Hagyjuk, hogy felfedezze!


Jády Mónika  2010.12.14. 5:15

Ahogy nőnek az apróságok, egyre kíváncsibbak lesznek, és szeretnének mindent kipróbálni.

A világ felfedezése közben nem egyszer történik kis baleset, félresikerül egy-egy próbálkozás. Ennek ellenére is bizonyos fokú önállóságot kell hagyni a gyermeknek, hogy maga fedezhesse fel az ok-okozati összefüggéseket.

A gyakorló szülők (nagyszülők és más családtagok) tudják, mennyire nehéz minden körülmények között türelmesnek és higgadtnak maradni, még akkor is, ha nyugodtabb vérmérsékletű az ember. Például, amikor a kétéves gyerek eltöri kedvenc csészénket, vagy amikor festékes ujjaival összemaszatolja a hófehér falat. Nem helyes, ha arra próbáljuk rávenni a gyermeket, hogy ne kísérletezzen, és ne tegye próbára saját erejét! Hisz abban a korban, amibe elérkezett, neki épp az a feladata (ami elősegíti további fejlődését), hogy lehetőleg minél többet megtudjon arról a környezetről, amelyben él. Ne felejtsük el, hogy a gyerek nem azért csinál felfordulást a lakásban, és nem azért tesz tönkre valamit, hogy bennünket bosszantson!

A szülők annyit tehetnek, hogy olyan környezetet teremtenek, amelyben gyermekük kedvére „kísérletezhet”, és ahol a lehető legkevesebb baleset, kár történhet. Kedvenc holmijainkat, törékeny dísztárgyainkat például érdemes olyan helyen tárolni, ahol a gyerek biztosan nem fér hozzá, hisz még óvodás korában is „ügyetlen” lehet. A kisgyermek nem tudja még pontosan behatárolni a távolságokat, felmérni az akadályokat és óvatosan bánni egy porcelán csészével. Még fejlesztésre szorul a finommotorikája, a szem-kéz koordinációja, és még több tudást kell összegyűjtenie: például, hogy minden, ami üvegből és porcelánból készült, törékeny. Minél több mindent próbálhatnak ki, annál hamarabb megtanulják azt, amit kell. (Ezért pár évre érdemes lemondanunk arról, hogy a kedvenc porcelán- és üvegtárgyainkat a gyermek számára elérhető magasságban „tároljuk”.)

Ha túlóvjuk a gyereket, talán soha nem lesz sebes a térde, és sehová sem szorul be az ujja, magunknak pedig megspórolunk sok tányért és poharat, könnyen „szétszerelhető” eszközt, ám végső soron mégsem teszünk jót a gyereknek. Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a gyerek fejlődését hátráltatja, ha mindentől távol tartjuk, nehogy valami baja essen. Természetesen nem az a megoldás, hogy a gyereknek mindent szabad! A szülőknek fel kell állítaniuk a szabályokat és a határokat, de úgy, hogy azok a gyerek számára betarthatóak legyenek, és meghagyják a felfedezés lehetőségét. Minél egyszerűbb, világosabb és követhetőbb egy szabály, annál jobb.

Legfontosabb a biztonság
Konnektorok, éles sarkak, takarító- vegy és gyógyszerek, biztonsági zár nélküli balkonok – mindezek komoly veszélyforrást jelentenek a kíváncsi kisgyerek számára. Vízben vagy víz közelében soha ne tévesszük szem elől a gyereket! A konyhában se hagyjuk őt felügyelet nélkül! Hívjuk fel a figyelmét arra, miért veszélyesek a konyhai eszközök és más dolgok, és miért nem használhatja azokat! Ha nagyobb lesz, közösen használjuk ezeket: a korának megfelelően próbáljunk együtt késsel szeletelni, ollóval vágni, meggyújtani a gyertyát (a kisgyereket soha ne hagyjuk egyedül olyan helyiségben sem, ahol ég a gyertya, vagy be van gyújtva a kandallóba!). Ha a gyermeket még nem lehet bevonni a konyhai munkába, mert túl kicsi, kínáljunk neki más tevékenységet (pl. apró műanyag konyhai eszközökkel „dolgozhat” anyukája mellett). Minden elektromos eszközt (kávéfőző, vízforraló, vasaló stb.) úgy helyezzünk el, hogy a gyerek ne férhessen a közelébe! Arra is figyeljünk, hogy a kábel soha ne lógjon le a szekrényről! A tűzhelyre szereljünk biztonsági zárat! A gyógyszereket, tisztító- és oldószereket zárt szekrényben tároljuk! Az alkoholt és a cigarettát se hagyjuk olyan helyen, ahol a gyerek hozzáférhet! Sem a kertben, sem a lakásban ne tartsunk mérgező növényeket! A kerti szerszámokat használat után azonnal zárjuk el! A festékeket, oldószereket, lakkokat szintén! Ezen jótanácsok betartásával valóban sok problémát megelőzhetünk.

