Testvérféltékenység


Jády Mónika  2020.1.15. 6:03

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

Ekkor a nagyobb gyermek már elég önálló, és nem érinti olyan érzékenyen, ha valakivel meg kell osztoznia a szülei szeretetén és figyelmén. (Ha több mint öt év korkülönbség van a testvérek között, olyan mintha két egyke nevelkedne a családban.)


Egy ismerősömnek pár hónappal ezelőtt kislánya született. Kérdeztem tőle, hogyan is fogadta hároméves fia a kistestvért: – Mikor az apjával meglátogattak a kórházban, kérte, hogy mindketten menjünk végre haza – mondja. – Nem mondhatnám, hogy féltékeny lenne. Reggel együtt indul a család. Először kiteszem a férjemet a munkahelye előtt, aztán viszem Danit az oviba. (Hamarosan visszamegyek félállásba a munkahelyemre, ezért nem vettem ki őt az oviból, úgyis nagyon szeret ott.) Múltkor, mikor kiszállt a férjem, adott egy puszit Daninak. Zsófinak nem, mert ő épp aludt. – Ő is kér egy puszit! – jelentette ki a fiunk. – Ha pedig feddő hangon beszélek Zsófihoz, rögtön a védelmébe veszi. Örülök, hogy ez így van, és remélem, így marad később is, és jó testvérek lesznek. Férjem nővérének ugyancsak három év különbséggel születtek a lányai, ám ott a nagyobb szörnyen féltékeny volt, és a kórházban azt mondta, a mamája menjen már haza, ám a kisbabát ne vigyék magukkal. (A felmérések szerint, ha azonos neműek a testvérek, minél kisebb köztük a korkülönbség, annál nagyobb a rivalizálás.)

Azt hiszem, az is sokat tesz, hogy Dani egyéves korától bölcsődébe járt, és ott megtapasztalta, hogy nem csak körülötte forog a világ. A bölcsiben-oviban vegyes korú a csoport. Most, hogy nagyobb lett, láthatja ott is, hogy a pici babák több törődést igényelnek, mint a korabeli gyerekek. Másrészt viszont ő is megköveteli magának azt az időt, amikor csak a picivel foglalkozom. Este, amikor szoptatok, Dani a férjemmel játszik, aztán amikor Zsófi épp nincs a karomban, tudok foglalkozni megint vele is.

Hogy vélekednek a szakemberek? A vegyes korcsoportú bölcsődés/óvodás csoport valamilyen szinten helyettesítheti a családban hiányzó testvérkapcsolatokat. Az egykéknél a vegyes korcsoport rásegít arra, hogy felismerjék: másnak is van helye a nap alatt. Megtanulják, hogy a náluk nagyobbak jogosan formálnak igényt a vezető szerepre, a náluk kisebbekkel pedig többet kell törődni.

A féltékenységet megelőzendő, érdemes úgy szervezni, hogy a „trónfosztott” továbbra is rendszeresen kettesben lehessen az édesanyjával, vagy akár hármasban mindkét szülővel. (Például egy-egy órára a barátnőre, a nagyira vagy más családtagra bízni a kisbabát.) Így a nagyobb gyerek érzi-tudja, hogy még mindig fontos a szüleinek, és nem mellőzik őt a kistestvére miatt.

Várjuk olvasóink tapasztalatait!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Gyermektorna otthon

A hidegben se gyereknek, se szülőnek nincs nagyon kedve kimozdulni, pedig érdemes erőt venni magunkon.

2019.12.15.   


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2019.11.16.    4


Kedvenc gyerekszövegeink 3.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négyévesen?

2019.10.21.   


Kedvenc gyerekszövegeink 2.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal három és fél évesen?

2019.7.20.   


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2019.7.5.    3


Kedvenc gyerekszövegeink 1.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal háromévesen.

2019.6.3.   


Hogyan legyünk jó mostohák?

Faar Ida

A második házasságok mintegy fele megy tönkre az előző házasságból „hozott” gyerek, gyerekek miatt.

2019.5.31.    3


Példamutatás gyerekeinknek

Földes Gyöngyi

Mutassunk példát gyermekeinknek: vigyük őket magunkkal az edzőterembe, járassuk sportkörökre!

2018.10.15.    30


Jussunk közös nevezőre!

Jády Mónika

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

2017.11.17.    11


Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    3


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16