Pelus, bili és egyebek


Karácsony Mária  2007.8.22. 20:14

Gyakori téma az anyukák között csemetéik szobatisztaságra való hajlamának a megvitatása.

Ilyen „kismamatalálkozók” után az anyukák gyakran esnek abba a hibába, hogy – tévesen – sokkal szigorúbban veszik saját gyermekük szobatisztaságát. Másnap már azt szeretnék, az ő gyöngyszemük is üljön a bilire, hogy a következő találkozáskor ők is ujjongva dicsekedhessék – Már az én kicsikém is bilibe pisil...!

Pedig ebben az esetben sem szabad szem elől téveszteni, hogy minden gyermek más és más: ki előbb, ki utóbb hagyja el a pelenkát.

Egy kedves ismerősömnek (de a híres dr.Spocknak is) az a véleménye: három éves korig megengedhető a kisgyereknek, hogy pelusa legyen.

Erőszakot semmiképp ne alkalmazzunk! Ezzel csak dacolást váltunk ki, sőt néhány gyerekeknél akár pszichológiai eredetű székszorulást is előidézhetünk. Türelmesen várjuk ki a gyermek fejlődésében azt az időszakot, amikor uralni képes a bél- és hólyagműködését. Átlagosan 24 és 28 hónapos kor között mindegyikük leszokik a pelenkáról.

Ebben az időszakban csupán annyi a teendőnk, hogy ösztönözzük a gyereket. Persze ez nem olyan egyszerű! Sok-sok türelemre és időre van szükség, de higgyük el, megéri, mert szinte egyik napról a másikra hirtelen arra eszmélünk majd, hogy szobatiszta lett a gyerek!

Először csak ismertessük a bilivel! Tegyük a játékszobába, néha ruhástól ültessük rá. Csak tapintatosan, hízelegve. Ha már megismerkedett a bilivel, levehetjük a pelust, s ha sikerül belepisilnie, dicsérjük meg, tapsoljunk, örüljünk! A kudarcot sose vegyük észre, és ne szidjuk meg, ha a pelus visszaadása után félrevonulva belepisil, belekakil.

Pelenkázzuk át, és közben mondogassuk, hogy anyu, apu esetleg az idősebb testvér a vécébe pisil, te pedig a bilibe. Ha a biliről feláll, semmiképp ne nyomjuk vissza rá, fogadjuk el az akaratát: ha nem, hát nem -- majd legközelebb!

Vannak gyerekek, akik előbb a pisit, majd a kakit hagyják el, és fordítva. Van, hogy kakiláskor szeretnek elbújni egy kis időre ágy, szekrény mögé, szeretik egy kis ideig birtokolni a produkciójukat.

Tapasztalataim szerint a bilivel való ismerkedést egy éves kor körül érdemes elkezdeni. Másféléves kor körül már levehetjük a pelust, így ültessük a bilire. Két éves kor körül, belátásunk szerint, már adhatunk bugyit a kisgyermekre, elhagyva a pelenkát. Erre persze legjobb időszak a nyár. A bugyi persze nem marad mindig száraz – de ezért soha ne szidjuk meg a kicsit, végül úgyis rájön a dolog nyitjára, lényegére. (Az is lehet, hogy csak hároméves korára válik szobatisztává.)

A kicsi gyerekeknél kedvességgel, sok-sok szeretettel szinte mindent el lehet érni. Türelmetlenkedés és sürgetés nélkül várjuk ki a kellő időt! Figyeljünk arra, hogy soha ne érezze a gyerek úgy, hogy a bilin ülés rabság vagy büntetés, inkább legyen számára szórakozás, ami még sikerélményt is nyújthat számára!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Ha még nem szobatiszta

Jády Mónika

Sok szülő aggódik, ha gyermeke óvodás korára még nem szobatiszta, és éjjelre pelenkára van szüksége.

2012.8.9.   


Hú-jujj-jujj…!

Vég Erzsébet

Pelus és bugyika, avagy a szobatisztaság rejtelmei.

2008.6.29.   


Szobatisztaság

Fülöp Éva

A szobatisztaság eléréséhez az kell, hogy a gyerek saját maga akarja a dolgot és természetesen az is, hogy erre fejlett legyen a szervezete.

2006.8.6.   

A rovat további cikkei

Példamutatás gyerekeinknek

Földes Gyöngyi

Mutassunk példát gyermekeinknek: vigyük őket magunkkal az edzőterembe, járassuk sportkörökre!

2018.10.15.    30


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2018.6.29.    3


Jussunk közös nevezőre!

Jády Mónika

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

2017.11.17.    11


Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    3


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2017.5.20.    5


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16


Akaromka

Nagy Erika

Hogy milyen egy gyerek, ha hisztizik az üzletben, sokan tudjuk, mert átéltük.

2016.9.20.    3