Tanácsok nyárra


Jády Mónika  2005.6.4. 14:59

Vannak, akik nemcsak magukat akarják bronzbarnára süttetni, hanem csemetéjüket is. A cél érdekében órákat töltenek a tűző napon...

...És közben gyakran az érzékeny gyermekbőr védelméről és a megfelelő folyadékpótlásról is megfeledkeznek. A csecsemőt tilos napoztatni! Minél fiatalabb a baba, annál érzékenyebb a hőhatásokra, így a melegre is. A nyári hónapokban szellős, árnyékos helyen levegőztessük a kisbabát a délelőtti, késő délutáni órákban. Bőrét könnyű, szellős öltözékkel óvjuk. (Az ultraibolya sugarak hatása kisebb mértékben árnyékban is érezhető.) A kisméretű, zárt mélykocsiba könnyen beszorul a levegő! Inkább engedjük le a tetőt, és kocsira szerelhető napernyővel tartsunk árnyékot. A pici a déli órákat még árnyékban se töltse kint, vagyis 11 és 15 óra között maradjunk vele a lakásban.

A kisgyermekeknél fokozott elővigyázatosságra van szükség, náluk az első napozás csak 1-5 percig tartson. Fokozatosan emeljük a napon töltött idő hosszát. Kerüljük a napozást 11-től 15 óráig! Ilyenkor a legerősebb a napsugarak károsító hatása. Tudni kell, hogy a vízfelületek mellett és a magaslati helyeken ez a hatás még intenzívebb. A kisebb gyermekek fokozottabban igénylik a fényvédőkrém rendszeres használatát minden olyan testrészükön, amely ki van téve a napsugárzásnak. Mindig adjunk rájuk kalapot, és egy világos színű póló is legyen kéznél.

A kismamák is napozhatnak, de nagyon vigyázzanak, hogy nem égjenek le. A hastájat nem érheti közvetlen napfény. Napozni legideálisabb szórt napfényben (pl. lombos fa félárnyékában), csak rövid időtartamokra, és fokozott gonddal ügyelve a folyadékpótlásra.

Az életfolyamatok fenntartásának egyik nélkülözhetetlen eleme a víz. A testsúly kétharmada vízből áll, melynek legnagyobb része a sejteken belül, kisebb hányada a sejteket körülvevő szövetekben, a legkevesebb mennyiség pedig a véráramban található. A vér folyadéktérfogata nagyon fontos a szervezet működése szempontjából és állandó szinten kell maradnia. A naponta felvett folyadék a vizelettel, széklettel, bőrön keresztül történő párolgással, izzadással távozik a szervezetből. A szervezet folyadékegyensúlya akkor marad fenn, ha a folyadékfelvétel megegyezik a folyadékleadással.

Minél fiatalabb a szervezet, annál nagyobb a napi folyadékszükséglete, ami gyerekek esetében napi másfél-két liter bevitelt jelent. A táplálékkal felvett víz mennyisége megközelítőleg nyolc deciliter, a többit különböző innivalók formájában juttathatjuk szervezetünkbe. Gyerekeknél gyakran előforduló probléma, hogy a kelleténél kevesebb folyadékot vesznek magukhoz. Tanítsuk meg őket arra, hogy étkezés után mindig igyanak. Mindig látható helyre tegyük az italt, hogy ha szomjasak, maguk is érte nyúlhassanak. Napközben többször kínáljuk meg innivalóval az apróságokat.

Különösen figyeljünk az elfogyasztott vízmennyiség minőségére. Nem való gyerekeknek a sötétre főzött, erősen cukrozott tea, a magas cukortartalmú szénsavas üdítőital és az ún. energiaital sem. A szomjúság oltására minden életkorban a jó minőségű ivóvíz a legalkalmasabb. A palackozott italok közül leginkább a szénsavmentes ásványvizek felelnek meg. A gyerekeknek ne adjunk szénsavval erősen dúsított ásványvizet! Az ivóvízen kívül a gyümölcslevek is ajánlottak.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2024.6.1.   


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2024.2.29.    29


Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.