Apró-tanácsok


Póda Erzsébet  2004.7.19. 15:11

Az alábbi sorokban néhány gyereknevelési tanácsot gyűjtöttünk csokorba. Előlegbe csak annyit: tanúsíthatjuk, ismeretségi körünkben eddig mindegyik bevált…

Ne túl korán, ne túl későn, ne túl gyorsan!
A kisgyereket nem szabad erőszakkal kényszeríteni a szobatisztaságra! Ez kényes feladat, sok türelmet, odafigyelést és időt kíván! Nem szabad a gyerekre sem haragudni, sem kiabálni, sem feleslegesen idegeskedni, ha a visítva szalad el a bili elől, vagy képes órákon át üldögélni rajta, hogy aztán amint levesszük róla, nyomban félrevonuljon a lakás egyik titkos szögletébe... Az eldobható pelenkák kora virágzik, tehát nem kell a kicsit 9 hónapos vagy akár egy éves korában bilire ültetni. Még akkor sem, ha a szomszéd vagy az ismerős azzal dicsekszik: bezzeg az ő gyereke, unokája már „mióta” szobatiszta! Az övé talán csodagyerek…

Az ideális kor a gyerek 18-24 hónapos kora közötti időszak (de van, aki csak 3-4 évesen lesz szobatiszta, ez nem függ össze az értelmi képességeivel). A megfelelő pillanat, ha a pelenka a délutáni alvás után vagy reggelre már folyamatosan (kb.két hétig) száraz marad. De ne felejtsük el, három éves korig bármikor előfordulnak balesetek! A szigorúsággal csak kárt okozunk. Hagyjuk, hogy a saját ritmusa szerint fejlődjön!

Fontos betartani a lépéseket: először ismerkedjen a bilivel, játsszon vele. Aztán magyarázzuk el mire való, és lassan vegyük rá, hogy próbálja ki. Ha megérti, helyezzük el a bilit a vécében vagy fürdőszobában. Előfordulhat, hogy elkezd a „végtermékkel” játszani. Tilos a kiabálás! Cirkuszolás nélkül vigyük kezet mosni. Ha ugyanis azt hallja: a testéből származó valami undorító, azt gondolhatja, hogy ő is olyan -- ez pedig komoly komplexusokhoz vezethet. Viszont mindig dicsérjük meg, ha a dolgát a bilibe végzi, hiszen komoly teljesítmény ez tőle! Előfordulhat, hogy a kicsi fél a vécé lehúzásától. Valójában azért aggódik, mert úgy gondolja, hogy testének egy darabja tűnik el a lefolyóban. Nyugtassuk meg, vagy tereljük el a figyelmét!

Irkafirka
Előbb vagy utóbb, de mindenképpen a második életév vége felé, a gyerekeken kitör a rajzolási szenvedély. A papírra először irkafirkákat rajzolnak, kis formátlanul kerek valamiket, melyekből egy-egy vékony inda fut görbén jobbra-balra. Művükről aztán nagy büszkén jelentik ki, hogy ez éppen anyuka vagy apuka. Ne akadályozzuk meg őket alkotói kedvükben! Ha rákapnak a „barlangrajzokra”, borítsuk be a falat csomagolópapírral, hadd művészkedjenek kedvükre! Bár azt hihetnénk, pici kezükbe kis ceruzácska illik, nem így van. A nagyobb, jobban megfogható ceruzákkal bánnak ügyesebben, ezért ilyet vegyünk nekik. Később már a füzetlapot, vagy az egyszerű papírlapot részesítik előnyben, és a fallal szemben a földön, majd az asztalon rajzolgatnak. Addig pedig hagyjuk a falon a védőborítást. Majd a barlangrajzolási kedvük alábbhagyása után tekerjük fel, és művészi alkotásaikat tegyük el emlékbe!

Mozogva játszani
A játéküzletek csak úgy roskadoznak a sokféle árutól. Bizony, a szülők, nagyszülők nincsenek éppen könnyű helyzetben, amikor ajándékot szeretnének vásárolni a gyerekeknek. És persze nehéz „felnőttfejjel gyerekszemmel” játékot választani. A kutatások azt bizonyítják, hogy a jó ízlés kialakulása már gyermekkorban kezdődik, ezért válasszunk természetes alapanyagú – pl. fa, textil -- játékokat. És olyanokat, amelyek megmozgatják a gyerek fantáziáját, amelyet összerakhat és szétszedhet. A kisebbeknek kézügyességet fejlesztő játékokat válasszunk, melyek színesek, mozognak, és hangokat adnak ki. A nagyobbaknak összerakható vagy kirakó játékot. Egyet mindig tartsunk szem előtt: soha ne a játék mozogjon, hanem a gyerek! Tehát, ha autó, akkor ne távirányítós, hanem olyan, melyet órákon át lehet ide-oda tologatni a szőnyegen. Feleslegesen ne tömjük tele a gyerekszobát játékokkal, mert a gyerek egy idő után már nem tud örülni nekik.

A gyermek intelmei szüleihez
-Ne kényeztess el! Tudom jól, hogy nincs mindenre szükségem, amit kérek, csupán kipróbálom, mit csikarhatok ki tőled, hiszen gyerek vagyok.
-Légy velem határozott (de sohasem durva és erőszakos!)! Ez azért fontos nekem, mert így biztonságban érzem magam.
-Ne engedd, hogy rossz szokásokat vegyek fel! Te vagy az egyetlen, aki ezekre még idejekorán figyelmeztethet.
-Kérlek, légy hozzám türelmes, hiszen még nagyon keveset tudok a világról, sok mindent kell megtanulnom!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Példamutatás gyerekeinknek

Földes Gyöngyi

Mutassunk példát gyermekeinknek: vigyük őket magunkkal az edzőterembe, járassuk sportkörökre!

2018.10.15.    30


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2018.6.29.    3


Jussunk közös nevezőre!

Jády Mónika

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

2017.11.17.    11


Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    3


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2017.5.20.    5


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16


Akaromka

Nagy Erika

Hogy milyen egy gyerek, ha hisztizik az üzletben, sokan tudjuk, mert átéltük.

2016.9.20.    3


Egykék és testvérek

Huszár Ágnes

Egy gyerek vagy sok gyerek? A válaszok számos történetet rejtenek. Nincs két egyforma szülői élettörténet.

2016.7.14.    12


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2016.2.29.    29


Szülők (?)

Kabók Zita

Szombaton este egy részeg, tántorgó férfit láttam az utcán botorkálni, amint két ötéves-forma gyermeket rángatott maga után.

2016.2.15.   


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2015.12.16.    4