akad, ha konfliktus- vagy krízishelyzetbe kerülünk, a legegyszerűbb módszer, az első lépés, ami segít, ha lelassulunk. Bármilyen nehéz is, adjunk magunknak egy szabad órát! Amikor csönd van körülöttünk, amikor csak önmagunk társaságában lehetünk. Lélegezzünk jó nagyokat, számoljunk el tízig (húszig vagy ötvenig) – és mérlegeljünk! Nézzük meg, vizsgáljuk körbe, gondoljuk át: valóban olyan nagy az a probléma, mint amekkorára felfújtuk? Ha valóban nagy, mi lehet az a (második) lépés, amit képesek vagyunk meglépni, még ha fájdalmas vagy kellemetlen is? Ha kiderül, hogy mégsem olyan nagy a gond, mi lehet az a dolog, amit meg kell tennünk?

Hogy mi lesz, ha megtesszük? Ezzel ráérünk később is foglalkozni, hiszen változtatni mindig tudunk. A lényeg, hogy ahelyett, hogy az érzelmeink zajos csapdájában vergődnénk napokon, hónapokon át – tegyünk valamit magunkért! Valamit – legyen az akármilyen kicsinek vagy nagynak tűnő dolog is.

Meglátjuk, ha ezt az első és második lépést megtesszük, a többit sokkal könnyebben véghez tudjuk vinni!

(Folytatjuk)

Barátnő Life CoachingHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Nehéz helyzetek (1)

Póda Erzsébet

Adva van egy harminc feletti nő, aki életében először költözött össze egy férfival, mert úgy érzi, megtalálta az igazit.

2013.6.25.   


Ha kísért a múlt

Póda Erzsébet

Van, hogy nap, mint nap eszükbe jut egy-egy jelenet a múltból, amelyet intenzíven újraélünk.

2013.5.14.    26


„Könnyű neki!”

Póda Erzsébet

Az ember, ha másra nem, a hiedelmeire, rossz szokásaira vagy a tablettáira támaszkodik.

2012.12.4.    18

A rovat további cikkei

Tíz jótanács szakítás után

Póda Erzsébet

Szakításkor mindig az van könnyebb helyzetben, aki kimondja, hogy: vége.

2020.11.26.    44


Most van itt az ideje

Póda Erzsébet

Itt a tél előttünk, akkor is, ha bizonyára élvezhetünk még az idén őszi időjárát.

2020.11.13.   


Az utóbbi hónapok margójára

Dienes Mirtill

Az elmúlt időszak gyökeresen felforgatta eddigi életünket, méghozzá minden téren. De amit muszáj megoldani, az megoldódik.

2020.9.17.   


Csalódásaink

Póda Erzsébet

„Soha ne bízz senkiben, (...), s a legkevésbé azokban, akiket csodálsz! Tőlük kapod a legnagyobb pofonokat.” Carlos Ruiz Zafón írja ezt A szél árnyéka című regényének elején.

2020.9.2.   


Hatékony válságkezelés

Az érzelmi intelligencia fontossága a hatékony válságkezelésben.

2020.2.27.   


Mikor lehettem önmagam?

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Jó lenne, ha az év minden napján odafigyelnénk a lelki higiéniára.

2019.11.22.    3


Kríziskezeléssel a lélekért

A kríziskezelés őszinteségen és türelmen alapul, a problémák leküzdése fokozatosan történik.

2019.10.22.   


Rivalizálás a munkahelyen

Dienes Mirtill

Egy munkahely sajnos nem mindig csak arról szól, hogy a munkatársakkal közösen elvégezzük a ránk bízott feladatokat, és egy csapatként érjük el a kitűzött célokat.

2019.9.3.   


Tíz idézet Buddhától

Kiss Adrienn Éva

A mai napig milliók követik Buddha tanításait, idézetei pedig nem csak a buddhisták számára jelenthetnek útmutatót.

2019.5.23.  1