Figyeljünk gyermekeinkre!


Csepy Enikő  2012.2.6. 5:31

Vajon a szülők tisztában vannak azzal, milyen veszélyek fenyegetik internetező gyerekeiket?

Sokan ismerjük azt az Internet által nyújtott lehetőséget, hogy hatalmas távolságok ellenére is tudtunk beszélgetni ismerőseinkkel, szeretteinkkel. Sőt a videóbeszélgetésnek köszönhetően láthatjuk és hallhatjuk is őket. Ez egy óriási lépés az emberi társadalom életében, hisz akármikor akárhonnan képesek vagyunk kapcsolatot teremteni bárkivel. Sajnos, ezt a remek technikát manapság már nem csak a távolságok leküzdésére használják...

Az emberek, főleg a fiatalok többsége, az internet és számítógép rabjává váltak. Naphosszat csak gép előtt ülnek, s ápolgatják online barátságaikat, melyek lehet, hogy pár éve még remek élő kapcsolatok voltak. Ma már ezt csak virtuális módon élik meg.

Elveszett annak a prioritása, hogy személyesen beszélgessünk barátainkkal. Sokan nagymenőnek tűnnek egy tökéletesen fotoshoppolt profilkép mögött, ontják az internetről összeszedett „okosságokat“ – a való életben viszont egy értelmes mondatot sem tudnak mondani. Egyre több ember esik bele ebbe a csapdába, s egyre többen lesznek, akik ezt az ideált akarják követni és majmolni. A lányok elvesztik becsületüket, szemérmetlenebbnél szemérmetlenebb fotókat töltenek fel magukról, s büszkék, ha a sok nyálcsorgató férfi tetszését nyilvánítja, s gusztustalan megjegyzéseket tesz a lány „szépségét“ illetően. Szomorú, hogy sok kislány (mert bizony tizenhárom évesen még kislány az ember) már érett nőnek képzeli magát. Még szomorúbb, hogy olyan emberek előtt teszi és mutogatja magát, akiket csak azért jelölt ismerősnek, hogy népszerűbbnek tűnjenek a barátaik előtt. Hogy „felvágjon“ a többiek előtt, ezzel is „inspirálva“ a lányokat, hogy még radikálisabb lépéseket tegyenek.

Azzal ugyebár nem törődnek, hogy mi lesz később ennek a viselkedésnek a következménye. Szegény édesanyák, mit szólnának, ha tudnák, egyetlen kislányuk micsoda kis „khömm“ már ilyen fiatalon. Mi lesz akkor később? A legszomorúbb, hogy sok anya tisztában van vele, mit is csinál lánya, mégsem tesz ellene semmit. Megjegyzem, azzal az anyával sincs rendben minden.

A mai generáció leleményesebb, mint hinnénk. Korhatár társasági oldalakon? Ugyan már! Azt még az internet sem tudja kivédeni, hogy a gyerek idősebbnek adja ki magát, s a születési dátumnál nem az igazi évet jelölje be. A szülőknek jobban oda kéne figyelniük arra, hogy csemetéik milyen oldalakat látogatnak a weben, s bizonyos óvintézkedéseket kéne tenniük a nem kívánt oldalak ellen. Elég letiltani bizonyos internetes oldalakat, a gyerek által ismeretlen jelszóval kell levédeni. Sok problémát megelőzne ez a módszer. Viszont a probléma az, hogy a gyerek sokkal jobban ért a mai technikához, mint az idősebb generáció, és sok szülő nem is ismeri az óvintézkedéseket.

Hol van már az az időszak, mikor tizenévesen még minden gyerek az utcán játszott, együtt fociztak és bicikliztek? Mikor nem volt arra szükség, hogy mobilon keressenek bennünket szüleink, mert telefon nélkül is tudtuk, sötétedésre haza kellett mennünk. Nem az volt a menő, hogy kinek milyen műszaki kütyüje, legújabb számítógépes játéka vagy hányszáz eurós telefonja van. Hanem, aki a legjobban meg tudta mozgatni a bandát, s akit a többi srác „vezérnek“ nevezett ki.

Nagyon sajnálom, hogy az én gyerekeim már nem fogják ezt a boldog gyerekkort átélni, s csupán az anyagi részt fogják mindenben meglátni. Bízom benne, hogy az én generációm, a huszonévesek is osztják a véleményem, s majd arra törekszünk, hogy visszaállítsuk a helyes gyerekkor fogalmát. Mert, ha így folytatódik ez tovább, nem is érdemes gyermekeket nemzeni. Hiszen csupán egy felszínes, pénzsóvár, magamutogató társadalom marad meg, s elveszik minden érték, melyet tisztelni és becsülni lehetett a fennmaradt látszatdolgok mellett.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.