Tudatlanság a nagyok világában


Fodor Tekla  2009.3.3. 8:55

Avagy mit tesz a gyerek, és mennyit tud a szülő...?

A 21. század szinte minden egyes pillanata különbözik az elmúlt századétól. Ezért posztmodern, ezért a nagyon sok stressz, az új tanítási rendszer, ezért a globális felmelegedés, a bébi mobiltelefon és sorolhatnám.

Amíg én körülbelül tizenkét éves koromig rendszeresen babáztam a lépcsőházunk előtt, lógtam a mászkálón, míg megvastagodott a bőr a kezemen, és tetőtől-talpig koszosan mentem haza – addig a mai fiatal lánykák és fiúcskák az egyetemistákkal egy helyre járnak rongyot rázni. Hol vagyunk mi, ha az éjjeli szórakozóhelyeken a felső korhatár eléri a tizennyolc évet? Nálunk a tíz évesek sört ihatnak, cigarettázhatnak, félmeztelenre vetkőzve táncolhatnak az asztalon, senki sem szól rájuk. A helyiség tulajdonosa azért, mert neki ez bevétel, az anyuka meg azért, mert fogalma sincs mit művel a drága, szeretett gyereke.

Számomra felháborító, sőt hátborzongató, hogy ilyen helyekre járnak a gyerkőcök. A szülők hol vannak ilyenkor? Ők nem hétköveztek a placcon, nem tudják mennyire jó gyereknek lenni? Nem érzik a cigarettafüstöt a gyerek ruháján, vagy az alkoholt, ha saját kölykük megszólal? Vagy nem szokott megszólalni? És honnan van a gyereknek pénze ilyesmire? Hadd találjam ki! Az anyuka odaadja: legyen ám a gyereknek, nehogy kilógjon a sorból! Nehogy kikacagják azért, mert nem iszik, vagy, mert nem mehet éjszaka bulizgatni...

Tényleg, kedves szülő, nehogy hahotázzanak az Ön gyerekén! Inkább igyon, időnap előtt kábítószerhez nyúljon, és gyorsan-gyorsan mindenkivel összegabalyodjon. Megvillogtassa ferde hajlamait is, hiszen nagy divat manapság melegnek/leszbikusnak lenni, már csak a móka kedvéért is. Lázad a gyerek, lázad, amíg teheti. Addig a szülő pihen, mert ez a sok stressz, meg a jövés-menés, nincs idő semmire, még a gyerekre sem. Arra a gyerekre, aki húsz év múlva országot vezet, vagy épp bankot rabol, autót lop. Egyik rosszabb, mint a másik. Ez nem csalás, nem ámítás. Így néznek ki napjaink és gyerekeink. A rémhírek, amiktől sokszor irtózunk, nem hiába tárulnak vezércikkek formájában a társadalom tagjai elé.

Nyitott szemmel és füllel kell élni a rohanó világban is! Megállni néha, és körülnézni. Észre kell venni a változást a gyermekek életmódjában, viselkedésében, és embert kell belőlük faragni!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2024.2.29.    29


Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.