Kedvenc gyerekszövegeink 3.


Pénzes Tímea  2019.10.21. 12:18

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négyévesen?

Jó dolog összegezni. Összeszedegetni mindazt, ami hatással volt ránk. Amit szerettünk. Ebben a sorozatban az olvasás öröméről írok és a kedvenc gyerekkönyveinket gyűjtöttem egy csokorba, hogy könnyebb legyen felidézni, milyen meséket, verseket olvastunk, melyik könyvet miért szerettük – no meg hátha másnak is a hasznára válik.


Örömmel látom, hogy gyerekeim szeretnek könyvet a kezükbe venni, beléjük lapozni, sőt idézni belőlük. Amikor nem vagyok a gyerekszobában, akkor is nézegetik a képeket, sőt olvasnak! Megmosolyogtató látvány, ahogy halkan vagy hangosan felmondanak egy-egy részletet. Még viccesebb, amikor egymástól kérdezik, hogy: olvassak neked? Mert bizony eljött az idő, hogy már nemcsak én olvasok nekik, hanem ők is maguknak és egymásnak. Persze peckesen, egyenes derékkal, elöl kinyújtott lábbal, ahogyan csak egy gyerek tud ülni – és közben „olvasni”.

A fiam egy este engem is azzal lepett meg, hogy kijelentette: Most én olvasok, anya, jó? A kislányom jót kuncogott ezen, a szája elé tett kézzel. A kisfiam viszont szépen „olvasta” nekünk a könyvben szereplő történetet, többé-kevésbé az eredeti szöveghez híven, mi meg folyton összekacsintottunk a lányommal, de nagyon megdicsértük őt!

Középső csoportos óvodásként továbbra is érdekes számukra, mivel foglalkoznak és milyen helyzetekkel találkoznak más óvodások, mivel játszanak, hogyan barátkoznak, hogyan vesznek össze. Az Óvodás lettem! címkével ellátott, három mesét tartalmazó kötetek jópofa ovis sztorikat tartalmaznak Vadadi Adrienn óvónő–írónő tollából. A Dorci, a legkisebb óvodás és Maja barátokra lel lett a kedvenc, mert megtudták belőle, hogy másoknak is adódnak nehéz helyzeteik az oviban, mások is rosszalkodnak, mások sem akarnak enni. Valamennyin túltett a Peti tűzoltó lesz című könyv, ahol jókat derültek azon, hogyan nínózik kint a mentőtóautó, illetve az óvoda öltözőjében Peti. Esténként ők is tűzoltósdit játszottak a kádban, miközben alaposan lezuhanyozzák a csempéinket. (A mesék a youtube-on is elérhetők a szerző felolvasásában.)

A magyar eredeti meseirodalom mellett belekóstoltunk az angol, a cseh és végül a dán meseirodalomba is, negyedik szülinapjukra ugyanis Jakob Martin Strid Mimbo Jimbo és a hosszú tél című könyvét kapták (Petrikovics Edit fordításában), mivel a Nemzetközi Könyvfesztiválon az északi irodalom standjait böngésztem. A témának köszönhetően a lapokon a fehér szín dominál, mégis meglepően színes a kötet. Kalandos történetben számol be arról, hogyan segítenek az állatok egymásnak a hirtelen hóeséssel visszatérő télben hosszú alagútásással kikecmeregni a kuckóikból, hogyan hívogatják a rászoruló állatokat a meleg gyaloglóházba és hogyan bukkannak Igor Ragyogovszkij télűző napgépére. A szerző másik könyve, a Hihetetlen történet az óriáskörtéről szintén kapható magyarul, sőt a rajzfilmváltozata is elkészült – ezeket is tervbe vettük!


