Ha beteg a gyerek


Vég Erzsébet  2007.2.5. 13:44

Nehéz a beteg emberrel bánni, beteg gyerekkel különösen az. Kettővel viszont igazán emberpróbáló.

Tortúránk az én aggályoskodásom miatt indult. Egyik héten a fiam tüsszögött, másik héten a lányom köhögött, harmadik héten fordítva, negyedik héten mindkettő. Bár kapták a vitamint, nem vettem észre javulást. Gyermekorvosunk pedig vírusos megbetegedésként kezelte a dolgot -- vagyis nincs rá gyógyszer. Elhatároztam, hogy végére járok a dolognak, kértem egy beutalót a laborba. Ez persze kellemetlenül érintette a gyerekeket, hiszen megszúrták a kézfejüket, onnan vettek vért. Lilla még egész jól viselte, Peti már kevésbé. „Hisztizett, mint egy igazi férfi” -- ezt még egyszer a háziorvos állapította meg róla.

A laboreredményből kiderült, hogy az immunrendszerük nagyon gyenge, ráadásul Lilla még vérszegény is. Amikor ezt megtudtam, a doki nem tartózkodott a rendelőben „csak” az asszisztense. Ő mondta, hogy létezik egy granulátum, amit ilyen esetben szokás adni, fél évig. Elég húzós az ára, de ugye a gyerekért mindent megtesz az ember. (Barátnőm szerint elevenek, szépek a gyerekek, semmi nem látszik rajtuk, bolhából csinálok elefántot…)

A port egy hete szedik a gyerekek. Harmadik éjszaka a fiam belázasodott, másnap pedig követte a lányom (esetleges mellékhatásként ez előfordul). Mire ezen túlestünk volna, a féléves és a kétéves korban szükséges általános vizsgálatra kellett vinni őket. A lányom most sem sokat törődött vele, hogy mérik, hallgatják, stb. a fiam annál inkább -- főleg, amikor a doki feltépte a fütyijén a bőrt. Állítólag ezt fontos volt megcsinálni, mert a bőr alatt begennyesedhetett volna. Bevallom, születésétől fogva egy ideig lelkiismeretesen húzkodtuk szegénykémnek fürdetés közben, de néhány hónapja nem engedte, én meg nem erőltettem. Ezért vagy sem, fitymaszűkülete lett. Tehát az orvos szerint szükség volt a fent említett beavatkozásra.

Igen ám, csakhogy azóta minden pisilésnél sír és toporzékol, tiszta pelenkát kér, nem hajlandó a bilire ülni (pedig előtte már belepisilt) és egész nap nyafka. Mindez három napja történt. Én megbíztam a dokiban és az egészségügyi rendszerben, soha nem kérdőjeleztem meg az oltások fontosságát sem. Most sem állítom, hogy nem így kellett volna tenni, inkább tanulságként írom le másoknak, hogy legyen idejük/alkalmuk átgondolni.

Azt hittem, addig fog fájni, amíg a beavatkozás megtörténik és kész. A kisfiam azonban napjában többször is olyan keservesen sír, hogy sokszor én is vele sírok. Megingott a hitem és a bizalmam az egyébként elég normális gyerekorvosunkban. Tanácsként annyit mondtak, hogy kapjon fájdalomcsillapítót a gyerek. Azt, hogy esetleg létezik egy krém, ami segíthet (mert gyulladásgátló és hámosít) mástól tudtam meg. Plusz, ha engedi, langyos kamillateával mosom napjában többször.

Fiús anyukák! Tájékozódjanak alaposan, mielőtt a kisfiukat hasonló tortúrának teszik ki! Vannak jó könyvek (nekem is ajánlottak egyet), és más kismamák, akik már ismerik a helyzetet saját tapasztalatból, akik tudnak jó tanácsokat adni – ezért nem árt, ha mindig informálódunk, mielőtt elszánjuk magunkat egy bizonyos lépésre.Hozzászólások

éva, 10. 02. 2007 22:45:58 Kedves Erzsébet,
remélem gyermekorvost váltottak. Sok egészséget kívánok az egész családnak! éva
Vég Erzsébet, 13. 02. 2007 08:44:46
Kedves Éva! Köszönöm! Igen, azóta gyerekorvost váltottunk, egész más a hozzáállása, azt hiszem jó döntés vot. Az a fura, hogy a másikkal szemben mégis lelkiismeret furdalásom van, mert egyébként kedveltem őt. Üdvözlettel: Erzsébet
@


A rovat további cikkei

A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2024.6.1.   


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2024.2.29.    29


Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.