Kreatív játékok gyerekeknek


Kovács Márta  2013.10.22. 2:40

Mit tehetünk, ha be vagyunk zárva a lakásba már három napja, mert rossz az idő?

Bizony, ilyenkor ősszel ez már gyakran előfordulhat. Nem kis fejtörést okoz nekünk, felnőtteknek, hogyan kössük le a gyerkőcök figyelmét. Kicsit nézzünk körül a közvetlen környezetünkben! Biztosan találunk használható dolgokat akár a lakásban vagy kint az udvaron, parkban, hiszen az őszi természet bőségesen ellát bennünket alapanyagokkal. Már csak be kell gyűjteni, és indulhat az alkotás!

Csokorba szedtem néhány ötletet, remélem, mindenki talál kedvére valót.

Ilyenkor a fák bőségesen hullatják leveleiket. Gyűjtsünk össze néhány szép, többféle formájút. Otthon aztán akár díszítésre vagy nyomdázásra is használhatjuk, csak egy kis vízfestékkel kell bekenni, és már nyomtathatunk is. Ha már a nyomdázást említettem, amit egyébként nagyon szeretnek a gyerekek, jó móka a krumplinyomda készítése. Krumpli többnyire minden háztartásban található.


A krumplinyomda készítése nagyon egyszerű! Ketté kell vágni a krumplit, és késsel belefaragni valamilyen egyszerű formát, úgy, hogy maga a figura emelkedjen ki a krumpliból. Akár sütiformával is bele lehet nyomni a krumpliba az alakot. Utána már csak vízfestékkel be kell kenni, és készíthetjük is a lenyomatokat! Nagyon szép képeket lehet vele festeni, akár színátmeneteset is. Készíthetünk így üdvözlőlapot karácsonyra, névnapra, vagy akár egyedi csomagolópapírt is.

Készíthetünk ujjlenyomat-képeket is. Csak papír és vízfesték kell hozzá. A gyerekek belemártják az ujjukat a festékbe, és rányomják a papírra. Így készülhetnek falevelek egy megrajzolt fára, de akár állatkák is.

Egyébként nyomdázni sok mindennel lehet, például zöldségekkel, vagy, ha éppen semmi nincsen kéznél, akkor akár talppal is.

De gyűjthetünk még odakint vadgesztenyét, makkot, mogyorót, diót, tobozokat, hiszen a lehullott termésekre akár még télen is rálelhetünk az avar alatt. Csak egy kis ragasztó, hurkapálcika, esetleg színes papír és rajzlap kell még, és máris alkothatunk!

Biztos vagyok benne, hogy gyurmázni minden gyerek szeret. Hát még, ha saját készítésű gyurmából alkothat kedvére! Gyurmát nagyon könnyen készíthetünk otthon is, csak só, liszt és víz kell hozzá.

A legegyszerűbb a só-liszt gyurma. Ennél a változatnál méricskélnünk sem kell külön a konyhamérleggel, egyszerűen csak azonos arányban keverjük össze a sót, a lisztet és a vizet a gyurmánkhoz. Vegyünk elő egy bögrét, és azzal mérjük ki az adagokat, egy-egy bögre elég is otthoni használatra! Nem érdemes egyszerre túl sokat készíteni, hiszen egyszerűen és gyorsan előállítható az újabb adag. A masszához annyi vizet keverjünk, amennyitől jól gyúrható állaga lesz a gyurmánknak. Ha túl sok vízzel dolgozunk, nagyon ragadós lesz, ha kevéssel, darabos marad, és nehezen áll majd össze. A krémesebb állag érdekében egy kevés étolajat is tegyünk a masszához, de egy kanál glicerin is megfelel a célnak.

Színes változatban
A só-liszt gyurma már önmagában is remek szórakozást nyújt a gyerekek számára, hiszen szabadon alkothatnak. Az alapanyag pedig akár nagy mennyiségben is rendelkezésükre állhat, nem kell spórolniuk. A kreativitásukat támogatva azonban színezhetjük is a só-liszt gyurmát, attól függően, mennyi idősek számára készítjük. A legegyszerűbb megoldás, ha a kis adagokra felosztott gyurmát ételfestékkel színezzük, ezzel azonban ügyesen kell bánnunk, mert nagyon erős és könnyen mást is megszínezhet. Ha kisebb gyerekek kezébe adjuk a só-liszt gyurmát, használjunk természetes színezőket, akár a konyhában is találunk olyan alapanyagokat, melyek szép színt adnak. Pirospaprikával, kakaóval, curryvel, vagy kávéval is próbálkozhatunk, így nem kell aggódnunk, ha a kicsi véletlenül megkóstolja. Dolgozhatunk egyszerű vízfestékkel, vagy temperával is.

Süssünk!
Bár a só-liszt gyurma magától is kiszárad néhány napon belül, az elkészült remekműveket ki is süthetjük. Melegítsük elő a sütőt 100 Celsius-fokra, majd süssük a gyurmát körülbelül 30 percig, ezután 150 Celsius-fokon két órán át szárítsuk is a formákat. Ha igazán a tökéletességre törekszünk, néhány réteg lakkal csillogó és egyenletes felületet varázsolhatunk a szépséges figurákra. A gyurmát sütés után is színezhetjük, azaz kifestheti gyermekünk.

Ha nem sikerült az összes gyurmát feldolgozni, tegyük nájlonzacskóba. A hűtőben tárolva hosszú ideig eláll, a sötét és hűvös délutánokat izgalmasabbá varázsolva.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Példamutatás gyerekeinknek

Földes Gyöngyi

Mutassunk példát gyermekeinknek: vigyük őket magunkkal az edzőterembe, járassuk sportkörökre!

2018.10.15.    30


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2018.6.29.    3


Jussunk közös nevezőre!

Jády Mónika

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

2017.11.17.    11


Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    3


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2017.5.20.    5


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16


Akaromka

Nagy Erika

Hogy milyen egy gyerek, ha hisztizik az üzletben, sokan tudjuk, mert átéltük.

2016.9.20.    3


Egykék és testvérek

Huszár Ágnes

Egy gyerek vagy sok gyerek? A válaszok számos történetet rejtenek. Nincs két egyforma szülői élettörténet.

2016.7.14.    12


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2016.2.29.    29


Szülők (?)

Kabók Zita

Szombaton este egy részeg, tántorgó férfit láttam az utcán botorkálni, amint két ötéves-forma gyermeket rángatott maga után.

2016.2.15.   


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2015.12.16.    4