Fiatalkori gyermekvállalás (1)


Rajczi Viktória  2014.6.12. 3:22

Abortusz esetleg örökbeadás? Megteheti ma egy fiatal, hogy gyermeket vállaljon?

Nagy felelősséggel jár, ha akarva vagy akaratlanul tizenévesen teherbe esik valaki. Ha megtörténik, akkor mégis mit lehet tenni? Megtartani? Örökbe adni? Elvetetni?

Előbb azon kellene elgondolkodni, hogy mi lehet az oka annak, hogy valaki idejekorán gyermekáldás elé néz. Eredménytelen az iskolai felvilágosítás vagy a családi szabadszemlélet hat a gyerekekre? Pontosan nem határozható meg, hogy miben rejlik a felelőtlenség gyökere. De nevezhetjük-e felelőtlenségnek azt, ami száz évvel ezelőtt szinte mindennaposnak számított? Az anyagi körülmények, a családi szerkezet felépítése, mind-mind megváltozott az évek során. A családok összetétele is jelentősen megváltozott: míg régebben nemzedékek életek egy háztartásban, addig mára inkább elszakadnak egymástól, így több felelősség hárul a gyereket nevelő anyukákra, mert nem oszlanak el a családi terhek. Fiatalkorban felmerül a kérdés, hogy a lány el meri-e mondani a szüleinek, hogy gyermeket vár, vagy eltitkolja és maga próbálja meg megoldani a helyzetet? Ilyen esetben az a legmeggondolatlanabb tett, ha nem szólunk a szülőknek, akik feltehetően nagyon mérgesek lesznek, de mégis megpróbálnak majd segíteni.

Gimnazista koromban történt, hogy az egyik osztálytársam nem jött vissza a téli szünet után. Mindenki úgy tudta, hogy beteg, de hamarosan jön. Azonban pár hét elteltével kiderült, hogy miért volt korházban: kisbabát szült. A legszomorúbb az egészben, hogy senki nem vette észre, hogy gyermeket vár, pedig nap, mint nap együtt volt az osztály. Se szülők, se barátok. Ezt követően megtudtuk, hogy a kicsit örökbe adták, a lány pedig hamarosan iskolát váltott, pedig semmilyen megkülönböztetés és bántás nem érte. Feltehetően szégyenkezett előttünk és zárkózottá vált. A fiatalok hatalmas érzelmi sokknak vannak kitéve, és mint tudjuk a gyerekek a legkegyetlenebbek az őszinteséget illetően. A szúrós pillantások, a sugdolózások és egyéb provokatívabb megnyilvánulások arra késztethetik az érintettet, hogy elmeneküljön az adott környezetből, hogy máshol tiszta lappal kezdhessen.

Mi van, ha mégis megtörténik? Számos alternatívája lehet egy véletlen terhességnek. Egy mámoros éjszaka, a drága fogamzásgátlás, sok minden. A társadalom elítéli azokat, akik felelőtlenül kezelik a szexuális életüket? Valószínűleg igen, és az általános reakciók lehetnek a „Megtartja?” és a „Felelőtlen!” szófordulatok. Léteznek véletlenek, ezért nem lehet folyton csak a nőket, lányokat okolni, mert mindenhez két ember kell. Azonban sokkal nagyobb felelősség hárul a nőre. Számos esetben a kamaszokat csak a hormonok hajtják, és mikor megtörténik a baj, a fiúk egyszerűbbnek látják, ha odébbállnak. Pedig ugyanúgy az ő felelősségük is lenne, de mivel nem ők hordják a szívük alatt kilenc hónapig a magzatot így a felelősségvállalás sok esetben elmarad. (Túl egyszerű nektek férfiak!)

Elvárható egy tizenévestől, hogy megszüljön egy gyermeket és fel is nevelje? Vagy célszerűbb, ha örökbe adja egy szerető családnak, esetleg állami gondozásba kerül? Mi lehet az a megoldás, amiben mindenki a legkevésbé sérül? Számtalan kérdés felvetődik, mert ha jobban belegondolunk semelyik sem nevezhető egyszerűnek.

(Folytatjuk)Hozzászólások

vazika, 13. 06. 2014 09:42:05
Nagyon jó írás, gratulálok a szerzőnek. Örülök, hogy ilyen őszinte és igazán részletesen átgondolt írás megjelenhet. Gratulálok.
@


Kapcsolódó cikkek

Fiatalkori gyermekvállalás (2)

Rajczi Viktória

Ha úgy dönt a lány, hogy nem szeretné a kicsit még csak megszülni sem, tehát az abortuszt választja, akkor rengeteg negatív hatás éri egyszerre.

2014.6.19.    12

A rovat további cikkei

Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2019.3.7.    31


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2018.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2018.4.26.    10


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9


A marionett bábuk

Oriskó Renáta

A marionett bábuk nap, mint nap magukra csatolják a láthatatlan zsinórokat, hogy mások kedvükre rángathassák őket.

2017.7.24.    14


A szépség ezer arca

Oriskó Renáta

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

2017.6.1.    15


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Magzatvíz

Póda Erzsébet

A magzatvíz vizsgálat – meg ami mögötte van és lehet...

2017.4.24.  1    31


Mindenki függ?

Oriskó Renáta

Ragaszkodás, hozzászokás, nem bírom nélküle állapot, függőség... Azt jelenti, rabjai vagyunk valaminek.

2017.3.24.    21


Megegyezés

Póda Erzsébet

Avagy a női lélek minden anyagiak felett.

2017.3.14.    11