Az egészséges fogakért


Jády Mónika  2006.1.29. 20:32

Hogy miért fontos a szűrővizsgálat és a megelőzés?

Aki rendszeresen jár ellenőrzésre, annál a kezdeti stádiumban kiszűrhetők az elváltozások. Kevesebb fájdalommal jár a kezelés, nem olyan időigényes és olcsóbb is. Nem kis különbség van például egy tömés elkészítése és az ideggyulladás kezelése között. Ezért kell az odafigyelést már gyermekkorban megkezdeni.

Az iskolákban manapság is létezik fogászati szűrés, de a kezelésre nem megy el mindenki. Sajnos vannak szülők, akik a gyereket csak akkor viszik el a fogorvoshoz, amikor már teljesen tönkrement a fogazat. A tizenkét éves gyerekek többségének öt vagy több tömése ill. rossz foga van. Svájcban viszont az azonos korú gyerekek nagy részének, az odafigyelésnek köszönhetően nincs egynél több tömése vagy rossz foga! Svájcban 1962-től, tehát több mint 40 éve különös figyelmet fordítanak a kicsikre.

Hogy mitől függ a fogazat állapota? A veleszületett adottságoktól is -- a szülőktől ellenállóbb vagy kevésbé ellenálló szöveteket öröklünk --, de elsősorban a szájápolás milyenségétől. Ugyanis a szájban maradó ételmaradék okozza a fogak romlását.

Az egészséges táplálkozásnak is megvan a maga szerepe. Elsősorban a kismamáknak kell odafigyelniük az étrendre, hogy a baba megkapja az egészséges fogazat kifejlődéséhez szükséges anyagokat. A gyerekek számára is nagyon fontos a helyes táplálkozás. Például a tej és a tejtermékek fogyasztása. Egyébként jobb a szilárd táplálék, mint a kásás, mert megdolgoztatja a fogakat. A maradandó fogak megjelenése után sem árt odafigyelni a táplálkozási szokásokra. Étkezések után ne maradjon el az alapos fogmosás!

Amit tudni kell(ene):

--A baba első fogacskái – az alsó fogsor középső metszőfogai – kb. 6 hónapos korban jelennek meg. Mind a húsz tejfog kibújik a gyermek kétéves koráig. Hat éves korban jelennek meg a tejfogak mögött az első maradandó rágófogak (nagyőrlők). A négy bölcsességfoggal együtt 32 maradandó fogból áll a felnőtt fogsora.

--A kicsiknél az első fogacskák kibújása után kezdjük a fogmosást. Mézbe vagy cukorba mártott cumival soha ne „vigasztaljuk” a gyereket, még a fogak kibújása előtt sem! Az esti fogmosás után már ne adjunk a gyereknek édesített italt! A szomjúság elűzésére legjobb az átforralt víz.

--Naponta legalább kétszer – reggeli után és lefekvés előtt – mossunk fogat! A fluortartalmú fogkrémek erősítik a fogzománcot, a gyulladáscsökkentő hatásúak a fogínygyulladás megelőzésére és gyógyítására szolgálnak.

--Mérsékeljük az édességek és a cukrozott üdítők fogyasztását! A cukor a szájban két percen belül savvá változik. Megtámadja a fogzománcot, kalciumot és ásványi anyagokat von el. Ha ez a folyamat rendszeresen ismétlődik, a fogon lyuk keletkezik. Ezért ajánlatos az édességek elfogyasztása után azonnal fogat mosni. Ha erre nincs lehetőség, legalább vízzel öblítsük ki a szájüreget, hogy a keletkezett savakat felhígítsuk. Jó szolgálatot tesz a cukormentes rágógumi is.

--Rendszeresen járjunk megelőző vizsgálatra! Az elhanyagolt fogazat különböző betegségekhez vezethet! Ha a szájüregben elváltozást észlelünk, forduljunk orvoshoz! (Az elváltozások a felnőtteknél súlyos betegséget is jelezhetnek. A rosszindulatú daganat halálos kimenetelű lehet, ha nem kezelik időben a beteget!)

--Vigyázzon, hogy a kisgyerek ne rágcsáljon semmit járás közben! Az autóban mindig használja a gyermekülőkét és a biztonsági övet, nehogy hirtelen fékezésnél a gyerek fogazata megsérüljön!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2024.6.1.   


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2024.2.29.    29


Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.