A magyar férfi


Póda Erzsébet  2016.9.8. 0:45

Természetesen általánosítani fogok. Ennélfogva nem minden magyar férfiról írok, csupán egy jelenségről, amelyet úgy tudok a leginkább jellemezni, hogy általánosítok.


A magyar férfi onnan ismerszik meg, hogy a fészbukon és a netes fórumokon kommentel (természetesen nicknév alatt), vagy az utcán nyilvánul meg, esetleg családi vagy baráti társaságban. A nyári forróságban például rendszeresen sétál úgy az utcákon és tereken, hogy pólóját nyakig feltűri, és hatalmas sörhasát lemeztelenítve maga előtt tolja. (Nem egy esztétikai látvány, az biztos!)


A magyar férfi vulgáris, némi túlzással írástudatlan, de legalábbis egy mondatában minimum tíz helyesírási hibát produkál. Ennek ellenére véleményez, hozzászólásokat ír, „megmondja a tutit”, letegez, primitíven sérteget, a leggyakrabban persze álnéven. Nem írom, hogy eszet oszt, mert az nincs neki... Az a kényszerképzet gyötri, hogy a nagyvilág kíváncsi rá, vagy az imbecil gondolataira. Ő gyarapítja a leginkább a névtelen hozzászólók agyhiányos táborát. Nőgyűlölő, okoskodó, vulgáris. Számára a fiatal lány utcalány, a nő ribanc, az idősebb nő klimaxol, a még idősebb nő fonnyadt alsó testrész. Persze nem fogalmaz ilyen finoman, mert csupán a szókincs legmélyebb rétegeit ismeri, könyvet olvasni nem szokása, az újságból is a sportrovatig jut. Ízlése nincs, a politikához nem ért, de a kényszerképzete szerint szakértő benne. Az orránál nem lát messzebb, és általában alkoholtól bűzlik, mert csak ittasan bírja elviselni önmagát. (Vannak azonban, akik józanul is képesek ugyanerre.) Autóvezetéskor ideges, megszegi az összes szabályt, és általában gyorsan hajt. Ha az úton megelőzik, főleg, ha nő vezeti a másik autót, azt nem bírja elviselni, akkor sem, ha az öreg csotrogánya épp csak vonszolja magát. Erőlködik, gázt ad, rángatja a kocsiját, bizonyítani akar. Hogy kinek, az rejtély marad mindörökre.

A magyar férfi hímsoviniszta, öntelt és beképzelt. Na, meg hisztis, mint egy nő. A hasonlat persze sántít, de csináljunk úgy, mintha stílusosak lennénk. Ha viszont élethűek szeretnénk lenni, ismét csak nyelvünk szennyeséből tudnánk válogatni. Falu- és közösségi ünnepnapokon rekedten üvöltözik a lángos- és a kolbászsütővel egyaránt. Az előbbivel azért, mert elfogyott a tejföl, az utóbbival azért, mert mustár helyett már csak savanyúságot tud kínálni. Csapkod és fenyegetőzik, végül nem vesz semmit. Számára csak tejföllel igazi a lángos és mustárral a kolbász, és azt hiszi, ha leüvölti az árust, azzal változtatni tud a helyzeten.


A magyar férfi felesége sem ússza meg. Rajta keresztül tudja csak igazán megmutatni, milyen hatalmas – ezt hiszi ő, miközben egyszerűen csak primitív. Akár az utcán is képes megalázni gyermekei anyját, ezerszer és válogatott módozatokban. Néha üvölt vele, máskor lökdösi, jobb esetben összeszorított fogai közt szűri ki a sértéseket, lehetőleg úgy, hogy azok is hallják, akiknek semmi közük hozzá.

A magyar férfi ennél még sokkal rosszabb is tud lenni, de a lelki nyugalmunk megőrzése érdekében egyelőre legyen elég a felsorolásból ennyi.
Természetesen általánosítottam.
Az igazi magyar férfi nem ilyen! Talán csak én botlom ebbe a típusba újra meg újra...

(Folyt.köv.)Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31


Eltévedt feminizmus

Póda Erzsébet

Egy ideje mélyen hallgatnak a feminista mozgalmak képviselői. Ma már nem feszülnek olyan vehemensen egy-egy női témának. (Egy régebbi írásunk a nőnap alkalmából...)

2020.3.7.  16    14


Érzékhiány

Póda Erzsébet

Azt mondják, a nők intuitív lények: előre megéreznek, kitalálnak dolgokat...

2019.10.16.    6


Az utolsó „boszorkány”

Jády Mónika

A svájci Glarusban fényinstallációval, valamint irodalom- és kultúrtörténeti körúttal emlékeznek a több mint 200 éve kivégzett Anna Göldire.

2019.9.7.    22


Megint nőies

Póda Erzsébet

Ki a nőies és ki nem az? Mit kell tenni a nőiességért? Egyáltalán: mitől nő a nő?

2019.7.1.  2    15