Kreatív játékok gyerekeknek


Kovács Márta  2013.10.22. 2:40

Mit tehetünk, ha be vagyunk zárva a lakásba már három napja, mert rossz az idő?

Bizony, ilyenkor ősszel ez már gyakran előfordulhat. Nem kis fejtörést okoz nekünk, felnőtteknek, hogyan kössük le a gyerkőcök figyelmét. Kicsit nézzünk körül a közvetlen környezetünkben! Biztosan találunk használható dolgokat akár a lakásban vagy kint az udvaron, parkban, hiszen az őszi természet bőségesen ellát bennünket alapanyagokkal. Már csak be kell gyűjteni, és indulhat az alkotás!

Csokorba szedtem néhány ötletet, remélem, mindenki talál kedvére valót.

Ilyenkor a fák bőségesen hullatják leveleiket. Gyűjtsünk össze néhány szép, többféle formájút. Otthon aztán akár díszítésre vagy nyomdázásra is használhatjuk, csak egy kis vízfestékkel kell bekenni, és már nyomtathatunk is. Ha már a nyomdázást említettem, amit egyébként nagyon szeretnek a gyerekek, jó móka a krumplinyomda készítése. Krumpli többnyire minden háztartásban található.


A krumplinyomda készítése nagyon egyszerű! Ketté kell vágni a krumplit, és késsel belefaragni valamilyen egyszerű formát, úgy, hogy maga a figura emelkedjen ki a krumpliból. Akár sütiformával is bele lehet nyomni a krumpliba az alakot. Utána már csak vízfestékkel be kell kenni, és készíthetjük is a lenyomatokat! Nagyon szép képeket lehet vele festeni, akár színátmeneteset is. Készíthetünk így üdvözlőlapot karácsonyra, névnapra, vagy akár egyedi csomagolópapírt is.

Készíthetünk ujjlenyomat-képeket is. Csak papír és vízfesték kell hozzá. A gyerekek belemártják az ujjukat a festékbe, és rányomják a papírra. Így készülhetnek falevelek egy megrajzolt fára, de akár állatkák is.

Egyébként nyomdázni sok mindennel lehet, például zöldségekkel, vagy, ha éppen semmi nincsen kéznél, akkor akár talppal is.

De gyűjthetünk még odakint vadgesztenyét, makkot, mogyorót, diót, tobozokat, hiszen a lehullott termésekre akár még télen is rálelhetünk az avar alatt. Csak egy kis ragasztó, hurkapálcika, esetleg színes papír és rajzlap kell még, és máris alkothatunk!

Biztos vagyok benne, hogy gyurmázni minden gyerek szeret. Hát még, ha saját készítésű gyurmából alkothat kedvére! Gyurmát nagyon könnyen készíthetünk otthon is, csak só, liszt és víz kell hozzá.

A legegyszerűbb a só-liszt gyurma. Ennél a változatnál méricskélnünk sem kell külön a konyhamérleggel, egyszerűen csak azonos arányban keverjük össze a sót, a lisztet és a vizet a gyurmánkhoz. Vegyünk elő egy bögrét, és azzal mérjük ki az adagokat, egy-egy bögre elég is otthoni használatra! Nem érdemes egyszerre túl sokat készíteni, hiszen egyszerűen és gyorsan előállítható az újabb adag. A masszához annyi vizet keverjünk, amennyitől jól gyúrható állaga lesz a gyurmánknak. Ha túl sok vízzel dolgozunk, nagyon ragadós lesz, ha kevéssel, darabos marad, és nehezen áll majd össze. A krémesebb állag érdekében egy kevés étolajat is tegyünk a masszához, de egy kanál glicerin is megfelel a célnak.

Színes változatban
A só-liszt gyurma már önmagában is remek szórakozást nyújt a gyerekek számára, hiszen szabadon alkothatnak. Az alapanyag pedig akár nagy mennyiségben is rendelkezésükre állhat, nem kell spórolniuk. A kreativitásukat támogatva azonban színezhetjük is a só-liszt gyurmát, attól függően, mennyi idősek számára készítjük. A legegyszerűbb megoldás, ha a kis adagokra felosztott gyurmát ételfestékkel színezzük, ezzel azonban ügyesen kell bánnunk, mert nagyon erős és könnyen mást is megszínezhet. Ha kisebb gyerekek kezébe adjuk a só-liszt gyurmát, használjunk természetes színezőket, akár a konyhában is találunk olyan alapanyagokat, melyek szép színt adnak. Pirospaprikával, kakaóval, curryvel, vagy kávéval is próbálkozhatunk, így nem kell aggódnunk, ha a kicsi véletlenül megkóstolja. Dolgozhatunk egyszerű vízfestékkel, vagy temperával is.

Süssünk!
Bár a só-liszt gyurma magától is kiszárad néhány napon belül, az elkészült remekműveket ki is süthetjük. Melegítsük elő a sütőt 100 Celsius-fokra, majd süssük a gyurmát körülbelül 30 percig, ezután 150 Celsius-fokon két órán át szárítsuk is a formákat. Ha igazán a tökéletességre törekszünk, néhány réteg lakkal csillogó és egyenletes felületet varázsolhatunk a szépséges figurákra. A gyurmát sütés után is színezhetjük, azaz kifestheti gyermekünk.

Ha nem sikerült az összes gyurmát feldolgozni, tegyük nájlonzacskóba. A hűtőben tárolva hosszú ideig eláll, a sötét és hűvös délutánokat izgalmasabbá varázsolva.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.