Szomjas gyerekek


Kovács Márta  2004.7.26. 20:25

A gyerekek a nyári örömök miatt hajlamosak megfeledkezni szomjúságukról, ezért nekünk kell gondoskodnunk a számukra megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék beviteléről.

A forró nyári napokon fokozottan kell figyelnünk testünk folyadékszükségletére. A legkiszolgáltatottabbak a kisbabák, és kisgyermekek, akik még nem tudnak szólni. Ha nyűgösebbek, sírósabbak, lehet, hogy éppen szomjasak. Ezért kínáljuk meg őket gyakrabban vízzel, teával, gyümölcslével. Érdemes odafigyelnünk egy apróságra is: a vizelet színe megmutatja, milyen a gyermek szervezetének vízellátása. Ha a vizelet világos, színtelen, akkor valószínűleg jól el van látva folyadékkal. A szoptatott babáknak többnyire elegendő az anyatej által felvett folyadék, esetleg néhány kanál felforralt, szobahőmérsékletre hűtött vízzel lehet kiegészíteni.

A nagyobb gyerekeknek adhatunk babateát, gyümölcs- vagy zöldséglevet, de soha ne adjunk túlédesített és mesterséges színezéket tartalmazó üdítőt. Inkább gyakrabban kínáljunk kisebb adag folyadékot, mert az egyszeri nagy adag túl gyorsan ürül ki a szervezetből. Legyen az italuk inkább kissé savanykás, fanyar. A gyümölcs- és zöldségleveket fölösleges édesíteni, sokkal finomabbak a maguk természetes ízével. A túlédesített italok egyébként sem oltják a szomjat -- ép ellenkezőleg, még szomjasabbá tesznek.

Ügyeljünk az innivaló hőmérsékletére is! Legmegfelelőbb a 8-12 Celsius-fok hőmérsékletű ital. Vigyázzunk a túl hideg ital betegséget okoz (torokgyulladás, stb.) és nem oltja a szomjat sem! Figyeljünk arra is, hogy a gyerekeknek adott ital sok vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmazzon! És természetesen ne feledkezzünk meg saját magunk folyadékszükségletéről sem! A gyerekek számára készített frissítőt mi is megkóstolhatjuk, bizonyára minket is felüdítenek.

Íme néhány ötlet, hogyan készítsünk frissítő italokat! Csak egy jó gyümölcsprésre van szükségünk -- meg persze néhány friss zöldségre, gyümölcsre -- és máris munkához láthatunk:

„Jó reggelt” ital
Hozzávalók: 1 db alma, 1 szál sárgarépa, 150 ml forralt víz.
Az alma vagy a répa levét bármilyen más gyümölcs vagy zöldség levével keverhetjük. De önmagukban is kiválóak. A répa nagyon gazdag bétakaroténban, folsavban, C-, B- ,E -vitaminban. Sok ásványi anyagot is tartalmaz -- kalciumot, magnéziumot, foszfort, nátriumot, ként, rezet, cinket és vasat. Az almát elég csak alaposan megmosni, ha megpucoljuk, megfosztjuk értékes tápanyagaitól (betakarotén, folsav, C-vitamin).

Dinnyés meglepetés
H.: egy vastagabb szelet görögdinnye, 150 ml forralt víz.
A dinnye különös barnás-rózsaszínes leve bizonyára meglepi a gyerekeket finom ízével. A dinnyelevet -- nem csak a görögdinnyéét -- inkább csak magában kínáljuk, mert sokkal gyorsabban végigfut az emésztőrendszeren, mint a többi gyümölcs. Nagyon egészséges, sok bétakarotént, B5- és C-vitamint tartalmaz. Az ásványi anyagok közül megtalálható benne a kálium, a foszfor, a magnézium és a kalcium.

Uborkás répa
H.: 1 szál répa,1szál petrezselyemlevél, negyed db uborka, 150 ml forralt víz.
A hozzávalókat gyümölcsprésbe tesszük, a petrezselyemlevél enyhe gyógynövényes ízt ad az italunknak. Nagyon gazdag folsavban, C-vitaminban. Az uborka frissítő hatású. Ha saját termesztésünk, elegendő a préselés előtt csak alaposan megmosni. Ugyanazok a vitaminok találhatok meg benne, mint a petrezselyemben és sok ásványi anyagot is tartalmaz.

Ne feledjük, a gyümölcs- és zöldségleveket a lehető legfrissebben kínáljuk, mert a tárolással sokat veszítenek tápértékükből!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Példamutatás gyerekeinknek

Földes Gyöngyi

Mutassunk példát gyermekeinknek: vigyük őket magunkkal az edzőterembe, járassuk sportkörökre!

2018.10.15.    30


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2018.6.29.    3


Jussunk közös nevezőre!

Jády Mónika

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

2017.11.17.    11


Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    3


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2017.5.20.    5


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16


Akaromka

Nagy Erika

Hogy milyen egy gyerek, ha hisztizik az üzletben, sokan tudjuk, mert átéltük.

2016.9.20.    3


Egykék és testvérek

Huszár Ágnes

Egy gyerek vagy sok gyerek? A válaszok számos történetet rejtenek. Nincs két egyforma szülői élettörténet.

2016.7.14.    12


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2016.2.29.    29


Szülők (?)

Kabók Zita

Szombaton este egy részeg, tántorgó férfit láttam az utcán botorkálni, amint két ötéves-forma gyermeket rángatott maga után.

2016.2.15.   


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2015.12.16.    4