Neveljünk olvasókat! 3.


Kovács Márta  2020.5.25. 22:00

Elérkeztünk a 4-5 éves korosztályhoz. Ez egy rendkívül izgalmas korszak.

Gyermekünk már egyre hosszabb és hosszabb ideig képes figyelni, összpontosítani, de még mindig tart a „miért” ideje is.


Lassan bevezethetjük a meseregényeket – ezek hosszabb történetek, több, összefüggő fejezetből. Még mindig lényeges az illusztráció minősége is, hiszen a könyvekkel nemcsak gyermekeink irodalmi ízlését alakítjuk ki, hanem megalapozhatjuk a vizuális művészetekhez való viszonyukat is. Ez az a korszak, amikor az esti meseolvasás közben már néha a fal felé fordul, nincs szüksége látni az illusztrációkat, hanem a saját belső képeit vetíti magának.

Ötéves kor felett a vidám, tréfás mesék mellé érkezhetnek a hosszabb népmesék, tündérmesék. Lassan kialakul a gyermek saját irodalmi ízlése, egyre inkább maga választja ki az esti mesét. Nyugodtan rájuk lehet bízni, hogy válasszák ki a nekik tetszőt, de azért néhány olvasmány erejéig csempésszük be a z általunk jónak tartott történeteket is. Ne feledkezzünk meg a versekről sem! Biztosan találunk kedvencet a klasszikus vagy a kortárs költők köteteiben. Érdemes ezeket a könyvtárból kikölcsönözni. Mivel ebben a korban még mindig sokat kérdeznek, fontos szerepük lehet az ismeretterjesztő könyveknek. Ezeket olvasva egyre inkább megtanulják, hogy a könyvekben minden benne van, amit tudni szeretnének.

Ebben az időszakban már a napi rutin része a meseolvasás. Ha mindent jól csináltunk, a könyvek szinte mindenhova elkísérnek bennünket. Élvezzük ki ezt a „mesés” időszakot, mert az iskola megkezdésével sajnos a kötelességek elvégzése után egyre kevesebb idő jut majd az összebújós olvasásokra. Semmiképpen se mondjunk le az esti felolvasásról, hiszen a kisiskolásnak még az önálló olvasáshoz nincs elég kedve és önbizalma!

A kisiskolások a hosszabb tündérmesék, komolyabb gyerekregények, népmesék hallgatása közben már jóval kevesebb illusztrációt igényelnek, de annak minőségre itt is érdemes figyelni. A mesék, a felolvasás szerepe az irodalmi élmény mellett hasonló, mint az ovis korú gyerekeknél. A napi feszültség feldolgozása, levezetése, egy jó kis esti sutyorgás a felolvasó szülővel a kislámpa fényében csodákra képes. Érdemes a több kötetes sorozatokba is belevágni (Rumini, Lengemesék, Zabaszauruszok, Mágikus állatok iskolája, Harry Potter...) ebben a korban, hiszen a kedvenc szereplők változatos kalandjai simán felveszik a versenyt a tévé vagy az internet kínálta lehetőségekkel. Továbbra se feledkezzünk meg a versekről! Nagyon szórakoztatóak lehetnek a kortárs kiadványok, és a klasszikus verseket is érdemes olvasgatni, hiszen az iskolai irodalom órákon majd ezekkel is fog találkozni.

Az első önálló olvasáshoz a nagybetűs könyveket válasszuk. Szép illusztrációval ellátott, rövid, jól követhető történeteket keressünk. Ha az iskolai tananyaghoz is szeretnénk nagyobb kedvet csinálni, keressünk az aktuális tananyaghoz illő ismeretterjesztő könyveket. A humoros történetek mellé már kezdenek beszivárogni a krimik, a rejtélyekkel gazdagított történetek. Kedveltek lehetnek még a kortársakról szóló, akár iskolai konfliktusokat feldolgozó történetek. Ha a gyerkőc nehezebben vehető rá az olvasásra, érdemes a képregényekkel próbálkozni.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.   


Neveljünk olvasókat! 2

Kovács Márta

Gyermekünk egyéves korára már érdemes bevezetni a rendszeres esti meseolvasást.

2020.5.4.   


Kedvenc gyerekszövegeink 4.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négy és fél évesen?

2020.4.21.   


Neveljünk olvasókat! 1.

Kovács Márta

Hogyan jutunk el a pici baba ringatásától az olvasni szerető kamaszig?

2020.4.13.   


Kedvenc gyerekszövegeink 3.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négyévesen?

2019.10.21.   


Kedvenc gyerekszövegeink 2.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal három és fél évesen?

2019.7.20.   

A rovat további cikkei

Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2021.9.8.   


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.