Feminista, neofeminista


Kulcsár Tímea Ágnes  2014.1.30. 3:14

Nem fogom elhanyagolni a külsőmet, pedig megtehetném...

Az írásaimból talán úgy tűnik, nagy harcosa vagyok a feminizmusnak. Ezt így egyáltalán nem állítanám. Legalábbis nem abban az értelemben, ahogy a közbeszédben értik a szót. Nem fogom elhanyagolni a külsőmet, mert megtehetem. Nem fogom leszólni a barátomat, ha kinyitja előttem az ajtót. És nem megyek el katonának, mert egy nő is lehet olyan erős, mint a férfiak.
Ez nem én vagyok!
A lényeg nem az, hogy teljesen azonosak legyünk a férfiakkal, hiszen nem véletlenül születtünk nőnek! A lényeg a választás lehetősége. Az a lehetőség, hogy eldönthetem, hogy olyan akarok-e lenni, hogy olyan munkákat akarok-e vállalni, olyan stílusban akarok-e beszélni, olyan sportokat akarok-e űzni, mint egy férfi!

Azt szeretném, hogy csak azért, mert nő vagyok, ne közösítsenek ki sehonnan, és ahhoz, hogy bejussak egy férfiak által uralt csoportba, ne kelljen nekem is férfivá válnom! Nőiesen, nőként akarok egyenlő lenni!

Ha már mindenféleképpen nevekkel akarnám illetni azt az ágat, amelyet képviselek, ezt neofeminizmusnak nevezném. Az alapkoncepció, az egyenlőség továbbra is központi kérdés, de már nem a szüfrazsettek harciasságával. Nem vetném a lovak elé magam, hogy elismerjenek, inkább a szavaimmal küzdöm ki a figyelmet!


A feministák küzdelmei szükségesek voltak ahhoz, hogy a mai szintet elérjük. De ha szeretnénk tovább normalizálni a helyzetet, azaz egy olyan egyenlőséget elérni, amiben mindenki saját maga lehet, nemi megkötések nélkül — ahhoz ennek az újfajta irányzatnak a használata a megfelelő metódus. (Most ugyan csak a női-férfi szerepekről írok, de ugyanezt gondolom a korhatárbeli, a származásbeli, a szexuális érdeklődésbeli, és bármilyen más megkülönböztetésekkel kapcsolatban.)
Ha egy állásért, ami eddig főleg a férfiakra volt jellemző, jelentkezik egy férfi és egy nő is, akkor nem az a megoldás, hogy a nő is öltönyt húz, hanem az, hogy a kisugárzásával, de főleg a tudásával győzze le az ellenfelét.

Persze vannak ennél komolyabb kérdések is, amelyek terítékre kerülhetnének, de ezekre most nem szeretnék kitérni. Egyrészt nincs még határozott véleményem több idevágó kérdésről, nincs olyan tapasztalatom, vagy élményem, ami meghatározhatná azt. Másrészt azokhoz a kérdésekhez sokkal szerteágazóbb szociális és politikai tudással kéne rendelkeznem, hogy megfelelő kitekintést tehessek irányukba. Viszont nem zárom ki, hogy idővel visszatérek azokra is.

Amiért „harcolok”: hogy nyugodtan beülhessek egy csak férfiakból álló csoport tagjai közé, anélkül, hogy attól kéne tartanom, valaki nevetség tárgyává teszi a véleményemet. Vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyna, esetleg megfenyegetne, mert nőként megszólalok.
Azt szeretném, ha nem nevetnének ki azért, mert női lapnál dolgozom. Azt szeretném, ne mondják azt, hogy én akkor nem is vagyok igazi újságíró! Az egyik legnagyobb szakmai elismerés az volt számomra, mikor egy férfi ismerősöm megdicsérte az írásaimat, melyeket ezen az oldalon, „női témákban” írtam.

Én ezért az egyenlőségért harcolok: a kardom a toll (vagy inkább a billentyűzet), pajzsom pedig az eszme. És bárcsak lenne lovam is! De lehet, hogy elég a vesszőparipám is: a neofeminizmus!Hozzászólások

, 31. 01. 2014 09:42:54 Palin??????
Tényleg Sarah Palin, - Amerika legbutábbnak tartott nőjének- az arcával kell ezt a cikket illusztrálni! Húha, csajok, nagy öngól!!!
    
netBarátnő, 31. 01. 2014 11:21:16 Re: Palin??????
Nem a legbutább. És nem butább, mint a hasonló férfipolitikusok. Ám vettük, tényleg az arc nem a cikkhez való. Lecseréljük. Köszönjük a megjegyzést! :)
        
, 31. 01. 2014 11:47:15 Re: Re: Palin??????
OK, az amerikai politikában Michele Bachmann még versenyben van vele! :-) Sarah Palin szerint Afrika egy ország!
            
netBarátnő, 31. 01. 2014 11:53:22 Re: Re: Re: Palin??????
Akkor soroljunk férfipolitikusokat is, akik "hasonlóan magas szintű tudásról tettek tanúbizonyságot"! Ők vajon miért nincsenek számon tartva???
@


A rovat további cikkei

A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31


Eltévedt feminizmus

Póda Erzsébet

Egy ideje mélyen hallgatnak a feminista mozgalmak képviselői. Ma már nem feszülnek olyan vehemensen egy-egy női témának. (Egy régebbi írásunk a nőnap alkalmából...)

2020.3.7.  16    14


Érzékhiány

Póda Erzsébet

Azt mondják, a nők intuitív lények: előre megéreznek, kitalálnak dolgokat...

2019.10.16.    6