Együtt a gyerekekkel!


Póda Erzsébet  2004.12.2. 9:06

A készülődés, közös süteménykészítés a konyhában az egyik legszebb ünnepváró élmény felnőtt, gyerekek számára egyaránt.

Igaz, hogy a konyhánk kicsit zilált lesz az esemény után, de higgyük el, megéri! (A rakodás, takarítás is legyen közös élmény!) Ezek a percek emlékképekké, felejthetetlen eseményekké válnak az egész család számára.

Ha csak tehetjük, szánjunk a közös munkára egy egész napot. Gyúrjunk könnyen kezelhető mézeskalácstésztát! A legjobb, ha már előző este elkészítjük, s a felhasználásig hűtőszekrényben tartjuk. A munkafelület lehet egy nagyobb gyúródeszka, de a konyhaasztal is megfelel (takarjuk le egy nagyobb darab csomagolópapírral!). A kisodort tésztából nagy karácsonyi formák segítségével szaggassunk mézeskalácsokat. Ha nincs ilyenünk, akkor se keseredjünk – a célnak megfelelnek a papírból vágott sablonok is, melyeket a gyerekek maguk készítenek el, persze kis szülői segítséggel.

A segédeszközöket és a díszítéshez szükséges alapanyagokat helyezzük az asztal közepére, hogy mindenki kényelmesen hozzáférjen. Segédeszközökként új, tiszta ecsetet, vékony fakanalat, fakést és hurkapálcát használjunk. A cukormázba kevert ételfestéket (jó minőségűt válasszunk, mert a gyerekek a vidám, élénk színeket kedvelik), mandulát, lencsecukorkát, színes tortacukorkát és cukorreszeléket tegyük kis tálkákba.

Így a gyerekek kényelmesen hozzáférnek, és nassolhatnak is belőle. (Természetesen megesik, hogy mindegyikük épp azzal az anyaggal akar díszíteni, ezért több tálkába osszuk szét az azonos színeket, cukorkákat.) Lehetőleg ne avatkozzunk az alkotásukba, hagyjuk a fantáziájukra, hogyan díszítik, és milyen színűre festik a betlehemi csillagot, karácsonyi fenyőfát és az angyalkákat. Csak akkor segítsünk, ha ők kérik! Meglátjuk, remekművek kerülnek ki a kezük alól, mert kicsi (és nagy) gyermekeink a közösen eltöltött adventi készülődés alatt igazi mestercukrászokká változnak!

A mézeskalács receptje
Hozzávalók: 50 dkg sima liszt, 19 dkg porcukor, 12,5 dkg vaj vagy margarin, 12,5 dkg méz, 3 tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 zacskó mézeskalácsfűszeres sütőpor (vagy egy zacskó sütőpor és egy zacskó mézeskalácsfűszer: őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, őrölt ánizs).
Az átszitált lisztet összekeverjük a hozzávalókkal, a tésztát jól kidolgozzuk, majd másnapig hideg helyre tesszük. Másnap lisztezett gyúródeszkán 2-3mm vastagra sodorjuk, és tetszés szerinti formákkal kiszaggatjuk. A mézeskalácsokat zsírozott vagy vajazott tepsire rakjuk, közepesen forró sütőben megsütjük, és még forrón egy papírral fedett egyenes felületre tesszük.
Ha kihűltek, cukormázzal díszítjük.
Cukormáz: 1 tojásfehérjét elkeverünk 15 dkg porcukorral, teszünk hozzá egy kiskanál ételkeményítőt, és pár csepp citromlét.
A mázat sütőpapírból készül nyomótölcsérbe tesszük, és ezzel díszítjük a mézeskalácsokat.
(Kisgyermekeink a mézeskalácsokat bekenik a mázzal, melybe ételszínezéket is tehetünk. Színes cukorkákat is tehetnek a kisült süteményekre.)Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.   


A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2020.6.1.   


Neveljünk olvasókat! 3.

Kovács Márta

Elérkeztünk a 4-5 éves korosztályhoz. Ez egy rendkívül izgalmas korszak.

2020.5.25.   


Neveljünk olvasókat! 2

Kovács Márta

Gyermekünk egyéves korára már érdemes bevezetni a rendszeres esti meseolvasást.

2020.5.4.   


Kedvenc gyerekszövegeink 4.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négy és fél évesen?

2020.4.21.   


Neveljünk olvasókat! 1.

Kovács Márta

Hogyan jutunk el a pici baba ringatásától az olvasni szerető kamaszig?

2020.4.13.   


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2020.1.15.    5


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2019.11.16.    4


Kedvenc gyerekszövegeink 3.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négyévesen?

2019.10.21.   


Kedvenc gyerekszövegeink 2.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal három és fél évesen?

2019.7.20.   


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2019.7.5.    3