Hagyjuk, hogy felfedezze!


Jády Mónika  2010.12.14. 5:15

Ahogy nőnek az apróságok, egyre kíváncsibbak lesznek, és szeretnének mindent kipróbálni.

A világ felfedezése közben nem egyszer történik kis baleset, félresikerül egy-egy próbálkozás. Ennek ellenére is bizonyos fokú önállóságot kell hagyni a gyermeknek, hogy maga fedezhesse fel az ok-okozati összefüggéseket.

A gyakorló szülők (nagyszülők és más családtagok) tudják, mennyire nehéz minden körülmények között türelmesnek és higgadtnak maradni, még akkor is, ha nyugodtabb vérmérsékletű az ember. Például, amikor a kétéves gyerek eltöri kedvenc csészénket, vagy amikor festékes ujjaival összemaszatolja a hófehér falat. Nem helyes, ha arra próbáljuk rávenni a gyermeket, hogy ne kísérletezzen, és ne tegye próbára saját erejét! Hisz abban a korban, amibe elérkezett, neki épp az a feladata (ami elősegíti további fejlődését), hogy lehetőleg minél többet megtudjon arról a környezetről, amelyben él. Ne felejtsük el, hogy a gyerek nem azért csinál felfordulást a lakásban, és nem azért tesz tönkre valamit, hogy bennünket bosszantson!

A szülők annyit tehetnek, hogy olyan környezetet teremtenek, amelyben gyermekük kedvére „kísérletezhet”, és ahol a lehető legkevesebb baleset, kár történhet. Kedvenc holmijainkat, törékeny dísztárgyainkat például érdemes olyan helyen tárolni, ahol a gyerek biztosan nem fér hozzá, hisz még óvodás korában is „ügyetlen” lehet. A kisgyermek nem tudja még pontosan behatárolni a távolságokat, felmérni az akadályokat és óvatosan bánni egy porcelán csészével. Még fejlesztésre szorul a finommotorikája, a szem-kéz koordinációja, és még több tudást kell összegyűjtenie: például, hogy minden, ami üvegből és porcelánból készült, törékeny. Minél több mindent próbálhatnak ki, annál hamarabb megtanulják azt, amit kell. (Ezért pár évre érdemes lemondanunk arról, hogy a kedvenc porcelán- és üvegtárgyainkat a gyermek számára elérhető magasságban „tároljuk”.)

Ha túlóvjuk a gyereket, talán soha nem lesz sebes a térde, és sehová sem szorul be az ujja, magunknak pedig megspórolunk sok tányért és poharat, könnyen „szétszerelhető” eszközt, ám végső soron mégsem teszünk jót a gyereknek. Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a gyerek fejlődését hátráltatja, ha mindentől távol tartjuk, nehogy valami baja essen. Természetesen nem az a megoldás, hogy a gyereknek mindent szabad! A szülőknek fel kell állítaniuk a szabályokat és a határokat, de úgy, hogy azok a gyerek számára betarthatóak legyenek, és meghagyják a felfedezés lehetőségét. Minél egyszerűbb, világosabb és követhetőbb egy szabály, annál jobb.

Legfontosabb a biztonság
Konnektorok, éles sarkak, takarító- vegy és gyógyszerek, biztonsági zár nélküli balkonok – mindezek komoly veszélyforrást jelentenek a kíváncsi kisgyerek számára. Vízben vagy víz közelében soha ne tévesszük szem elől a gyereket! A konyhában se hagyjuk őt felügyelet nélkül! Hívjuk fel a figyelmét arra, miért veszélyesek a konyhai eszközök és más dolgok, és miért nem használhatja azokat! Ha nagyobb lesz, közösen használjuk ezeket: a korának megfelelően próbáljunk együtt késsel szeletelni, ollóval vágni, meggyújtani a gyertyát (a kisgyereket soha ne hagyjuk egyedül olyan helyiségben sem, ahol ég a gyertya, vagy be van gyújtva a kandallóba!). Ha a gyermeket még nem lehet bevonni a konyhai munkába, mert túl kicsi, kínáljunk neki más tevékenységet (pl. apró műanyag konyhai eszközökkel „dolgozhat” anyukája mellett). Minden elektromos eszközt (kávéfőző, vízforraló, vasaló stb.) úgy helyezzünk el, hogy a gyerek ne férhessen a közelébe! Arra is figyeljünk, hogy a kábel soha ne lógjon le a szekrényről! A tűzhelyre szereljünk biztonsági zárat! A gyógyszereket, tisztító- és oldószereket zárt szekrényben tároljuk! Az alkoholt és a cigarettát se hagyjuk olyan helyen, ahol a gyerek hozzáférhet! Sem a kertben, sem a lakásban ne tartsunk mérgező növényeket! A kerti szerszámokat használat után azonnal zárjuk el! A festékeket, oldószereket, lakkokat szintén! Ezen jótanácsok betartásával valóban sok problémát megelőzhetünk.

