Túlzott tisztaság


Kabók Zita  2007.9.4. 7:45

Elmossuk a gyermekeink ellenálló képességét?

A rosszat sejtető vízcsobogásra, és a fürdőszobaszőnyeg cuppogására az egyik kolléganőm kilencéves fia így kiáltott: „De anya, te nem tudtad, hogy tizennegyedik Lajos csak háromszor fürdött életében?”
Szerencsére kolléganőm furfangosan válaszolt: „S valószínűleg messze nem volt olyan jó illatú, mint te!”

Míg három fürdőt venni hetvenhét év leforgása alatt kicsit abszurd, a kutatások újabban azt bizonyítják, hogy napjainkban túl sokszor fürdetjük gyerekeinket. Ötven évvel ezelőtt nem volt ritka, hogy a családok hetente egyszer fürödtek -- a maszatos arcokat és a koszos térdeket pedig a mosdóban mosták, súrolták esténként.

Manapság – a kevesebb piszkos lábacskák ellenére – a szülők naponta fürdetik csemetéiket. Egy ismerősöm például a gyerekét minden reggel lezuhanyoztatja, az esti fürdetés mellett. Neki van a legtisztább bőre a környezetemben.
A kutatások azonban nem az ő pártjukon állnak. Többször is bebizonyították, hogy egy kis kosz nem káros – sőt erősíti a gyermek immunrendszerét. A legnagyobb probléma a napi fürdetés bőrre kifejtett hátasa. Egy kimutatás szerint a mai gyermekek bőre kétszer nagyobb eséllyel szenved érzékenységtől, mint a szüleiké.

--1940-ben a gyermekek 4 százaléka volt ekcémás, ma ez az arány 25 százalék -- mondja a dr. Michael Cork bőrgyógyász a sheffieldi egyetem munkatársa, aki hosszú ideig vizsgálta, milyen hatással vannak a különböző krémek gyermekeink bőrére. Nem a víz a „hibás”, hanem különböző vízbe adagolt illat- és ápolószerek. Ezek az anyagok megbontják bőrünk természetes védekezőképességét, zöld utat mutatva így az allergiának és más fertőzéseknek. A bőr viszketni és „égetni” kezd, a gyerek elkezdi kaparni, és az így keletkező seb könnyen elfertőződik. Ugyanez vonatkozik a felnőttekre is, azonban a gyermekek bőre ötször vékonyabb, mint a felnőtteké, így rájuk fokozottan hat.

Az egészségügyi szervezetek azt ajánlják, hogy a gyerekeket hetente kétszer-háromszor fürdessük. Dr. Cork szerint a napi egyszeri fürdetés is túl sok, amennyiben „erős” kozmetikai szereket használunk.

De hol tálalunk „gyenge” szereket, és melyek azok? Egyáltalán honnan, miből tudjuk megállapítani? Régebben a Johnson&Johnson volt a király, manapság azonban gyermekápoló szerek tucatjai kerülnek elénk, többségük hipoallergén vagy természetes, bio-anyagokból készül. -- Sajnos ez a „címkézés” nevetséges -- állítja dr. Cork. -- Nem jelentenek semmit. Meg kell nézni a termék összetételét, de valószínűleg kémiai diplomára van szükségünk ahhoz, hogy meg is értsük. Nem csak egy összetevő a hibás, hanem az egész termék, és bizonyos anyagok koncentrációja okozza a bajt.” Olyan termékeket ajánl, melyeken fel van tüntetve, hogy ekcémás bőrre való, vagy amelyeket a Brit Bőrgyógyászati Egyesület (British Skin Foundation) szabványosított, külföldön pedig egy független cég által vannak letesztelve.

Maggie Fisher (BSF), gyereknővér azt tanácsolja a szülőknek, hogy ne mosdassák a kisbabáikat túl gyakran: -- A csecsemők nem lesznek különösképpen piszkosak; nem izzadnak, tehát a napi fürdetésre nincs szükség. A minden másnapi fürdetés tökéletesen elég. Ha mégis ragaszkodnak a mindennapos fürdetéshez, akkor használjanak tiszta vizet, fürdőhab nélkül.

Ha pedig még mindig kétségeink vannak, dr. Cork egy példával nyugtat meg. Egyszer a saját gyermeke a Micimackós habfürdőt követelte a szupermarketben. -- Beletettem a bevásárlókocsiba, csak hogy békesség legyen. Amikor pedig hazaértünk, átöntöttem egy másik flakonba, és beleöntöttem az általunk használt habfürdőt. De nem akartam elpazarolni, ezért másnap megmostuk vele a kutyánkat. A következő napon a kutya nagyon erős ekcémát kapott…

(Rachel Carlyle, Sunday Express, 15 July 2007)Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2021.9.8.   


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.   


A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2020.6.1.   


Neveljünk olvasókat! 3.

Kovács Márta

Elérkeztünk a 4-5 éves korosztályhoz. Ez egy rendkívül izgalmas korszak.

2020.5.25.   


Neveljünk olvasókat! 2

Kovács Márta

Gyermekünk egyéves korára már érdemes bevezetni a rendszeres esti meseolvasást.

2020.5.4.   


Kedvenc gyerekszövegeink 4.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négy és fél évesen?

2020.4.21.   


Neveljünk olvasókat! 1.

Kovács Márta

Hogyan jutunk el a pici baba ringatásától az olvasni szerető kamaszig?

2020.4.13.   


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2020.1.15.    5


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2019.11.16.    4