Szülők (?)


Kabók Zita  2016.2.15. 1:45

Szombaton este egy részeg, tántorgó férfit láttam az utcán botorkálni, amint két ötéves-forma gyermeket rángatott maga után.

A férfin meleg dzseki volt, a gyerekek csak lengén voltak felöltöztetve: póló és rövidnadrág volt rajtuk. Nagyon felháborított a látvány. Hiszen a gyerekek nemcsak hogy fázhattak, de cibálták őket és már este tíz óra felé járt az idő.


Debbie kolléganőm első kislányának születése után rögtön visszajött dolgozni. Nem bírta a ricsajt, pedig azelőtt azt mondta, hogy minden álma, hogy apró-cseprő dolgokon veszekedjenek a gyerekek ebéd közben. Aztán gyorsan még egy kislányt szült, aki bölcsődébe jár, mint nagyobbik testvére. Hetente kétszer pedig a nagymamára hagyja a lányokat. Most éppen újra anyaszabadságon van, ezúttal kisfia született, akit már előre beíratott ugyanabba a bölcsődébe. A munkahelyére jár pihenni, és ezt nem is titkolja, hiszen ott csend van, és naphosszat üldögélhet a székében.


Jenny, aki tréning-menedzser, sokáig partnerhiányban szenvedett. Aztán leszbikus kapcsolatban élt, és nagyon vágyott egy gyermekre. Sokan elítélték őt, feltéve a kérdést: milyen családban fog majd a gyermek felnőni. Mire a kisfia megszületett, a partnere már nem volt vele, és mikor Jenny anyaságija lejárt, komoly döntést hozott. Nem akart elszakadni a kisfiától, inkább feladta a jól fizető menedzseri állását, és átképezte magát gyerekfelügyelőnek. Így most már a saját kisfián kívül más gyermekeire is vigyáz.

Nemrég a kollégáimmal azon vitáztunk, mennyien esnek áldozatául a sztereotípiáknak. Hiszen a mai nő a közvélemény szemében csak akkor „nő”, ha férjhez megy és gyereket szül. A férfi pedig attól férfi, hogy ő az úr a háznál, és temérdek pénzt keres, hogy elláthassa a családot. Az senkinek nem jut az eszébe, hogy mindannyiunk más képességgel és adottságokkal rendelkezik. Van, aki tanárnőnek születik, van, aki nem. Van, akinek nincsenek kommunikációs készségei, viszont pontos, úgyhogy inkább papírmunkát végez. Van, aki nagy családra vágyik, van, aki inkább a csendesség híve, és a kis családot részesíti előnyben. Van, aki inkább a hobbijának akar élni. A környezetünk, beleértve a családot, a barátokat és a rokonokat, beskatulyázzák az embert, és elvárják tőle, hogy úgy tegyen, ahogyan a többiek, ahogyan az a világ szerint (vagy inkább szerintük) illő – különben valamilyen „ferde sztorit” szőnek róluk a hátuk mögött.

Olyan világban élünk, ahol bár szólás- és vallásszabadság van, mégsem tudjuk elfogadni a másféle hozzáállást.

A legenyhébb becslések szerint is, a kiskorúak két százaléka esik családi erőszak áldozatául, és ezen gyermekek többsége nemcsak lelki, hanem fizikai erőszaknak is ki van téve. Ez pedig nem véletlen – tudatosítanunk kellene, hogy nem mindenki hivatott családalapításra!

Gyakran tévesen ítélkezünk mások felett: megtéveszt a kívülre mutatott kép. Nem is feltételezzük, hogy pont a külsőleg példaértékű család vagy kapcsolat hamis. Jó lenne, ha gyermekeinket megtanítanánk a képmutatás elutasítására. Talán így majd a következő generáció más szemszögből fogja látni a világot, és nem lesz köztünk annyi sérült és elhagyott fiatal.

Talán...Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2024.6.1.   


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2024.2.29.    29


Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.