Szeretteinkre emlékeztünk


Kovács Márta  2003.11.5. 9:41

A halottak napja a család emlékünnepe. Megfejteni a megfejthetetlent, elfogadni, hogy az élet véges.

November elseje, mindenszentek napja. Eredetileg a katolikus szentek ünnepe volt, akikről a naptár név szerint nem emlékezett meg. A századok során a szentek emlékezetének kultusza elhalványult, előestéjévé vált az utána következő halottak napjának. Az elhunytakra való emlékezésnek nagyon sokféle formája volt a múltban. Sok családban megterítettek a család másvilágra költözött tagjainak, mert úgy gondolták, ezen az éjszakán visszatérhetnek. A temetőkben a sírokat rendbe hozták, virággal díszítették.

Művészek, filozófusok évezredeken át próbálták értelmezni a halál gondolatát -- kevés sikerrel. Ameddig csak esemény és nem élmény a halál, könnyebb elfogadni törvényszerűségét. Élményként már sokkal rosszabb, a hiányt megszokjuk, de nem értjük. És a gyerek? Ő vajon hogyan ismerkedik az elmúlás fogalmával? Kb. négy-öt éves korra érik be nála a gondolat, hogy mi van az élet előtt és után? Az ilyen kérdésre a felnőtt a gyermek értelmi szintjének megfelelően el szokta magyarázni az élet és a halál biológiai történéseit. Többet nemigen tehet, hiszen amíg a családot nem érinti a gyász, addig a felnőttek is higgadtan gondolnak a halálra. A gyerek azonban előbb vagy utóbb mégis tanúja lehet olyan jeleneteknek, amikor a felnőttek halálesetekről beszélnek, és arcuk, viselkedésük sok mindent elárul a gyermek számára. Valamit megsejt már az elmúlás tragikumából.

A háromévesnél idősebb gyermeket már be lehet avatni a családi gyászba. Az ilyen korú gyermek fáradhatatlanul keresi az eltűntet, és ha nem kap kielégítő magyarázatot, ha például azzal áltatják, hogy a nagyapa messzire utazott, gyásza hosszú és értelmetlen várakozással kezdődik. A halál híre is elviselhetőbb, ha legalább egy rövid ideig készülni lehet rá. A gyerek is könnyebben fogadja a hírt, ha tudott már erről a legrosszabb lehetőségről. A „nem biztos, hogy meggyógyul”, és a „talán haza sem jön többé a kórházból” mondatok sokat segítenek abban, hogy ő is felkészüljön a legrosszabbra. Érdemes a haláleset bekövetkezte után is adni számára néhány napot, mielőtt a végleges eltűnéssel szembesítenénk.

Halottak napján szinte alig van olyan család, amelyik ne keresné fel a temetőt, hogy egy csokor virággal emlékezzen elhunyt szeretteire. Semmiképp se hagyjuk otthon a gyerekeket! Az öt-hat éves gyerek már megérez valamit a pislákoló mécsesek hangulatából, s jó alkalom nyílik arra, hogy beszélgessünk vele az elmúlásról, a dédszülőkről, a szaporodó és fogyatkozó családról. A nagyobbakat pedig azért vigyük magunkkal, hogy érezzék, ők is részesei egy közösségnek, a családnak. És hogy lássák, a szeretetből jut azoknak is, akik már nincsenek közöttünk.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.   


A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2020.6.1.   


Neveljünk olvasókat! 3.

Kovács Márta

Elérkeztünk a 4-5 éves korosztályhoz. Ez egy rendkívül izgalmas korszak.

2020.5.25.   


Neveljünk olvasókat! 2

Kovács Márta

Gyermekünk egyéves korára már érdemes bevezetni a rendszeres esti meseolvasást.

2020.5.4.   


Kedvenc gyerekszövegeink 4.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négy és fél évesen?

2020.4.21.   


Neveljünk olvasókat! 1.

Kovács Márta

Hogyan jutunk el a pici baba ringatásától az olvasni szerető kamaszig?

2020.4.13.   


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2020.1.15.    5


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2019.11.16.    4


Kedvenc gyerekszövegeink 3.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négyévesen?

2019.10.21.   


Kedvenc gyerekszövegeink 2.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal három és fél évesen?

2019.7.20.   


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2019.7.5.    3