Itt a nyár!


Jády Mónika  2005.6.27. 12:18

Néhány ötletet kínálunk a gyerekes családok részére, hogyan töltsék a nyári időszakot.

Nyáron bezár az ovi, a dolgozó szülőknek pedig nincs annyi szabadságuk, hogy egész szünidőre elegendő legyen. Ezért gyakran a nagyszülőknél helyezik el a gyereket. Az az ideális, ha a nagyszülők rendszeresen találkoznak az unokával, és jól ismerik szokásait, természetét. Mielőtt rájuk bízzuk a gyereket, nem árt néhány dolgot tisztázni. Például, hogy szüleink bírják-e a kisgyerekkel járó megterhelést. Töltsünk együtt pár hétvégét, hogy kiderüljön: mennyire fárasztja őket az unoka.

Fontos, hogy milyen körülmények közé kerül a kicsi. Minden apróság jól érzi magát egy kertben, ahol szaladgálhat, homokozhat, pancsolhat. Panellakásba zárva viszont nehezebb dolga lesz mindkét félnek. Beszéljük meg, mivel töltik majd az időt. Az idősek életmódja más, lehet, hogy unatkozni fog a gyerek. Az sem jó, ha túl sok programot szerveznek a kicsinek. El kell fogadnunk, hogy a nagyszülők bizonyos dolgokat másképp tesznek majd, mint ahogy mi szoktuk. Ne tegyünk rosszalló megjegyzéseket, és ne akarjuk megszabni, mit hogyan tegyenek. (Viszont ne egyezzünk bele abba, hogy egész nap a tévét nézzék, sorban az összes sorozatot.) Megkérhetjük őket viszont, hogy néhány fontos dologban a már megszokotthoz igazodjanak.

A nagyobb gyerekek számára ideális megoldás a napközis tábor. Amíg a szülők dolgoznak, a gyerek jó helyen van, és értelmesen tölti el az időt. Több faluban is szerveznek egy hetes kézműves tábort, ahol lehet gyöngyöt fűzni, agyagozni, batikolni, szalmadíszeket készíteni… Csupa olyan dolog, amit szívesen kipróbál mindenki.

A hétvégéket töltsük a természetben! Gyalogoljunk, szaladjunk, hancúrozzunk együtt. Felejtsük el egy időre az otthoni játékokat! Mutassuk meg gyerekeinknek, mi mindent kezdhetünk a természet kincseivel. Gátat építhetünk kövekből, és kis tavat is elkeríthetünk. Hajtogathatunk papírcsónakot, de egy nagyobb falevélből, ágacskából is lehet kishajó. Az ügyes szülők igazi kis tutajt, kompot barkácsolhatnak. A legkisebbek azt is érdeklődve figyelik, hogy a vízbe dobott kő nyomán egyre nagyobb karikák gyűrűznek a felszínen, majd ismét sima lesz a víztükör. A kicsikkel célba vehetjük az úszó fatörzset, a nagyobbak pedig lapos kövekkel „kacsázhatnak”. Ha viszünk magunkkal egy doboz színes krétát, a nagyobb méretű köveket eredeti alkotásokká varázsolhatjuk. Ügyességfejlesztő játékokat is játszhatunk: Válogassunk ki néhány kisebb kavicsot, majd próbáljuk őket egyenként a lábujjaink segítségével a vödörbe tenni.

Nyáron nem kell mindig cipő. A talp- és lábizomzatnak jót tesz, ha közvetlenül érintkezhet a különböző minőségű felületekkel. Vagyis megfelelő terepen egészséges a mezítláb járás: a fű kellemes csiklandozása, a talaj egyeletlensége, a kavicsok erőteljes nyomása munkára kényszeríti a láb izmait -- ezzel megelőzhető, illetve gyógyítható a lúdtalp. Olyan helyen, amit jól ismerünk, és tudjuk, hogy nincs szúró-vágó, sérülést és fertőzést okozó szemét a földön, nyugodtan engedjük mezítláb járni a gyerekeket is. Nem árt tudni: Allergiásoknál a fűvel való érintkezés viszketést, csalánkiütést válthat ki!

A meleg ellenére -- sőt, épp amiatt -- nyáron is meg lehet fázni. Ne hagyjuk a gyereket túl sokáig a hideg vizes medencében. A kinti hőség ellenére könnyen lehűlhet a teste. A kicsi ne álljon mezítláb hideg talajon, és ne adjunk neki hűtőből kivett hideg italt sem. A vizes fürdőruhát és az átizzadt ruhát mindig cseréljük szárazra. Hasonlóan óvakodjunk a huzattól és a ventilátortól, mert az állandó légáramlat kiszárítja a légutakat. A klímaberendezéssel is vigyázzunk -- a kinti melegből a hűvös lakásba lépve könnyen meghűlhetünk.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2024.6.1.   


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2024.2.29.    29


Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.