Tudatlanság a nagyok világában


Fodor Tekla  2009.3.3. 8:55

Avagy mit tesz a gyerek, és mennyit tud a szülő...?

A 21. század szinte minden egyes pillanata különbözik az elmúlt századétól. Ezért posztmodern, ezért a nagyon sok stressz, az új tanítási rendszer, ezért a globális felmelegedés, a bébi mobiltelefon és sorolhatnám.

Amíg én körülbelül tizenkét éves koromig rendszeresen babáztam a lépcsőházunk előtt, lógtam a mászkálón, míg megvastagodott a bőr a kezemen, és tetőtől-talpig koszosan mentem haza – addig a mai fiatal lánykák és fiúcskák az egyetemistákkal egy helyre járnak rongyot rázni. Hol vagyunk mi, ha az éjjeli szórakozóhelyeken a felső korhatár eléri a tizennyolc évet? Nálunk a tíz évesek sört ihatnak, cigarettázhatnak, félmeztelenre vetkőzve táncolhatnak az asztalon, senki sem szól rájuk. A helyiség tulajdonosa azért, mert neki ez bevétel, az anyuka meg azért, mert fogalma sincs mit művel a drága, szeretett gyereke.

Számomra felháborító, sőt hátborzongató, hogy ilyen helyekre járnak a gyerkőcök. A szülők hol vannak ilyenkor? Ők nem hétköveztek a placcon, nem tudják mennyire jó gyereknek lenni? Nem érzik a cigarettafüstöt a gyerek ruháján, vagy az alkoholt, ha saját kölykük megszólal? Vagy nem szokott megszólalni? És honnan van a gyereknek pénze ilyesmire? Hadd találjam ki! Az anyuka odaadja: legyen ám a gyereknek, nehogy kilógjon a sorból! Nehogy kikacagják azért, mert nem iszik, vagy, mert nem mehet éjszaka bulizgatni...

Tényleg, kedves szülő, nehogy hahotázzanak az Ön gyerekén! Inkább igyon, időnap előtt kábítószerhez nyúljon, és gyorsan-gyorsan mindenkivel összegabalyodjon. Megvillogtassa ferde hajlamait is, hiszen nagy divat manapság melegnek/leszbikusnak lenni, már csak a móka kedvéért is. Lázad a gyerek, lázad, amíg teheti. Addig a szülő pihen, mert ez a sok stressz, meg a jövés-menés, nincs idő semmire, még a gyerekre sem. Arra a gyerekre, aki húsz év múlva országot vezet, vagy épp bankot rabol, autót lop. Egyik rosszabb, mint a másik. Ez nem csalás, nem ámítás. Így néznek ki napjaink és gyerekeink. A rémhírek, amiktől sokszor irtózunk, nem hiába tárulnak vezércikkek formájában a társadalom tagjai elé.

Nyitott szemmel és füllel kell élni a rohanó világban is! Megállni néha, és körülnézni. Észre kell venni a változást a gyermekek életmódjában, viselkedésében, és embert kell belőlük faragni!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Példamutatás gyerekeinknek

Földes Gyöngyi

Mutassunk példát gyermekeinknek: vigyük őket magunkkal az edzőterembe, járassuk sportkörökre!

2018.10.15.    30


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2018.6.29.    3


Jussunk közös nevezőre!

Jády Mónika

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

2017.11.17.    11


Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    3


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2017.5.20.    5


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16


Akaromka

Nagy Erika

Hogy milyen egy gyerek, ha hisztizik az üzletben, sokan tudjuk, mert átéltük.

2016.9.20.    3


Egykék és testvérek

Huszár Ágnes

Egy gyerek vagy sok gyerek? A válaszok számos történetet rejtenek. Nincs két egyforma szülői élettörténet.

2016.7.14.    12


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2016.2.29.    29


Szülők (?)

Kabók Zita

Szombaton este egy részeg, tántorgó férfit láttam az utcán botorkálni, amint két ötéves-forma gyermeket rángatott maga után.

2016.2.15.   


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2015.12.16.    4