Együtt a gyerekekkel!


Póda Erzsébet  2004.12.2. 9:06

A készülődés, közös süteménykészítés a konyhában az egyik legszebb ünnepváró élmény felnőtt, gyerekek számára egyaránt.

Igaz, hogy a konyhánk kicsit zilált lesz az esemény után, de higgyük el, megéri! (A rakodás, takarítás is legyen közös élmény!) Ezek a percek emlékképekké, felejthetetlen eseményekké válnak az egész család számára.

Ha csak tehetjük, szánjunk a közös munkára egy egész napot. Gyúrjunk könnyen kezelhető mézeskalácstésztát! A legjobb, ha már előző este elkészítjük, s a felhasználásig hűtőszekrényben tartjuk. A munkafelület lehet egy nagyobb gyúródeszka, de a konyhaasztal is megfelel (takarjuk le egy nagyobb darab csomagolópapírral!). A kisodort tésztából nagy karácsonyi formák segítségével szaggassunk mézeskalácsokat. Ha nincs ilyenünk, akkor se keseredjünk – a célnak megfelelnek a papírból vágott sablonok is, melyeket a gyerekek maguk készítenek el, persze kis szülői segítséggel.

A segédeszközöket és a díszítéshez szükséges alapanyagokat helyezzük az asztal közepére, hogy mindenki kényelmesen hozzáférjen. Segédeszközökként új, tiszta ecsetet, vékony fakanalat, fakést és hurkapálcát használjunk. A cukormázba kevert ételfestéket (jó minőségűt válasszunk, mert a gyerekek a vidám, élénk színeket kedvelik), mandulát, lencsecukorkát, színes tortacukorkát és cukorreszeléket tegyük kis tálkákba.

Így a gyerekek kényelmesen hozzáférnek, és nassolhatnak is belőle. (Természetesen megesik, hogy mindegyikük épp azzal az anyaggal akar díszíteni, ezért több tálkába osszuk szét az azonos színeket, cukorkákat.) Lehetőleg ne avatkozzunk az alkotásukba, hagyjuk a fantáziájukra, hogyan díszítik, és milyen színűre festik a betlehemi csillagot, karácsonyi fenyőfát és az angyalkákat. Csak akkor segítsünk, ha ők kérik! Meglátjuk, remekművek kerülnek ki a kezük alól, mert kicsi (és nagy) gyermekeink a közösen eltöltött adventi készülődés alatt igazi mestercukrászokká változnak!

A mézeskalács receptje
Hozzávalók: 50 dkg sima liszt, 19 dkg porcukor, 12,5 dkg vaj vagy margarin, 12,5 dkg méz, 3 tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 zacskó mézeskalácsfűszeres sütőpor (vagy egy zacskó sütőpor és egy zacskó mézeskalácsfűszer: őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, őrölt ánizs).
Az átszitált lisztet összekeverjük a hozzávalókkal, a tésztát jól kidolgozzuk, majd másnapig hideg helyre tesszük. Másnap lisztezett gyúródeszkán 2-3mm vastagra sodorjuk, és tetszés szerinti formákkal kiszaggatjuk. A mézeskalácsokat zsírozott vagy vajazott tepsire rakjuk, közepesen forró sütőben megsütjük, és még forrón egy papírral fedett egyenes felületre tesszük.
Ha kihűltek, cukormázzal díszítjük.
Cukormáz: 1 tojásfehérjét elkeverünk 15 dkg porcukorral, teszünk hozzá egy kiskanál ételkeményítőt, és pár csepp citromlét.
A mázat sütőpapírból készül nyomótölcsérbe tesszük, és ezzel díszítjük a mézeskalácsokat.
(Kisgyermekeink a mézeskalácsokat bekenik a mázzal, melybe ételszínezéket is tehetünk. Színes cukorkákat is tehetnek a kisült süteményekre.)Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Példamutatás gyerekeinknek

Földes Gyöngyi

Mutassunk példát gyermekeinknek: vigyük őket magunkkal az edzőterembe, járassuk sportkörökre!

2018.10.15.    30


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2018.6.29.    3


Jussunk közös nevezőre!

Jády Mónika

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

2017.11.17.    11


Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    3


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2017.5.20.    5


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16


Akaromka

Nagy Erika

Hogy milyen egy gyerek, ha hisztizik az üzletben, sokan tudjuk, mert átéltük.

2016.9.20.    3


Egykék és testvérek

Huszár Ágnes

Egy gyerek vagy sok gyerek? A válaszok számos történetet rejtenek. Nincs két egyforma szülői élettörténet.

2016.7.14.    12


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2016.2.29.    29


Szülők (?)

Kabók Zita

Szombaton este egy részeg, tántorgó férfit láttam az utcán botorkálni, amint két ötéves-forma gyermeket rángatott maga után.

2016.2.15.   


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2015.12.16.    4