Játékok nemek szerint (2)


Jády Mónika  2015.2.11. 3:44

Gondolta volna, hogy régen a fiúk színe volt a rózsaszín? A piros férfias volt: a vér, a harc, a szenvedély színe. A világoskék viszont Szűz Máriához kötődött, és ezzel a nőkhöz.

A lányszobákban mára eluralkodott a pink. A kislányoknak szánt játékok, bútorok, kiegészítők, a Disney-mesékből ismert hercegnők köré gyártott termékek többsége rózsaszín.

Persze, hozzá kell tenni, akármilyen manipulatívak is a reklámok, nem csupán az előállítók viszik előre a trendet. Vannak szülők, akik maguk is aranyosnak találják a pink világot, és imádják hercegnőnek öltöztetni a kislányukat. (Sőt, szépségversenyről szépségversenyre hurcolják őt, egész pici korától kezdve.) Másoknak nem annyira tetszik ez az irány, de elfogadják. Aztán vannak azok a szülők, akik próbálnak ellenállni, és tudatosan semleges színekbe öltöztetik a lányukat. De legkésőbb óvodás korában az ő gyermekük is kér valami hasonlót, amit a csoporttársainál látott.


Pedig régebben a fiúk színe volt a rózsaszín, a „kis piros”. A piros férfias volt, a vér, a harc, a szenvedély képzete társult hozzá. A világoskék viszont Szűz Máriához kötődött, és ezzel a nőkhöz. Ez a ’60-as években változott meg, az egyen- és munkaruhák színe a kék lett, és ezzel a férfiakkal kezdték azonosítani.

A rózsaszín eluralkodásával párhuzamosan egy új lánykép is megerősödött. Peggy Orenstein Cinderella Ate My Daughter című könyvében leírja, hogyan változott át Hamupipőke: a régi felnőtt volt, az új tizenéves, viszont mélyebb a dekoltázsa, vékonyabb a dereka, szőkébb a haja, rózsaszínűbb az ajka, és szemérmetlenül flörtöl. 2011-ben a Vogue az akkor tízéves Thylane Loubry Blondeau-t egy tigrisbőrön fotózta le. A kislány felnőtt nőhöz illő sminkkel, frizurával, ékszerekkel, mélyen kivágott ruhában, tűsarkúval a lábán pózolt. Ugyanebben az évben Nagy-Britanniában egy hároméves kislány bikinihez hasonló kétrészesben és tűsarkúban vonult fel a Mini-Miss választáson. Egy amerikai reality-show-ban egy nyolcéves, ötéves korától szépségversenyekre járó, kisminkelt kislány arról beszél, hogy az életben a legfontosabb dolog az attraktív arc. Az USA-ban havonta több mint 40 millió dollárt költenek a 8-12 évesek szépségápolási termékekre! Alig tízéves kislányokat látni az utcán festett szempillával és élénk színű rúzzsal a szájukon A kiskorúakon végzett plasztikai műtétek száma az utóbbi évtizedben megduplázódott! A Disney-hercegnők, a kislányoknak készült sminkkészletek és castingshowk azt sugallják egészen kicsi kortól, hogy a nők legfontosabb dolga az, hogy szépek, kívánatosak legyenek – véli Natasha Walter, a Living Dolls (Élő babák) című könyv szerzője.

Németországban kampány indult azon termékek, reklámok és marketingstratégiák ellen, amelyek a lányoknak egy korlátozott nemi szerepet jelölnek ki. Mint írják, a „Pinkifizierung”, azaz rózsaszínűsítés a lányokat és fiúkat egyaránt érinti. Erősíteni próbálják az önbecsülést, a pozitív testképet, bemutatják az alternatív női szerepeket, és azt, hogy milyen sokoldalú a szépség. Egyik, iskolásoknak készült színdarabjuk témája: minden szín mindenkié (akár egy fiúnak is lehet rózsaszín pónija) és mindenkinek kijár a gyengédség.

Lawrence J. Cohen amerikai pszichológus Playful Parenting című könyvében arra hívja fel a szülők figyelmét, hogy gyermekeiknek egyaránt szükségük van gyökerekre és szárnyakra is. A nemi sztereotípiák következtében a fiúk az előbbit veszítik el (hisz gyakran egyedül hagyják őket negatív érzéseikkel, nem kapnak elég vigaszt), a lányoknak pedig megnyesik a szárnyaikat (ez nem kislányhoz illő felkiáltással megfékezik kalandvágyukat, nem hagynak nekik elég teret a felfedezésre, kísérletezésre).

Persze, lányos anyukaként nem kell elzárkózni minden rózsaszíntől és lányoknak készült terméktől. Ha nem a bájos, szófogadó hercegnő vonalat erősítjük, hanem más mintákat is mutatunk a lányunknak, külseje elfogadására, önállóságra, reális célok kitűzésére neveljük, sokat teszünk azért, hogy jól érezze magát a bőrében.

Forrás: faz.net, welt.de, kidster.ch, pinkstinks.deHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Játékok nemek szerint (1)

Jády Mónika

Napjainkban nagyobb a gyermekjátékok terén a nemek szerinti megkülönböztetés, mint ötven évvel ezelőtt, derült ki egy nemrégiben végzett felmérésből.

2015.2.3.    19


A kis feminista

Kulcsár Tímea Ágnes

Miért kell különbséget tenni lányos és fiús játékok között? Miért ne lehetnének csak játékok?

2014.11.27.    17


Játszani jó!

Jády Mónika

A játék a gyerek legfontosabb fejlesztő tevékenysége.

2008.1.10.   


Játszani jó

Nagy Erika

Néha nem könnyű feladat a felnőtt számára, hogy játsszon a gyerekkel, pedig nem kell más, csak beleélni magunkat a játék szenvedélyébe.

2007.2.11.  2    1

A rovat további cikkei

Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    2


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2017.5.20.    5


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16


Akaromka

Nagy Erika

Hogy milyen egy gyerek, ha hisztizik az üzletben, sokan tudjuk, mert átéltük.

2016.9.20.    3


Egykék és testvérek

Huszár Ágnes

Egy gyerek vagy sok gyerek? A válaszok számos történetet rejtenek. Nincs két egyforma szülői élettörténet.

2016.7.14.    12


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2016.2.29.    29


Szülők (?)

Kabók Zita

Szombaton este egy részeg, tántorgó férfit láttam az utcán botorkálni, amint két ötéves-forma gyermeket rángatott maga után.

2016.2.15.