Figyeljünk gyermekeinkre!


Csepy Enikő  2012.2.6. 5:31

Vajon a szülők tisztában vannak azzal, milyen veszélyek fenyegetik internetező gyerekeiket?

Sokan ismerjük azt az Internet által nyújtott lehetőséget, hogy hatalmas távolságok ellenére is tudtunk beszélgetni ismerőseinkkel, szeretteinkkel. Sőt a videóbeszélgetésnek köszönhetően láthatjuk és hallhatjuk is őket. Ez egy óriási lépés az emberi társadalom életében, hisz akármikor akárhonnan képesek vagyunk kapcsolatot teremteni bárkivel. Sajnos, ezt a remek technikát manapság már nem csak a távolságok leküzdésére használják...

Az emberek, főleg a fiatalok többsége, az internet és számítógép rabjává váltak. Naphosszat csak gép előtt ülnek, s ápolgatják online barátságaikat, melyek lehet, hogy pár éve még remek élő kapcsolatok voltak. Ma már ezt csak virtuális módon élik meg.

Elveszett annak a prioritása, hogy személyesen beszélgessünk barátainkkal. Sokan nagymenőnek tűnnek egy tökéletesen fotoshoppolt profilkép mögött, ontják az internetről összeszedett „okosságokat“ – a való életben viszont egy értelmes mondatot sem tudnak mondani. Egyre több ember esik bele ebbe a csapdába, s egyre többen lesznek, akik ezt az ideált akarják követni és majmolni. A lányok elvesztik becsületüket, szemérmetlenebbnél szemérmetlenebb fotókat töltenek fel magukról, s büszkék, ha a sok nyálcsorgató férfi tetszését nyilvánítja, s gusztustalan megjegyzéseket tesz a lány „szépségét“ illetően. Szomorú, hogy sok kislány (mert bizony tizenhárom évesen még kislány az ember) már érett nőnek képzeli magát. Még szomorúbb, hogy olyan emberek előtt teszi és mutogatja magát, akiket csak azért jelölt ismerősnek, hogy népszerűbbnek tűnjenek a barátaik előtt. Hogy „felvágjon“ a többiek előtt, ezzel is „inspirálva“ a lányokat, hogy még radikálisabb lépéseket tegyenek.

Azzal ugyebár nem törődnek, hogy mi lesz később ennek a viselkedésnek a következménye. Szegény édesanyák, mit szólnának, ha tudnák, egyetlen kislányuk micsoda kis „khömm“ már ilyen fiatalon. Mi lesz akkor később? A legszomorúbb, hogy sok anya tisztában van vele, mit is csinál lánya, mégsem tesz ellene semmit. Megjegyzem, azzal az anyával sincs rendben minden.

A mai generáció leleményesebb, mint hinnénk. Korhatár társasági oldalakon? Ugyan már! Azt még az internet sem tudja kivédeni, hogy a gyerek idősebbnek adja ki magát, s a születési dátumnál nem az igazi évet jelölje be. A szülőknek jobban oda kéne figyelniük arra, hogy csemetéik milyen oldalakat látogatnak a weben, s bizonyos óvintézkedéseket kéne tenniük a nem kívánt oldalak ellen. Elég letiltani bizonyos internetes oldalakat, a gyerek által ismeretlen jelszóval kell levédeni. Sok problémát megelőzne ez a módszer. Viszont a probléma az, hogy a gyerek sokkal jobban ért a mai technikához, mint az idősebb generáció, és sok szülő nem is ismeri az óvintézkedéseket.

Hol van már az az időszak, mikor tizenévesen még minden gyerek az utcán játszott, együtt fociztak és bicikliztek? Mikor nem volt arra szükség, hogy mobilon keressenek bennünket szüleink, mert telefon nélkül is tudtuk, sötétedésre haza kellett mennünk. Nem az volt a menő, hogy kinek milyen műszaki kütyüje, legújabb számítógépes játéka vagy hányszáz eurós telefonja van. Hanem, aki a legjobban meg tudta mozgatni a bandát, s akit a többi srác „vezérnek“ nevezett ki.

Nagyon sajnálom, hogy az én gyerekeim már nem fogják ezt a boldog gyerekkort átélni, s csupán az anyagi részt fogják mindenben meglátni. Bízom benne, hogy az én generációm, a huszonévesek is osztják a véleményem, s majd arra törekszünk, hogy visszaállítsuk a helyes gyerekkor fogalmát. Mert, ha így folytatódik ez tovább, nem is érdemes gyermekeket nemzeni. Hiszen csupán egy felszínes, pénzsóvár, magamutogató társadalom marad meg, s elveszik minden érték, melyet tisztelni és becsülni lehetett a fennmaradt látszatdolgok mellett.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Példamutatás gyerekeinknek

Földes Gyöngyi

Mutassunk példát gyermekeinknek: vigyük őket magunkkal az edzőterembe, járassuk sportkörökre!

2018.10.15.    30


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2018.6.29.    3


Jussunk közös nevezőre!

Jády Mónika

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

2017.11.17.    11


Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    3


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2017.5.20.    5


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16


Akaromka

Nagy Erika

Hogy milyen egy gyerek, ha hisztizik az üzletben, sokan tudjuk, mert átéltük.

2016.9.20.    3


Egykék és testvérek

Huszár Ágnes

Egy gyerek vagy sok gyerek? A válaszok számos történetet rejtenek. Nincs két egyforma szülői élettörténet.

2016.7.14.    12


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2016.2.29.    29


Szülők (?)

Kabók Zita

Szombaton este egy részeg, tántorgó férfit láttam az utcán botorkálni, amint két ötéves-forma gyermeket rángatott maga után.

2016.2.15.   


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2015.12.16.    4