Körömrágást babzsákkal


Kovács Márta  2004.4.13. 16:20

A körömrágás nagyon rossz szokás. A szakemberek szerint mindig valamilyen belső feszültség jele.

Kellemetlen annak is, akinek szokásává vált, de legalább annyira kellemetlen az érintett környezete számára is. És mivel kellemetlen, próbálunk tőle megszabadulni. Főleg, ha a saját gyerekünkről van szó.

Sajnos a kislányomnál is jelentkezett ez a probléma. Vajon hogyan magyarázzam meg egy alig négyéves gyereknek, hogy nem helyes, amit csinál? Sok mindennel próbálkoztunk, de hosszú időn keresztül nem volt eredménye sem a szidásnak, sem a higgadt magyarázásnak, sőt még az ígérgetésnek (csoki, játék stb.) sem. Amint szabad volt valamelyik kezecskéje, rögtön munkához látott. Mi meg csak néztük tehetetlenül. Egészen mostanáig!

Nemrégiben eszembe jutott valami. A cél az volt, hogy mindenképpen lefoglaljuk a kezeit. Végül is a kislányom vezetett el a megoldáshoz. Elmesélte ugyanis, hogy az oviban az óvó nénik által készített babzsákocskákkal játszanak, tornáznak, vagy csak egyszerűen ide-oda dobálják. Gondoltam, ezt érdemes kipróbálni. Gyorsan kerítettem néhány varrásra váró lyukas zoknit, megtöltöttem babbal, kukoricával, labda alakúra összevarrtam, és neki adtam.
Azóta elválaszthatatlanok -- ő és a zsákocskája. Mindenhova magával viszi, és a körömrágás helyett ezt morzsolgatja. Úgy látom, így sikerül levezetnie a feszültséget, s megszabadult egy rossz szokástól. És milyen boldog, amikor végre az ő körmeit is lenyírhatom!

De ezenkívül még más „csodákra” is képes ez a zsákocska. Például társasjátékra -- jókat lehet vele játszani a család többi tagjával is. Körbe ülünk a szőnyegen, egymásnak dobáljuk, és közben beszélgetünk. Vagy újabban -- a kicsi képességeit fejlesztendő -- meghatározott dolgokat sorolunk, mint például gyümölcs vagy zöldségneveket, állatfajtákat, ellentétpárokat stb. Nekünk így sikerült. Biztosan sokan küzdenek hasonló problémával, nekik is ajánlom ezt az egyszerű és nagyon olcsó megoldást.
Sok sikert hozzá!Hozzászólások

Mészáros Tímea, 16. 09. 2004 12:58:16 koromrágás
Udvozlom Ont, szeretnék hozzászólni a cikkhez. Az én 5 éves kislányommal is hasonló cipoben jártam. Kisbaba korában az oregujjával cumizott, egészen 3 éves koráig, és kozben az én fulemet morzsolta / a mai napig, ha mellém ul, megfogja a fulem /. Még nem volt 2,5 éves, mikor óvodás lett, mert dolgozni mentem. Majd kapott egy csúnya szájfertozest, aminek kórházi kezelés lett a vége. Igaz a mondás, ami szerint minden rosszban van valami jó, az ujjcumizást elhagyta, de pár hónapon belul rágni kezdte a kormét. Bevetettunk mi is minden trukkot, a szidást, a koromlakkot, végul a nagy komoly beszélgetéseket, aminek a vége mindig az lett, hogy a kicsi elsírta magá "de anyu mit csináljak, ha nem tudom abbahagyni " - vel ért véget. Majd egy szombati napon a reggeli kávéhoz rágyújtottam. A kicsi odajott hozzám, kivette a kezembol a cigit, és azt mondta: "a mama mondta, hogy aki cigizik, beteg lesz, és én nem akarom, hogy megbetegedj! " És akkor kotottunk egy fogadást: megfogtuk egymás kezét, és megígértuk egymásnak, hogy o tobbet nem rágja le a kormét, én pedig tobbet nem gyújtok rá . Képzeljék el, ez bevált, s már 4 hónapja nyírom a kormét. Sot nagyon orul annak, hogy bizonyos módon o ellenorzi az anyut, pl., lehelj rám, és a szeme sarkából mindig figyel, nem esek - e kísértésbe. Még azt nagyon csípi, ha a baráti társaságban megdícsérem, hogy már nem rágja a kormét. Sot az elso pár honapban ahova mentunk, mindenkinek meg kellett mutatni, milyen szepek a kormei a boltosnénitol kezdve a szomszédnéniig , mindenkinek. És ezek szerint a dícséret neki mindennél még a koromrágásnál is tobbet ér. Tisztelettel : Mészáros Tímea
@


A rovat további cikkei

Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2024.2.29.    29


Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.