A rajzfilmek rejtelmes világa


Fodor Tekla  2009.1.7. 14:21

Minden gyerek kedvenc időtöltése a rajzfilmnézés.

Szerencsére a 21. században van miből válogatni: a rajzfilmet újra lehet nézni, meg lehet állítani, ha tévében sugározzák, át lehet kapcsolni más, kizárólag rajzfilmes csatornára. Bezzeg a mi időnkben! Örülhettünk, a hetente egyszer közvetített kerek egy óra rajzfilmnek, melyek szinkronja sosem sikerült a legjobban. A sokszereplős rajzfilmfigurák hangját egyetlen, rettenetesen irritáló női hang próbálta hol mély, hol pedig egészen magas hangon imitálni.

Mára ez a fajta probléma nem érinti a kis csöppségeket. Az, hogy mit néznek már abszolút részletkérdés, hisz több ezer rajzfilm forog a nagyvilágban. Komolyabb döntést az igényel, hova is kuporodjon a rajzfilmrajongó: a tévé vagy a számítógép elé.

Ha a végtelenül elfoglalt szülőt kérdezzük, biztosan az utóbbi elé rakja le a gyerkőcöt, hiszen csak talál majd valami érdekfeszítő kis- vagy épp többórás rajzfilmet a világhálón, mert a határ csak a magas ég. A nagy lázban keresgélve akarva-akaratlanul a kis Vuk helyett a Tündi Bündi Barátok (Happy Three Friends) című rajzfilmen akad meg a szeme a kis kíváncsiskodónak. Három aranyos kis figura, színes képekkel, rövid történettel, sok évaddal és még annál is több résszel. Mintha csak az animációk legtökéletesebb alkotásáról lenne szó. Ám valójában ez a sorozat nagymértékben eltér a kedves, vagy épp tanító jelleggel készült rajzfilmektől: két rész kivételével mindenik részben legalább egy szereplő életét veszti, különböző brutális módszereket elszenvedve. A fél lábon ugráló figurának mosolya a füléig ér, kezétől pedig épp megszabadulni akar. Ilyen és ehhez hasonló jelenetekkel van megtömve a tagadhatatlanul bájos és elvarázsoló címmel rendelkező mese...

Hátborzongató és elkeserítően szomorú, hogy épp ez a sorozat az egyik kedvencnek tekinthető a gyerekek körében. Bár a rajzfilm hivatalos honlapján fel van tüntetve, „kis gyerekek és nagy babák számára nem ajánlott”, ezt a figyelmeztetést senki nem tartja be. A kölykök azért nem, mert annál érdekesebb, minél inkább tiltott, a szülők pedig azért, mert fogalmuk sincs ennek létezéséről, és a világháló negatív hatásáról.

Szerencsésnek mondhatom magam, amiért az egykori, irritáló női hanggal „felruházott” rajzfilmeket csakhamar felváltották Mézgáék, majd a magyar népmesék, vagy a nyugatabbra fekvő németek és olaszok igencsak jól sikerült animációs filmjei. Én ezeken nőttem fel.

És az Ön gyereke?Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2024.2.29.    29


Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.