Jó csapat vagyunk!


Jády Mónika  2011.8.10. 5:00

A csapatszellem nem csupán a sportban fontos, hanem a családban is – nő az összetartozás érzése, amely a gyermek javára válik.

Már egy újszülött figyelmesen vizsgálja szülei arcát, hangját, és megpróbálja felvenni velük a kapcsolatot. A fejlődéspszichológusok azt mondják, hogy a kisbabák – bármilyen kiszolgáltatottnak tűnnek is – kezdettől fogva rendelkeznek kommunikációs készséggel, és született csapatjátékosok. Ugyanúgy a szülőkben is megvan valahol mélyen egy genetikai program, amely segít megérteni a csecsemőjük „nyelvét”. Minél jobban tudja a szülő „olvasni” pici gyermekét, és minél hamarabb kielégíti igényeit, annál erősebben érzi a baba, hogy biztonságban van, mert valaki mindig odafigyel rá. Ezáltal alakul ki szoros kötődés, alapozódik meg az ősbizalom, és ezáltal fejlődik ki a gyermeknek az a képessége, hogy meg tudja nyugtatni saját magát.

Az új „csapattag” beszoktatásában általában az anyáé a főszerep. Nagyon fontos, hogy az anya elegendő segítséget kapjon a család többi tagjától. Az University of California egy felmérése szerint minél inkább támogatják a nagyszülők, barátok, rokonok, szomszédok, és persze az apa az anyát, annál jobb lesz a baba-mama közötti kötődés – még a problémás újszülöttek esetében is.

A gyermek a hozzá legközelebb állóktól tanulja meg felfedezni és megérteni a világot, ők a példaképei és az „edzőpartnerei”. Hogy zajlik egy normális nap? Milyen játékszabályok érvényesek? Hogyan bánunk egymással? A válaszokat e kérdésekre az apróság a szüleitől lesi el: átveszi az értékrendjüket, lemásolja viselkedésüket. Fokozatosan felismeri, majd követi a szabályokat: evés előtt kezet mosunk, akkor kezdjük az étkezést, amikor már mindenki az asztalnál ül és így tovább.

Hagyjuk, hogy a gyermek kipróbálja saját ötleteit – úgy húzzuk meg a határokat, hogy ne korlátozzuk mindenben csemeténket, csak abban, amiben tényleg muszáj (például, a biztonsága érdekében). Ajánlott hozzáállás: „Higgy magadban! Mi mindig melletted állunk!” Így a gyermek félelem nélkül próbálkozhat, fejlődhet, tanulhat a hibákból, konfliktusokból és problémákból, mert a frusztrációt és a vereséget nem egyedül kell feldolgoznia.

A szakemberek azt mondják, hogy a gyermeknek érzelmi biztonságra van szüksége ahhoz, hogy tanulni, fejlődni tudjon. Aki védve érzi magát, az kiváncsibb, nyitottabb minden újra. Ezzel szemben a félelem vagy az érzelmi bizonytalanság blokkolja a kísérletező kedvet. (Ezért van az, hogy a csecsemőotthonokba elhelyezett vagy elhanyagolt babák, akiknek nincs szoros kapcsolatuk senkihez, lassabban fejlődnek, mint a szeretetteljes családban növekvők.)

A személyes kötődés mellett nagyon fontos a közös cselekvés, a valamiről való gondoskodás. Régebben ezek a mindennapok részei voltak: a szülők és a gyerekek közösen látták el az állatokat, megművelték a földet, kenyeret sütöttek... A csemeték eközben megtanultak mindent, amire felnőtt életükben szükségük lehetett – nemcsak magát a tevékenységet, hanem a másokkal való együttműködést is. Manapság célzottan szervezünk hasonló programokat: közösen barkácsolunk, aprósüteményt készítünk, közösen gondoskodunk egy háziállatról vagy a szobanövényekről...

Csemeténkkel közösen forgassuk a családi fotóalbumot, meséljünk neki felmenőiről, régi családi hagyományokról, saját gyermekkorunkról. Ápoljuk a kapcsolatot a tágabb családdal: a gyerekek számára pluszt jelent, ha rendszeresen találkozhatnak unokatestvéreikkel, nagyszüleikkel, nagynénikkel és nagybácsikkal. Ezzel is azt erősítjük a gyermekben, hogy valahová tartozik, valakikkel összetartozik. Jó érzés egy nagy egész kis részeként felcseperedni!

Írásunk a Baby magazin cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2021.9.8.   


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.   


A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2020.6.1.   


Neveljünk olvasókat! 3.

Kovács Márta

Elérkeztünk a 4-5 éves korosztályhoz. Ez egy rendkívül izgalmas korszak.

2020.5.25.