Körömrágást babzsákkal


Kovács Márta  2004.4.13. 16:20

A körömrágás nagyon rossz szokás. A szakemberek szerint mindig valamilyen belső feszültség jele.

Kellemetlen annak is, akinek szokásává vált, de legalább annyira kellemetlen az érintett környezete számára is. És mivel kellemetlen, próbálunk tőle megszabadulni. Főleg, ha a saját gyerekünkről van szó.

Sajnos a kislányomnál is jelentkezett ez a probléma. Vajon hogyan magyarázzam meg egy alig négyéves gyereknek, hogy nem helyes, amit csinál? Sok mindennel próbálkoztunk, de hosszú időn keresztül nem volt eredménye sem a szidásnak, sem a higgadt magyarázásnak, sőt még az ígérgetésnek (csoki, játék stb.) sem. Amint szabad volt valamelyik kezecskéje, rögtön munkához látott. Mi meg csak néztük tehetetlenül. Egészen mostanáig!

Nemrégiben eszembe jutott valami. A cél az volt, hogy mindenképpen lefoglaljuk a kezeit. Végül is a kislányom vezetett el a megoldáshoz. Elmesélte ugyanis, hogy az oviban az óvó nénik által készített babzsákocskákkal játszanak, tornáznak, vagy csak egyszerűen ide-oda dobálják. Gondoltam, ezt érdemes kipróbálni. Gyorsan kerítettem néhány varrásra váró lyukas zoknit, megtöltöttem babbal, kukoricával, labda alakúra összevarrtam, és neki adtam.
Azóta elválaszthatatlanok -- ő és a zsákocskája. Mindenhova magával viszi, és a körömrágás helyett ezt morzsolgatja. Úgy látom, így sikerül levezetnie a feszültséget, s megszabadult egy rossz szokástól. És milyen boldog, amikor végre az ő körmeit is lenyírhatom!

De ezenkívül még más „csodákra” is képes ez a zsákocska. Például társasjátékra -- jókat lehet vele játszani a család többi tagjával is. Körbe ülünk a szőnyegen, egymásnak dobáljuk, és közben beszélgetünk. Vagy újabban -- a kicsi képességeit fejlesztendő -- meghatározott dolgokat sorolunk, mint például gyümölcs vagy zöldségneveket, állatfajtákat, ellentétpárokat stb. Nekünk így sikerült. Biztosan sokan küzdenek hasonló problémával, nekik is ajánlom ezt az egyszerű és nagyon olcsó megoldást.
Sok sikert hozzá!Hozzászólások

Mészáros Tímea, 16. 09. 2004 12:58:16 koromrágás
Udvozlom Ont, szeretnék hozzászólni a cikkhez. Az én 5 éves kislányommal is hasonló cipoben jártam. Kisbaba korában az oregujjával cumizott, egészen 3 éves koráig, és kozben az én fulemet morzsolta / a mai napig, ha mellém ul, megfogja a fulem /. Még nem volt 2,5 éves, mikor óvodás lett, mert dolgozni mentem. Majd kapott egy csúnya szájfertozest, aminek kórházi kezelés lett a vége. Igaz a mondás, ami szerint minden rosszban van valami jó, az ujjcumizást elhagyta, de pár hónapon belul rágni kezdte a kormét. Bevetettunk mi is minden trukkot, a szidást, a koromlakkot, végul a nagy komoly beszélgetéseket, aminek a vége mindig az lett, hogy a kicsi elsírta magá "de anyu mit csináljak, ha nem tudom abbahagyni " - vel ért véget. Majd egy szombati napon a reggeli kávéhoz rágyújtottam. A kicsi odajott hozzám, kivette a kezembol a cigit, és azt mondta: "a mama mondta, hogy aki cigizik, beteg lesz, és én nem akarom, hogy megbetegedj! " És akkor kotottunk egy fogadást: megfogtuk egymás kezét, és megígértuk egymásnak, hogy o tobbet nem rágja le a kormét, én pedig tobbet nem gyújtok rá . Képzeljék el, ez bevált, s már 4 hónapja nyírom a kormét. Sot nagyon orul annak, hogy bizonyos módon o ellenorzi az anyut, pl., lehelj rám, és a szeme sarkából mindig figyel, nem esek - e kísértésbe. Még azt nagyon csípi, ha a baráti társaságban megdícsérem, hogy már nem rágja a kormét. Sot az elso pár honapban ahova mentunk, mindenkinek meg kellett mutatni, milyen szepek a kormei a boltosnénitol kezdve a szomszédnéniig , mindenkinek. És ezek szerint a dícséret neki mindennél még a koromrágásnál is tobbet ér. Tisztelettel : Mészáros Tímea
@


A rovat további cikkei

Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.   


A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2020.6.1.   


Neveljünk olvasókat! 3.

Kovács Márta

Elérkeztünk a 4-5 éves korosztályhoz. Ez egy rendkívül izgalmas korszak.

2020.5.25.   


Neveljünk olvasókat! 2

Kovács Márta

Gyermekünk egyéves korára már érdemes bevezetni a rendszeres esti meseolvasást.

2020.5.4.   


Kedvenc gyerekszövegeink 4.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négy és fél évesen?

2020.4.21.   


Neveljünk olvasókat! 1.

Kovács Márta

Hogyan jutunk el a pici baba ringatásától az olvasni szerető kamaszig?

2020.4.13.   


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2020.1.15.    5


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2019.11.16.    4


Kedvenc gyerekszövegeink 3.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négyévesen?

2019.10.21.   


Kedvenc gyerekszövegeink 2.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal három és fél évesen?

2019.7.20.   


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2019.7.5.    3