Szomjas gyerekek


Kovács Márta  2004.7.26. 20:25

A gyerekek a nyári örömök miatt hajlamosak megfeledkezni szomjúságukról, ezért nekünk kell gondoskodnunk a számukra megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék beviteléről.

A forró nyári napokon fokozottan kell figyelnünk testünk folyadékszükségletére. A legkiszolgáltatottabbak a kisbabák, és kisgyermekek, akik még nem tudnak szólni. Ha nyűgösebbek, sírósabbak, lehet, hogy éppen szomjasak. Ezért kínáljuk meg őket gyakrabban vízzel, teával, gyümölcslével. Érdemes odafigyelnünk egy apróságra is: a vizelet színe megmutatja, milyen a gyermek szervezetének vízellátása. Ha a vizelet világos, színtelen, akkor valószínűleg jól el van látva folyadékkal. A szoptatott babáknak többnyire elegendő az anyatej által felvett folyadék, esetleg néhány kanál felforralt, szobahőmérsékletre hűtött vízzel lehet kiegészíteni.

A nagyobb gyerekeknek adhatunk babateát, gyümölcs- vagy zöldséglevet, de soha ne adjunk túlédesített és mesterséges színezéket tartalmazó üdítőt. Inkább gyakrabban kínáljunk kisebb adag folyadékot, mert az egyszeri nagy adag túl gyorsan ürül ki a szervezetből. Legyen az italuk inkább kissé savanykás, fanyar. A gyümölcs- és zöldségleveket fölösleges édesíteni, sokkal finomabbak a maguk természetes ízével. A túlédesített italok egyébként sem oltják a szomjat -- ép ellenkezőleg, még szomjasabbá tesznek.

Ügyeljünk az innivaló hőmérsékletére is! Legmegfelelőbb a 8-12 Celsius-fok hőmérsékletű ital. Vigyázzunk a túl hideg ital betegséget okoz (torokgyulladás, stb.) és nem oltja a szomjat sem! Figyeljünk arra is, hogy a gyerekeknek adott ital sok vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmazzon! És természetesen ne feledkezzünk meg saját magunk folyadékszükségletéről sem! A gyerekek számára készített frissítőt mi is megkóstolhatjuk, bizonyára minket is felüdítenek.

Íme néhány ötlet, hogyan készítsünk frissítő italokat! Csak egy jó gyümölcsprésre van szükségünk -- meg persze néhány friss zöldségre, gyümölcsre -- és máris munkához láthatunk:

„Jó reggelt” ital
Hozzávalók: 1 db alma, 1 szál sárgarépa, 150 ml forralt víz.
Az alma vagy a répa levét bármilyen más gyümölcs vagy zöldség levével keverhetjük. De önmagukban is kiválóak. A répa nagyon gazdag bétakaroténban, folsavban, C-, B- ,E -vitaminban. Sok ásványi anyagot is tartalmaz -- kalciumot, magnéziumot, foszfort, nátriumot, ként, rezet, cinket és vasat. Az almát elég csak alaposan megmosni, ha megpucoljuk, megfosztjuk értékes tápanyagaitól (betakarotén, folsav, C-vitamin).

Dinnyés meglepetés
H.: egy vastagabb szelet görögdinnye, 150 ml forralt víz.
A dinnye különös barnás-rózsaszínes leve bizonyára meglepi a gyerekeket finom ízével. A dinnyelevet -- nem csak a görögdinnyéét -- inkább csak magában kínáljuk, mert sokkal gyorsabban végigfut az emésztőrendszeren, mint a többi gyümölcs. Nagyon egészséges, sok bétakarotént, B5- és C-vitamint tartalmaz. Az ásványi anyagok közül megtalálható benne a kálium, a foszfor, a magnézium és a kalcium.

Uborkás répa
H.: 1 szál répa,1szál petrezselyemlevél, negyed db uborka, 150 ml forralt víz.
A hozzávalókat gyümölcsprésbe tesszük, a petrezselyemlevél enyhe gyógynövényes ízt ad az italunknak. Nagyon gazdag folsavban, C-vitaminban. Az uborka frissítő hatású. Ha saját termesztésünk, elegendő a préselés előtt csak alaposan megmosni. Ugyanazok a vitaminok találhatok meg benne, mint a petrezselyemben és sok ásványi anyagot is tartalmaz.

Ne feledjük, a gyümölcs- és zöldségleveket a lehető legfrissebben kínáljuk, mert a tárolással sokat veszítenek tápértékükből!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2024.6.1.   


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2024.2.29.    29


Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.