Négyévesen egyre inkább elkülönült a lányos és fiús érdeklődés, és attól függően olvastam éppen hercegnős vagy lovagos könyvet, hogy ki kérlelt jobban. Természetesen igyekeztem hol ilyet, hol olyat, hol mindkettőt beiktatni az esti olvasásba. Szerencsére gyerekeim szívesen hallgattak mesét mindkét témában. Jörg Hilbert német gyerekkönyvszerző és Felix Janosa német zeneszerző Rozsda lovag című könyvéből szintén készült rajzfilmsorozat (kétszer tízperces részekben közvetítette az M2), illetve másfél órás rajzfilm, bár ebben a korban mi még – ha egyáltalán –, csak szakaszosan nézzük a hosszú rajzfilmeket. A Rozsda lovag könyveknek több része megjelent, mi a Rozsda lovag és a kísértet (fordította Katona Mária) címűt olvastuk, musicalt tartalmazó CD-vel, aminek köszönhetően hallgatni is tudták a könyvben kottával lejegyzett operettdalokat, illetve az egész könyvet, egy férfi előadó hangján. A könyv szókincse kissé nagyobb gyerekeket céloz meg, de gond nélkül elsajátították. Attól is tartottam, hogy megrettennek a kísértettől, de nagyon pozitívan hatott rájuk, mert egy nagyon szerethető kísértet szerepel a történetben, akit kedvenc házikísértetként mindenki meg akar szerezni.

Az angol meseirodalom a Julia Donaldson-könyvek mellett A hercegnő és a varázspónik (Sarah KilBride, Sophie Tilley) Tajték, a tengeri póni (ford. M. Szabó Csilla) című könyvével kopogtatott be hozzánk. Ajándékba kaptuk, és csillivilli dizájnja, erőteljes színei miatt kissé ódzkodva vettem kézbe, de mivel szereplői jóindulatúak és segítőkészek, beadtam a derekam és a többi részt is kikölcsönöztük, pl. a Piruett, a balettpónit, ahol megtanultuk a balettmozdulatok nevét, vagy a Gyémánt, az egyszarvút, ahol a lovak felhőkön versenyeznek úgy, hogy szivárványt ugornak át és felhőket pukkasztanak ki, miközben a lehető legkevesebb patanyomot hagyják a felhőkön.

A versek, az ének továbbra is a mindennapok részét képezik, játék közben is éneklünk néha például újabb Weöres-verseket, pl. a Paripám csodaszép pejkó címűt, és felelevenítettük a régieket, valamint Gryllus-dalokat hallgatunk (Tigris, Lovag és sárkány, Hegedül a kisegér, Csigabiga, Kárókatona stb).

Az olvasmányos történetek mellett kézbe vettünk a kicsiket célzó ismeretterjesztő sorozatok újabb köteteit (Scolar Mini, Tessloff-Babilon Mini, Móra Kiadó Kis felfedező zsebkönyvek). Az utóbbiak közül A bolygók és A dinoszauruszok keltette fel leginkább fiam érdeklődését. Nagyon élvezetes beszélgetések folytak a gázbolygókról, dínókról, ősemberekről: Az űrben nem laknak emberek? A gázbolygókon sem? A gyűrűkön sem? Csak a Földön? Oroszország is a Földön van? Miért nemcsak a Szaturnusznak van gyűrűje? Továbbá: Dinók már nem élnek? Ősemberek sem? Csak a mesében léteznek? És hol éltünk, amikor még nem létezett a Föld?


A betegség és a kórház témakört felölelő könyvek is napirenden voltak minden mennyiségben, pl. a Móra-zsebkönyvek A kórház című könyve, vagy a Barátnőm, Bori sorozatból a Bori beteg, bár ebben a kötetben már iskolás helyszíneken játszódik a történet, de ez sem szokott gondot jelenteni. Engem zavart, hogy a lázas gyereket takargatják a könyvben, amikor én inkább kitakargatok, de jó felkészülést jelentett az orvos felkereséséhez, amikor is sorra vettük, hogyan vizsgálja majd meg őket a doktor bácsi. A Hohol-Boris szerző- ill. illusztrátorpáros Terka és a mandulakaland kötete lett az új favorit, szerették a bacik játszadozását, és jobban szemrevételeztük egymás torkát is. A témánál maradva kézbe vettük ismét Marék Veronika Boribon beteg című meséjét, ahol imádják az alábbi mondatot: A párnakirály éhes, ebédet kér! Sőt Bogyó és Babóca A fülgyulladás című meséjét is újra elolvastuk. Ennek következményeképpen tobzódtunk az orvosos-vizsgálgatós játékokban.

