Anyu és apu elválnak


Jády Mónika  2009.7.1. 6:20

Hat jó tanács elvált és válni készülő szülőknek.

1. A kisgyerekek gyakran azt gondolják, hogy ők az okai a családban megjelenő problémáknak, illetve, hogy miattuk válnak el a szülők. Ezért is fontos, hogy beszéljünk csemeténknek a válásról, bármilyen kicsi is még. A gyereknek tudnia kell, hogy nem miatta élnek külön a szülei. Fontos, hogy tudja: korábban nem voltak veszekedések, Anya és Apa jól megértette és szerette egymást. Ezért is születhetett meg ő, szerelemből. Egy kisgyereknek ezt nagyjából így lehet elmondani: Anya és Apa egyszer nagyon szerették egymást. Ezért születtél meg Te. Mindketten nagyon örültünk Neked. De azóta már nem értjük meg olyan jól egymást, ezért már nem akarunk együtt lakni. De Téged továbbra is mindketten nagyon-nagyon szeretünk, és mindig is szeretni fogunk.

2. Tisztában kell lennünk vele, hogy a gyermekünknek nagy fájdalmat okozunk a válással. Igyekeznünk kell úgy alakítani a dolgokat, hogy a gyerek minél kevésbé sérüljön. Előre meg kell vele beszélni, hogy a válás nem jelenti azt, hogy valamelyik szülőjét örökre elveszíti. Továbbra is lesz anyukája és apukája, csak épp nem fognak többé együtt lakni.

3. A család szétesése felborítja a gyerek addigi világát. Ezért is fontos, hogy az élet más területein biztosítva legyen a folyamatosság. Ha ez nem lehetséges – mert például a gyereknek az egyik szülőjével el kell költöznie addigi otthonából – világosan kell beszélnünk arról, mi vár rá a közeljövőben. Mi lesz az óvodával, a barátaival, a nagyszüleivel? A gyerekek mindent olyan pontosan, részletekbe menően szeretnének tudni, ahogy csak lehet: Mi változik meg? Mi marad a régiben?

4. Készítsünk tervet. Például: minden második hétvége és minden péntek délután az apánál van a gyerek, különben az anyánál. Vagy fordítva. Ettől a tervtől csak kivételes esetekben térjünk el, és akkor is időben beszéljük meg a gyerekkel, hogy mire számíthat. Az írásos tervben olyan dolgokat is leszögezhetünk, mint például: milyen nevelési elvekhez tartjuk magunkat, hogyan „osztozzanak” a gyereken a nagyszülők. Ha sok mindenben nem értünk egyet, és gyakran kerülünk egymással konfliktusba, a gyerek érdekében kérjünk segítséget egy szakembertől – pszichológustól, családterapeutától.

5. Legyünk lojálisak. Tilos a gyerek előtt csúnyán beszélni az expartnerről, és befeketíteni őt, bármennyire is neheztelünk rá. Az egymással való versengést is kerüljük (például, hogy drága ajándékokkal és engedékenységgel próbáljuk megnyerni a gyereket). Ismerjük be, hogy a gyereknek az az érdeke, hogy mindkét szülőjével jó kapcsolatban legyen.

6. Ha az elvált pár mindezeket teljesíteni tudja, próbálkozzon meg azzal, hogy a gyerek életének legfontosabb eseményein együtt vesznek részt (beiskolázás, iskolai ünnepségek és így tovább). A gyereknek persze meg kell ezt magyarázni, nehogy hiú reményeket tápláljon, és abban reménykedjen, hogy a szülei talán ismét összejönnek. Például: Barátok maradunk, és jóban vagyunk, semmi több!

Írásunk a Freundin - német nyelvű női magazin cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Példamutatás gyerekeinknek

Földes Gyöngyi

Mutassunk példát gyermekeinknek: vigyük őket magunkkal az edzőterembe, járassuk sportkörökre!

2018.10.15.    30


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2018.6.29.    3


Jussunk közös nevezőre!

Jády Mónika

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

2017.11.17.    11


Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    3


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2017.5.20.    5


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16


Akaromka

Nagy Erika

Hogy milyen egy gyerek, ha hisztizik az üzletben, sokan tudjuk, mert átéltük.

2016.9.20.    3


Egykék és testvérek

Huszár Ágnes

Egy gyerek vagy sok gyerek? A válaszok számos történetet rejtenek. Nincs két egyforma szülői élettörténet.

2016.7.14.    12


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2016.2.29.    29


Szülők (?)

Kabók Zita

Szombaton este egy részeg, tántorgó férfit láttam az utcán botorkálni, amint két ötéves-forma gyermeket rángatott maga után.

2016.2.15.   


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2015.12.16.    4