Testvérféltékenység


Jády Mónika  2020.1.15. 6:03

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

Ekkor a nagyobb gyermek már elég önálló, és nem érinti olyan érzékenyen, ha valakivel meg kell osztoznia a szülei szeretetén és figyelmén. (Ha több mint öt év korkülönbség van a testvérek között, olyan mintha két egyke nevelkedne a családban.)


Egy ismerősömnek pár hónappal ezelőtt kislánya született. Kérdeztem tőle, hogyan is fogadta hároméves fia a kistestvért: – Mikor az apjával meglátogattak a kórházban, kérte, hogy mindketten menjünk végre haza – mondja. – Nem mondhatnám, hogy féltékeny lenne. Reggel együtt indul a család. Először kiteszem a férjemet a munkahelye előtt, aztán viszem Danit az oviba. (Hamarosan visszamegyek félállásba a munkahelyemre, ezért nem vettem ki őt az oviból, úgyis nagyon szeret ott.) Múltkor, mikor kiszállt a férjem, adott egy puszit Daninak. Zsófinak nem, mert ő épp aludt. – Ő is kér egy puszit! – jelentette ki a fiunk. – Ha pedig feddő hangon beszélek Zsófihoz, rögtön a védelmébe veszi. Örülök, hogy ez így van, és remélem, így marad később is, és jó testvérek lesznek. Férjem nővérének ugyancsak három év különbséggel születtek a lányai, ám ott a nagyobb szörnyen féltékeny volt, és a kórházban azt mondta, a mamája menjen már haza, ám a kisbabát ne vigyék magukkal. (A felmérések szerint, ha azonos neműek a testvérek, minél kisebb köztük a korkülönbség, annál nagyobb a rivalizálás.)

Azt hiszem, az is sokat tesz, hogy Dani egyéves korától bölcsődébe járt, és ott megtapasztalta, hogy nem csak körülötte forog a világ. A bölcsiben-oviban vegyes korú a csoport. Most, hogy nagyobb lett, láthatja ott is, hogy a pici babák több törődést igényelnek, mint a korabeli gyerekek. Másrészt viszont ő is megköveteli magának azt az időt, amikor csak a picivel foglalkozom. Este, amikor szoptatok, Dani a férjemmel játszik, aztán amikor Zsófi épp nincs a karomban, tudok foglalkozni megint vele is.

Hogy vélekednek a szakemberek? A vegyes korcsoportú bölcsődés/óvodás csoport valamilyen szinten helyettesítheti a családban hiányzó testvérkapcsolatokat. Az egykéknél a vegyes korcsoport rásegít arra, hogy felismerjék: másnak is van helye a nap alatt. Megtanulják, hogy a náluk nagyobbak jogosan formálnak igényt a vezető szerepre, a náluk kisebbekkel pedig többet kell törődni.

A féltékenységet megelőzendő, érdemes úgy szervezni, hogy a „trónfosztott” továbbra is rendszeresen kettesben lehessen az édesanyjával, vagy akár hármasban mindkét szülővel. (Például egy-egy órára a barátnőre, a nagyira vagy más családtagra bízni a kisbabát.) Így a nagyobb gyerek érzi-tudja, hogy még mindig fontos a szüleinek, és nem mellőzik őt a kistestvére miatt.

Várjuk olvasóink tapasztalatait!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.   


A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2020.6.1.   


Neveljünk olvasókat! 3.

Kovács Márta

Elérkeztünk a 4-5 éves korosztályhoz. Ez egy rendkívül izgalmas korszak.

2020.5.25.   


Neveljünk olvasókat! 2

Kovács Márta

Gyermekünk egyéves korára már érdemes bevezetni a rendszeres esti meseolvasást.

2020.5.4.   


Kedvenc gyerekszövegeink 4.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négy és fél évesen?

2020.4.21.   


Neveljünk olvasókat! 1.

Kovács Márta

Hogyan jutunk el a pici baba ringatásától az olvasni szerető kamaszig?

2020.4.13.   


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2019.11.16.    4


Kedvenc gyerekszövegeink 3.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négyévesen?

2019.10.21.   


Kedvenc gyerekszövegeink 2.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal három és fél évesen?

2019.7.20.   


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2019.7.5.    3


Kedvenc gyerekszövegeink 1.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal háromévesen.

2019.6.3.