A sok betegséggel, orvoslátogatással, gyógyítással foglalkozó gyerekkönyv után világgá mentünk, és a Terka-sorozat Terka és a varázscsizma, ill. Terka, a világutazó című köteteit vettük kézbe, ahol az utóbbiban együtt utaztunk Terkával és két kis fekete barátnőjével ismeretlen tájakra. Amikor a gyerekeim meglátták az utcán, hogy rizst esznek pálcikával egy kertvendéglőben, azonnal eszükbe jutott a könyvben szereplő történet, és jól szemügyre vették a falatozókat.

Dániel András híres kufli-könyvei előtt Mit keresett Jakab az ágy alatt című könyvét olvastuk el. A barátnőm ajánlotta, miszerint kiválóan segít a félelem leküzdésében. Kisfiam ugyanis még fényes nappal is fél egyedül, nemcsak sötétben, éjszaka. Szóval nagy bizakodással vettük kézbe. A félelem legyőzésében ugyan nem segített, viszont nagyszerűen szórakoztunk rajta. Kicsit hosszú volt az eddigi könyveinkhez képest, így néhány fejezetenként olvastuk, de a kisfiamnak az első perctől kezdve tetszett, hogy Klárikának hívják Jakab teherautóját. Olyan stílust pendít meg a szerző, hogy gyereket, felnőttet egyaránt megszólít és magával ragad.

Szerintem a gyerekeimnek az is tetszett, hogy én is élvezem a sztorit, különösen azt, amikor a legkisebb nővért Rudolfnak hívták és a három rút nővérről valami szépet kell mondani. Ugyanis feladatokat is bőven rejt a kötet. Például meg kell találni a helyes utat, bizonyos típusú virágokat, elkószált pókokat, egyforma denevéreket. Vagy éppen egy elveszett üveggolyót. Vicces kérdések hangoznak el a könyvben: merre is induljon a főhős: a fel is út vagy a le is út felé? Netán a másik irányba? De hiszen ott a könyv eleje van, arra már jártunk! Sok kalandos (ágy alatti) helyszínre eljutunk, többek közt betévedünk a Nyalókába Ragadt Legyek Szabadtéri Múzeumába is.

A felolvasott meséken kívül gyerekeim nagyon szeretik a fejből mondott meséket. Különösképpen magukról, és főként abból az időből, amikor még a pocakomban voltak. Hogyan rugdosták egymást és a hasfalat, és hogyan bújtak oda egymáshoz. Ezekben apa az igazán jó, ő kanyarint jó kis igaz és kitalált történeteket, a saját gyerekkoráról is. Ha lenne rá ideje, papírra vethetné, de szíve szerint rám ruházná ezt a feladatot. Mindenesetre ideje lenne tollat ragadnom és saját meséket is írnom, amiket a gyerekeimnek címzek, esetleg róluk írok, de más gyerekeket is megszólíthatnak.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.   


Neveljünk olvasókat! 3.

Kovács Márta

Elérkeztünk a 4-5 éves korosztályhoz. Ez egy rendkívül izgalmas korszak.

2020.5.25.   


Neveljünk olvasókat! 2

Kovács Márta

Gyermekünk egyéves korára már érdemes bevezetni a rendszeres esti meseolvasást.

2020.5.4.   


Kedvenc gyerekszövegeink 4.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négy és fél évesen?

2020.4.21.   


Neveljünk olvasókat! 1.

Kovács Márta

Hogyan jutunk el a pici baba ringatásától az olvasni szerető kamaszig?

2020.4.13.   


Kedvenc gyerekszövegeink 2.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal három és fél évesen?

2019.7.20.   

A rovat további cikkei

A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2024.6.1.   


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2024.2.29.    29


Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.