Apró-tanácsok


Póda Erzsébet  2004.7.19. 15:11

Az alábbi sorokban néhány gyereknevelési tanácsot gyűjtöttünk csokorba. Előlegbe csak annyit: tanúsíthatjuk, ismeretségi körünkben eddig mindegyik bevált…

Ne túl korán, ne túl későn, ne túl gyorsan!
A kisgyereket nem szabad erőszakkal kényszeríteni a szobatisztaságra! Ez kényes feladat, sok türelmet, odafigyelést és időt kíván! Nem szabad a gyerekre sem haragudni, sem kiabálni, sem feleslegesen idegeskedni, ha a visítva szalad el a bili elől, vagy képes órákon át üldögélni rajta, hogy aztán amint levesszük róla, nyomban félrevonuljon a lakás egyik titkos szögletébe... Az eldobható pelenkák kora virágzik, tehát nem kell a kicsit 9 hónapos vagy akár egy éves korában bilire ültetni. Még akkor sem, ha a szomszéd vagy az ismerős azzal dicsekszik: bezzeg az ő gyereke, unokája már „mióta” szobatiszta! Az övé talán csodagyerek…

Az ideális kor a gyerek 18-24 hónapos kora közötti időszak (de van, aki csak 3-4 évesen lesz szobatiszta, ez nem függ össze az értelmi képességeivel). A megfelelő pillanat, ha a pelenka a délutáni alvás után vagy reggelre már folyamatosan (kb.két hétig) száraz marad. De ne felejtsük el, három éves korig bármikor előfordulnak balesetek! A szigorúsággal csak kárt okozunk. Hagyjuk, hogy a saját ritmusa szerint fejlődjön!

Fontos betartani a lépéseket: először ismerkedjen a bilivel, játsszon vele. Aztán magyarázzuk el mire való, és lassan vegyük rá, hogy próbálja ki. Ha megérti, helyezzük el a bilit a vécében vagy fürdőszobában. Előfordulhat, hogy elkezd a „végtermékkel” játszani. Tilos a kiabálás! Cirkuszolás nélkül vigyük kezet mosni. Ha ugyanis azt hallja: a testéből származó valami undorító, azt gondolhatja, hogy ő is olyan -- ez pedig komoly komplexusokhoz vezethet. Viszont mindig dicsérjük meg, ha a dolgát a bilibe végzi, hiszen komoly teljesítmény ez tőle! Előfordulhat, hogy a kicsi fél a vécé lehúzásától. Valójában azért aggódik, mert úgy gondolja, hogy testének egy darabja tűnik el a lefolyóban. Nyugtassuk meg, vagy tereljük el a figyelmét!

Irkafirka
Előbb vagy utóbb, de mindenképpen a második életév vége felé, a gyerekeken kitör a rajzolási szenvedély. A papírra először irkafirkákat rajzolnak, kis formátlanul kerek valamiket, melyekből egy-egy vékony inda fut görbén jobbra-balra. Művükről aztán nagy büszkén jelentik ki, hogy ez éppen anyuka vagy apuka. Ne akadályozzuk meg őket alkotói kedvükben! Ha rákapnak a „barlangrajzokra”, borítsuk be a falat csomagolópapírral, hadd művészkedjenek kedvükre! Bár azt hihetnénk, pici kezükbe kis ceruzácska illik, nem így van. A nagyobb, jobban megfogható ceruzákkal bánnak ügyesebben, ezért ilyet vegyünk nekik. Később már a füzetlapot, vagy az egyszerű papírlapot részesítik előnyben, és a fallal szemben a földön, majd az asztalon rajzolgatnak. Addig pedig hagyjuk a falon a védőborítást. Majd a barlangrajzolási kedvük alábbhagyása után tekerjük fel, és művészi alkotásaikat tegyük el emlékbe!

Mozogva játszani
A játéküzletek csak úgy roskadoznak a sokféle árutól. Bizony, a szülők, nagyszülők nincsenek éppen könnyű helyzetben, amikor ajándékot szeretnének vásárolni a gyerekeknek. És persze nehéz „felnőttfejjel gyerekszemmel” játékot választani. A kutatások azt bizonyítják, hogy a jó ízlés kialakulása már gyermekkorban kezdődik, ezért válasszunk természetes alapanyagú – pl. fa, textil -- játékokat. És olyanokat, amelyek megmozgatják a gyerek fantáziáját, amelyet összerakhat és szétszedhet. A kisebbeknek kézügyességet fejlesztő játékokat válasszunk, melyek színesek, mozognak, és hangokat adnak ki. A nagyobbaknak összerakható vagy kirakó játékot. Egyet mindig tartsunk szem előtt: soha ne a játék mozogjon, hanem a gyerek! Tehát, ha autó, akkor ne távirányítós, hanem olyan, melyet órákon át lehet ide-oda tologatni a szőnyegen. Feleslegesen ne tömjük tele a gyerekszobát játékokkal, mert a gyerek egy idő után már nem tud örülni nekik.

A gyermek intelmei szüleihez
-Ne kényeztess el! Tudom jól, hogy nincs mindenre szükségem, amit kérek, csupán kipróbálom, mit csikarhatok ki tőled, hiszen gyerek vagyok.
-Légy velem határozott (de sohasem durva és erőszakos!)! Ez azért fontos nekem, mert így biztonságban érzem magam.
-Ne engedd, hogy rossz szokásokat vegyek fel! Te vagy az egyetlen, aki ezekre még idejekorán figyelmeztethet.
-Kérlek, légy hozzám türelmes, hiszen még nagyon keveset tudok a világról, sok mindent kell megtanulnom!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2024.2.29.    29


Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.