Advent idején


Jády Mónika  2006.12.8. 19:35

Az az igazi, ha a család (két- vagy többtagú) együtt díszíti a lakást, süti a karácsonyi süteményt.

A szentestét előkészítő várakozás és készülődés része kellene, hogy legyen az ünnepnek. Az az igazi, ha a család együtt díszíti a lakást, süti a karácsonyi süteményt.

A közös tevékenység – ez lehet karácsonyfadísz készítése, vagy éppen ajándékkészítés a nagyszülőknek – elmélyíti a kapcsolatot szülő és gyermek között. Igazi élményt jelent a gyerekek számára, hosszú ideig megmarad az emlékezetükben. A készülődés során jókat lehet beszélgetni, lehet mesélni arról, milyen volt a karácsony, amikor mi voltunk kicsik, mi milyen ajándékokat készítettünk.

A karácsony hangulatához szorosan hozzátartozik a süteményillat is. Vannak olyan karácsonyi finomságok – például a mézeskalács vagy a medvetalp –, amelyeket már egy-két héttel az ünnepek előtt is elkészíthetünk. A tészta szaggatásánál vagy formába nyomkodásánál jól jön a segítség.

Az iskoláskorú gyerekekkel, de már az ügyesebb óvodásokkal is készíthetünk ádventi koszorút és naptárat, karácsonyi díszeket… A gyerekek szívesen fűznek pattogatott kukoricából hosszú láncot. Mielőtt nekilátnánk, mutassuk meg a tű és a kukoricaszemek helyes tartását, hogy a sérüléseket elkerüljük. Erős cérnát válasszunk, nehogy a használat során elszakadjon a „mű”. Miközben a lánc készül, csipegetni is lehet az alapanyagból. Sókerámiából is lehet készíteni karácsonyfadíszt, de akár apró edényeket, bababútort vagy más játékot is. Minden a fantázián és a kézügyességen múlik.

Az ajándék értékét nem az ára, mérete, csillogása, hanem személyessége határozza meg. A kicsiknek maga az ünnep, a szép fa, a meleg hangulat is hatalmas ajándék. Gyakran a csomagolást érdekesebbnek találják, mint az ajándékot. Nem kell drága játék, egy labda vagy egy kesztyűbáb is örömet okoz nekik. Egyéves kor után már vehetünk a gyerekeknek képeskönyvet, a kétéveseket meglephetjük mozgásigényüket kielégítő játékokkal. A jó játék sokáig leköti gyermekünk figyelmét, fenntartja érdeklődését. Általában sok teret hagy a fantáziának, olyan, amiben egy-egy elem bármivé válhat. Ilyenek pl. az építőjátékok.

Klasszikus ajándék a hinta, a hintaló, de akár egy (a gyerekszobába illő huzattal bevont) tornamatrac is szóba jöhet – végre lesz egy hely a lakásban, ahol nem tilos az ugrándozás. Ajándékozhatunk meselemezt, gyerekzenét is. A csalódás elkerülése érdekében ne vegyünk olyasmit, amit az apróság még nem használhat. Egy kétévesnek például nehéz megmagyarázni, hogy csak néhány hónap múlva közlekedhet a kismotorral, amikor már leér róla a lába.

Nem kell ahhoz ragaszkodnunk, hogy játékszert vásároljunk a nagyobb gyerekeknek. Arra azonban vigyázzunk, hogy ne csak olyan ajándékot adjunk, amit az ünneptől eltekintve is meg kellene vennünk neki (ruha, cipő, iskolatáska, bútor).

Karácsonyra időzített családi kirándulás? Egyesek szerint az ünnepet annak rendje és módja szerint kell megünnepelni, mások szerint ekkor is útra lehet kelni. Persze, a kisebbeknek még hiányozhatnak a megszokott rítusok. Ha otthon töltjük a karácsonyt, nem kell mindenben tökéletességre törekedni. Mit sem ér a mennyezetig érő karácsonyfa, a sok-sok ajándék meg a többfogásos vacsora, ha a szülő fáradt, ideges.

Karácsonyunk akkor lesz jó hangulatú és bensőséges, ha képesek vagyunk megpihenni, önmagunkra és egymásra figyelni – hisz ez az ünnep lényege.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.