Ha beteg a gyerek


Vég Erzsébet  2007.2.5. 13:44

Nehéz a beteg emberrel bánni, beteg gyerekkel különösen az. Kettővel viszont igazán emberpróbáló.

Tortúránk az én aggályoskodásom miatt indult. Egyik héten a fiam tüsszögött, másik héten a lányom köhögött, harmadik héten fordítva, negyedik héten mindkettő. Bár kapták a vitamint, nem vettem észre javulást. Gyermekorvosunk pedig vírusos megbetegedésként kezelte a dolgot -- vagyis nincs rá gyógyszer. Elhatároztam, hogy végére járok a dolognak, kértem egy beutalót a laborba. Ez persze kellemetlenül érintette a gyerekeket, hiszen megszúrták a kézfejüket, onnan vettek vért. Lilla még egész jól viselte, Peti már kevésbé. „Hisztizett, mint egy igazi férfi” -- ezt még egyszer a háziorvos állapította meg róla.

A laboreredményből kiderült, hogy az immunrendszerük nagyon gyenge, ráadásul Lilla még vérszegény is. Amikor ezt megtudtam, a doki nem tartózkodott a rendelőben „csak” az asszisztense. Ő mondta, hogy létezik egy granulátum, amit ilyen esetben szokás adni, fél évig. Elég húzós az ára, de ugye a gyerekért mindent megtesz az ember. (Barátnőm szerint elevenek, szépek a gyerekek, semmi nem látszik rajtuk, bolhából csinálok elefántot…)

A port egy hete szedik a gyerekek. Harmadik éjszaka a fiam belázasodott, másnap pedig követte a lányom (esetleges mellékhatásként ez előfordul). Mire ezen túlestünk volna, a féléves és a kétéves korban szükséges általános vizsgálatra kellett vinni őket. A lányom most sem sokat törődött vele, hogy mérik, hallgatják, stb. a fiam annál inkább -- főleg, amikor a doki feltépte a fütyijén a bőrt. Állítólag ezt fontos volt megcsinálni, mert a bőr alatt begennyesedhetett volna. Bevallom, születésétől fogva egy ideig lelkiismeretesen húzkodtuk szegénykémnek fürdetés közben, de néhány hónapja nem engedte, én meg nem erőltettem. Ezért vagy sem, fitymaszűkülete lett. Tehát az orvos szerint szükség volt a fent említett beavatkozásra.

Igen ám, csakhogy azóta minden pisilésnél sír és toporzékol, tiszta pelenkát kér, nem hajlandó a bilire ülni (pedig előtte már belepisilt) és egész nap nyafka. Mindez három napja történt. Én megbíztam a dokiban és az egészségügyi rendszerben, soha nem kérdőjeleztem meg az oltások fontosságát sem. Most sem állítom, hogy nem így kellett volna tenni, inkább tanulságként írom le másoknak, hogy legyen idejük/alkalmuk átgondolni.

Azt hittem, addig fog fájni, amíg a beavatkozás megtörténik és kész. A kisfiam azonban napjában többször is olyan keservesen sír, hogy sokszor én is vele sírok. Megingott a hitem és a bizalmam az egyébként elég normális gyerekorvosunkban. Tanácsként annyit mondtak, hogy kapjon fájdalomcsillapítót a gyerek. Azt, hogy esetleg létezik egy krém, ami segíthet (mert gyulladásgátló és hámosít) mástól tudtam meg. Plusz, ha engedi, langyos kamillateával mosom napjában többször.

Fiús anyukák! Tájékozódjanak alaposan, mielőtt a kisfiukat hasonló tortúrának teszik ki! Vannak jó könyvek (nekem is ajánlottak egyet), és más kismamák, akik már ismerik a helyzetet saját tapasztalatból, akik tudnak jó tanácsokat adni – ezért nem árt, ha mindig informálódunk, mielőtt elszánjuk magunkat egy bizonyos lépésre.Hozzászólások

éva, 10. 02. 2007 22:45:58 Kedves Erzsébet,
remélem gyermekorvost váltottak. Sok egészséget kívánok az egész családnak! éva
Vég Erzsébet, 13. 02. 2007 08:44:46
Kedves Éva! Köszönöm! Igen, azóta gyerekorvost váltottunk, egész más a hozzáállása, azt hiszem jó döntés vot. Az a fura, hogy a másikkal szemben mégis lelkiismeret furdalásom van, mert egyébként kedveltem őt. Üdvözlettel: Erzsébet
@


A rovat további cikkei

Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.   


A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2020.6.1.   


Neveljünk olvasókat! 3.

Kovács Márta

Elérkeztünk a 4-5 éves korosztályhoz. Ez egy rendkívül izgalmas korszak.

2020.5.25.   


Neveljünk olvasókat! 2

Kovács Márta

Gyermekünk egyéves korára már érdemes bevezetni a rendszeres esti meseolvasást.

2020.5.4.   


Kedvenc gyerekszövegeink 4.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négy és fél évesen?

2020.4.21.   


Neveljünk olvasókat! 1.

Kovács Márta

Hogyan jutunk el a pici baba ringatásától az olvasni szerető kamaszig?

2020.4.13.   


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2020.1.15.    5


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2019.11.16.    4


Kedvenc gyerekszövegeink 3.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négyévesen?

2019.10.21.   


Kedvenc gyerekszövegeink 2.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal három és fél évesen?

2019.7.20.   


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2019.7.5.    3