Vigyázzunk a terítővel: a kisgyerekek leránthatják az asztalról, és sérülést okozhatnak maguknak az asztalon lévő tárgyakkal. A kisgyereket soha ne hagyjuk felügyelet nélkül az etetőszékben, mert ellökhetik magukat az asztaltól, vagy felállhatnak a székben! A gyereknek valószínűleg az is eszébe jut valamikor, hogy felmásszon a polcon vagy a szekrényen. Ezért a magas bútorokat szereljük a falra! Az édességeket, játékokat ne „rejtsük el” a legfelső polcon! A bútorok legyenek stabilak a gyerekszobában is! Emeletes ágy esetén a felső ágy széle magas legyen, és rögzített legyen a létra. A kisebb méretű szőnyegek alá tegyünk csúszásgátlót! Az ajtókat és ablakokat lássuk el biztonsági zárral, és ne helyezzünk a közelébe széket, vödröt, ami mászásra ösztönözné a gyereket!

Kicsi és nagy(obb)
Figyeljünk arra, hogy három év alatti gyereknek nem ajánlottak az apró részekből álló játékok, amiket a szájába vehet, és lenyelhet! Tároljuk úgy a nagyobb gyerek játékait, hogy a kicsi ne férjen hozzá!

Néha előfordul, hogy felfedezés közben a kicsi tönkreteszi a nagyobb gyerek játékát, összedönti az új, hosszas munkával készült építményt. A nagyobb gyerek persze, ilyenkor nagyon dühös, és a helyzet, a trónfosztásból adódó frusztrációval párosulva a tettlegességig fajulhat. Mit tegyünk? Értjük, hogy a nagy szomorú, hisz tönkretették a játékát, a kicsi viszont nem szándékosan tette. A gyerekeknek itt is szabályokra van szükségük, útmutatásra, mi a helyes és a helytelen. Biztosítsuk együtérzésünkről a nagyobb gyereket, ám határozottan tiltsuk meg, hogy bántsa testvérét! Nem várhatjuk, hogy a nagyobb gyerek belátó legyen, főleg, ha nem nagy a testvérek között a korkülönbség. Ennek ellenére próbáljuk megmagyarázni, hogy a kicsi nem készakarva rombolt. (A kicsinek pedig azt, hogy vigyázni kell mások dolgaira.)

A járóka nem hasznos
A gyártók szerint a járóka nagyon jó találmány, melynek segítségével gyorsabban megtanul járni is a gyerek. A tudományos vizsgálatok viszont épp ennek az ellenkezőjét támasztják alá. Emellett sok baleset is éri a járókába tett gyerekeket.

Nagymozgás fejlesztése
A gyerekek magabiztosabbak és kiegyensúlyozottabbak, ha jó a testérzékelésük. Kitűnő szolgálatot tesznek a következő, egyszerűen elvégezhető gyakorlatok: egyensúlyozás, labdázás, hintázás, rollerozás.

Finommotorika fejlesztése játékos módon
Fessünk zsírkrétával köröket, színek és nagyság szerint osztályozzuk, majd fűzzük fel a gyöngyöket, pecsételjünk, gyúrjunk tésztát, és különféle formákkal, tésztaszaggatóval vágjuk ki!

Írásunk a Baby, kindersicherheit.de cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.