Vigyázzunk a terítővel: a kisgyerekek leránthatják az asztalról, és sérülést okozhatnak maguknak az asztalon lévő tárgyakkal. A kisgyereket soha ne hagyjuk felügyelet nélkül az etetőszékben, mert ellökhetik magukat az asztaltól, vagy felállhatnak a székben! A gyereknek valószínűleg az is eszébe jut valamikor, hogy felmásszon a polcon vagy a szekrényen. Ezért a magas bútorokat szereljük a falra! Az édességeket, játékokat ne „rejtsük el” a legfelső polcon! A bútorok legyenek stabilak a gyerekszobában is! Emeletes ágy esetén a felső ágy széle magas legyen, és rögzített legyen a létra. A kisebb méretű szőnyegek alá tegyünk csúszásgátlót! Az ajtókat és ablakokat lássuk el biztonsági zárral, és ne helyezzünk a közelébe széket, vödröt, ami mászásra ösztönözné a gyereket!

Kicsi és nagy(obb)
Figyeljünk arra, hogy három év alatti gyereknek nem ajánlottak az apró részekből álló játékok, amiket a szájába vehet, és lenyelhet! Tároljuk úgy a nagyobb gyerek játékait, hogy a kicsi ne férjen hozzá!

Néha előfordul, hogy felfedezés közben a kicsi tönkreteszi a nagyobb gyerek játékát, összedönti az új, hosszas munkával készült építményt. A nagyobb gyerek persze, ilyenkor nagyon dühös, és a helyzet, a trónfosztásból adódó frusztrációval párosulva a tettlegességig fajulhat. Mit tegyünk? Értjük, hogy a nagy szomorú, hisz tönkretették a játékát, a kicsi viszont nem szándékosan tette. A gyerekeknek itt is szabályokra van szükségük, útmutatásra, mi a helyes és a helytelen. Biztosítsuk együtérzésünkről a nagyobb gyereket, ám határozottan tiltsuk meg, hogy bántsa testvérét! Nem várhatjuk, hogy a nagyobb gyerek belátó legyen, főleg, ha nem nagy a testvérek között a korkülönbség. Ennek ellenére próbáljuk megmagyarázni, hogy a kicsi nem készakarva rombolt. (A kicsinek pedig azt, hogy vigyázni kell mások dolgaira.)

A járóka nem hasznos
A gyártók szerint a járóka nagyon jó találmány, melynek segítségével gyorsabban megtanul járni is a gyerek. A tudományos vizsgálatok viszont épp ennek az ellenkezőjét támasztják alá. Emellett sok baleset is éri a járókába tett gyerekeket.

Nagymozgás fejlesztése
A gyerekek magabiztosabbak és kiegyensúlyozottabbak, ha jó a testérzékelésük. Kitűnő szolgálatot tesznek a következő, egyszerűen elvégezhető gyakorlatok: egyensúlyozás, labdázás, hintázás, rollerozás.

Finommotorika fejlesztése játékos módon
Fessünk zsírkrétával köröket, színek és nagyság szerint osztályozzuk, majd fűzzük fel a gyöngyöket, pecsételjünk, gyúrjunk tésztát, és különféle formákkal, tésztaszaggatóval vágjuk ki!

Írásunk a Baby, kindersicherheit.de cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Példamutatás gyerekeinknek

Földes Gyöngyi

Mutassunk példát gyermekeinknek: vigyük őket magunkkal az edzőterembe, járassuk sportkörökre!

2018.10.15.    30


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2018.6.29.    3


Jussunk közös nevezőre!

Jády Mónika

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

2017.11.17.    11


Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    3


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2017.5.20.    5


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16


Akaromka

Nagy Erika

Hogy milyen egy gyerek, ha hisztizik az üzletben, sokan tudjuk, mert átéltük.

2016.9.20.    3


Egykék és testvérek

Huszár Ágnes

Egy gyerek vagy sok gyerek? A válaszok számos történetet rejtenek. Nincs két egyforma szülői élettörténet.

2016.7.14.    12


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2016.2.29.    29


Szülők (?)

Kabók Zita

Szombaton este egy részeg, tántorgó férfit láttam az utcán botorkálni, amint két ötéves-forma gyermeket rángatott maga után.

2016.2.15.   


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2015.12.16.    4