Ha babával strandolunk


Fülöp Éva  2006.7.26. 7:36

Június végén azért panaszkodtam, hogy vacogunk a lakásban. Most bezzeg, egy hónappal később, a hőségtől már aludni sem lehet.

Ránk szakadt a kánikula, ami már jó pár hete tart. Elővettem a nyári ruhákat, szandálokat, kalapokat – és elkezdtem gondolkozni, hová is menjünk, hogy kicsit elviselhetőbb legyen a forróság. Hát persze hogy a strandra!

Kétéves kislányomat először vittem az idén pancsolni. Múlt nyáron még úgy gondoltam, hogy jobb neki bent hűsölni a kánikula alatt, minthogy a nap tűzzön a kis fejére órákon át. Most tapasztaltam, hogy nem minden anyuka osztja a véleményemet. Sok pici babával találkoztunk a fürdőben -- voltak egyévesek, de alig három-négy hónaposak is. Általában a babakocsiban „hűsöltek“, míg a nagyobbik testvér pancsolt. Hát nem tudom, menyire jó megoldás ez, de én maradok az eredeti állásfoglalásomnál.

Mielőtt elindultunk volna a strandra, alaposan bekentük magunkat napozótejjel. Hiszen nem mindegy, milyen napozótejet használunk, főleg kicsi babáknál. A szakemberek úgynevezett fizikai filterrel ellátott krémeket ajánlják, minél magasabb faktorszámmal. Természetesen vittünk magunkkal kalapokat is, és csodálkoztam, hogy a gyerekek többsége nem viselt semmit a fején, bár a medence egész területén tűzött a nap.

Nagyon fontos kelléknek bizonyult az úszógumi és pár játék, amelyekkel a vizet lehet ide-oda öntögetni. Ha a gyerek még nem szokott le a pelusról, nagyon jó szolgálatot tehet az úgynevezett úszópelenka. Az a titka, hogy ha nagyobb baleset is történne a vízben, a pelus mindent bent tart, így nem szennyezzük a vizet. Ezeket a pelenkákat a vízből kijövet alaposan kicsavarjuk, és újra ráadhatjuk a kicsire, ha megint a vízbe megy (persze, csak ha tiszta maradt). Ezeket próbáltam otthon megszárítani, nem nagy sikerrel, így a pelusok nálunk csak egy-egy strandolásig tartottak ki.

Természetes dolog, hogy a nagy melegben odafigyelünk, hogy a gyerek eleget igyon, de jó, ha pakolunk valami ennivalót is, lehetőleg egészséges nassolnivalót. Ezzel pár percig ülve tudjuk tartani a kis csibészeket. Mert jó, ha a pancsolás után hűsölnek, pihennek, megszáradnak.

Két strandot látogattunk meg a közelmúltban, az egyiket a közelsége, a másikat a jó hírneve miatt. A közeli strandhoz képest a másikban gondoltak arra is, hogy a gyerekmedence fölött árnyék legyen: egy lepedőt feszítettek ki fölé, és nem sütött a gyerekek fejére közvetlenül a nap. A másik jó ötlet egy bérelhető, félkör alakú nyitott sátorocska volt, ahová egy kisgyerek kényelmesen elfér fekve is, és árnyékos helyet tudunk neki biztosítani. A strand hátránya bizonyára a magasabb belépődíj volt és a távolság, de az igényes, karbantartott strand kiegyensúlyozta ezt a hátrányt.

Jó dolog a vízhez vinni a gyerekeket -- nemcsak a hűsítő hatása miatt, hanem azért is, mert itt gyerektársaságra lelnek, a vízben játszással fejlesztik mozgásukat, és mert a kicsik élvezik a vizet.
Kívánok minden kisgyerekes szülőnek kellemes nyarat, és hogy egészségben vészeljék át a kánikulát!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Példamutatás gyerekeinknek

Földes Gyöngyi

Mutassunk példát gyermekeinknek: vigyük őket magunkkal az edzőterembe, járassuk sportkörökre!

2018.10.15.    30


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2018.6.29.    3


Jussunk közös nevezőre!

Jády Mónika

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

2017.11.17.    11


Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    3


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2017.5.20.    5


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16


Akaromka

Nagy Erika

Hogy milyen egy gyerek, ha hisztizik az üzletben, sokan tudjuk, mert átéltük.

2016.9.20.    3


Egykék és testvérek

Huszár Ágnes

Egy gyerek vagy sok gyerek? A válaszok számos történetet rejtenek. Nincs két egyforma szülői élettörténet.

2016.7.14.    12


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2016.2.29.    29


Szülők (?)

Kabók Zita

Szombaton este egy részeg, tántorgó férfit láttam az utcán botorkálni, amint két ötéves-forma gyermeket rángatott maga után.

2016.2.15.   


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2015.12.16.    4