Határok és szabályok


Jády Mónika  2009.5.4. 14:32

A szakemberek azt mondják, hogy a gyerekeknek határokra és szabályokra van szüksége, hogy tudják, mihez tartsák magukat.

Úgy egy évvel ezelőtt látogatóban voltunk egy Svájcban élő házaspárnál. A konyha kövezetén két, piros ragasztószalagból képzett vonalra lettünk figyelmesek. Mint kiderült, a szalagokat a család pici fia érdekében ragasztották a fehér csempével kirakott padlóra. Az apa állt elő ezzel az ötlettel, mondván, hogy a gyereknek olyan határok kellenek, amelyek láthatóak is, hogy tudja magát mihez tartani. Hogy tudja, mettől meddig mehet el. A dolog működött, a másfél éves kisfiú mindig megállt a piros vonalon, és nem merészkedett be a konyha azon részére, ahol a sütő és a tűzhely volt. Persze, ahhoz, hogy ezt elérjék, sok türelemre és állandó figyelmeztetésre volt szükség.

Pár napja újra találkoztunk a kis családdal, ezúttal ők látogattak meg bennünket. Rákérdeztem, hogy még működik-e a „piros határ”. Azt a választ kaptam, hogy már nem százszázalékosan, de akkor igen, ha sütnek-főznek a konyhában. Nyolc óra körül a kisfiú még elég eleven volt, épp autózott. Ám az anya úgy döntött, hogy ideje ágyba mennie a gyereknek. Szólt neki, hogy alvás, mire az apróság békésen letette a szekrényre a kisautókat, majd felült az ágyra. A szülők szerint majdnem mindig ilyen egyszerű ágyba dugni a gyereket. Bizonyára ez sem ment következetesség és egy kis szigor nélkül. Ha eljött az alvás ideje, akkor ágyba kell menni, nincs alku.

Amire még felfigyeltem: ha messzebb megy a gyerek, nem futnak utána, csak rászólnak, hogy állj meg, várj meg minket. Szerintük, ha valaki a gyerek után fut, a kicsi azt fogja gondolni, hogy ez egy játék, és még messzebbre fut. Ha rászóltak a kisfiúra, tényleg megállt, és visszanézett, de aztán szökdelt is tovább. Én mondjuk, egy két és fél éves gyereket inkább csak egy zárt udvaron engednék futkosni, a nyílt utcán, ahol bármikor felbukkanhat egy autó, inkább azt szeretném, hogy fogja a kezemet. Vagy talán túl aggodalmaskodó vagyok?!

Önöknek mi a véleménye?Hozzászólások

lili, 21. 05. 2009 21:23:03
te magasságos ég! ezek a szülők úgy nevelik a gyereküket mint egy robotot! még jó hogy a gyerek is szófogadó mert ha egy vásott kis kölköt kaptak volna az égiektől ezt biztos nem tudnák megcsinálni. nekem különbem megállt az eszem mikor olvastam!!! létezik ilyen??? ezek a szülők idomárok... én elvenném tőlük az a szegény gyereket! lili u.i. tényleg igaz ez a történet?????
@


A rovat további cikkei

A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2024.6.1.   


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2024.2.29.    29


Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.