Advent idején


Jády Mónika  2006.12.8. 19:35

Az az igazi, ha a család (két- vagy többtagú) együtt díszíti a lakást, süti a karácsonyi süteményt.

A szentestét előkészítő várakozás és készülődés része kellene, hogy legyen az ünnepnek. Az az igazi, ha a család együtt díszíti a lakást, süti a karácsonyi süteményt.

A közös tevékenység – ez lehet karácsonyfadísz készítése, vagy éppen ajándékkészítés a nagyszülőknek – elmélyíti a kapcsolatot szülő és gyermek között. Igazi élményt jelent a gyerekek számára, hosszú ideig megmarad az emlékezetükben. A készülődés során jókat lehet beszélgetni, lehet mesélni arról, milyen volt a karácsony, amikor mi voltunk kicsik, mi milyen ajándékokat készítettünk.

A karácsony hangulatához szorosan hozzátartozik a süteményillat is. Vannak olyan karácsonyi finomságok – például a mézeskalács vagy a medvetalp –, amelyeket már egy-két héttel az ünnepek előtt is elkészíthetünk. A tészta szaggatásánál vagy formába nyomkodásánál jól jön a segítség.

Az iskoláskorú gyerekekkel, de már az ügyesebb óvodásokkal is készíthetünk ádventi koszorút és naptárat, karácsonyi díszeket… A gyerekek szívesen fűznek pattogatott kukoricából hosszú láncot. Mielőtt nekilátnánk, mutassuk meg a tű és a kukoricaszemek helyes tartását, hogy a sérüléseket elkerüljük. Erős cérnát válasszunk, nehogy a használat során elszakadjon a „mű”. Miközben a lánc készül, csipegetni is lehet az alapanyagból. Sókerámiából is lehet készíteni karácsonyfadíszt, de akár apró edényeket, bababútort vagy más játékot is. Minden a fantázián és a kézügyességen múlik.

Az ajándék értékét nem az ára, mérete, csillogása, hanem személyessége határozza meg. A kicsiknek maga az ünnep, a szép fa, a meleg hangulat is hatalmas ajándék. Gyakran a csomagolást érdekesebbnek találják, mint az ajándékot. Nem kell drága játék, egy labda vagy egy kesztyűbáb is örömet okoz nekik. Egyéves kor után már vehetünk a gyerekeknek képeskönyvet, a kétéveseket meglephetjük mozgásigényüket kielégítő játékokkal. A jó játék sokáig leköti gyermekünk figyelmét, fenntartja érdeklődését. Általában sok teret hagy a fantáziának, olyan, amiben egy-egy elem bármivé válhat. Ilyenek pl. az építőjátékok.

Klasszikus ajándék a hinta, a hintaló, de akár egy (a gyerekszobába illő huzattal bevont) tornamatrac is szóba jöhet – végre lesz egy hely a lakásban, ahol nem tilos az ugrándozás. Ajándékozhatunk meselemezt, gyerekzenét is. A csalódás elkerülése érdekében ne vegyünk olyasmit, amit az apróság még nem használhat. Egy kétévesnek például nehéz megmagyarázni, hogy csak néhány hónap múlva közlekedhet a kismotorral, amikor már leér róla a lába.

Nem kell ahhoz ragaszkodnunk, hogy játékszert vásároljunk a nagyobb gyerekeknek. Arra azonban vigyázzunk, hogy ne csak olyan ajándékot adjunk, amit az ünneptől eltekintve is meg kellene vennünk neki (ruha, cipő, iskolatáska, bútor).

Karácsonyra időzített családi kirándulás? Egyesek szerint az ünnepet annak rendje és módja szerint kell megünnepelni, mások szerint ekkor is útra lehet kelni. Persze, a kisebbeknek még hiányozhatnak a megszokott rítusok. Ha otthon töltjük a karácsonyt, nem kell mindenben tökéletességre törekedni. Mit sem ér a mennyezetig érő karácsonyfa, a sok-sok ajándék meg a többfogásos vacsora, ha a szülő fáradt, ideges.

Karácsonyunk akkor lesz jó hangulatú és bensőséges, ha képesek vagyunk megpihenni, önmagunkra és egymásra figyelni – hisz ez az ünnep lényege.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2018.6.29.    3


Jussunk közös nevezőre!

Jády Mónika

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

2017.11.17.    11


Példamutatás gyerekeinknek

Földes Gyöngyi

Mutassunk példát gyermekeinknek: vigyük őket magunkkal az edzőterembe, járassuk sportkörökre!

2017.8.15.    27


Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    3


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2017.5.20.    5


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16


Akaromka

Nagy Erika

Hogy milyen egy gyerek, ha hisztizik az üzletben, sokan tudjuk, mert átéltük.

2016.9.20.    3


Egykék és testvérek

Huszár Ágnes

Egy gyerek vagy sok gyerek? A válaszok számos történetet rejtenek. Nincs két egyforma szülői élettörténet.

2016.7.14.    12


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2016.2.29.    29


Szülők (?)

Kabók Zita

Szombaton este egy részeg, tántorgó férfit láttam az utcán botorkálni, amint két ötéves-forma gyermeket rángatott maga után.

2016.2.15.   


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2015.12.16.    4