A marionett bábuk


Oriskó Renáta  2017.7.24. 0:40

A marionett bábuk nap, mint nap magukra csatolják a láthatatlan zsinórokat, hogy mások kedvükre rángathassák őket.

Hogy szeretik-e ezt? Nem.
Hogy a hasznukra válik-e? Nem.

Egyikünk sem született marionett bábunak. Emberek vagyunk önálló gondolatokkal, döntésekkel, tettekkel. Persze egyikünk sem tudatosan válik bábuvá. Nem mi döntjük el, hogy: „Ettől a naptól kezdve nem mondok nemet, azt teszel velem, amit akarsz, én pedig hallgatok, és úgy táncolok, ahogy te fütyülsz!” A választásunk nem tudatos, de valljuk be, tetteink következménye. Kompromisszumot kötünk, megalkuszunk, bólogatunk, idővel pedig mindehhez annyira hozzászokunk, hogy már-már ezt vesszük természetesnek.


A folyamatos hallgatás és bólogatás pedig meghozza gyümölcsét. A nálunk erősebb, fölényesebb, magasabb pozícióban lévő kihasználja eme gyenge pontjainkat, s máris az előadás szereplőivé válunk. Az ő előadásáénak. Így aztán a másik irányít, ugráltat és nem kér, hanem parancsol. A bábuk pedig nem szólnak, nem lázadoznak, teszik a dolgukat, amihez egyrészt semmi kedvük, másrészt még megbecsülést sem kapnak – hiszen az erősebb azt gondolja, a bábuknak ez a dolguk. A marionett bábuk pedig ott állnak kifacsarva, mint egy citrom. Az önbecsülésük és önbizalmuk pedig valahol nagyon mélyen, icipicire zsugorodva bújik meg bennük.

Egyikünk sem született marionett bábunak. Nem szólhat az életünk arról, hogy valaki láthatatlan szálakon rángat minket, használ, leakaszt, visszaél a jóindulatunkkal, a türelmünkkel vagy akár döntéseinket is befolyásolja. Hogy kedvére bábozik velünk, irányítva ezzel mozdulatainkat, tetteinket, mint egy élettelen, magatehetetlen bábunak.

S hogy miért nem változtatunk? Félelemből? Megszokásból? Bizonytalanságból? Vagy, mert azt hallottuk, hogy vannak helyzetek, amiket el kell viselnünk? Ideig-óráig talán mindegyik indok megállja a helyét, de hosszú távon egyik sem. Az a bizonyos pohár előbb-utóbb betelik. Akkor pedig magunk is rájövünk arra, hogy ideje megszabadulni a láthatatlan zsinóroktól, s nem egy másik ember előadásában bábuként egy ránk osztott kis mellékszerepet játszani.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Megint nőies

Póda Erzsébet

Ki a nőies és ki nem az? Mit kell tenni a nőiességért? Egyáltalán: mitől nő a nő?

2019.7.1.  2    15


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2019.3.7.    31


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2018.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2018.4.26.    10


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9


A szépség ezer arca

Oriskó Renáta

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

2017.6.1.    15


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Magzatvíz

Póda Erzsébet

A magzatvíz vizsgálat – meg ami mögötte van és lehet...

2017.4.24.  1    31


Mindenki függ?

Oriskó Renáta

Ragaszkodás, hozzászokás, nem bírom nélküle állapot, függőség... Azt jelenti, rabjai vagyunk valaminek.

2017.3.24.    21


Megegyezés

Póda Erzsébet

Avagy a női lélek minden anyagiak felett.

2017.3.14.    11


Nellie Bly

Busai Hajnalka Lilla

Azaz eredeti nevén Elizabeth Jane Cochran volt az első női oknyomozó újságíró. A leghíresebb Viktória-korabeli nő, tíz napig élt beépülve egy akkori tébolydában.

2017.3.6.    24