A rajzfilmek rejtelmes világa


Fodor Tekla  2009.1.7. 14:21

Minden gyerek kedvenc időtöltése a rajzfilmnézés.

Szerencsére a 21. században van miből válogatni: a rajzfilmet újra lehet nézni, meg lehet állítani, ha tévében sugározzák, át lehet kapcsolni más, kizárólag rajzfilmes csatornára. Bezzeg a mi időnkben! Örülhettünk, a hetente egyszer közvetített kerek egy óra rajzfilmnek, melyek szinkronja sosem sikerült a legjobban. A sokszereplős rajzfilmfigurák hangját egyetlen, rettenetesen irritáló női hang próbálta hol mély, hol pedig egészen magas hangon imitálni.

Mára ez a fajta probléma nem érinti a kis csöppségeket. Az, hogy mit néznek már abszolút részletkérdés, hisz több ezer rajzfilm forog a nagyvilágban. Komolyabb döntést az igényel, hova is kuporodjon a rajzfilmrajongó: a tévé vagy a számítógép elé.

Ha a végtelenül elfoglalt szülőt kérdezzük, biztosan az utóbbi elé rakja le a gyerkőcöt, hiszen csak talál majd valami érdekfeszítő kis- vagy épp többórás rajzfilmet a világhálón, mert a határ csak a magas ég. A nagy lázban keresgélve akarva-akaratlanul a kis Vuk helyett a Tündi Bündi Barátok (Happy Three Friends) című rajzfilmen akad meg a szeme a kis kíváncsiskodónak. Három aranyos kis figura, színes képekkel, rövid történettel, sok évaddal és még annál is több résszel. Mintha csak az animációk legtökéletesebb alkotásáról lenne szó. Ám valójában ez a sorozat nagymértékben eltér a kedves, vagy épp tanító jelleggel készült rajzfilmektől: két rész kivételével mindenik részben legalább egy szereplő életét veszti, különböző brutális módszereket elszenvedve. A fél lábon ugráló figurának mosolya a füléig ér, kezétől pedig épp megszabadulni akar. Ilyen és ehhez hasonló jelenetekkel van megtömve a tagadhatatlanul bájos és elvarázsoló címmel rendelkező mese...

Hátborzongató és elkeserítően szomorú, hogy épp ez a sorozat az egyik kedvencnek tekinthető a gyerekek körében. Bár a rajzfilm hivatalos honlapján fel van tüntetve, „kis gyerekek és nagy babák számára nem ajánlott”, ezt a figyelmeztetést senki nem tartja be. A kölykök azért nem, mert annál érdekesebb, minél inkább tiltott, a szülők pedig azért, mert fogalmuk sincs ennek létezéséről, és a világháló negatív hatásáról.

Szerencsésnek mondhatom magam, amiért az egykori, irritáló női hanggal „felruházott” rajzfilmeket csakhamar felváltották Mézgáék, majd a magyar népmesék, vagy a nyugatabbra fekvő németek és olaszok igencsak jól sikerült animációs filmjei. Én ezeken nőttem fel.

És az Ön gyereke?Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.