Ha babával strandolunk


Fülöp Éva  2006.7.26. 7:36

Június végén azért panaszkodtam, hogy vacogunk a lakásban. Most bezzeg, egy hónappal később, a hőségtől már aludni sem lehet.

Ránk szakadt a kánikula, ami már jó pár hete tart. Elővettem a nyári ruhákat, szandálokat, kalapokat – és elkezdtem gondolkozni, hová is menjünk, hogy kicsit elviselhetőbb legyen a forróság. Hát persze hogy a strandra!

Kétéves kislányomat először vittem az idén pancsolni. Múlt nyáron még úgy gondoltam, hogy jobb neki bent hűsölni a kánikula alatt, minthogy a nap tűzzön a kis fejére órákon át. Most tapasztaltam, hogy nem minden anyuka osztja a véleményemet. Sok pici babával találkoztunk a fürdőben -- voltak egyévesek, de alig három-négy hónaposak is. Általában a babakocsiban „hűsöltek“, míg a nagyobbik testvér pancsolt. Hát nem tudom, menyire jó megoldás ez, de én maradok az eredeti állásfoglalásomnál.

Mielőtt elindultunk volna a strandra, alaposan bekentük magunkat napozótejjel. Hiszen nem mindegy, milyen napozótejet használunk, főleg kicsi babáknál. A szakemberek úgynevezett fizikai filterrel ellátott krémeket ajánlják, minél magasabb faktorszámmal. Természetesen vittünk magunkkal kalapokat is, és csodálkoztam, hogy a gyerekek többsége nem viselt semmit a fején, bár a medence egész területén tűzött a nap.

Nagyon fontos kelléknek bizonyult az úszógumi és pár játék, amelyekkel a vizet lehet ide-oda öntögetni. Ha a gyerek még nem szokott le a pelusról, nagyon jó szolgálatot tehet az úgynevezett úszópelenka. Az a titka, hogy ha nagyobb baleset is történne a vízben, a pelus mindent bent tart, így nem szennyezzük a vizet. Ezeket a pelenkákat a vízből kijövet alaposan kicsavarjuk, és újra ráadhatjuk a kicsire, ha megint a vízbe megy (persze, csak ha tiszta maradt). Ezeket próbáltam otthon megszárítani, nem nagy sikerrel, így a pelusok nálunk csak egy-egy strandolásig tartottak ki.

Természetes dolog, hogy a nagy melegben odafigyelünk, hogy a gyerek eleget igyon, de jó, ha pakolunk valami ennivalót is, lehetőleg egészséges nassolnivalót. Ezzel pár percig ülve tudjuk tartani a kis csibészeket. Mert jó, ha a pancsolás után hűsölnek, pihennek, megszáradnak.

Két strandot látogattunk meg a közelmúltban, az egyiket a közelsége, a másikat a jó hírneve miatt. A közeli strandhoz képest a másikban gondoltak arra is, hogy a gyerekmedence fölött árnyék legyen: egy lepedőt feszítettek ki fölé, és nem sütött a gyerekek fejére közvetlenül a nap. A másik jó ötlet egy bérelhető, félkör alakú nyitott sátorocska volt, ahová egy kisgyerek kényelmesen elfér fekve is, és árnyékos helyet tudunk neki biztosítani. A strand hátránya bizonyára a magasabb belépődíj volt és a távolság, de az igényes, karbantartott strand kiegyensúlyozta ezt a hátrányt.

Jó dolog a vízhez vinni a gyerekeket -- nemcsak a hűsítő hatása miatt, hanem azért is, mert itt gyerektársaságra lelnek, a vízben játszással fejlesztik mozgásukat, és mert a kicsik élvezik a vizet.
Kívánok minden kisgyerekes szülőnek kellemes nyarat, és hogy egészségben vészeljék át a kánikulát!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2024.2.29.    29


Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.