Vidám környezetben


Jády Mónika  2006.6.20. 9:07

Avagy: milyen legyen a gyerekszoba?

A gyermek környezete kívánja legsűrűbben a változtatást, hiszen életében is erőteljesek a korszakváltások. Mást kíván maga körül a csecsemő, mást az óvodás, megint mást az iskolás és végezetül ismét csak egészen mássá válnak a serdülő igényei.

Az apróságoknak még nincs szükségük sok bútorra, ám az már az ő korukban is lényeges, hogy vidám színeket lássanak maguk körül. Kiságy, ruhácskák és fehérneműk tárolására szolgáló szekrény, pelenkázásra alkalmas hely -- ez minden, amire a picinek szüksége lehet. Nagy hangsúlyt fektessünk a megfelelő ágy kiválasztására. Az ágybetétnek nem szabad túl keménynek lennie, mert a baba nem tud ellazulni, nyugtalanul fog aludni. A szakemberek közepesen kemény ágybetétet ajánlanak, mert az alkalmazkodik a gyermek testéhez.

Az utóbbi években egyre több az allergiában szenvedő gyerek. Amennyire csak lehet, kerüljük az allergiát kiváltó anyagokat. A gyerekszobából távolítsunk el minden porfogót: felesleges dísztárgyakat, terítőket. Minél korábban és gyakrabban találkozik az allergiára hajlamos kisgyermek az allergénekkel, annál nagyobb a valószínűsége a betegség kialakulásának.

Tudjuk, hogy a gyermek fejlődésében pótolhatatlan szerepe van a sok mozgásnak és játéknak. Óvodás korban a játszásra alkalmas tér megteremtése a legfontosabb. A saját szoba még nem annyira lényeges, de mindenképpen szüksége van a gyermeknek „saját birodalomra”, egy olyan helyre, ami csak az övé. Ne zavarja a szülőt túlságosan a játszótérré előléptetett kuckó, de arra meg kell tanítani a gyereket, hogy a játék befejeztével mindent a helyére kell rakni.

Ezzel szemben az iskolásnak az lenne a legjobb, ha volna külön szobája. Legjobb az olyan berendezés, amely könnyen alakítható a változó igények szerint. A gyerek ebben a korban kezd el önállóan dolgozni, ezért fontos, hogy megteremtsük számára a munkához szükséges helyet. Jó, ha az asztal és szék magassága állítható. Az asztal lapjának területe legyen legalább 90x120 cm, az asztallap padlótól számított magassága 50-70 cm.

Ha a gyerekszoba kicsi, mindenképpen egyszínű legyen a fal. A legkisebbek a meleg színeket kedvelik. A padlót könnyen tisztítható, meleg szőnyeggel izoláljuk, hiszen a kisgyerek sokszor azon játszik. Nagyon fontos a megfelelő fényforrás. A központi világítótest nem elég. Az asztalra és az ágy mellé is kerüljön olvasólámpa. A rossz világítás nemcsak fárasztja és rontja a szemet, hanem a kedvünket is elveszi bármilyen tevékenységtől.

A „jól működő” gyerekszobában nemcsak bútorokról van szó, hanem színekről, mozgástérről, vidám, tevékenységre serkentő, személyiséget fejlesztő környezetről. Bizonyos kortól a gyerekre bízhatjuk szobája csinosítását, átrendezését. Az önálló tevékenység fejleszti a fantáziát és segíti a személyiség kialakulását.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Példamutatás gyerekeinknek

Földes Gyöngyi

Mutassunk példát gyermekeinknek: vigyük őket magunkkal az edzőterembe, járassuk sportkörökre!

2018.10.15.    30


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2018.6.29.    3


Jussunk közös nevezőre!

Jády Mónika

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

2017.11.17.    11


Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    3


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2017.5.20.    5


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16


Akaromka

Nagy Erika

Hogy milyen egy gyerek, ha hisztizik az üzletben, sokan tudjuk, mert átéltük.

2016.9.20.    3


Egykék és testvérek

Huszár Ágnes

Egy gyerek vagy sok gyerek? A válaszok számos történetet rejtenek. Nincs két egyforma szülői élettörténet.

2016.7.14.    12


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2016.2.29.    29


Szülők (?)

Kabók Zita

Szombaton este egy részeg, tántorgó férfit láttam az utcán botorkálni, amint két ötéves-forma gyermeket rángatott maga után.

2016.2.15.   


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2015.12.16.    4