Neveljünk olvasókat! 4.


Kovács Márta  2020.6.10. 13:06

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

„A gyermek, ha túljutott az ábécéskönyvön, azt hiszi, hogy tud olvasni, hiszen kibetűzi az üzletek cégtábláit, az újságok címeit és minden szót, minden mondatot, ami a szeme elé kerül. Azt képzeli, ha elmenne egy könyvtárba, fel tudná fogni az ott sorakozó könyvek értelmét. De ha megpróbálná elolvasni azokat, hamarosan rájönne, hogy a ’mechanikus olvasás’ semmit sem ér, otthagyná a könyvtárat, és visszamenne az iskolába.” Maria Montessori


Kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések. Ebben a korban megnő a jelentősége a saját választásnak és akár a család többi tagjának is választhatunk együtt olvasnivalót. Olykor meglepő lehet számunkra a választásuk, de jó, ha rájuk hagyjuk. Természetesen azért tehetünk mi is javaslatokat.

10-14 éves korban előtérbe kerülnek a kortárs problémák (szerelem, barátság, kirekesztés, bántalmazás, tolerancia, stb.). Népszerűek lehetnek a különleges tulajdonságokkal, képességekkel rendelkező főhősök, a nem mindennapi élethelyzetek, történelmi regények, krimik, fantasy-k, disztópiák... Ebben a korban sem kell lemondani a közös olvasás élményéről! Egy 12-13 éves gyerek is igényelheti a szülővel közös irodalmi kalandozást, főleg, ha egy bonyolultabb nyelvezetű vagy történetvezetésű könyvről van szó. Az ünnepi alkalmakkor sem felejtkezzünk el a könyvekről! Ne engedjük, hogy könyvek nélkül múljon el a karácsony, születésnap! Akár egy, a gyermek által összeállított listáról válogatunk, akár saját magunk feje után megyünk, alaposan gondoljuk át a választásunkat! Érdemes az interneten körülnézni jó ifjúsági regények kínálatában. A moly.hu oldalon például kiváló könyvértékeléseket olvashatunk, amelyek segíthetnek a választásban.

14-18 éves korban a fő csapásvonal a klasszikus és kortárs ifjúsági regények, novelláskötetek. A téma leginkább a szerelem, iskolai konfliktusok, hétköznapi és különleges fiatalok, történelmi és társadalmi regények. Erre a korra már igen határozott ízlésük alapján válogatnak a fantasy, sci-fi, krimi és egyéb műfajok között. Ha minden a tervek szerint alakul, a középiskolás korosztály az olvasóvá válás rögös útján az ifjúsági irodalomtól a young adult-irodalmon keresztül eljut a felnőtt irodalomig. A korosztály nagy felfedezése lehet a kortárs költészet, a slampoetry, a megzenésített versek. Szülőként, irodalomtanárként a könnyűzenei palettán is könnyedén találhatunk olyan előadókat, akiknek dalszövegei belépőt jelenthetnek a kortárs költészet világába.

Visszatérve a kezdetekhez: a gyermek úgy tanulja meg az anyanyelvét, hogy beszélünk hozzá. Úgy tanulja meg a kultúrát, ha már pici korától hallja a hangunkat: dúdolunk, énekelünk, majd mesélünk neki. Így tudjuk átadni neki, amit mi tudunk, amit mi kaptunk a szüleinktől, természetesen jó esetben. Ha viszont nem ezt kaptuk, adjunk mi többet a gyermekeinknek – és itt most egyáltalán nem anyagiakról van szó, hanem attól jóval többről!

„Nagyon fontos, hogy a meseolvasásba csakis azután kezdjünk bele, miután gondoskodtunk arról, hogy senki és semmi nem zavar meg közben minket! A környezet és a gyerek hozzáállása akkor lesz megfelelő, ha minderre odafigyelünk. Ebben az esetben képes lesz a mesét hallgató kisgyerek ellazulni, megnyugodni és elaludni. Az olvasás – ha élvezetet okoz – segít élni, életben maradni, növeli az empátiát, a másik ember és a világ megértését. A jó olvasó az, akinek az olvasás örömöt, élvezetet okoz, aki képes átélni a hősök sorsát, azonosulni tud velük, és ebben az érzelmileg megmozgatott állapotban tágul a világról és önmagáról való tudása. Az olvasás az egyik leghatékonyabb formája a személyiségfejlesztésnek.” (Vekerdy Tamás)

„Minden gyereknek szüksége van a mesékre, a könyvekre. Hiszen mindent tudni, látni, érezni akarnak, még akkor is, ha ezt személyesen nem, csak egy elmondott történet alapján tapasztalhatják meg. Ott vannak, ahová a történet repíti őket. Úgy és akkor, amikor csak szeretnék. Éppen ezért minden gyerek ösztönösen vonzódik a könyvekhez, születésétől ott él benne az olvasó. A mi dolgunk csupán annyi, hogy az éppen neki íródott, a kérdéseire választ adó történetekkel előcsalogassuk azt.” (Égigérő) Ezeknek a történeteknek a megtalálásában szerettünk volna segíteni sorozatunkkal.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Neveljünk olvasókat! 3.

Kovács Márta

Elérkeztünk a 4-5 éves korosztályhoz. Ez egy rendkívül izgalmas korszak.

2020.5.25.   


Neveljünk olvasókat! 2

Kovács Márta

Gyermekünk egyéves korára már érdemes bevezetni a rendszeres esti meseolvasást.

2020.5.4.   


Kedvenc gyerekszövegeink 4.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négy és fél évesen?

2020.4.21.   


Neveljünk olvasókat! 1.

Kovács Márta

Hogyan jutunk el a pici baba ringatásától az olvasni szerető kamaszig?

2020.4.13.   


Kedvenc gyerekszövegeink 3.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négyévesen?

2019.10.21.   


Kedvenc gyerekszövegeink 2.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal három és fél évesen?

2019.7.20.   

A rovat további cikkei

Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2021.9.8.   


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.