Tanácsok nyárra


Jády Mónika  2005.6.4. 14:59

Vannak, akik nemcsak magukat akarják bronzbarnára süttetni, hanem csemetéjüket is. A cél érdekében órákat töltenek a tűző napon...

...És közben gyakran az érzékeny gyermekbőr védelméről és a megfelelő folyadékpótlásról is megfeledkeznek. A csecsemőt tilos napoztatni! Minél fiatalabb a baba, annál érzékenyebb a hőhatásokra, így a melegre is. A nyári hónapokban szellős, árnyékos helyen levegőztessük a kisbabát a délelőtti, késő délutáni órákban. Bőrét könnyű, szellős öltözékkel óvjuk. (Az ultraibolya sugarak hatása kisebb mértékben árnyékban is érezhető.) A kisméretű, zárt mélykocsiba könnyen beszorul a levegő! Inkább engedjük le a tetőt, és kocsira szerelhető napernyővel tartsunk árnyékot. A pici a déli órákat még árnyékban se töltse kint, vagyis 11 és 15 óra között maradjunk vele a lakásban.

A kisgyermekeknél fokozott elővigyázatosságra van szükség, náluk az első napozás csak 1-5 percig tartson. Fokozatosan emeljük a napon töltött idő hosszát. Kerüljük a napozást 11-től 15 óráig! Ilyenkor a legerősebb a napsugarak károsító hatása. Tudni kell, hogy a vízfelületek mellett és a magaslati helyeken ez a hatás még intenzívebb. A kisebb gyermekek fokozottabban igénylik a fényvédőkrém rendszeres használatát minden olyan testrészükön, amely ki van téve a napsugárzásnak. Mindig adjunk rájuk kalapot, és egy világos színű póló is legyen kéznél.

A kismamák is napozhatnak, de nagyon vigyázzanak, hogy nem égjenek le. A hastájat nem érheti közvetlen napfény. Napozni legideálisabb szórt napfényben (pl. lombos fa félárnyékában), csak rövid időtartamokra, és fokozott gonddal ügyelve a folyadékpótlásra.

Az életfolyamatok fenntartásának egyik nélkülözhetetlen eleme a víz. A testsúly kétharmada vízből áll, melynek legnagyobb része a sejteken belül, kisebb hányada a sejteket körülvevő szövetekben, a legkevesebb mennyiség pedig a véráramban található. A vér folyadéktérfogata nagyon fontos a szervezet működése szempontjából és állandó szinten kell maradnia. A naponta felvett folyadék a vizelettel, széklettel, bőrön keresztül történő párolgással, izzadással távozik a szervezetből. A szervezet folyadékegyensúlya akkor marad fenn, ha a folyadékfelvétel megegyezik a folyadékleadással.

Minél fiatalabb a szervezet, annál nagyobb a napi folyadékszükséglete, ami gyerekek esetében napi másfél-két liter bevitelt jelent. A táplálékkal felvett víz mennyisége megközelítőleg nyolc deciliter, a többit különböző innivalók formájában juttathatjuk szervezetünkbe. Gyerekeknél gyakran előforduló probléma, hogy a kelleténél kevesebb folyadékot vesznek magukhoz. Tanítsuk meg őket arra, hogy étkezés után mindig igyanak. Mindig látható helyre tegyük az italt, hogy ha szomjasak, maguk is érte nyúlhassanak. Napközben többször kínáljuk meg innivalóval az apróságokat.

Különösen figyeljünk az elfogyasztott vízmennyiség minőségére. Nem való gyerekeknek a sötétre főzött, erősen cukrozott tea, a magas cukortartalmú szénsavas üdítőital és az ún. energiaital sem. A szomjúság oltására minden életkorban a jó minőségű ivóvíz a legalkalmasabb. A palackozott italok közül leginkább a szénsavmentes ásványvizek felelnek meg. A gyerekeknek ne adjunk szénsavval erősen dúsított ásványvizet! Az ivóvízen kívül a gyümölcslevek is ajánlottak.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Példamutatás gyerekeinknek

Földes Gyöngyi

Mutassunk példát gyermekeinknek: vigyük őket magunkkal az edzőterembe, járassuk sportkörökre!

2018.10.15.    30


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2018.6.29.    3


Jussunk közös nevezőre!

Jády Mónika

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

2017.11.17.    11


Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    3


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2017.5.20.    5


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16


Akaromka

Nagy Erika

Hogy milyen egy gyerek, ha hisztizik az üzletben, sokan tudjuk, mert átéltük.

2016.9.20.    3


Egykék és testvérek

Huszár Ágnes

Egy gyerek vagy sok gyerek? A válaszok számos történetet rejtenek. Nincs két egyforma szülői élettörténet.

2016.7.14.    12


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2016.2.29.    29


Szülők (?)

Kabók Zita

Szombaton este egy részeg, tántorgó férfit láttam az utcán botorkálni, amint két ötéves-forma gyermeket rángatott maga után.

2016.2.15.   


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2015.12.16.    4