Mitől függ az önbizalom?


Jády Mónika  2008.11.5. 20:07

Bizonyára minden szülő azt szeretné, ha a gyereke hinne magában.

Ahhoz hogy az emberből magabiztos személyiség legyen, gyermekkorában biztonságot, sok melegséget, figyelmet, támogatást és ösztönzést kell kapnia. Ahhoz, hogy a gyerek életvidám és magabiztos legyen, biztosnak kell lennie abban, hogy a szülei szeretik őt. Támogatnunk kell a gyereket, és bíznunk kell benne. Azt kell vele éreztetnünk, hogy értékes és egyedi – ezáltal erősítjük az önbecsülését. Természetesen a szülőkön kívül a pedagógusok, rokonok és a család barátai is sokat tehetnek a gyermek pozitív fejlődése érdekében.

Nagyon fontos a dicséret és az elismerés. Emeljük ki a kis sikereket is, a sikertelenségeket pedig próbáljuk meg úgy kezelni, hogy olyan dolgok ezek, amelyekből valamit tanulni lehet. Ahhoz, hogy a gyerek azt érezze, hogy a szülei vagy más felnőttek alapvetően elfogadják őt, kerülnünk kell azt a hibát, hogy a gyerek tettei helyett a személyiségét értékeljük. Ha a gyerek rossz fát tesz a tűzre, ne azt mondjuk neki: „rossz vagy”, hanem például azt, hogy nincs rendjén, hogy szétdobálod a játékaidat, vagy hogy elereszted a füled mellett a felnőttek figyelmeztetését.

Arra is figyelnünk kell, hogy ne óvjuk túl a gyereket. Hagyjunk neki elég teret, hogy felfedezze a saját határait. Az önállóan végzett játék, mozgás során a gyerek sok mindent megtapasztal és megtanul, és így sikerélményben lehet része. A másik véglet az, amikor olyasmire próbáljuk kényszeríteni a gyereket, amit még fél megtenni. Őrizzük meg a türelmünket, ha például a gyerek az uszodában nem mer belemenni a mély vízbe. Ne nevezzük gyávának, és ne példálózzunk neki másokkal. Mindig inkább azt emeljük ki, ami a gyereknek jól megy. Ha a sikertelensége miatt elszontyolodik, emlékeztessük őt arra, hogy másban viszont nagyon ügyes, és előbb vagy utóbb majd úszni is megtanul.

Minden gyereknek meg kellene tanulni képviselnie a saját érdekeit, és szükség esetén tudnia kellene nemet mondania. A szülőknek egyes dolgokban el kellene fogadniuk a gyerek véleményét, és fokozatosan bevonniuk a gyereket a családot érintő döntésekbe. Ezzel egyidejűleg viszont azt is el kell sajátíttatnunk az utódunkkal, hogy a felnőttek által felállított szabályokat tisztelni kell. Ha ez elmarad, a gyereknek alacsony lesz a frusztrációs toleranciája, ami a későbbiekben hátrányosan érinti őt, mert a türelmetlensége és az őt korlátozó szabályok elutasítása sok konfliktushoz vezet majd. A szakemberek szerint az alacsony frusztrációs toleranciával rendelkező egyének hamarabb lesznek különféle szenvedélyek rabjai, mint azok, akik időben megtanulták, hogy néha valamiről le kell mondani.

Tisztában kell lennünk azzal is, hogy lányaink és fiaink elsősorban rólunk, szülőkről vesznek mintát. Ők sem fogják másképp megoldani a konfliktusokat, mint mi.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.