Testvérféltékenység


Jády Mónika  2017.5.20. 5:03

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

Ekkor a nagyobb gyermek már elég önálló, és nem érinti olyan érzékenyen, ha valakivel meg kell osztoznia a szülei szeretetén és figyelmén. (Ha több mint öt év korkülönbség van a testvérek között, olyan mintha két egyke nevelkedne a családban.)


Egy ismerősömnek pár hónappal ezelőtt kislánya született. Kérdeztem tőle, hogyan is fogadta hároméves fia a kistestvért: – Mikor az apjával meglátogattak a kórházban, kérte, hogy mindketten menjünk végre haza – mondja. – Nem mondhatnám, hogy féltékeny lenne. Reggel együtt indul a család. Először kiteszem a férjemet a munkahelye előtt, aztán viszem Danit az oviba. (Hamarosan visszamegyek félállásba a munkahelyemre, ezért nem vettem ki őt az oviból, úgyis nagyon szeret ott.) Múltkor, mikor kiszállt a férjem, adott egy puszit Daninak. Zsófinak nem, mert ő épp aludt. – Ő is kér egy puszit! – jelentette ki a fiunk. – Ha pedig feddő hangon beszélek Zsófihoz, rögtön a védelmébe veszi. Örülök, hogy ez így van, és remélem, így marad később is, és jó testvérek lesznek. Férjem nővérének ugyancsak három év különbséggel születtek a lányai, ám ott a nagyobb szörnyen féltékeny volt, és a kórházban azt mondta, a mamája menjen már haza, ám a kisbabát ne vigyék magukkal. (A felmérések szerint, ha azonos neműek a testvérek, minél kisebb köztük a korkülönbség, annál nagyobb a rivalizálás.)

Azt hiszem, az is sokat tesz, hogy Dani egyéves korától bölcsődébe járt, és ott megtapasztalta, hogy nem csak körülötte forog a világ. A bölcsiben-oviban vegyes korú a csoport. Most, hogy nagyobb lett, láthatja ott is, hogy a pici babák több törődést igényelnek, mint a korabeli gyerekek. Másrészt viszont ő is megköveteli magának azt az időt, amikor csak a picivel foglalkozom. Este, amikor szoptatok, Dani a férjemmel játszik, aztán amikor Zsófi épp nincs a karomban, tudok foglalkozni megint vele is.

Hogy vélekednek a szakemberek? A vegyes korcsoportú bölcsődés/óvodás csoport valamilyen szinten helyettesítheti a családban hiányzó testvérkapcsolatokat. Az egykéknél a vegyes korcsoport rásegít arra, hogy felismerjék: másnak is van helye a nap alatt. Megtanulják, hogy a náluk nagyobbak jogosan formálnak igényt a vezető szerepre, a náluk kisebbekkel pedig többet kell törődni.

A féltékenységet megelőzendő, érdemes úgy szervezni, hogy a „trónfosztott” továbbra is rendszeresen kettesben lehessen az édesanyjával, vagy akár hármasban mindkét szülővel. (Például egy-egy órára a barátnőre, a nagyira vagy más családtagra bízni a kisbabát.) Így a nagyobb gyerek érzi-tudja, hogy még mindig fontos a szüleinek, és nem mellőzik őt a kistestvére miatt.

Várjuk olvasóink tapasztalatait!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Példamutatás gyerekeinknek

Földes Gyöngyi

Mutassunk példát gyermekeinknek: vigyük őket magunkkal az edzőterembe, járassuk sportkörökre!

2018.10.15.    30


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2018.6.29.    3


Jussunk közös nevezőre!

Jády Mónika

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

2017.11.17.    11


Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    3


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16


Akaromka

Nagy Erika

Hogy milyen egy gyerek, ha hisztizik az üzletben, sokan tudjuk, mert átéltük.

2016.9.20.    3


Egykék és testvérek

Huszár Ágnes

Egy gyerek vagy sok gyerek? A válaszok számos történetet rejtenek. Nincs két egyforma szülői élettörténet.

2016.7.14.    12


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2016.2.29.    29


Szülők (?)

Kabók Zita

Szombaton este egy részeg, tántorgó férfit láttam az utcán botorkálni, amint két ötéves-forma gyermeket rángatott maga után.

2016.2.15.   


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2015.12.16.    4


Struccok és gyerekek

Csonga Melinda

Mindennapos történet. Kiveri a szemem, kiveri mások szemét is, és úgy gondoljuk, jól van ez így.

2015.11.12.    23