Határok és szabályok


Jády Mónika  2009.5.4. 14:32

A szakemberek azt mondják, hogy a gyerekeknek határokra és szabályokra van szüksége, hogy tudják, mihez tartsák magukat.

Úgy egy évvel ezelőtt látogatóban voltunk egy Svájcban élő házaspárnál. A konyha kövezetén két, piros ragasztószalagból képzett vonalra lettünk figyelmesek. Mint kiderült, a szalagokat a család pici fia érdekében ragasztották a fehér csempével kirakott padlóra. Az apa állt elő ezzel az ötlettel, mondván, hogy a gyereknek olyan határok kellenek, amelyek láthatóak is, hogy tudja magát mihez tartani. Hogy tudja, mettől meddig mehet el. A dolog működött, a másfél éves kisfiú mindig megállt a piros vonalon, és nem merészkedett be a konyha azon részére, ahol a sütő és a tűzhely volt. Persze, ahhoz, hogy ezt elérjék, sok türelemre és állandó figyelmeztetésre volt szükség.

Pár napja újra találkoztunk a kis családdal, ezúttal ők látogattak meg bennünket. Rákérdeztem, hogy még működik-e a „piros határ”. Azt a választ kaptam, hogy már nem százszázalékosan, de akkor igen, ha sütnek-főznek a konyhában. Nyolc óra körül a kisfiú még elég eleven volt, épp autózott. Ám az anya úgy döntött, hogy ideje ágyba mennie a gyereknek. Szólt neki, hogy alvás, mire az apróság békésen letette a szekrényre a kisautókat, majd felült az ágyra. A szülők szerint majdnem mindig ilyen egyszerű ágyba dugni a gyereket. Bizonyára ez sem ment következetesség és egy kis szigor nélkül. Ha eljött az alvás ideje, akkor ágyba kell menni, nincs alku.

Amire még felfigyeltem: ha messzebb megy a gyerek, nem futnak utána, csak rászólnak, hogy állj meg, várj meg minket. Szerintük, ha valaki a gyerek után fut, a kicsi azt fogja gondolni, hogy ez egy játék, és még messzebbre fut. Ha rászóltak a kisfiúra, tényleg megállt, és visszanézett, de aztán szökdelt is tovább. Én mondjuk, egy két és fél éves gyereket inkább csak egy zárt udvaron engednék futkosni, a nyílt utcán, ahol bármikor felbukkanhat egy autó, inkább azt szeretném, hogy fogja a kezemet. Vagy talán túl aggodalmaskodó vagyok?!

Önöknek mi a véleménye?Hozzászólások

lili, 21. 05. 2009 21:23:03
te magasságos ég! ezek a szülők úgy nevelik a gyereküket mint egy robotot! még jó hogy a gyerek is szófogadó mert ha egy vásott kis kölköt kaptak volna az égiektől ezt biztos nem tudnák megcsinálni. nekem különbem megállt az eszem mikor olvastam!!! létezik ilyen??? ezek a szülők idomárok... én elvenném tőlük az a szegény gyereket! lili u.i. tényleg igaz ez a történet?????
@


A rovat további cikkei

Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2021.9.8.   


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.   


A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2020.6.1.   


Neveljünk olvasókat! 3.

Kovács Márta

Elérkeztünk a 4-5 éves korosztályhoz. Ez egy rendkívül izgalmas korszak.

2020.5.25.   


Neveljünk olvasókat! 2

Kovács Márta

Gyermekünk egyéves korára már érdemes bevezetni a rendszeres esti meseolvasást.

2020.5.4.