Szülők, gyerekek


Csepy Enikő  2012.8.3. 4:53

Ritka házasság az, melyet elkerülnek a problémák.

Némelyek gyorsan megoldhatók, egynéhányuk viszont komoly fejtörést okoznak a békülni (vagy nem) vágyó pároknak. Ki-ki a maga módján oldja meg a gondokat, kisebb-nagyobb sikerekkel. A legtöbbször viszont épp azokat hagyják ki a válságkezelő programból, akiket éppúgy érint, mint a felnőtteket: a gyerekeket.

Hogy mit lát a gyerek? „Jaj ne, már megint kezdik! Sose hagyják abba! Mért kell ezt állandóan előttem csinálniuk?“ Míg a felnőttek egymásra ordítoznak, válogatatlan jelzőkkel illeti egymást, gyerekeik csak állnak, tétlenül, magatehetetlenül, s csendben fohászkodnak, hogy egyszer véget érjen ez a rémálom. Egy kis időre fellélegezhetnek, aztán elölről kezdődik az egész. Forog a mókuskerék. Forog, és forog...

Könnyű elítélni a szülőket, akik gyermekeik előtt marják egymást. De az ember mindig úgy hiszi, ő a legokosabb, és mindig ahhoz ért a legjobban, amiben épp nincs benne. Kívülállóként valahogy mindig könnyebb tanácsot adni és egyben kritizálni is, de ahhoz nem sokan veszik a bátorságot, hogy védjék a leggyöngébbet, a gyerekeket. Ugyanis ők szorulnak a legnagyobb segítségre. Mindig ők vannak a legjobban kirekesztve, ők azok, akiknek a dolgokba nincs beleszólásuk. Egyfolytában abban reménykednek, hogy veszekedő szüleik egyszer végre észreveszik, hogy ők is ott vannak, hogy ők is ugyanúgy a jelenet részei, ők is áldozatok. Hogy egyszer csak véget ér a rossz álom, és ha felébrednek, hűlt helye marad a vitának, s béke honol majd szeretett otthonukban. De a csodára sokáig kell várniuk. S talán sosem jön el a várva várt pillanat, örökre megkeserítik életüket. Olyan sebeket ejthetnek védtelen szívükön, hogy azokat teherként cipelhetik majd, amik szüntelenül kísérteni fogják őket.

Ezen probléma ellen csakis a szülők, a felnőttek tehetnek. Elsősorban fel kell ismerniük a helyzetet, s be kell vallaniuk önmaguknak a tényt, hogy cselekedeteikkel szinte terrorizálják saját családjukat. Felnőttként abba kell hagyniuk az egymás elleni harcot. Tudatosítaniuk kell, hogy az örökös veszekedés, egymás okolása nem célravezető: inkább váljanak külön, mintsem hogy tovább gyarapítsák a gyerekeik rémálmait. A szülők veszekedése riasztóan és nyugtalanítóan hat utódaikra. A válás utáni huzavona szintén csak tovább ront a helyzeten: a gyerek tehát így is, úgy is sérülten jön ki a helyzetből. Mindig a legkisebbek sínylik meg a felnőttek felelőtlenségét. Pedig épp nekik kellene igenis elgondolniuk afelől, mennyi fájdalomtól kímélik meg őket, ha ésszerűen gondolkoznak, és emberekhez méltóan viselkednek.

A valóság rideg talaján senkinek sem könnyű a dolga. De akárhogy alakul is egy család élete, próbáljunk meg mindig arra gondolni, hogyan lehetne a gyerekeket megvédeni attól a szituációtól, melyet az örökös harcok váltanak ki. Érezzük át a helyzetüket, próbáljunk az ő cipőjükben járni csak egy kis ideig, míg rájövünk, nekik sem könnyű. Így talán könnyebb lesz a döntés, hogy megvédjük őket, akik a legkevésbé sem érdemlik meg a szenvedést, hiszen nem ők tehetnek arról, hogy a világra jöttek. Ha pedig már a családban élnek, szüleik igenis felelősséggel tartoznak őértük is!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2024.2.29.    29


Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.