Szeretteinkre emlékeztünk


Kovács Márta  2003.11.5. 9:41

A halottak napja a család emlékünnepe. Megfejteni a megfejthetetlent, elfogadni, hogy az élet véges.

November elseje, mindenszentek napja. Eredetileg a katolikus szentek ünnepe volt, akikről a naptár név szerint nem emlékezett meg. A századok során a szentek emlékezetének kultusza elhalványult, előestéjévé vált az utána következő halottak napjának. Az elhunytakra való emlékezésnek nagyon sokféle formája volt a múltban. Sok családban megterítettek a család másvilágra költözött tagjainak, mert úgy gondolták, ezen az éjszakán visszatérhetnek. A temetőkben a sírokat rendbe hozták, virággal díszítették.

Művészek, filozófusok évezredeken át próbálták értelmezni a halál gondolatát -- kevés sikerrel. Ameddig csak esemény és nem élmény a halál, könnyebb elfogadni törvényszerűségét. Élményként már sokkal rosszabb, a hiányt megszokjuk, de nem értjük. És a gyerek? Ő vajon hogyan ismerkedik az elmúlás fogalmával? Kb. négy-öt éves korra érik be nála a gondolat, hogy mi van az élet előtt és után? Az ilyen kérdésre a felnőtt a gyermek értelmi szintjének megfelelően el szokta magyarázni az élet és a halál biológiai történéseit. Többet nemigen tehet, hiszen amíg a családot nem érinti a gyász, addig a felnőttek is higgadtan gondolnak a halálra. A gyerek azonban előbb vagy utóbb mégis tanúja lehet olyan jeleneteknek, amikor a felnőttek halálesetekről beszélnek, és arcuk, viselkedésük sok mindent elárul a gyermek számára. Valamit megsejt már az elmúlás tragikumából.

A háromévesnél idősebb gyermeket már be lehet avatni a családi gyászba. Az ilyen korú gyermek fáradhatatlanul keresi az eltűntet, és ha nem kap kielégítő magyarázatot, ha például azzal áltatják, hogy a nagyapa messzire utazott, gyásza hosszú és értelmetlen várakozással kezdődik. A halál híre is elviselhetőbb, ha legalább egy rövid ideig készülni lehet rá. A gyerek is könnyebben fogadja a hírt, ha tudott már erről a legrosszabb lehetőségről. A „nem biztos, hogy meggyógyul”, és a „talán haza sem jön többé a kórházból” mondatok sokat segítenek abban, hogy ő is felkészüljön a legrosszabbra. Érdemes a haláleset bekövetkezte után is adni számára néhány napot, mielőtt a végleges eltűnéssel szembesítenénk.

Halottak napján szinte alig van olyan család, amelyik ne keresné fel a temetőt, hogy egy csokor virággal emlékezzen elhunyt szeretteire. Semmiképp se hagyjuk otthon a gyerekeket! Az öt-hat éves gyerek már megérez valamit a pislákoló mécsesek hangulatából, s jó alkalom nyílik arra, hogy beszélgessünk vele az elmúlásról, a dédszülőkről, a szaporodó és fogyatkozó családról. A nagyobbakat pedig azért vigyük magunkkal, hogy érezzék, ők is részesei egy közösségnek, a családnak. És hogy lássák, a szeretetből jut azoknak is, akik már nincsenek közöttünk.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Példamutatás gyerekeinknek

Földes Gyöngyi

Mutassunk példát gyermekeinknek: vigyük őket magunkkal az edzőterembe, járassuk sportkörökre!

2018.10.15.    30


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2018.6.29.    3


Jussunk közös nevezőre!

Jády Mónika

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

2017.11.17.    11


Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    3


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2017.5.20.    5


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16


Akaromka

Nagy Erika

Hogy milyen egy gyerek, ha hisztizik az üzletben, sokan tudjuk, mert átéltük.

2016.9.20.    3


Egykék és testvérek

Huszár Ágnes

Egy gyerek vagy sok gyerek? A válaszok számos történetet rejtenek. Nincs két egyforma szülői élettörténet.

2016.7.14.    12


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2016.2.29.    29


Szülők (?)

Kabók Zita

Szombaton este egy részeg, tántorgó férfit láttam az utcán botorkálni, amint két ötéves-forma gyermeket rángatott maga után.

2016.2.15.   


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2015.12.16.    4