Vidám környezetben


Jády Mónika  2006.6.20. 9:07

Avagy: milyen legyen a gyerekszoba?

A gyermek környezete kívánja legsűrűbben a változtatást, hiszen életében is erőteljesek a korszakváltások. Mást kíván maga körül a csecsemő, mást az óvodás, megint mást az iskolás és végezetül ismét csak egészen mássá válnak a serdülő igényei.

Az apróságoknak még nincs szükségük sok bútorra, ám az már az ő korukban is lényeges, hogy vidám színeket lássanak maguk körül. Kiságy, ruhácskák és fehérneműk tárolására szolgáló szekrény, pelenkázásra alkalmas hely -- ez minden, amire a picinek szüksége lehet. Nagy hangsúlyt fektessünk a megfelelő ágy kiválasztására. Az ágybetétnek nem szabad túl keménynek lennie, mert a baba nem tud ellazulni, nyugtalanul fog aludni. A szakemberek közepesen kemény ágybetétet ajánlanak, mert az alkalmazkodik a gyermek testéhez.

Az utóbbi években egyre több az allergiában szenvedő gyerek. Amennyire csak lehet, kerüljük az allergiát kiváltó anyagokat. A gyerekszobából távolítsunk el minden porfogót: felesleges dísztárgyakat, terítőket. Minél korábban és gyakrabban találkozik az allergiára hajlamos kisgyermek az allergénekkel, annál nagyobb a valószínűsége a betegség kialakulásának.

Tudjuk, hogy a gyermek fejlődésében pótolhatatlan szerepe van a sok mozgásnak és játéknak. Óvodás korban a játszásra alkalmas tér megteremtése a legfontosabb. A saját szoba még nem annyira lényeges, de mindenképpen szüksége van a gyermeknek „saját birodalomra”, egy olyan helyre, ami csak az övé. Ne zavarja a szülőt túlságosan a játszótérré előléptetett kuckó, de arra meg kell tanítani a gyereket, hogy a játék befejeztével mindent a helyére kell rakni.

Ezzel szemben az iskolásnak az lenne a legjobb, ha volna külön szobája. Legjobb az olyan berendezés, amely könnyen alakítható a változó igények szerint. A gyerek ebben a korban kezd el önállóan dolgozni, ezért fontos, hogy megteremtsük számára a munkához szükséges helyet. Jó, ha az asztal és szék magassága állítható. Az asztal lapjának területe legyen legalább 90x120 cm, az asztallap padlótól számított magassága 50-70 cm.

Ha a gyerekszoba kicsi, mindenképpen egyszínű legyen a fal. A legkisebbek a meleg színeket kedvelik. A padlót könnyen tisztítható, meleg szőnyeggel izoláljuk, hiszen a kisgyerek sokszor azon játszik. Nagyon fontos a megfelelő fényforrás. A központi világítótest nem elég. Az asztalra és az ágy mellé is kerüljön olvasólámpa. A rossz világítás nemcsak fárasztja és rontja a szemet, hanem a kedvünket is elveszi bármilyen tevékenységtől.

A „jól működő” gyerekszobában nemcsak bútorokról van szó, hanem színekről, mozgástérről, vidám, tevékenységre serkentő, személyiséget fejlesztő környezetről. Bizonyos kortól a gyerekre bízhatjuk szobája csinosítását, átrendezését. Az önálló tevékenység fejleszti a fantáziát és segíti a személyiség kialakulását.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.   


A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2020.6.1.   


Neveljünk olvasókat! 3.

Kovács Márta

Elérkeztünk a 4-5 éves korosztályhoz. Ez egy rendkívül izgalmas korszak.

2020.5.25.   


Neveljünk olvasókat! 2

Kovács Márta

Gyermekünk egyéves korára már érdemes bevezetni a rendszeres esti meseolvasást.

2020.5.4.   


Kedvenc gyerekszövegeink 4.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négy és fél évesen?

2020.4.21.   


Neveljünk olvasókat! 1.

Kovács Márta

Hogyan jutunk el a pici baba ringatásától az olvasni szerető kamaszig?

2020.4.13.   


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2020.1.15.    5


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2019.11.16.    4


Kedvenc gyerekszövegeink 3.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négyévesen?

2019.10.21.   


Kedvenc gyerekszövegeink 2.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal három és fél évesen?

2019.7.20.   


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2019.7.5.    3