Az egészséges fogakért


Jády Mónika  2006.1.29. 20:32

Hogy miért fontos a szűrővizsgálat és a megelőzés?

Aki rendszeresen jár ellenőrzésre, annál a kezdeti stádiumban kiszűrhetők az elváltozások. Kevesebb fájdalommal jár a kezelés, nem olyan időigényes és olcsóbb is. Nem kis különbség van például egy tömés elkészítése és az ideggyulladás kezelése között. Ezért kell az odafigyelést már gyermekkorban megkezdeni.

Az iskolákban manapság is létezik fogászati szűrés, de a kezelésre nem megy el mindenki. Sajnos vannak szülők, akik a gyereket csak akkor viszik el a fogorvoshoz, amikor már teljesen tönkrement a fogazat. A tizenkét éves gyerekek többségének öt vagy több tömése ill. rossz foga van. Svájcban viszont az azonos korú gyerekek nagy részének, az odafigyelésnek köszönhetően nincs egynél több tömése vagy rossz foga! Svájcban 1962-től, tehát több mint 40 éve különös figyelmet fordítanak a kicsikre.

Hogy mitől függ a fogazat állapota? A veleszületett adottságoktól is -- a szülőktől ellenállóbb vagy kevésbé ellenálló szöveteket öröklünk --, de elsősorban a szájápolás milyenségétől. Ugyanis a szájban maradó ételmaradék okozza a fogak romlását.

Az egészséges táplálkozásnak is megvan a maga szerepe. Elsősorban a kismamáknak kell odafigyelniük az étrendre, hogy a baba megkapja az egészséges fogazat kifejlődéséhez szükséges anyagokat. A gyerekek számára is nagyon fontos a helyes táplálkozás. Például a tej és a tejtermékek fogyasztása. Egyébként jobb a szilárd táplálék, mint a kásás, mert megdolgoztatja a fogakat. A maradandó fogak megjelenése után sem árt odafigyelni a táplálkozási szokásokra. Étkezések után ne maradjon el az alapos fogmosás!

Amit tudni kell(ene):

--A baba első fogacskái – az alsó fogsor középső metszőfogai – kb. 6 hónapos korban jelennek meg. Mind a húsz tejfog kibújik a gyermek kétéves koráig. Hat éves korban jelennek meg a tejfogak mögött az első maradandó rágófogak (nagyőrlők). A négy bölcsességfoggal együtt 32 maradandó fogból áll a felnőtt fogsora.

--A kicsiknél az első fogacskák kibújása után kezdjük a fogmosást. Mézbe vagy cukorba mártott cumival soha ne „vigasztaljuk” a gyereket, még a fogak kibújása előtt sem! Az esti fogmosás után már ne adjunk a gyereknek édesített italt! A szomjúság elűzésére legjobb az átforralt víz.

--Naponta legalább kétszer – reggeli után és lefekvés előtt – mossunk fogat! A fluortartalmú fogkrémek erősítik a fogzománcot, a gyulladáscsökkentő hatásúak a fogínygyulladás megelőzésére és gyógyítására szolgálnak.

--Mérsékeljük az édességek és a cukrozott üdítők fogyasztását! A cukor a szájban két percen belül savvá változik. Megtámadja a fogzománcot, kalciumot és ásványi anyagokat von el. Ha ez a folyamat rendszeresen ismétlődik, a fogon lyuk keletkezik. Ezért ajánlatos az édességek elfogyasztása után azonnal fogat mosni. Ha erre nincs lehetőség, legalább vízzel öblítsük ki a szájüreget, hogy a keletkezett savakat felhígítsuk. Jó szolgálatot tesz a cukormentes rágógumi is.

--Rendszeresen járjunk megelőző vizsgálatra! Az elhanyagolt fogazat különböző betegségekhez vezethet! Ha a szájüregben elváltozást észlelünk, forduljunk orvoshoz! (Az elváltozások a felnőtteknél súlyos betegséget is jelezhetnek. A rosszindulatú daganat halálos kimenetelű lehet, ha nem kezelik időben a beteget!)

--Vigyázzon, hogy a kisgyerek ne rágcsáljon semmit járás közben! Az autóban mindig használja a gyermekülőkét és a biztonsági övet, nehogy hirtelen fékezésnél a gyerek fogazata megsérüljön!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.   


A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2020.6.1.   


Neveljünk olvasókat! 3.

Kovács Márta

Elérkeztünk a 4-5 éves korosztályhoz. Ez egy rendkívül izgalmas korszak.

2020.5.25.   


Neveljünk olvasókat! 2

Kovács Márta

Gyermekünk egyéves korára már érdemes bevezetni a rendszeres esti meseolvasást.

2020.5.4.   


Kedvenc gyerekszövegeink 4.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négy és fél évesen?

2020.4.21.   


Neveljünk olvasókat! 1.

Kovács Márta

Hogyan jutunk el a pici baba ringatásától az olvasni szerető kamaszig?

2020.4.13.   


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2020.1.15.    5


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2019.11.16.    4


Kedvenc gyerekszövegeink 3.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négyévesen?

2019.10.21.   


Kedvenc gyerekszövegeink 2.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal három és fél évesen?

2019.7.20.   


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2019.7.5.    3