Előzzük meg!


Jády Mónika  2009.7.24. 11:45

Nyáron megnövekszik a gyermekbalesetek száma. Pedig sok baleset megelőzhető lenne!

Közúti balesetek

Sok gyerek nem ismeri a közlekedési szabályokat. Átvágnak a tiloson, a kereszteződésben, biciklivel kihajtanak az autó elé. Ebben a szülők is hibásak. (Nem egyszer láttam, hogy piroson, vagy ott, ahol nincs is átkelőhely, tolja át az anya a babakocsit, mellette pedig még egy gyerek totyog! Svájcban viszont az tapasztaltam, hogy már óvodás korban megtanítják a gyerekekkel, hogy csakis átkelőhelyen és csakis akkor, ha zöld van, szabad átkelni, és előtte mindig körül kell nézni. A kicsik ezt be is tartják, hisz a felnőttektől is ezt látják, nemcsak hallják.) Sajnos, nálunk kevés a kerékpárút, a nyugati országokkal ellentétben, ahol az út, illetve a járda sok helyütt két részre van osztva. Íratlan szabály, hogy csoportos kerékpározáskor felnőtt halad elöl, a gyerekek középen, és felnőtt zárja a sort.

Esés

Ha a gyerek beüti a fejét, az elkövetkezendő 24 órában figyeljük, nem álmatag-e, nincs-e hányingere, fáj-e a feje. Intő jel az orr vagy a fül véres váladékozása. Ilyenkor vigyük a gyereket orvoshoz! Ha a gyerek eszméletét veszti, fektessük az oldalára, hogy az esetleges hányás ne okozzon fulladást, és nehogy a nyelve hátracsússzon!

Fulladás

Az udvari medencét kerítsük körbe, és tegyünk rá jól záródó kaput. A kicsi felfújható medencéket rendszeresen ürítsük ki. A vízbefulladásos tragédiák leggyakoribb helyszínei ugyanis épp a kerti medencék, dísztavak, vízzel teli hordók! Ha a vízből kihúzott gyerek nem ad életjelt, meg kell nézni, hogy lélegzik-e, és tapintható a pulzusa. Ha nem lélegzik, azonnal hívjuk a mentőt! A mentő érkezéséig tisztítsuk ki a gyerek száját (homok vagy vízinövény lehet benne), és alkalmazzunk mesterséges légzést.

Vízbe ugráskor bekövetkező balesetek

150 cm a biztonságos mélység a fejesekhez, de feltétel a tiszta, akadályok nélküli meder is! Figyelmeztessük erre nagyobb gyerekeinket. És arra is, hogy ne ugráljanak ismeretlen tavakba, mert a fejesek fej- és nyaksérüléssel végződhetnek. Ha már megtörtént a baj: a sérültet nem szabad mozgatni! Ha mesterséges légzést alkalmazunk, akkor sem szabad hátrahajtani a sérült fejét. Egy összehajtott törülközőt viszont óvatosan a nyaka alá csúsztathatunk.

Égési sérülések

A forrázások a legkisebbeket sújtják leginkább – sokszor a szülők gondatlansága miatt. A lángégések inkább a nagyobbaknál fordulnak elő. A sebet először jól le kell hűteni: az érintett testrészre engedjünk legalább 10 percig hideg vizet. Miután ezt megtettük, menjünk orvoshoz, súlyosabb sérülés esetén hívjunk mentőt. A sebből nem szabad kitépni az odaégett ruhadarabot!

Méhszúrás (szájba)

Ha megtörtént a baj, azonnal hívjunk orvost. Érkezéséig fagylalttal vagy jégkockával hűtsük a csípés helyét.)

Mérgezés

Zárjuk el a kisgyermekek elől a gyógyszereket. Sok gyógszer ugyanis szopogatáskor először édes, ezért a gyerekek nem köpik ki rögtön. A babák nagyjából 10 hónapog korukban tanulmányozni kezdik a környezetüket, és szinte mindent a szájukba vesznek, ha nem vagyunk résen. Veszélytelennek tűnő dolgok – mint például kozmetikumok – is mérgezést okozhatnak! A cigarettacsikk vagy az alkoholmaradék ugyancsak veszélyes a kíváncsi kisgyerek számára. A nikotin egy idegméreg, és a gyomorba kerülve sokkal erősebben hat, mint belélegezve. Az alkohol pedig a kisgyerekeknél már csekély mennyiségben is súlyos mérgezést okozhat. A legjobb tehát az, ha minden olyan veszélyforrást igyekszünk távol tartani a gyermekünktől, amelyet kis körültekintéssel távol lehet tartani. A gyógyszereket tartsuk zárható gyógyszeres szekrényben, és olyan magasságban, hogy a gyerek semmiképp se érhesse el. A tisztítószereket is el kell zárni. Soha ne öntsük át a mérgező kémiai anyagokat, tisztítószereket ásványvizes vagy más üvegbe! A kozmetikumokat is tartsuk olyan helyen, ahol a pici nem férhet hozzá.

Arra is gondolni kell, hogy egyes virágok, dísznövények mérgezőek! Ilyeneket lehetőleg ne tartsunk sem a lakásban, sem a kertben, hisz minden elővigyázatosság ellenére is előfordulhat, hogy a baba a szájába veszi a növény levelét, virágát vagy termését.

A legtöbb mérgezéses baleset épp akkor történik, amikor a szülő nincs jelen, vagy nem figyel egy pillanatra. Ezért – és azért is, mert minden mérgező anyag más tüneteket okoz – sokszor nehéz rekonstruálni a történteket. Mérgezésre utaló jel lehet a rosszullét, hányás, hasmenés. De a bőrelváltozások, a kitágult vagy az összeszűkült pupilla, valamint légzési és vérkeringési zavarok is utalhatnak mérgezésre. Ha mérgezésre gyanakszunk, hívjunk orvost! Számoljunk be neki arról, hogy milyen tünetek állnak fenn, és mióta. Amíg nem tudjuk, mi okozta a mérgezést, semmi esetre se próbáljuk hánytatni a gyereket. Egyes kémiai anyagok ugyanis súlyosan károsíthatják a nyelőcsövet. Adjunk hideg teát vagy vizet a gyereknek, hogy a káros anyagokat felhígítsuk! Tilos a tej – felgyorsíthatja a méreganyag vérbe jutását!

Írásunk a Gesunde Medizin cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2024.2.29.    29


Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.