Túlzott tisztaság


Kabók Zita  2007.9.4. 7:45

Elmossuk a gyermekeink ellenálló képességét?

A rosszat sejtető vízcsobogásra, és a fürdőszobaszőnyeg cuppogására az egyik kolléganőm kilencéves fia így kiáltott: „De anya, te nem tudtad, hogy tizennegyedik Lajos csak háromszor fürdött életében?”
Szerencsére kolléganőm furfangosan válaszolt: „S valószínűleg messze nem volt olyan jó illatú, mint te!”

Míg három fürdőt venni hetvenhét év leforgása alatt kicsit abszurd, a kutatások újabban azt bizonyítják, hogy napjainkban túl sokszor fürdetjük gyerekeinket. Ötven évvel ezelőtt nem volt ritka, hogy a családok hetente egyszer fürödtek -- a maszatos arcokat és a koszos térdeket pedig a mosdóban mosták, súrolták esténként.

Manapság – a kevesebb piszkos lábacskák ellenére – a szülők naponta fürdetik csemetéiket. Egy ismerősöm például a gyerekét minden reggel lezuhanyoztatja, az esti fürdetés mellett. Neki van a legtisztább bőre a környezetemben.
A kutatások azonban nem az ő pártjukon állnak. Többször is bebizonyították, hogy egy kis kosz nem káros – sőt erősíti a gyermek immunrendszerét. A legnagyobb probléma a napi fürdetés bőrre kifejtett hátasa. Egy kimutatás szerint a mai gyermekek bőre kétszer nagyobb eséllyel szenved érzékenységtől, mint a szüleiké.

--1940-ben a gyermekek 4 százaléka volt ekcémás, ma ez az arány 25 százalék -- mondja a dr. Michael Cork bőrgyógyász a sheffieldi egyetem munkatársa, aki hosszú ideig vizsgálta, milyen hatással vannak a különböző krémek gyermekeink bőrére. Nem a víz a „hibás”, hanem különböző vízbe adagolt illat- és ápolószerek. Ezek az anyagok megbontják bőrünk természetes védekezőképességét, zöld utat mutatva így az allergiának és más fertőzéseknek. A bőr viszketni és „égetni” kezd, a gyerek elkezdi kaparni, és az így keletkező seb könnyen elfertőződik. Ugyanez vonatkozik a felnőttekre is, azonban a gyermekek bőre ötször vékonyabb, mint a felnőtteké, így rájuk fokozottan hat.

Az egészségügyi szervezetek azt ajánlják, hogy a gyerekeket hetente kétszer-háromszor fürdessük. Dr. Cork szerint a napi egyszeri fürdetés is túl sok, amennyiben „erős” kozmetikai szereket használunk.

De hol tálalunk „gyenge” szereket, és melyek azok? Egyáltalán honnan, miből tudjuk megállapítani? Régebben a Johnson&Johnson volt a király, manapság azonban gyermekápoló szerek tucatjai kerülnek elénk, többségük hipoallergén vagy természetes, bio-anyagokból készül. -- Sajnos ez a „címkézés” nevetséges -- állítja dr. Cork. -- Nem jelentenek semmit. Meg kell nézni a termék összetételét, de valószínűleg kémiai diplomára van szükségünk ahhoz, hogy meg is értsük. Nem csak egy összetevő a hibás, hanem az egész termék, és bizonyos anyagok koncentrációja okozza a bajt.” Olyan termékeket ajánl, melyeken fel van tüntetve, hogy ekcémás bőrre való, vagy amelyeket a Brit Bőrgyógyászati Egyesület (British Skin Foundation) szabványosított, külföldön pedig egy független cég által vannak letesztelve.

Maggie Fisher (BSF), gyereknővér azt tanácsolja a szülőknek, hogy ne mosdassák a kisbabáikat túl gyakran: -- A csecsemők nem lesznek különösképpen piszkosak; nem izzadnak, tehát a napi fürdetésre nincs szükség. A minden másnapi fürdetés tökéletesen elég. Ha mégis ragaszkodnak a mindennapos fürdetéshez, akkor használjanak tiszta vizet, fürdőhab nélkül.

Ha pedig még mindig kétségeink vannak, dr. Cork egy példával nyugtat meg. Egyszer a saját gyermeke a Micimackós habfürdőt követelte a szupermarketben. -- Beletettem a bevásárlókocsiba, csak hogy békesség legyen. Amikor pedig hazaértünk, átöntöttem egy másik flakonba, és beleöntöttem az általunk használt habfürdőt. De nem akartam elpazarolni, ezért másnap megmostuk vele a kutyánkat. A következő napon a kutya nagyon erős ekcémát kapott…

(Rachel Carlyle, Sunday Express, 15 July 2007)Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Példamutatás gyerekeinknek

Földes Gyöngyi

Mutassunk példát gyermekeinknek: vigyük őket magunkkal az edzőterembe, járassuk sportkörökre!

2018.10.15.    30


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2018.6.29.    3


Jussunk közös nevezőre!

Jády Mónika

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

2017.11.17.    11


Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    3


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2017.5.20.    5


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16


Akaromka

Nagy Erika

Hogy milyen egy gyerek, ha hisztizik az üzletben, sokan tudjuk, mert átéltük.

2016.9.20.    3


Egykék és testvérek

Huszár Ágnes

Egy gyerek vagy sok gyerek? A válaszok számos történetet rejtenek. Nincs két egyforma szülői élettörténet.

2016.7.14.    12


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2016.2.29.    29


Szülők (?)

Kabók Zita

Szombaton este egy részeg, tántorgó férfit láttam az utcán botorkálni, amint két ötéves-forma gyermeket rángatott maga után.

2016.2.15.   


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2015.12.16.    4