A bátor Barbie


Fülöp Éva  2008.12.29. 14:11

Sok előítélet él az emberekben a Barbie babákkal szemben.

Túl hosszú a lába, vékony a dereka, nagyok a cicijei... A tipikus szőke Barbie-baba lett a „buta szőke nő“ prototípusa. De ennek a baba-kultusznak van egy másik, sokkal érdekesebb oldala is.

Először is felvázolom a jól megfontolt marketing stratégiát:
1. Készíts egy rajzfilmet, amelyet majd DVDn mindenki megvesz, illetve a lányok anyukái majd lemásolják egymás közt, mert a gyereket imádni fogják.
2. Minden rajzfilmhez dobj piacra ugyan olyan Barbie-babákat, mint a főszereplő, kellékekkel, hintóval, herceggel, lovakkal stb.
3. Gyűjts be a hasznot és ezt minden évben legalább egyszer ismételd meg.

A kislányok tényleg rajonganak a Barbie mesefilmekért. Tényleg megvetetik a jóhiszemű szüleikkel a drága babákat, hozzá a hercegeket, barátnőket, egyéb kellékeket. Aztán jöhet a barbies hátizsák, törölköző, pohár, tányér, sminkkészlet, függöny és még sorolhatnám. Jó biznisz ez a Barbie-kultusz!

Mint egy négyéves kislány anyukája, én is végigcsinálom minden éven ezt a körforgást (film-baba-kiegészítők). Mikor először kaptunk a szomszédasszonytól egy ilyen témájú filmet, nem tudtam, mit is várjak tőle. Milyen nagy volt a meglepetésem, mikor végignéztük és aztán napokig ez ment körbe-körbe, mert a lányomnak annyira tetszett! És nekem, mint szülőnek? Hát ez az. Ez a nagy meglepetés. Nekem is tetszett!!! Nem csak a szép animáció, az ízléses tervezés és kedves történet miatt. Ez a film egy olyan női karaktert helyez előtérbe, amely a mi korosztályunk számára ismeretlen volt. Mi a szerencsétlen, megmentésre váró hercegnők példáján nőttünk fel. Nekünk a mesék azt sugallták, hogy egy nő egyedül, férfi segítség nélkül nem boldogulhat. Vannak is emiatt lelki problémáink, ugye hölgyeim?

Milyen is a Barbie, mint mesefőhős? Egy emancipált, bátor, magabiztos, céltudatos, okos, tehetséges, optimista lány, aki saját maga oldja meg a problémákat, ment meg másokat, vagy saját magát. Persze, nem szégyell segítséget kérni, ha szüksége van rá. A kislányok ezekből a filmekből azt látják, hogy a főhős küzd, gondolkozik mielőtt cselekszik, kitartóan halad a célja felé és az utolsó pillanatig nem adja fel. Amellett a gyerekek még szép zenét is hallanak, musicalt, balettzenét.

Ezért nem bánom, hogy a lányom Barbie-rajongó, mint minden kislány, akit ismerek. Ha ezeken a filmeken fognak felnőni és nem csak a Csipkerózsikán, Hamupipőkén és a többi klasszikus meséken, ez már fél siker és jó alap ahhoz, hogy magabiztos, erős egyéniségű lányokká, nőkké nőjenek fel.

Valamit majdnem elfelejtettem: a Barbie a mesékben nem csak bátor, hanem mindig csinos is. Hát ezt sem rossz, ugye?Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Példamutatás gyerekeinknek

Földes Gyöngyi

Mutassunk példát gyermekeinknek: vigyük őket magunkkal az edzőterembe, járassuk sportkörökre!

2018.10.15.    30


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2018.6.29.    3


Jussunk közös nevezőre!

Jády Mónika

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

2017.11.17.    11


Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    3


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2017.5.20.    5


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16


Akaromka

Nagy Erika

Hogy milyen egy gyerek, ha hisztizik az üzletben, sokan tudjuk, mert átéltük.

2016.9.20.    3


Egykék és testvérek

Huszár Ágnes

Egy gyerek vagy sok gyerek? A válaszok számos történetet rejtenek. Nincs két egyforma szülői élettörténet.

2016.7.14.    12


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2016.2.29.    29


Szülők (?)

Kabók Zita

Szombaton este egy részeg, tántorgó férfit láttam az utcán botorkálni, amint két ötéves-forma gyermeket rángatott maga után.

2016.2.15.   


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2015.12.16.    4