Ha babával strandolunk


Fülöp Éva  2006.7.26. 7:36

Június végén azért panaszkodtam, hogy vacogunk a lakásban. Most bezzeg, egy hónappal később, a hőségtől már aludni sem lehet.

Ránk szakadt a kánikula, ami már jó pár hete tart. Elővettem a nyári ruhákat, szandálokat, kalapokat – és elkezdtem gondolkozni, hová is menjünk, hogy kicsit elviselhetőbb legyen a forróság. Hát persze hogy a strandra!

Kétéves kislányomat először vittem az idén pancsolni. Múlt nyáron még úgy gondoltam, hogy jobb neki bent hűsölni a kánikula alatt, minthogy a nap tűzzön a kis fejére órákon át. Most tapasztaltam, hogy nem minden anyuka osztja a véleményemet. Sok pici babával találkoztunk a fürdőben -- voltak egyévesek, de alig három-négy hónaposak is. Általában a babakocsiban „hűsöltek“, míg a nagyobbik testvér pancsolt. Hát nem tudom, menyire jó megoldás ez, de én maradok az eredeti állásfoglalásomnál.

Mielőtt elindultunk volna a strandra, alaposan bekentük magunkat napozótejjel. Hiszen nem mindegy, milyen napozótejet használunk, főleg kicsi babáknál. A szakemberek úgynevezett fizikai filterrel ellátott krémeket ajánlják, minél magasabb faktorszámmal. Természetesen vittünk magunkkal kalapokat is, és csodálkoztam, hogy a gyerekek többsége nem viselt semmit a fején, bár a medence egész területén tűzött a nap.

Nagyon fontos kelléknek bizonyult az úszógumi és pár játék, amelyekkel a vizet lehet ide-oda öntögetni. Ha a gyerek még nem szokott le a pelusról, nagyon jó szolgálatot tehet az úgynevezett úszópelenka. Az a titka, hogy ha nagyobb baleset is történne a vízben, a pelus mindent bent tart, így nem szennyezzük a vizet. Ezeket a pelenkákat a vízből kijövet alaposan kicsavarjuk, és újra ráadhatjuk a kicsire, ha megint a vízbe megy (persze, csak ha tiszta maradt). Ezeket próbáltam otthon megszárítani, nem nagy sikerrel, így a pelusok nálunk csak egy-egy strandolásig tartottak ki.

Természetes dolog, hogy a nagy melegben odafigyelünk, hogy a gyerek eleget igyon, de jó, ha pakolunk valami ennivalót is, lehetőleg egészséges nassolnivalót. Ezzel pár percig ülve tudjuk tartani a kis csibészeket. Mert jó, ha a pancsolás után hűsölnek, pihennek, megszáradnak.

Két strandot látogattunk meg a közelmúltban, az egyiket a közelsége, a másikat a jó hírneve miatt. A közeli strandhoz képest a másikban gondoltak arra is, hogy a gyerekmedence fölött árnyék legyen: egy lepedőt feszítettek ki fölé, és nem sütött a gyerekek fejére közvetlenül a nap. A másik jó ötlet egy bérelhető, félkör alakú nyitott sátorocska volt, ahová egy kisgyerek kényelmesen elfér fekve is, és árnyékos helyet tudunk neki biztosítani. A strand hátránya bizonyára a magasabb belépődíj volt és a távolság, de az igényes, karbantartott strand kiegyensúlyozta ezt a hátrányt.

Jó dolog a vízhez vinni a gyerekeket -- nemcsak a hűsítő hatása miatt, hanem azért is, mert itt gyerektársaságra lelnek, a vízben játszással fejlesztik mozgásukat, és mert a kicsik élvezik a vizet.
Kívánok minden kisgyerekes szülőnek kellemes nyarat, és hogy egészségben vészeljék át a kánikulát!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2019.7.5.    3


Kedvenc gyerekszövegeink 1.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal háromévesen.

2019.6.3.   


Hogyan legyünk jó mostohák?

Faar Ida

A második házasságok mintegy fele megy tönkre az előző házasságból „hozott” gyerek, gyerekek miatt.

2019.5.31.    3


Példamutatás gyerekeinknek

Földes Gyöngyi

Mutassunk példát gyermekeinknek: vigyük őket magunkkal az edzőterembe, járassuk sportkörökre!

2018.10.15.    30


Jussunk közös nevezőre!

Jády Mónika

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

2017.11.17.    11


Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    3


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2017.5.20.    5


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16


Akaromka

Nagy Erika

Hogy milyen egy gyerek, ha hisztizik az üzletben, sokan tudjuk, mert átéltük.

2016.9.20.    3


Egykék és testvérek

Huszár Ágnes

Egy gyerek vagy sok gyerek? A válaszok számos történetet rejtenek. Nincs két egyforma szülői élettörténet.

2016.7.14.    12


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2016.2.29.    29