A rajzfilmek rejtelmes világa


Fodor Tekla  2009.1.7. 14:21

Minden gyerek kedvenc időtöltése a rajzfilmnézés.

Szerencsére a 21. században van miből válogatni: a rajzfilmet újra lehet nézni, meg lehet állítani, ha tévében sugározzák, át lehet kapcsolni más, kizárólag rajzfilmes csatornára. Bezzeg a mi időnkben! Örülhettünk, a hetente egyszer közvetített kerek egy óra rajzfilmnek, melyek szinkronja sosem sikerült a legjobban. A sokszereplős rajzfilmfigurák hangját egyetlen, rettenetesen irritáló női hang próbálta hol mély, hol pedig egészen magas hangon imitálni.

Mára ez a fajta probléma nem érinti a kis csöppségeket. Az, hogy mit néznek már abszolút részletkérdés, hisz több ezer rajzfilm forog a nagyvilágban. Komolyabb döntést az igényel, hova is kuporodjon a rajzfilmrajongó: a tévé vagy a számítógép elé.

Ha a végtelenül elfoglalt szülőt kérdezzük, biztosan az utóbbi elé rakja le a gyerkőcöt, hiszen csak talál majd valami érdekfeszítő kis- vagy épp többórás rajzfilmet a világhálón, mert a határ csak a magas ég. A nagy lázban keresgélve akarva-akaratlanul a kis Vuk helyett a Tündi Bündi Barátok (Happy Three Friends) című rajzfilmen akad meg a szeme a kis kíváncsiskodónak. Három aranyos kis figura, színes képekkel, rövid történettel, sok évaddal és még annál is több résszel. Mintha csak az animációk legtökéletesebb alkotásáról lenne szó. Ám valójában ez a sorozat nagymértékben eltér a kedves, vagy épp tanító jelleggel készült rajzfilmektől: két rész kivételével mindenik részben legalább egy szereplő életét veszti, különböző brutális módszereket elszenvedve. A fél lábon ugráló figurának mosolya a füléig ér, kezétől pedig épp megszabadulni akar. Ilyen és ehhez hasonló jelenetekkel van megtömve a tagadhatatlanul bájos és elvarázsoló címmel rendelkező mese...

Hátborzongató és elkeserítően szomorú, hogy épp ez a sorozat az egyik kedvencnek tekinthető a gyerekek körében. Bár a rajzfilm hivatalos honlapján fel van tüntetve, „kis gyerekek és nagy babák számára nem ajánlott”, ezt a figyelmeztetést senki nem tartja be. A kölykök azért nem, mert annál érdekesebb, minél inkább tiltott, a szülők pedig azért, mert fogalmuk sincs ennek létezéséről, és a világháló negatív hatásáról.

Szerencsésnek mondhatom magam, amiért az egykori, irritáló női hanggal „felruházott” rajzfilmeket csakhamar felváltották Mézgáék, majd a magyar népmesék, vagy a nyugatabbra fekvő németek és olaszok igencsak jól sikerült animációs filmjei. Én ezeken nőttem fel.

És az Ön gyereke?Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Példamutatás gyerekeinknek

Földes Gyöngyi

Mutassunk példát gyermekeinknek: vigyük őket magunkkal az edzőterembe, járassuk sportkörökre!

2018.10.15.    30


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2018.6.29.    3


Jussunk közös nevezőre!

Jády Mónika

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

2017.11.17.    11


Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    3


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2017.5.20.    5


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16


Akaromka

Nagy Erika

Hogy milyen egy gyerek, ha hisztizik az üzletben, sokan tudjuk, mert átéltük.

2016.9.20.    3


Egykék és testvérek

Huszár Ágnes

Egy gyerek vagy sok gyerek? A válaszok számos történetet rejtenek. Nincs két egyforma szülői élettörténet.

2016.7.14.    12


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2016.2.29.    29


Szülők (?)

Kabók Zita

Szombaton este egy részeg, tántorgó férfit láttam az utcán botorkálni, amint két ötéves-forma gyermeket rángatott maga után.

2016.2.15.   


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2015.12.16.    4