Szeretem a répát!


Fülöp Éva  2007.12.2. 17:41

A gyerekek étkezési szokásairól...

Mikor a lányom szilárd ételt kezdett enni, nagyon odafigyeltem, hogy mindenből a maga idejében és a legjobb minőségben kapjon. Nem is volt semmi gond, a kicsi minden újdonságnak örült: megkóstolta, megette a zöldséget, gyümölcsöt, húst, tésztát, mindent. A rokonok és az ismerősök nem győztek csodálkozni, mikor spenótot, vagy zöldséglevest evett a lányom és látni lehetett rajta, hogy tényleg ízlik neki. Hiszen az az általános nézet, hogy általában a gyerekek nem eszik meg a zöldséget, pláne a spenótot...

Nem is emlékszem pontosan, mikor következett be nálunk a fordulat. Úgy egy-másfél éves lehetett Anna, mikor egy falat répát, borsót nem volt hajlandó a szájába venni. A levesből néha csak a tésztát kanalazta ki, néha csak a levét itta. A húsról hallani sem akart (csak virsli és pulykasonka jöhetett számításba). A gyümölcsökből csupán az alma és a banán volt számára elfogadható, bár azelőtt körtét, barackot, szőlőt, dinnyét is evett. Maradt a krumpli, a tészta és ezek variációiból kellett naponta ebédet varázsolnom. Lassan rájöttünk, ízlik neki a tofuból készült paradicsomos szósz, amit spagettival, vagy kifőtt tésztával fogyasztunk. Ez lett az egyik kedvence (viszont a nyers paradicsomot még sosem kóstolta meg). A legboldogabb akkor volt, mikor ketchupos tésztát ehetett, és amikor a nagyi galuskát főzött egy kis pörköltszafttal. Amikor például borsófőzelék volt az ebéd, azt a lányom szerintem kínzásnak vette és képes volt inkább éhes maradni, minthogy megegye. Próbálkoztunk mindenfélével, hogy egy kis zöldséget etessünk vele, kevés sikerrel. Végül hagytuk, hogy a gyerek azt egyen, amit szeret, és nem csináltunk belőle nagy ügyet.

Mikor óvodába ment, kicsit tartottam attól, hogy majd éhezni fog az oviban, mert ott ugyebár nem kizárólag az ő kedvenc ételeit fogják főzni. Sőt – az oviban nincs tofu, nincs szójafasírt, nem kapnak rámás zsömlét uzsonnára. Az óvó nénik elmondták, hogy a lányom keveset eszik és lassan, de azért valamennyi mégis fogyaszt az ebédből. A húst persze most is kihagyja, de például új kedvence a kakaós tészta...

A „békénhagyó“ taktikánk most úgy látszik, helyes döntésnek bizonyult. A héten hazafelé menet Anna azt kezdte nekem magyarázni, hogy ebédkor neki nem ízlett a tészta a levesben, hanem inkább répát evett volna, de az nem volt benne. És hogy főzzek neki répát, most azonnal, mert a gyomrocskája azt kér. Nem akartam hinni a fülemnek és kíváncsian vártam mikor otthon megfőtt a leves, hogy tényleg megeszi-e benne a sok répát? Hát megette! És közben mosolyogva mondta el apukájának, hogy ő azelőtt azt hitte, rossz az íze, pedig nem is és hát a répa egészséges!

Talán hagyni kéne a gyerekeket, hogy a saját testük ritmusa alapján azt egyenek, amire pont gusztusuk van. (Itt most nem az édességekre, ropikra gondolok, azokat inkább iktassuk ki a kicsik étrendjéből)! És előbb vagy utóbb megesznek majd mindent, amire a szervezetüknek szüksége van.

Most én is türelmesen várom, mit fog a lányom megkívánni legközelebb...Hozzászólások

zita0901, 11. 03. 2008 14:31:20 Szerem a répát!
Kisfiam 3,5 éves. Fél éve óvodás. Az óvónőt a környzeteünkben ismertük meg, amint csoportját a parkba játszani hozta. Először vele beszéltem arról, kisfiam mennyire rosszul eszik. Hiszen 0-14 hónapos koráig (ekkor indult el) öröm volt etetni. Jól evő baba volt. Amit főztem válogatás nélkül megette. Kedvence a nagymamája által főzött házi paradicsomlé volt, amit mindig ebéd előtt langyosítva kapott és mohón elfogyasztott. 14 hónapos kora után egyik napról a másikra nem fogadta el a főtt ételt. Vajas-lekváros kenyeret, virslit, kevés gyümölcsöt evett. Hiába főztem bármit nem evett belőle, még csak meg sem kóstolta. Bántott a dolog, hiszen mindent megteszek érte, de az evéssel nem lehetett rá hatni. Ekkor találkoztunk az óvó nénivel, aki szerint a kisfiam azért nem evett, hogy engem bosszantson. íjavasolta, ne legyek türelmetlen, az óvodában majd enni fog.Így történt. 2,5 éves korától kezdett ismét enni. Újból ismerkedett az ízekkel, az ételek illatával. Ekkor úgy éreztem, mintha 14 hónapos koráig nem tettem volna semmit az étkezéséért. Amint óvodába került, kb. 1 hóünap múlva a tejen kívül mindent elfogyasztott. Azóta ő az első aki repetát kér, főként a húsféléket rizibizivel szereti. Most már otthon is vannak kívánságai, amelyeket szívesen teljesítek. Nem szereti a kakaót, tejbegrizt. Ez az én történetem. Szerintem ki kell várni a gyerekeket, mint más területen, az étkezésben is megtalálják magukat az izlésüket, amely felnőtt korukig még biztosan nagyon sokat fog változni. Üdvözlettel: Zita
@


A rovat további cikkei

Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2021.9.8.   


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.   


A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2020.6.1.