Neveljünk olvasókat! 1.


Kovács Márta  2020.4.13. 23:00

Hogyan jutunk el a pici baba ringatásától az olvasni szerető kamaszig?

„Ha azt akarjátok, hogy intelligensek legyenek a gyerekeitek, olvassatok nekik tündérmerséket. Ha azt akarjátok, hogy még intelligensebbek legyenek, olvassatok nekik még több tündérmesét.” Albert Einstein


Azt ma már minden szülő tudja, hogy a mesélés rengeteg pozitív hatással van a gyerekek érzelmi és értelmi fejlődésére. Később, iskoláskorban a tanulmányi képességeikre és eredményeikre, a szüleikkel és kortársaikkal való kapcsolatukra is nagy hatással van.

Hogyan jutunk el a pici baba ringatásától az olvasni szerető kamaszig? Mikor, mit és hogyan érdemes olvasni nekik? Egyre gyakrabban halljuk a szakemberektől, hogy az olvasóvá nevelés már a pocakban, a pici magzati korában elkezdődik. Szerencsére egyre többen vannak, akik ezt komolyan is veszik, és már a baba születése előtt gondoskodnak olyan otthoni környezetről, amelyben a baba, totyogós korára megszeretheti a könyveket.

Ez kicsit olyan, mint a táplálásuk. Az etetések során is szépen, fokozatosan ismertetjük meg őket az új ízekkel, hogy az evés öröm legyen, és minél több mindenre legyenek nyitottak. Valahogy így van ez a könyvekkel is. Itt is fontos a fokozatosság. Figyelembe kell venni a babák testi, érzelmi fejlettségét, hogy a számukra legmegfelelőbb lapoznivalóval szerettessük meg velük a könyveket.

Íme, néhány ötlet segítségképpen, hogyan tudjuk elérni, hogy kisgyermekünk egyéves korára a könyv közös életünk része legyen.


Magzati kor

A babák már a pocakban hallják a beszűrődő hangokat. Anya vagy apa hangját fel is ismerik, ezért érdemes rendszeresen gyermekverseket vagy meséket olvasni, dalolni. Nemcsak a baba számára lesz megnyugtató, hanem kialakul egy bensőséges, meghitt kapcsolat a kicsi és a szülők között.

Egyéves korig a pici babák szinte állandóan igénylik a jelenlétünket. Éppen ezért tökéletes kezdés a kicsikkel való tudatos foglalkozás terén a ringatók, mondókák, höcögtetők, ölbeli játékok közös megismerése és mindennapi „mantrázása”. Mindezek már több száz éve a gyermeknevelés szerves részei. Fejlesztik a kicsik ritmusérzékét, szókincsét, memóriáját, mozgáskoordinációját. Szerencsére a magyar könyvesboltokban bőséges a kínálat a jobbnál-jobb mondókás könyvekből. Vásárláskor legjobb olyanokat választani, amelyek a mondókák közben játszható játékok leírását is tartalmazzák. A picik első évében a mondókázás és a hozzájuk tanult rövid játékok, a hangos rötyögések, dögönyözések jelenthetik a legjobb szórakozást. Az első évben már a könyvekkel is megismertethetjük a kicsiket. A babák látása, hallása, tapintása napról-napra fejlődik, ezek fejlesztésében lehetnek segítségünkre a baba korának megfelelően összeválogatott babakönyvek. A fekete-fehér kontrasztkártyák vagy a nagyobb méretű textilkönyvek már az egészen pici babák figyelmét is lekötik pár percre.

Párhónapos babáknak már kisebb textilkönyveket, pancsoló könyveket is a kezükbe adhatunk. Különösen fontos, hogy megbízható anyagból készüljenek. Célszerű figyelembe venni, hogy a picik látása még nem tökéletes, így igazán izgalmasak számukra az egyszerű rajzokkal és határozott színekkel bíró könyvecskék lehetnek. 3-4 hónapos kor körül érdemes beszerezni az első keménylapos könyvecskéket-minikönyvet, amelyben oldalankét csak 1-2 tárgyat látnak. Ölbe véve őket beszélgethetünk velük, hogy mit is látunk a képeken. Kifejezetten szeretik és ajánlott az állatos képeknél az állatok hangját utánozni!

Egyéves koruktól a világ még inkább megnyílik a kicsik számára. Saját lábukon indulnak el felfedezni a világot, tapasztalatokat gyűjteni. 10-12 hónapos kortól érkezhetnek az első bonyolultabb illusztrációt tartalmazó könyvecskék, picit több képpel és versikékkel. Kedveltek lehetnek a leporellók, böngészők, a képekről mesélések. Ennek a korszaknak egyik nagy feladata az esti rutin kialakítása. Az esti mesélés már az ilyen korú gyermekeket is segíti a nap történéseinek feldolgozásában.

(Folytatjuk)

Forrás: internet

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.   


Neveljünk olvasókat! 3.

Kovács Márta

Elérkeztünk a 4-5 éves korosztályhoz. Ez egy rendkívül izgalmas korszak.

2020.5.25.   


Neveljünk olvasókat! 2

Kovács Márta

Gyermekünk egyéves korára már érdemes bevezetni a rendszeres esti meseolvasást.

2020.5.4.   


Kedvenc gyerekszövegeink 4.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négy és fél évesen?

2020.4.21.   


Kedvenc gyerekszövegeink 3.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négyévesen?

2019.10.21.   


Kedvenc gyerekszövegeink 2.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal három és fél évesen?

2019.7.20.   

A rovat további cikkei

A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2024.6.1.   


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2024.2.29.    29


Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.