Túlzott tisztaság


Kabók Zita  2007.9.4. 7:45

Elmossuk a gyermekeink ellenálló képességét?

A rosszat sejtető vízcsobogásra, és a fürdőszobaszőnyeg cuppogására az egyik kolléganőm kilencéves fia így kiáltott: „De anya, te nem tudtad, hogy tizennegyedik Lajos csak háromszor fürdött életében?”
Szerencsére kolléganőm furfangosan válaszolt: „S valószínűleg messze nem volt olyan jó illatú, mint te!”

Míg három fürdőt venni hetvenhét év leforgása alatt kicsit abszurd, a kutatások újabban azt bizonyítják, hogy napjainkban túl sokszor fürdetjük gyerekeinket. Ötven évvel ezelőtt nem volt ritka, hogy a családok hetente egyszer fürödtek -- a maszatos arcokat és a koszos térdeket pedig a mosdóban mosták, súrolták esténként.

Manapság – a kevesebb piszkos lábacskák ellenére – a szülők naponta fürdetik csemetéiket. Egy ismerősöm például a gyerekét minden reggel lezuhanyoztatja, az esti fürdetés mellett. Neki van a legtisztább bőre a környezetemben.
A kutatások azonban nem az ő pártjukon állnak. Többször is bebizonyították, hogy egy kis kosz nem káros – sőt erősíti a gyermek immunrendszerét. A legnagyobb probléma a napi fürdetés bőrre kifejtett hátasa. Egy kimutatás szerint a mai gyermekek bőre kétszer nagyobb eséllyel szenved érzékenységtől, mint a szüleiké.

--1940-ben a gyermekek 4 százaléka volt ekcémás, ma ez az arány 25 százalék -- mondja a dr. Michael Cork bőrgyógyász a sheffieldi egyetem munkatársa, aki hosszú ideig vizsgálta, milyen hatással vannak a különböző krémek gyermekeink bőrére. Nem a víz a „hibás”, hanem különböző vízbe adagolt illat- és ápolószerek. Ezek az anyagok megbontják bőrünk természetes védekezőképességét, zöld utat mutatva így az allergiának és más fertőzéseknek. A bőr viszketni és „égetni” kezd, a gyerek elkezdi kaparni, és az így keletkező seb könnyen elfertőződik. Ugyanez vonatkozik a felnőttekre is, azonban a gyermekek bőre ötször vékonyabb, mint a felnőtteké, így rájuk fokozottan hat.

Az egészségügyi szervezetek azt ajánlják, hogy a gyerekeket hetente kétszer-háromszor fürdessük. Dr. Cork szerint a napi egyszeri fürdetés is túl sok, amennyiben „erős” kozmetikai szereket használunk.

De hol tálalunk „gyenge” szereket, és melyek azok? Egyáltalán honnan, miből tudjuk megállapítani? Régebben a Johnson&Johnson volt a király, manapság azonban gyermekápoló szerek tucatjai kerülnek elénk, többségük hipoallergén vagy természetes, bio-anyagokból készül. -- Sajnos ez a „címkézés” nevetséges -- állítja dr. Cork. -- Nem jelentenek semmit. Meg kell nézni a termék összetételét, de valószínűleg kémiai diplomára van szükségünk ahhoz, hogy meg is értsük. Nem csak egy összetevő a hibás, hanem az egész termék, és bizonyos anyagok koncentrációja okozza a bajt.” Olyan termékeket ajánl, melyeken fel van tüntetve, hogy ekcémás bőrre való, vagy amelyeket a Brit Bőrgyógyászati Egyesület (British Skin Foundation) szabványosított, külföldön pedig egy független cég által vannak letesztelve.

Maggie Fisher (BSF), gyereknővér azt tanácsolja a szülőknek, hogy ne mosdassák a kisbabáikat túl gyakran: -- A csecsemők nem lesznek különösképpen piszkosak; nem izzadnak, tehát a napi fürdetésre nincs szükség. A minden másnapi fürdetés tökéletesen elég. Ha mégis ragaszkodnak a mindennapos fürdetéshez, akkor használjanak tiszta vizet, fürdőhab nélkül.

Ha pedig még mindig kétségeink vannak, dr. Cork egy példával nyugtat meg. Egyszer a saját gyermeke a Micimackós habfürdőt követelte a szupermarketben. -- Beletettem a bevásárlókocsiba, csak hogy békesség legyen. Amikor pedig hazaértünk, átöntöttem egy másik flakonba, és beleöntöttem az általunk használt habfürdőt. De nem akartam elpazarolni, ezért másnap megmostuk vele a kutyánkat. A következő napon a kutya nagyon erős ekcémát kapott…

(Rachel Carlyle, Sunday Express, 15 July 2007)Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2024.2.29.    29


Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.