Együtt a gyerekekkel!


Póda Erzsébet  2004.12.2. 9:06

A készülődés, közös süteménykészítés a konyhában az egyik legszebb ünnepváró élmény felnőtt, gyerekek számára egyaránt.

Igaz, hogy a konyhánk kicsit zilált lesz az esemény után, de higgyük el, megéri! (A rakodás, takarítás is legyen közös élmény!) Ezek a percek emlékképekké, felejthetetlen eseményekké válnak az egész család számára.

Ha csak tehetjük, szánjunk a közös munkára egy egész napot. Gyúrjunk könnyen kezelhető mézeskalácstésztát! A legjobb, ha már előző este elkészítjük, s a felhasználásig hűtőszekrényben tartjuk. A munkafelület lehet egy nagyobb gyúródeszka, de a konyhaasztal is megfelel (takarjuk le egy nagyobb darab csomagolópapírral!). A kisodort tésztából nagy karácsonyi formák segítségével szaggassunk mézeskalácsokat. Ha nincs ilyenünk, akkor se keseredjünk – a célnak megfelelnek a papírból vágott sablonok is, melyeket a gyerekek maguk készítenek el, persze kis szülői segítséggel.

A segédeszközöket és a díszítéshez szükséges alapanyagokat helyezzük az asztal közepére, hogy mindenki kényelmesen hozzáférjen. Segédeszközökként új, tiszta ecsetet, vékony fakanalat, fakést és hurkapálcát használjunk. A cukormázba kevert ételfestéket (jó minőségűt válasszunk, mert a gyerekek a vidám, élénk színeket kedvelik), mandulát, lencsecukorkát, színes tortacukorkát és cukorreszeléket tegyük kis tálkákba.

Így a gyerekek kényelmesen hozzáférnek, és nassolhatnak is belőle. (Természetesen megesik, hogy mindegyikük épp azzal az anyaggal akar díszíteni, ezért több tálkába osszuk szét az azonos színeket, cukorkákat.) Lehetőleg ne avatkozzunk az alkotásukba, hagyjuk a fantáziájukra, hogyan díszítik, és milyen színűre festik a betlehemi csillagot, karácsonyi fenyőfát és az angyalkákat. Csak akkor segítsünk, ha ők kérik! Meglátjuk, remekművek kerülnek ki a kezük alól, mert kicsi (és nagy) gyermekeink a közösen eltöltött adventi készülődés alatt igazi mestercukrászokká változnak!

A mézeskalács receptje
Hozzávalók: 50 dkg sima liszt, 19 dkg porcukor, 12,5 dkg vaj vagy margarin, 12,5 dkg méz, 3 tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 zacskó mézeskalácsfűszeres sütőpor (vagy egy zacskó sütőpor és egy zacskó mézeskalácsfűszer: őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, őrölt ánizs).
Az átszitált lisztet összekeverjük a hozzávalókkal, a tésztát jól kidolgozzuk, majd másnapig hideg helyre tesszük. Másnap lisztezett gyúródeszkán 2-3mm vastagra sodorjuk, és tetszés szerinti formákkal kiszaggatjuk. A mézeskalácsokat zsírozott vagy vajazott tepsire rakjuk, közepesen forró sütőben megsütjük, és még forrón egy papírral fedett egyenes felületre tesszük.
Ha kihűltek, cukormázzal díszítjük.
Cukormáz: 1 tojásfehérjét elkeverünk 15 dkg porcukorral, teszünk hozzá egy kiskanál ételkeményítőt, és pár csepp citromlét.
A mázat sütőpapírból készül nyomótölcsérbe tesszük, és ezzel díszítjük a mézeskalácsokat.
(Kisgyermekeink a mézeskalácsokat bekenik a mázzal, melybe ételszínezéket is tehetünk. Színes cukorkákat is tehetnek a kisült süteményekre.)Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2024.2.29.    29


Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.