Szülők, gyerekek


Csepy Enikő  2012.8.3. 4:53

Ritka házasság az, melyet elkerülnek a problémák.

Némelyek gyorsan megoldhatók, egynéhányuk viszont komoly fejtörést okoznak a békülni (vagy nem) vágyó pároknak. Ki-ki a maga módján oldja meg a gondokat, kisebb-nagyobb sikerekkel. A legtöbbször viszont épp azokat hagyják ki a válságkezelő programból, akiket éppúgy érint, mint a felnőtteket: a gyerekeket.

Hogy mit lát a gyerek? „Jaj ne, már megint kezdik! Sose hagyják abba! Mért kell ezt állandóan előttem csinálniuk?“ Míg a felnőttek egymásra ordítoznak, válogatatlan jelzőkkel illeti egymást, gyerekeik csak állnak, tétlenül, magatehetetlenül, s csendben fohászkodnak, hogy egyszer véget érjen ez a rémálom. Egy kis időre fellélegezhetnek, aztán elölről kezdődik az egész. Forog a mókuskerék. Forog, és forog...

Könnyű elítélni a szülőket, akik gyermekeik előtt marják egymást. De az ember mindig úgy hiszi, ő a legokosabb, és mindig ahhoz ért a legjobban, amiben épp nincs benne. Kívülállóként valahogy mindig könnyebb tanácsot adni és egyben kritizálni is, de ahhoz nem sokan veszik a bátorságot, hogy védjék a leggyöngébbet, a gyerekeket. Ugyanis ők szorulnak a legnagyobb segítségre. Mindig ők vannak a legjobban kirekesztve, ők azok, akiknek a dolgokba nincs beleszólásuk. Egyfolytában abban reménykednek, hogy veszekedő szüleik egyszer végre észreveszik, hogy ők is ott vannak, hogy ők is ugyanúgy a jelenet részei, ők is áldozatok. Hogy egyszer csak véget ér a rossz álom, és ha felébrednek, hűlt helye marad a vitának, s béke honol majd szeretett otthonukban. De a csodára sokáig kell várniuk. S talán sosem jön el a várva várt pillanat, örökre megkeserítik életüket. Olyan sebeket ejthetnek védtelen szívükön, hogy azokat teherként cipelhetik majd, amik szüntelenül kísérteni fogják őket.

Ezen probléma ellen csakis a szülők, a felnőttek tehetnek. Elsősorban fel kell ismerniük a helyzetet, s be kell vallaniuk önmaguknak a tényt, hogy cselekedeteikkel szinte terrorizálják saját családjukat. Felnőttként abba kell hagyniuk az egymás elleni harcot. Tudatosítaniuk kell, hogy az örökös veszekedés, egymás okolása nem célravezető: inkább váljanak külön, mintsem hogy tovább gyarapítsák a gyerekeik rémálmait. A szülők veszekedése riasztóan és nyugtalanítóan hat utódaikra. A válás utáni huzavona szintén csak tovább ront a helyzeten: a gyerek tehát így is, úgy is sérülten jön ki a helyzetből. Mindig a legkisebbek sínylik meg a felnőttek felelőtlenségét. Pedig épp nekik kellene igenis elgondolniuk afelől, mennyi fájdalomtól kímélik meg őket, ha ésszerűen gondolkoznak, és emberekhez méltóan viselkednek.

A valóság rideg talaján senkinek sem könnyű a dolga. De akárhogy alakul is egy család élete, próbáljunk meg mindig arra gondolni, hogyan lehetne a gyerekeket megvédeni attól a szituációtól, melyet az örökös harcok váltanak ki. Érezzük át a helyzetüket, próbáljunk az ő cipőjükben járni csak egy kis ideig, míg rájövünk, nekik sem könnyű. Így talán könnyebb lesz a döntés, hogy megvédjük őket, akik a legkevésbé sem érdemlik meg a szenvedést, hiszen nem ők tehetnek arról, hogy a világra jöttek. Ha pedig már a családban élnek, szüleik igenis felelősséggel tartoznak őértük is!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Példamutatás gyerekeinknek

Földes Gyöngyi

Mutassunk példát gyermekeinknek: vigyük őket magunkkal az edzőterembe, járassuk sportkörökre!

2018.10.15.    30


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2018.6.29.    3


Jussunk közös nevezőre!

Jády Mónika

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

2017.11.17.    11


Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    3


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2017.5.20.    5


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16


Akaromka

Nagy Erika

Hogy milyen egy gyerek, ha hisztizik az üzletben, sokan tudjuk, mert átéltük.

2016.9.20.    3


Egykék és testvérek

Huszár Ágnes

Egy gyerek vagy sok gyerek? A válaszok számos történetet rejtenek. Nincs két egyforma szülői élettörténet.

2016.7.14.    12


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2016.2.29.    29


Szülők (?)

Kabók Zita

Szombaton este egy részeg, tántorgó férfit láttam az utcán botorkálni, amint két ötéves-forma gyermeket rángatott maga után.

2016.2.15.   


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2015.12.16.    4