Ha babával strandolunk


Fülöp Éva  2006.7.26. 7:36

Június végén azért panaszkodtam, hogy vacogunk a lakásban. Most bezzeg, egy hónappal később, a hőségtől már aludni sem lehet.

Ránk szakadt a kánikula, ami már jó pár hete tart. Elővettem a nyári ruhákat, szandálokat, kalapokat – és elkezdtem gondolkozni, hová is menjünk, hogy kicsit elviselhetőbb legyen a forróság. Hát persze hogy a strandra!

Kétéves kislányomat először vittem az idén pancsolni. Múlt nyáron még úgy gondoltam, hogy jobb neki bent hűsölni a kánikula alatt, minthogy a nap tűzzön a kis fejére órákon át. Most tapasztaltam, hogy nem minden anyuka osztja a véleményemet. Sok pici babával találkoztunk a fürdőben -- voltak egyévesek, de alig három-négy hónaposak is. Általában a babakocsiban „hűsöltek“, míg a nagyobbik testvér pancsolt. Hát nem tudom, menyire jó megoldás ez, de én maradok az eredeti állásfoglalásomnál.

Mielőtt elindultunk volna a strandra, alaposan bekentük magunkat napozótejjel. Hiszen nem mindegy, milyen napozótejet használunk, főleg kicsi babáknál. A szakemberek úgynevezett fizikai filterrel ellátott krémeket ajánlják, minél magasabb faktorszámmal. Természetesen vittünk magunkkal kalapokat is, és csodálkoztam, hogy a gyerekek többsége nem viselt semmit a fején, bár a medence egész területén tűzött a nap.

Nagyon fontos kelléknek bizonyult az úszógumi és pár játék, amelyekkel a vizet lehet ide-oda öntögetni. Ha a gyerek még nem szokott le a pelusról, nagyon jó szolgálatot tehet az úgynevezett úszópelenka. Az a titka, hogy ha nagyobb baleset is történne a vízben, a pelus mindent bent tart, így nem szennyezzük a vizet. Ezeket a pelenkákat a vízből kijövet alaposan kicsavarjuk, és újra ráadhatjuk a kicsire, ha megint a vízbe megy (persze, csak ha tiszta maradt). Ezeket próbáltam otthon megszárítani, nem nagy sikerrel, így a pelusok nálunk csak egy-egy strandolásig tartottak ki.

Természetes dolog, hogy a nagy melegben odafigyelünk, hogy a gyerek eleget igyon, de jó, ha pakolunk valami ennivalót is, lehetőleg egészséges nassolnivalót. Ezzel pár percig ülve tudjuk tartani a kis csibészeket. Mert jó, ha a pancsolás után hűsölnek, pihennek, megszáradnak.

Két strandot látogattunk meg a közelmúltban, az egyiket a közelsége, a másikat a jó hírneve miatt. A közeli strandhoz képest a másikban gondoltak arra is, hogy a gyerekmedence fölött árnyék legyen: egy lepedőt feszítettek ki fölé, és nem sütött a gyerekek fejére közvetlenül a nap. A másik jó ötlet egy bérelhető, félkör alakú nyitott sátorocska volt, ahová egy kisgyerek kényelmesen elfér fekve is, és árnyékos helyet tudunk neki biztosítani. A strand hátránya bizonyára a magasabb belépődíj volt és a távolság, de az igényes, karbantartott strand kiegyensúlyozta ezt a hátrányt.

Jó dolog a vízhez vinni a gyerekeket -- nemcsak a hűsítő hatása miatt, hanem azért is, mert itt gyerektársaságra lelnek, a vízben játszással fejlesztik mozgásukat, és mert a kicsik élvezik a vizet.
Kívánok minden kisgyerekes szülőnek kellemes nyarat, és hogy egészségben vészeljék át a kánikulát!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.