Szomjas gyerekek


Kovács Márta  2004.7.26. 20:25

A gyerekek a nyári örömök miatt hajlamosak megfeledkezni szomjúságukról, ezért nekünk kell gondoskodnunk a számukra megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék beviteléről.

A forró nyári napokon fokozottan kell figyelnünk testünk folyadékszükségletére. A legkiszolgáltatottabbak a kisbabák, és kisgyermekek, akik még nem tudnak szólni. Ha nyűgösebbek, sírósabbak, lehet, hogy éppen szomjasak. Ezért kínáljuk meg őket gyakrabban vízzel, teával, gyümölcslével. Érdemes odafigyelnünk egy apróságra is: a vizelet színe megmutatja, milyen a gyermek szervezetének vízellátása. Ha a vizelet világos, színtelen, akkor valószínűleg jól el van látva folyadékkal. A szoptatott babáknak többnyire elegendő az anyatej által felvett folyadék, esetleg néhány kanál felforralt, szobahőmérsékletre hűtött vízzel lehet kiegészíteni.

A nagyobb gyerekeknek adhatunk babateát, gyümölcs- vagy zöldséglevet, de soha ne adjunk túlédesített és mesterséges színezéket tartalmazó üdítőt. Inkább gyakrabban kínáljunk kisebb adag folyadékot, mert az egyszeri nagy adag túl gyorsan ürül ki a szervezetből. Legyen az italuk inkább kissé savanykás, fanyar. A gyümölcs- és zöldségleveket fölösleges édesíteni, sokkal finomabbak a maguk természetes ízével. A túlédesített italok egyébként sem oltják a szomjat -- ép ellenkezőleg, még szomjasabbá tesznek.

Ügyeljünk az innivaló hőmérsékletére is! Legmegfelelőbb a 8-12 Celsius-fok hőmérsékletű ital. Vigyázzunk a túl hideg ital betegséget okoz (torokgyulladás, stb.) és nem oltja a szomjat sem! Figyeljünk arra is, hogy a gyerekeknek adott ital sok vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmazzon! És természetesen ne feledkezzünk meg saját magunk folyadékszükségletéről sem! A gyerekek számára készített frissítőt mi is megkóstolhatjuk, bizonyára minket is felüdítenek.

Íme néhány ötlet, hogyan készítsünk frissítő italokat! Csak egy jó gyümölcsprésre van szükségünk -- meg persze néhány friss zöldségre, gyümölcsre -- és máris munkához láthatunk:

„Jó reggelt” ital
Hozzávalók: 1 db alma, 1 szál sárgarépa, 150 ml forralt víz.
Az alma vagy a répa levét bármilyen más gyümölcs vagy zöldség levével keverhetjük. De önmagukban is kiválóak. A répa nagyon gazdag bétakaroténban, folsavban, C-, B- ,E -vitaminban. Sok ásványi anyagot is tartalmaz -- kalciumot, magnéziumot, foszfort, nátriumot, ként, rezet, cinket és vasat. Az almát elég csak alaposan megmosni, ha megpucoljuk, megfosztjuk értékes tápanyagaitól (betakarotén, folsav, C-vitamin).

Dinnyés meglepetés
H.: egy vastagabb szelet görögdinnye, 150 ml forralt víz.
A dinnye különös barnás-rózsaszínes leve bizonyára meglepi a gyerekeket finom ízével. A dinnyelevet -- nem csak a görögdinnyéét -- inkább csak magában kínáljuk, mert sokkal gyorsabban végigfut az emésztőrendszeren, mint a többi gyümölcs. Nagyon egészséges, sok bétakarotént, B5- és C-vitamint tartalmaz. Az ásványi anyagok közül megtalálható benne a kálium, a foszfor, a magnézium és a kalcium.

Uborkás répa
H.: 1 szál répa,1szál petrezselyemlevél, negyed db uborka, 150 ml forralt víz.
A hozzávalókat gyümölcsprésbe tesszük, a petrezselyemlevél enyhe gyógynövényes ízt ad az italunknak. Nagyon gazdag folsavban, C-vitaminban. Az uborka frissítő hatású. Ha saját termesztésünk, elegendő a préselés előtt csak alaposan megmosni. Ugyanazok a vitaminok találhatok meg benne, mint a petrezselyemben és sok ásványi anyagot is tartalmaz.

Ne feledjük, a gyümölcs- és zöldségleveket a lehető legfrissebben kínáljuk, mert a tárolással sokat veszítenek tápértékükből!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.