Szülinapi buli


Jády Mónika  2010.7.16. 4:16

A gyerekeknek gyakran konkrét elképzelésük van arról, milyen szülinapi bulit is szeretnének

Hogy megspóroljuk a könnyeket és a csalódottságot, érdemes előre megbeszélnünk, mire is vágyik csemeténk. Ha előre tudja, hogy biztosan finom csokitortát kap, és sok-sok színes lufi lesz a díszítés, az e felett érzett öröm sokszor nagyobb, mint ha valamilyen meglepetéssel rukkolunk elő.

Ajánlott kettéválasztani a családi ünnepséget és a gyerekbulit. Nem egyszerű pluszban még a rokonokra is figyelni, ha egy gyerektársaságot kell ellátnunk.

Ne hívjunk meg túl sok vendéget – minél kisebb a gyermek, annál kevesebbet. A kisgyerekek számára ugyanis fárasztó lehet a hatalmas vendégsereg. Másrészt a szülőknek sem mindegy, hogy öt apróságot kell felügyelniük és szórakoztatniuk, vagy kétszer annyit.

Az ajándékok átadása és kicsomagolása legyen külön kis szertartás, például a szülinapi torta asztalra kerülése előtt. Így minden gyerek láthatja az ajándékokat, és együtt örülhetnek.

Ha valamilyen verseny is szerepel a programok között – mondjuk, zsákban futás –, a győztes kapjon egy kis különdíjat – a többi résztvevő pedig kihalászhat magának valamilyen apróságot egy édességeket tartalmazó zsákból. Ne ajándékozzuk mindenkinek ugyanazt. Lehet, hogy ez nekünk igazságosnak tűnik, ám a gyerekek nem lesznek ezen a véleményen. Ugyanis már kiskorukban is tudják, hogy az elsőnek több jár.

Ne találjunk ki hosszas programpontokat. Minél kisebbek a gyerekek, annál egyszerűbb játékokkal álljunk elő. A hatéves kor alatti gyerekek még nem tudnak hosszabb ideig egy dologra koncentrálni. A zsákban futás mellett szóba jöhet még a célba dobás is: színes műanyag poharakból kis „piramist” építünk – ezt kell eltalálni a pici labdával úgy, hogy a lehető legtöbb pohár leessen. (Arra az esetre is legyen ötletünk, ha esetleg nincs jó idő, és a gyerekek nem játszhatnak a szabadban. Például szóba jöhet a lufitánc: minden pár kap egy lufit, amelyet egymással szemben a mellkassal vagy háttal kell megtartani, és közben próbálni táncolni.)

A gyerekszobát megnézhetik a kis vendégek, és ha találnak ott olyan játékot, amiben mindenkinek öröme telik, játszhatnak együtt ott is. Ha viszont csak a gyerekek egy része vonul el, nyilvánítsuk a gyerekszobát „szülinapmentes övezetnek”, és ajánljunk fel egy közös tevékenységet, amiben mindenki szívesen részt vesz.

Nem kell sokféle étellel-itallal készülnünk. Egyrészt, sok munkát jelent, másrészt, ha túl nagy a választék, a gyerekek pont arra vágynak, ami már épp elfogyott. Kétféle ital, egyféle szendvics, ropi, egyféle muffin vagy más sütemény bőven elegendő, plusz a szülinapi torta. A meghívott gyerekek szüleit nem szükséges vendégül látni, amikor jönnek csemetéjükért. Ha megtesszük, a búcsúzkodás a végtelenségig nyúlik, mert a gyerekek nem tudják, mikor is van vége a bulinak. Egyszerűbb abban maradni, hogy ha anyu vagy apu becsenget, akkor haza kell menni. Hogy mindenki tudja, mihez is tartsa magát, és hogyan ossza be az idejét, már a meghíváskor közöljük világosan: A buli 15 órakor kezdődik, és 18 óráig tart.

S hogy mi legyen az ajándék, ha gyermekünk szülinapi buliba hivatalos? Ha nincs semmi elképzelésünk: mindig jó ötlet egy gyermekdalokat, meséket tartalmazó CD vagy meséskönyv.

Írásunk a Az Eltern magazin témába vágó cikkei cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.   


A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2020.6.1.   


Neveljünk olvasókat! 3.

Kovács Márta

Elérkeztünk a 4-5 éves korosztályhoz. Ez egy rendkívül izgalmas korszak.

2020.5.25.   


Neveljünk olvasókat! 2

Kovács Márta

Gyermekünk egyéves korára már érdemes bevezetni a rendszeres esti meseolvasást.

2020.5.4.   


Kedvenc gyerekszövegeink 4.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négy és fél évesen?

2020.4.21.   


Neveljünk olvasókat! 1.

Kovács Márta

Hogyan jutunk el a pici baba ringatásától az olvasni szerető kamaszig?

2020.4.13.   


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2020.1.15.    5


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2019.11.16.    4


Kedvenc gyerekszövegeink 3.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négyévesen?

2019.10.21.   


Kedvenc gyerekszövegeink 2.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal három és fél évesen?

2019.7.20.   


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2019.7.5.    3