Fiatalkori gyermekvállalás (1)


Rajczi Viktória  2014.6.12. 3:22

Abortusz esetleg örökbeadás? Megteheti ma egy fiatal, hogy gyermeket vállaljon?

Nagy felelősséggel jár, ha akarva vagy akaratlanul tizenévesen teherbe esik valaki. Ha megtörténik, akkor mégis mit lehet tenni? Megtartani? Örökbe adni? Elvetetni?

Előbb azon kellene elgondolkodni, hogy mi lehet az oka annak, hogy valaki idejekorán gyermekáldás elé néz. Eredménytelen az iskolai felvilágosítás vagy a családi szabadszemlélet hat a gyerekekre? Pontosan nem határozható meg, hogy miben rejlik a felelőtlenség gyökere. De nevezhetjük-e felelőtlenségnek azt, ami száz évvel ezelőtt szinte mindennaposnak számított? Az anyagi körülmények, a családi szerkezet felépítése, mind-mind megváltozott az évek során. A családok összetétele is jelentősen megváltozott: míg régebben nemzedékek életek egy háztartásban, addig mára inkább elszakadnak egymástól, így több felelősség hárul a gyereket nevelő anyukákra, mert nem oszlanak el a családi terhek. Fiatalkorban felmerül a kérdés, hogy a lány el meri-e mondani a szüleinek, hogy gyermeket vár, vagy eltitkolja és maga próbálja meg megoldani a helyzetet? Ilyen esetben az a legmeggondolatlanabb tett, ha nem szólunk a szülőknek, akik feltehetően nagyon mérgesek lesznek, de mégis megpróbálnak majd segíteni.

Gimnazista koromban történt, hogy az egyik osztálytársam nem jött vissza a téli szünet után. Mindenki úgy tudta, hogy beteg, de hamarosan jön. Azonban pár hét elteltével kiderült, hogy miért volt korházban: kisbabát szült. A legszomorúbb az egészben, hogy senki nem vette észre, hogy gyermeket vár, pedig nap, mint nap együtt volt az osztály. Se szülők, se barátok. Ezt követően megtudtuk, hogy a kicsit örökbe adták, a lány pedig hamarosan iskolát váltott, pedig semmilyen megkülönböztetés és bántás nem érte. Feltehetően szégyenkezett előttünk és zárkózottá vált. A fiatalok hatalmas érzelmi sokknak vannak kitéve, és mint tudjuk a gyerekek a legkegyetlenebbek az őszinteséget illetően. A szúrós pillantások, a sugdolózások és egyéb provokatívabb megnyilvánulások arra késztethetik az érintettet, hogy elmeneküljön az adott környezetből, hogy máshol tiszta lappal kezdhessen.

Mi van, ha mégis megtörténik? Számos alternatívája lehet egy véletlen terhességnek. Egy mámoros éjszaka, a drága fogamzásgátlás, sok minden. A társadalom elítéli azokat, akik felelőtlenül kezelik a szexuális életüket? Valószínűleg igen, és az általános reakciók lehetnek a „Megtartja?” és a „Felelőtlen!” szófordulatok. Léteznek véletlenek, ezért nem lehet folyton csak a nőket, lányokat okolni, mert mindenhez két ember kell. Azonban sokkal nagyobb felelősség hárul a nőre. Számos esetben a kamaszokat csak a hormonok hajtják, és mikor megtörténik a baj, a fiúk egyszerűbbnek látják, ha odébbállnak. Pedig ugyanúgy az ő felelősségük is lenne, de mivel nem ők hordják a szívük alatt kilenc hónapig a magzatot így a felelősségvállalás sok esetben elmarad. (Túl egyszerű nektek férfiak!)

Elvárható egy tizenévestől, hogy megszüljön egy gyermeket és fel is nevelje? Vagy célszerűbb, ha örökbe adja egy szerető családnak, esetleg állami gondozásba kerül? Mi lehet az a megoldás, amiben mindenki a legkevésbé sérül? Számtalan kérdés felvetődik, mert ha jobban belegondolunk semelyik sem nevezhető egyszerűnek.

(Folytatjuk)Hozzászólások

vazika, 13. 06. 2014 09:42:05
Nagyon jó írás, gratulálok a szerzőnek. Örülök, hogy ilyen őszinte és igazán részletesen átgondolt írás megjelenhet. Gratulálok.
@


Kapcsolódó cikkek

Fiatalkori gyermekvállalás (2)

Rajczi Viktória

Ha úgy dönt a lány, hogy nem szeretné a kicsit még csak megszülni sem, tehát az abortuszt választja, akkor rengeteg negatív hatás éri egyszerre.

2014.6.19.    12

A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10