Itt a nyár!


Jády Mónika  2005.6.27. 12:18

Néhány ötletet kínálunk a gyerekes családok részére, hogyan töltsék a nyári időszakot.

Nyáron bezár az ovi, a dolgozó szülőknek pedig nincs annyi szabadságuk, hogy egész szünidőre elegendő legyen. Ezért gyakran a nagyszülőknél helyezik el a gyereket. Az az ideális, ha a nagyszülők rendszeresen találkoznak az unokával, és jól ismerik szokásait, természetét. Mielőtt rájuk bízzuk a gyereket, nem árt néhány dolgot tisztázni. Például, hogy szüleink bírják-e a kisgyerekkel járó megterhelést. Töltsünk együtt pár hétvégét, hogy kiderüljön: mennyire fárasztja őket az unoka.

Fontos, hogy milyen körülmények közé kerül a kicsi. Minden apróság jól érzi magát egy kertben, ahol szaladgálhat, homokozhat, pancsolhat. Panellakásba zárva viszont nehezebb dolga lesz mindkét félnek. Beszéljük meg, mivel töltik majd az időt. Az idősek életmódja más, lehet, hogy unatkozni fog a gyerek. Az sem jó, ha túl sok programot szerveznek a kicsinek. El kell fogadnunk, hogy a nagyszülők bizonyos dolgokat másképp tesznek majd, mint ahogy mi szoktuk. Ne tegyünk rosszalló megjegyzéseket, és ne akarjuk megszabni, mit hogyan tegyenek. (Viszont ne egyezzünk bele abba, hogy egész nap a tévét nézzék, sorban az összes sorozatot.) Megkérhetjük őket viszont, hogy néhány fontos dologban a már megszokotthoz igazodjanak.

A nagyobb gyerekek számára ideális megoldás a napközis tábor. Amíg a szülők dolgoznak, a gyerek jó helyen van, és értelmesen tölti el az időt. Több faluban is szerveznek egy hetes kézműves tábort, ahol lehet gyöngyöt fűzni, agyagozni, batikolni, szalmadíszeket készíteni… Csupa olyan dolog, amit szívesen kipróbál mindenki.

A hétvégéket töltsük a természetben! Gyalogoljunk, szaladjunk, hancúrozzunk együtt. Felejtsük el egy időre az otthoni játékokat! Mutassuk meg gyerekeinknek, mi mindent kezdhetünk a természet kincseivel. Gátat építhetünk kövekből, és kis tavat is elkeríthetünk. Hajtogathatunk papírcsónakot, de egy nagyobb falevélből, ágacskából is lehet kishajó. Az ügyes szülők igazi kis tutajt, kompot barkácsolhatnak. A legkisebbek azt is érdeklődve figyelik, hogy a vízbe dobott kő nyomán egyre nagyobb karikák gyűrűznek a felszínen, majd ismét sima lesz a víztükör. A kicsikkel célba vehetjük az úszó fatörzset, a nagyobbak pedig lapos kövekkel „kacsázhatnak”. Ha viszünk magunkkal egy doboz színes krétát, a nagyobb méretű köveket eredeti alkotásokká varázsolhatjuk. Ügyességfejlesztő játékokat is játszhatunk: Válogassunk ki néhány kisebb kavicsot, majd próbáljuk őket egyenként a lábujjaink segítségével a vödörbe tenni.

Nyáron nem kell mindig cipő. A talp- és lábizomzatnak jót tesz, ha közvetlenül érintkezhet a különböző minőségű felületekkel. Vagyis megfelelő terepen egészséges a mezítláb járás: a fű kellemes csiklandozása, a talaj egyeletlensége, a kavicsok erőteljes nyomása munkára kényszeríti a láb izmait -- ezzel megelőzhető, illetve gyógyítható a lúdtalp. Olyan helyen, amit jól ismerünk, és tudjuk, hogy nincs szúró-vágó, sérülést és fertőzést okozó szemét a földön, nyugodtan engedjük mezítláb járni a gyerekeket is. Nem árt tudni: Allergiásoknál a fűvel való érintkezés viszketést, csalánkiütést válthat ki!

A meleg ellenére -- sőt, épp amiatt -- nyáron is meg lehet fázni. Ne hagyjuk a gyereket túl sokáig a hideg vizes medencében. A kinti hőség ellenére könnyen lehűlhet a teste. A kicsi ne álljon mezítláb hideg talajon, és ne adjunk neki hűtőből kivett hideg italt sem. A vizes fürdőruhát és az átizzadt ruhát mindig cseréljük szárazra. Hasonlóan óvakodjunk a huzattól és a ventilátortól, mert az állandó légáramlat kiszárítja a légutakat. A klímaberendezéssel is vigyázzunk -- a kinti melegből a hűvös lakásba lépve könnyen meghűlhetünk.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Példamutatás gyerekeinknek

Földes Gyöngyi

Mutassunk példát gyermekeinknek: vigyük őket magunkkal az edzőterembe, járassuk sportkörökre!

2018.10.15.    30


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2018.6.29.    3


Jussunk közös nevezőre!

Jády Mónika

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

2017.11.17.    11


Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    3


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2017.5.20.    5


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16


Akaromka

Nagy Erika

Hogy milyen egy gyerek, ha hisztizik az üzletben, sokan tudjuk, mert átéltük.

2016.9.20.    3


Egykék és testvérek

Huszár Ágnes

Egy gyerek vagy sok gyerek? A válaszok számos történetet rejtenek. Nincs két egyforma szülői élettörténet.

2016.7.14.    12


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2016.2.29.    29


Szülők (?)

Kabók Zita

Szombaton este egy részeg, tántorgó férfit láttam az utcán botorkálni, amint két ötéves-forma gyermeket rángatott maga után.

2016.2.15.   


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2015.12.16.    4