Játszani jó


Nagy Erika  2007.2.11. 16:57

Néha nem könnyű feladat a felnőtt számára, hogy játsszon a gyerekkel, pedig nem kell más, csak beleélni magunkat a játék szenvedélyébe.

Nehéz megmagyarázni egy apróságnak, hogy mi már kinőttünk a gyerekjátékokból, ezért inkább bevállaljuk, hogy ezzel is örömet szerezzünk számára. Először nehezen megy, majd a későbbiekben mintha megolajozódna a kerék, egyre jobban érezzük magunkat, sőt, a játszás hevében megfeledkezünk gondjainkról, problémáinkról.

Azt, hogy a felnőttek tudnak és szeretnek is játszani, a saját bőrömön tapasztaltam. Hatéves kis unokám naponta igényli, hogy játsszak vele. Ilyenkor a szoba csatatérré változik, előkerülnek az apró műanyag állatkák, házak, mezőgazdasági gépek, melyekből farmot építünk, majd megkezdődik az élet. Ugatok, röfögök, berregek. Aztán előkerül a kasszagép, s az asztalra kirakott árucikkek, és vagy vásárolnom kell, vagy egyfolytában kérdezgetnem, hogy mit parancsol, mit adhatok, sajnos nincs, de holnap nézzen be, mert árut kapok…

S ezzel még nincs vége. A gyermek fáradhatatlan, újabb és újabb ötletek jutnak az eszébe, hogy mivel lehetne feldobni a játszás hangulatát.

Bevallom, néha feszengek, mert egyfolytában az zakatol az agyamban, hogy mennyi munka vár rám, én pedig a szőnyegre kuporodva idétlenkedem. De ha belepillantok az unokám szemébe, látom, ahogy ragyog a boldogságtól. Ilyenkor arra gondolok, hogy megéri, a munka pedig megvár. Való igaz, az unokám teljesen megváltoztatta az életem. Jobbá tette. Meg szebbé, meg tartalmasabbá.

Az esti fürdés után elmaradhatatlanná váltak a fejből mondott mesék. Míg a gyermek kitalálja a szereplőket, addig én kiszínezem a cselekvést, és ezáltal még szorosabbá válik közöttünk a kötelék. Majd mesélek, egészen addig, amíg meg nem hallom az egyenletes, mély szuszogását. A mesét abbahagyva még percekig figyelem és óvom, hogy álma nyugodt legyen.

Kívánom mindenkinek, hogy átélhesse ezt az érzést, mert ma már én is tudom azt, amit a régi öregektől hallottam. Mégpedig, hogy az unoka más, mint a saját gyermek. Az unokára több időnk van, velük türelmesebbek, elnézőbbek vagyunk. Hogy miért van ez így? Nem tudom.

Talán azért mert érettebbek, bölcsebbek vagyunk. S ez a jó, mert ezt értik meg, s ezt fogadják el a gyerekek. Erre van szükségük.

Foto: Mihály KrisztiánHozzászólások

éva, 11. 02. 2007 20:28:40 Kedves Erika,
kívánom nekünk, hogy nagyon sok ilyen szerető, játszani kész nagyszülő legyen körülöttünk. Saját anyukámon látom, hogy neki sokkat több türelme és játszani való kedve van, mint nekünk, szülőknek. Minden jót, Éva.
Nagy Erika, 12. 02. 2007 08:11:05 Köszönet
Kedves Éva, köszönöm hozzászólását. Sajnos tudok olyan nagyszülőkről is, akik megfosztják magukat attól az élvezettől, amit az apróságok nyújtanak. Viszont bízom benne, hogy a hozzám hasonlóan gondolkodó és érző nagymamák vannak többségben. Barátsággal: Erika
@


Kapcsolódó cikkek

Játékok nemek szerint (2)

Jády Mónika

Gondolta volna, hogy régen a fiúk színe volt a rózsaszín? A piros férfias volt: a vér, a harc, a szenvedély színe. A világoskék viszont Szűz Máriához kötődött, és ezzel a nőkhöz.

2015.2.11.    12


Játékok nemek szerint (1)

Jády Mónika

Napjainkban nagyobb a gyermekjátékok terén a nemek szerinti megkülönböztetés, mint ötven évvel ezelőtt, derült ki egy nemrégiben végzett felmérésből.

2015.2.3.    19


A kis feminista

Kulcsár Tímea Ágnes

Miért kell különbséget tenni lányos és fiús játékok között? Miért ne lehetnének csak játékok?

2014.11.27.    17


Játszani jó!

Jády Mónika

A játék a gyerek legfontosabb fejlesztő tevékenysége.

2008.1.10.   

A rovat további cikkei

Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2021.9.8.