Anyu és apu elválnak


Jády Mónika  2009.7.1. 6:20

Hat jó tanács elvált és válni készülő szülőknek.

1. A kisgyerekek gyakran azt gondolják, hogy ők az okai a családban megjelenő problémáknak, illetve, hogy miattuk válnak el a szülők. Ezért is fontos, hogy beszéljünk csemeténknek a válásról, bármilyen kicsi is még. A gyereknek tudnia kell, hogy nem miatta élnek külön a szülei. Fontos, hogy tudja: korábban nem voltak veszekedések, Anya és Apa jól megértette és szerette egymást. Ezért is születhetett meg ő, szerelemből. Egy kisgyereknek ezt nagyjából így lehet elmondani: Anya és Apa egyszer nagyon szerették egymást. Ezért születtél meg Te. Mindketten nagyon örültünk Neked. De azóta már nem értjük meg olyan jól egymást, ezért már nem akarunk együtt lakni. De Téged továbbra is mindketten nagyon-nagyon szeretünk, és mindig is szeretni fogunk.

2. Tisztában kell lennünk vele, hogy a gyermekünknek nagy fájdalmat okozunk a válással. Igyekeznünk kell úgy alakítani a dolgokat, hogy a gyerek minél kevésbé sérüljön. Előre meg kell vele beszélni, hogy a válás nem jelenti azt, hogy valamelyik szülőjét örökre elveszíti. Továbbra is lesz anyukája és apukája, csak épp nem fognak többé együtt lakni.

3. A család szétesése felborítja a gyerek addigi világát. Ezért is fontos, hogy az élet más területein biztosítva legyen a folyamatosság. Ha ez nem lehetséges – mert például a gyereknek az egyik szülőjével el kell költöznie addigi otthonából – világosan kell beszélnünk arról, mi vár rá a közeljövőben. Mi lesz az óvodával, a barátaival, a nagyszüleivel? A gyerekek mindent olyan pontosan, részletekbe menően szeretnének tudni, ahogy csak lehet: Mi változik meg? Mi marad a régiben?

4. Készítsünk tervet. Például: minden második hétvége és minden péntek délután az apánál van a gyerek, különben az anyánál. Vagy fordítva. Ettől a tervtől csak kivételes esetekben térjünk el, és akkor is időben beszéljük meg a gyerekkel, hogy mire számíthat. Az írásos tervben olyan dolgokat is leszögezhetünk, mint például: milyen nevelési elvekhez tartjuk magunkat, hogyan „osztozzanak” a gyereken a nagyszülők. Ha sok mindenben nem értünk egyet, és gyakran kerülünk egymással konfliktusba, a gyerek érdekében kérjünk segítséget egy szakembertől – pszichológustól, családterapeutától.

5. Legyünk lojálisak. Tilos a gyerek előtt csúnyán beszélni az expartnerről, és befeketíteni őt, bármennyire is neheztelünk rá. Az egymással való versengést is kerüljük (például, hogy drága ajándékokkal és engedékenységgel próbáljuk megnyerni a gyereket). Ismerjük be, hogy a gyereknek az az érdeke, hogy mindkét szülőjével jó kapcsolatban legyen.

6. Ha az elvált pár mindezeket teljesíteni tudja, próbálkozzon meg azzal, hogy a gyerek életének legfontosabb eseményein együtt vesznek részt (beiskolázás, iskolai ünnepségek és így tovább). A gyereknek persze meg kell ezt magyarázni, nehogy hiú reményeket tápláljon, és abban reménykedjen, hogy a szülei talán ismét összejönnek. Például: Barátok maradunk, és jóban vagyunk, semmi több!

Írásunk a Freundin - német nyelvű női magazin cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2021.9.8.   


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.   


A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2020.6.1.   


Neveljünk olvasókat! 3.

Kovács Márta

Elérkeztünk a 4-5 éves korosztályhoz. Ez egy rendkívül izgalmas korszak.

2020.5.25.   


Neveljünk olvasókat! 2

Kovács Márta

Gyermekünk egyéves korára már érdemes bevezetni a rendszeres esti meseolvasást.

2020.5.4.