Szülők (?)


Kabók Zita  2016.2.15. 1:45

Szombaton este egy részeg, tántorgó férfit láttam az utcán botorkálni, amint két ötéves-forma gyermeket rángatott maga után.

A férfin meleg dzseki volt, a gyerekek csak lengén voltak felöltöztetve: póló és rövidnadrág volt rajtuk. Nagyon felháborított a látvány. Hiszen a gyerekek nemcsak hogy fázhattak, de cibálták őket és már este tíz óra felé járt az idő.


Debbie kolléganőm első kislányának születése után rögtön visszajött dolgozni. Nem bírta a ricsajt, pedig azelőtt azt mondta, hogy minden álma, hogy apró-cseprő dolgokon veszekedjenek a gyerekek ebéd közben. Aztán gyorsan még egy kislányt szült, aki bölcsődébe jár, mint nagyobbik testvére. Hetente kétszer pedig a nagymamára hagyja a lányokat. Most éppen újra anyaszabadságon van, ezúttal kisfia született, akit már előre beíratott ugyanabba a bölcsődébe. A munkahelyére jár pihenni, és ezt nem is titkolja, hiszen ott csend van, és naphosszat üldögélhet a székében.


Jenny, aki tréning-menedzser, sokáig partnerhiányban szenvedett. Aztán leszbikus kapcsolatban élt, és nagyon vágyott egy gyermekre. Sokan elítélték őt, feltéve a kérdést: milyen családban fog majd a gyermek felnőni. Mire a kisfia megszületett, a partnere már nem volt vele, és mikor Jenny anyaságija lejárt, komoly döntést hozott. Nem akart elszakadni a kisfiától, inkább feladta a jól fizető menedzseri állását, és átképezte magát gyerekfelügyelőnek. Így most már a saját kisfián kívül más gyermekeire is vigyáz.

Nemrég a kollégáimmal azon vitáztunk, mennyien esnek áldozatául a sztereotípiáknak. Hiszen a mai nő a közvélemény szemében csak akkor „nő”, ha férjhez megy és gyereket szül. A férfi pedig attól férfi, hogy ő az úr a háznál, és temérdek pénzt keres, hogy elláthassa a családot. Az senkinek nem jut az eszébe, hogy mindannyiunk más képességgel és adottságokkal rendelkezik. Van, aki tanárnőnek születik, van, aki nem. Van, akinek nincsenek kommunikációs készségei, viszont pontos, úgyhogy inkább papírmunkát végez. Van, aki nagy családra vágyik, van, aki inkább a csendesség híve, és a kis családot részesíti előnyben. Van, aki inkább a hobbijának akar élni. A környezetünk, beleértve a családot, a barátokat és a rokonokat, beskatulyázzák az embert, és elvárják tőle, hogy úgy tegyen, ahogyan a többiek, ahogyan az a világ szerint (vagy inkább szerintük) illő – különben valamilyen „ferde sztorit” szőnek róluk a hátuk mögött.

Olyan világban élünk, ahol bár szólás- és vallásszabadság van, mégsem tudjuk elfogadni a másféle hozzáállást.

A legenyhébb becslések szerint is, a kiskorúak két százaléka esik családi erőszak áldozatául, és ezen gyermekek többsége nemcsak lelki, hanem fizikai erőszaknak is ki van téve. Ez pedig nem véletlen – tudatosítanunk kellene, hogy nem mindenki hivatott családalapításra!

Gyakran tévesen ítélkezünk mások felett: megtéveszt a kívülre mutatott kép. Nem is feltételezzük, hogy pont a külsőleg példaértékű család vagy kapcsolat hamis. Jó lenne, ha gyermekeinket megtanítanánk a képmutatás elutasítására. Talán így majd a következő generáció más szemszögből fogja látni a világot, és nem lesz köztünk annyi sérült és elhagyott fiatal.

Talán...Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.   


A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2020.6.1.   


Neveljünk olvasókat! 3.

Kovács Márta

Elérkeztünk a 4-5 éves korosztályhoz. Ez egy rendkívül izgalmas korszak.

2020.5.25.   


Neveljünk olvasókat! 2

Kovács Márta

Gyermekünk egyéves korára már érdemes bevezetni a rendszeres esti meseolvasást.

2020.5.4.   


Kedvenc gyerekszövegeink 4.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négy és fél évesen?

2020.4.21.   


Neveljünk olvasókat! 1.

Kovács Márta

Hogyan jutunk el a pici baba ringatásától az olvasni szerető kamaszig?

2020.4.13.   


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2020.1.15.    5


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2019.11.16.    4


Kedvenc gyerekszövegeink 3.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négyévesen?

2019.10.21.   


Kedvenc gyerekszövegeink 2.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal három és fél évesen?

2019.7.20.   


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2019.7.5.    3